Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Nie, przestań wywijać kota ogonem. Rozmawiamy o eksach, nie o grach, "które proszą się ogrywać na Vicie". Pewnie Rayman Legends na PS Vita zaraz też policzysz jako eks, bo pięknie na OLED-zie wygląda i ma dotykowe bajery. Chciałbym też się dowiedzieć dlaczego Dragon's Crown nie jest zwykłym portem z PS3, a P4 Golden portem z PS2. Dobra, dodano może kilka bonusów w tym drugim, ale to wciąż jest żaden argument, by drugi raz kupować grę, którą już kiedyś się ograło. Napisałes, że Vita ma więcej eksów od X360, upierasz się przy tym, a na koniec nazywasz mnie ignorantem. Keep dreaming.

Porownywalem Exy Sony do Exow MS. Jezeli piszemy o martwych konsolach to Xboxa 360 musialbym zakopac juz dawno.

Gry ktore wymienilem na Xboxie/Xboxie 360 nie zagrasz. To, ze Dragons Crown mozesz pograc na PS3, Vita, a gra praktycznie niczym sie nie rozni to juz inna sprawa. Nadal to jest Exclusive Sony, i na Vicie i na PS3.

Edytowane przez easye

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 749,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Ale że niby o czym mają te wyniki sprzedaży świadczyć?

A o tym, ze ta niby przestarzala gra nadal jest popularna.

Zreszta nie o same wyniki sprzedazy chodzi, recenzje tez pokazuja, ze Mario po wielu latach nadal ma sie calkiem dobrze.

Edytowane przez saptis

Opublikowano

Co? Możesz zacząć pisać po polsku i z sensem? Porównałeś Vitę do X360, to były Twoje słowa, nie eksy Sony do eksów M$. Sam napisałeś X360, teraz mi mówisz, że gdybyś o nim pisał to musiałbyś zakopać go dawno...? WTF!?

ja nawet nie

Opublikowano

@yano

Dobry gameplay to nie kwestia gustu

Opublikowano

Taka beka z Mariajna - to sprawdzicie wyniki sprzedazy to sie posmiejemy.......

Ale że niby o czym mają te wyniki sprzedaży świadczyć?

O tym że CoD jest w chui lepszy od Mario

badum tss

Opublikowano

Nie, przestań wywijać kota ogonem. Rozmawiamy o eksach, nie o grach, "które proszą się ogrywać na Vicie". Pewnie Rayman Legends na PS Vita zaraz też policzysz jako eks, bo pięknie na OLED-zie wygląda i ma dotykowe bajery. Chciałbym też się dowiedzieć dlaczego Dragon's Crown nie jest zwykłym portem z PS3, a P4 Golden portem z PS2. Dobra, dodano może kilka bonusów w tym drugim, ale to wciąż jest żaden argument, by drugi raz kupować grę, którą już kiedyś się ograło. Napisałes, że Vita ma więcej eksów od X360, upierasz się przy tym, a na koniec nazywasz mnie ignorantem. Keep dreaming.

Porownywalem Exy Sony do Exow MS. Jezeli piszemy o martwych konsolach to Xboxa 360 musialbym zakopac juz dawno.

Gry ktore wymienilem na Xboxie/Xboxie 360 nie zagrasz.

W zeszłym roku na XBLA wyszło chyba więcej takich gier niż na PS Vita od dnia premiery tej konsoli. Powinieneś to wiedzieć skoro do swojej listy wpisujesz gry jak Murasame czy Escape Plan.

Edytowane przez Pacquiao

Opublikowano

@yano

Dobry gameplay to nie kwestia gustu

ale każdy lubi co innego dlatego cudowny gameplay nie dla kazdego jest cudowny, dla kogoś może być nudny (np fifa, wyścigi, skakanie po grzybach, strzelanie - jeśli ktoś nie lubi tych rzeczy to nie uzna tego za dobry gameplay)

Opublikowano

Ale on porównuje x360 z vitą na przestrzeni ostatnich prawie dwóch lat kiedy vita jest dostępna na rynku czy do całego okresu kiedy x360 jest na rynku? Jesli porównamy co ekkluzywnego wyszło w ciągu ostatnich 2 lat i przeanazliujemy co na chwilę obecną lepiej kupić to może fakt...vita to może faktycznie lepszy wybór ale przez cały cykl 8 letni xbox wyprodukował o wiele wiele więcej lepszych i ekskluzywnych pozycji, aż wstyd to porównywać do jeszcze ubogiego repertuaru tytułów na vitę.

Edytowane przez Ficuś

Opublikowano

A o tym, ze ta niby przestarzala gra nadal jest popularna.

Zreszta nie o same wyniki sprzedazy chodzi, recenzje tez pokazuja, ze gra nadal po wielu latach ma sie calkiem dobrze.

Popularność nie idzie w parze z jakością.

Call of Duty od lat też ma co roku komicznie wysokie wyniki sprzedaży mimo znikomych innowacji oraz pozytywne recenzje (w rzetelność nie wnikam).

Poza tym nie okłamujmy się - gameplay gameplay'em, ale marka robi swoje. Przypuszczam, że gdyby wzięli kolejnego mariana i przerobili go na zupełnie inne IP, to połowa by machnęła ręką, a druga połowa zaczęła krytykować, że plagiat i zero oryginalności... To samo można powiedzieć o wielu innych popularnych markach.

Nic nie mam do mariana, choć fanem nie jestem, ale naprawdę większość tych cyferek o niczym nie świadczy.

Opublikowano

Co? Możesz zacząć pisać po polsku i z sensem? Porównałeś Vitę do X360, to były Twoje słowa, nie eksy Sony do eksów M$. Sam napisałeś X360, teraz mi mówisz, że gdybyś o nim pisał to musiałbyś zakopać go dawno...? WTF!?

ja nawet nie

raven, czego nie rozumiesz. Napisalem, ze martwa konsola ma na dzien dzisiejszy wiecej exow niz Xbox 360. W ciagu ostatnich 2 lat ile exow wyszlo na konsole MS ? 1-2 ? To, ze w Dragons Crown mozesz zagrac na PS3/Vita nie ma znaczenia dla mnie, bo na Xie w nia nie zagrasz. Czaisz ? Martwa konsola, tylko gier wiecej wychodzi...

Tyle.

W zeszłym roku na XBLA wyszło chyba więcej takich gier niż na PS Vita od dnia premiery tej konsoli. Powinieneś to wiedzieć skoro do swojej listy wpisujesz gry jak Murasame czy Escape Plan.

Nie siedze w indykach, ale podejrzewam ze ich lista na PS Vita jest takze bardzo dluga.

Edytowane przez easye

Opublikowano

W zeszłym roku na XBLA wyszło chyba więcej takich gier niż na PS Vita od dnia premiery tej konsoli.

No ale to gry indie, one nikogo! A, zaczekaj, połowa gier na Vitę to gry indie. I nie ma w tym nic złego, ale liczebnością tutaj też odpada w przedbiegach.

Ja odpadam z tej dyskusji, koleś jak wół najpierw porównuje Vitę do X360, a później się dowiaduje, że tak naprawdę chodziło mu o gry tylko Sony vs tylko M$*. Zaraz się dowiem jeszcze, że Halo nikogo, XBLA nikogo i biorąc pod uwagę gry wydane tylko w piątki, to Vita jest lepsza!

*gdzie szczerze mówiąc znowu Sony przegrywa, bo Windows to też platforma M$, a on sam bez X360 by łyknął obie maszynki Sony bez popity

Ale on porównuje x360 z vitą na przestrzeni ostatnich prawie dwóch lat kiedy vita jest dostępna na rynku czy do całego okresu kiedy x360 jest na rynku? Jesli porównamy co ekkluzywnego wyszło w ciągu ostatnich 2 lat i przeanazliujemy co na chwilę obecną lepiej kupić to może fakt...vita to może faktycznie lepszy wybór ale przez cały cykl 8 letni xbox wyprodukował o wiele wiele więcej lepszych i ekskluzywnych pozycji, aż wstyd to porównywać do jeszcze ubogiego repertuaru tytułów na vitę.

Aha, porównujemy świeżą konsolę do takiej, która ma za sobą już sześć świetnych lat? Jaki to ma sens? Porównać pierwsze dwa lata obu konsol, no spoko. Ale dwa ostatnie? A to co, nie wolno mi już grać w starsze eksy, nie są już wtedy ekskluzywne czy co? Jezus, jaka chora dyskusja. Nie mówiąc o tym, że znowu się myli, bo gdyby wziąć wszystkie gry z 2012, 2013 które wyszły w pudełkach i na XBLA to X360 też by pewnie bez większego problemu wygrał z Vitą (bez PS3).

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

żałośni jesteście nintendowcy, kiedyś tylko Greg był last guardianem tej zdychającej firmy, a teraz nagle każdy popyla pedałkiem w zielonym kapturku. niektórzy są tu po 20tce, możliwe że mają dziewczynę, wam nie wstyd jak zapraszacie laskę do pokoju, a tam na półce pudełko z wasatym hydraulikiem skaczącym po grzybkach? xD ja już jestem dorosły i oczekuję poważnego świata, mrocznego klimatu i przynajmniej trochę krwi. obudźcie się i spójrzcie na świat, ja rozumiem grać w mario w podstawówce, sam pykałem w świetlicy, ale jakbym teraz w pracy powiedział komuś, że po robocie nawalam mieczykiem w gluty w zielony kubraczku, to by mnie wyśmiali a i szef pewnie by mi zdzielił liścia bym sie opanował i słusznie. Nie bez powodu sami moi dorośli koledzy grają tylko w CoDa i Fifę, zgadnijcie dlaczego tak jest - bo już mają swój dowód osobisty, pracę i dziewczynę. OBUDŹCIE SIĘ

Opublikowano

easye: Zaczynasz strasznie naciągać, jak zaczniemy liczyć jakiekolwiek badziewne Indyki (nie licząc tych dobrych jak LIMBO itp), to na XBLIG jest ich ok. 2.000 - 3.000

Tak więc...

Edytowane przez Pacquiao

Opublikowano

Kolejne Mariany 2D wprowadzają więcej zmian (choćby nowe power upy) w gameplayu( nie licząc oczywiście nowych plansz) niż takie Wipeouty, które chyba od wersji na PSP są tylko coraz bardziej turbo X edition. Ludzie tutaj narzekają na kolejne Forze (i słusznie), ale kolejny taki sam Wipeout to "nowa część" i dobry powód do zakupu konsoli.

SONY doszło do wniosku, że fanom marki nie zależy na przenośnej konsoli, tylko przenośnym ekranie do PS3/PS4 i idą tym tropem. Widać pomysł ma spore wzięcie, ale przecież nie zainteresuje to nikogo, kto ceni sobie systemy przenośne ze względu na specyfikę takiej zabawy oraz unikalność takich gierek. Nawet niektóre Mariany (choćby Bowser Inside Story) nie licząć uniwersum, nie mają właściwie nic wspólnego z tymi z dużych platform. Czym tak naprawdę różnią się Wipeouty, Unchartedy, LBP, Persony, Killzoney z VITY od tych z PS3/PS4? Tu jest pies pogrzebany i tutaj upatrywałbym małego zainteresowania system SONY. Pewnie, że 3DS też ssie pod względem innowacyjności nowych gierek, ale tylko względem poprzednika, a nie większych braci. Big N ma dużo serii, które towarzyszom ich handheldom od czasów Gameboya, ale są przypisane tylko do grania na kilkucalowym ekranie. 

Edytowane przez Gość

Opublikowano

"vita na dzień dzisiejszy ma więcej exow" xD Po proszę o liczby exsow Xboxa 360 na dzień dzisiejszy i vity na dzień dzisiejszy. Ahahah na dzien dzisiejszy easye jest [...]

+ Dodał MODERATOR
Ale weź bez prywatnych podjazdów może co?
Opublikowano

Dawajcie zrobimy porównanie nie-exów między Vitą, a 360.

Opublikowano
Ja odpadam z tej dyskusji, koleś jak wół najpierw porównuje Vitę do X360

To napisz mi raven, w ktore z gier wymienionych przeze mnie zagrasz na 360tce.

Aha, porównujemy świeżą konsolę do takiej, która ma za sobą już sześć świetnych lat? Jaki to ma sens? Porównać pierwsze dwa lata obu konsol, no spoko. Ale dwa ostatnie? A to co, nie wolno mi już grać w starsze eksy, nie są już wtedy ekskluzywne czy co? Jezus, jaka chora dyskusja. Nie mówiąc o tym, że znowu się myli, bo gdyby wziąć wszystkie gry z 2012, 2013 które wyszły w pudełkach i na XBLA to X360 też by pewnie bez większego problemu wygrał z Vitą (bez PS3).

Jakbys nie porownywal to exow na 360tce naliczysz mniej wiecej taka sama ilosc, co na martwej konsoli od Playstation Vita.

Tyle.

Edytowane przez easye

Opublikowano

W zeszłym roku na XBLA wyszło chyba więcej takich gier niż na PS Vita od dnia premiery tej konsoli.

No ale to gry indie, one nikogo! A, zaczekaj, połowa gier na Vitę to gry indie. I nie ma w tym nic złego, ale liczebnością tutaj też odpada w przedbiegach.

Ja odpadam z tej dyskusji, koleś jak wół najpierw porównuje Vitę do X360, a później się dowiaduje, że tak naprawdę chodziło mu o gry tylko Sony vs tylko M$*. Zaraz się dowiem jeszcze, że Halo nikogo, XBLA nikogo i biorąc pod uwagę gry wydane tylko w piątki, to Vita jest lepsza!

*gdzie szczerze mówiąc znowu Sony przegrywa, bo Windows to też platforma M$, a on sam bez X360 by łyknął obie maszynki Sony bez popity

się dziwicie....easye pewnie na x360 ograł przez całą tą generację wszystkie tytuły jakie były warte uwagi więc dla niego konsola jest juz martwa. Z du.py kupił vitę - konsolę, którą hejtował bo myślał, że ma 2 gry na krzyż, które są jeszcze portami z ps3 w gorzej grafie bo przecież vita jest słabsza od ps3. Odpalił i nagle go olśniło...dostał świetnie wykonany kawał sprzętu z kapitalnym ekranem, system, który nie dość, że działa z 3 razy lepiej niż xmb na ps3 to jeszcze jest multitaskowy, a na deser okazało się, że gier jest więcej niż dwie i nawet te dwie to nie porty, a dedykowane i fajne odsłony znanych i szanowanych marek. Napalił się chłopak, pozytywnie zaskoczył i teraz może trochę koloryzuje rzeczywistość :)

Opublikowano

się dziwicie....easye pewnie na x360 ograł przez całą tą generację wszystkie tytuły jakie były warte uwagi więc dla niego konsola jest juz martwa. Z du.py kupił vitę - konsolę, którą hejtował bo myślał, że ma 2 gry na krzyż, które są jeszcze portami z ps3 w gorzej grafie bo przecież vita jest słabsza od ps3. Odpalił i nagle go olśniło...dostał świetnie wykonany kawał sprzętu z kapitalnym ekranem, system, który nie dość, że działa z 3 razy lepiej niż xmb na ps3 to jeszcze jest multitaskowy, a na deser okazało się, że gier jest więcej niż dwie i nawet te dwie to nie porty, a dedykowane i fajne odsłony znanych i szanowanych marek. Napalił się chłopak, pozytywnie zaskoczył i teraz może trochę koloryzuje rzeczywistość :)

True, true, jak jeszcze PS4 bedzie trzymalo taki poziom ( a juz widac, ze roznic tym razem w infrastrukturze sieciowej nie bedzie zadnych), sam system dziala rewelacyjnie, komunikacja glosowa nie odstaje i za 100$ dostajemy mocniejsza konsola z lepiej wygladajacymi multiplatformami, do tego PS+, ktory ofertą zostawia games With Gold, jak niekgdys Xbox Live - PSN, to trudno nie stac sie znowu fanboyem Sony.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Czym tak naprawdę różnią się Wipeouty, Unchartedy, LBP, Persony, Killzoney z VITY od tych z PS3/PS4?

Różnią się wieloma szczegółami, co często wymusza konstrukcja handhelda, niemniej nie są identyczne jak inne gry z tej serii na duże konsole. Jasne, wiadomo że Wipeout to Wipeout i nagle nie stanie się szachami, ale ktoś kto chciałby grać w tą znaną serię w przenośnym wydaniu, to PSP i PSV są dla niego. Czy jest coś złego w takich grach? Czy są przez to mniej miodne, bo są na handheldy? Nie.

To co jednak łapie mainstream i to jak się dziś skonsolidowała rozgrywka przenośna, to już inna bajka. Więcej ludzi wybierze gry pokroju Angry Birds, to oczywiste. Natomiast nie oznacza to, że wszystkim odpowiada ta mityczna "specyfika gier przenośnych" którą chwalą się n-boje przy okazji gloryfikacji konsolek Nintendo. Niektórzy wręcz mają jej dosyć, i wolą jednak gry jak na dużych konsolach, tyle że mogą sobie w nie zagrać w podróży, hotelu czy w parku. Być może jest ich co raz mniej, albo jednak Sony popełniło gdzieś błędy w polityce sprzedażowej, natomiast daleki jestem od twierdzenia że Sony pomyliło się jeśli chodzi o specyfikę gier.

Opublikowano

Mam nadzieję, że nie porównujesz Angry Birds do gier z 3DSa? Tak tylko pytam, bo z tobą to różnie bywa.

Opublikowano

Czym tak naprawdę różnią się Wipeouty, Unchartedy, LBP, Persony, Killzoney z VITY od tych z PS3/PS4?

A czym się różnią gry na nową generację prócz grafy od tych z ps3 czy nawet psx?

No kur.wa są to osobne części, inne trasy, nowe historie, nowe lokacje, inni bohaterowie, wykorzystują panele dotykowe, kamerki itp - nagle mają z tych gier zrobić symulatory lotnicze lub gry szachowe bo były godne handhelda?

Opublikowano

a god of war na psp czym się różnił od tych z ps2? oprócz pataponów jedne z lepszych gierek na psp :>

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.