Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Featured Replies

Opublikowano

Mój pierwszy numer jaki miałem w ręce to ten z pełniakiem G-Police. A pierwszy kupiony przez rodziców to ten z pełniakiem v-rally i kobitką w koronce i sutami na okładce xd 10 lat wtedy miałem. Wcześniej kupowałem magazyn Play który jako jedyny sensownie podchodził do Game Boya Color i Dreamcasta. Ogólnie do 2003 roku to ja miałem słabego kompa, P200 podkręcony do 233, 64MB ram i Voodo 1, dysk 4GB. Jednak do pełniaków z gazetek w większości to wystarczało. Przesiadka była sroga bo na athlona XP 2000+, 512MB ram i Geforce 4MX którego dosyć szybko wymieniłem na 5500 który obsługowiał shadery. Jednak był słabą kartą. Nastepne co wleciało to kultowy 6800GS w 2006. I to był ostatnia moja rozbudowa komputera. Później już tylko konsole aż do powrotu do PC w 2019.

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Wyświetleń 459,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Porządkami tego nie nazwę, bo zaraz większość z powrotem wyląduje w szafie, ale wspomnienia z dzieciństwa obudziły się we mnie dość mocno. Część pism sobie zachowam, ale Secret Service czy Bajtki musz

• Marzy mi się zrobienie konkurencji dla PSX Extreme:   Tak wziąć te posty i wkleić w "pismo", zrobić 100 stron, przecież to byłby hit (dla forumowiczy na pewno). A dział "właśnie ukończ

• Odwiedzając rodziców postanowiłem posegregować moje stare magazyny: wiele Playów, trochę CD-Action, jeden egzemplarz Neo i Neo+... oczywiście szmatławca najwięcej. Gdzieś poginęły mi Mangazyny i Game

Opublikowano

Przeszedlem kilka upgradow kompa od 95 do 2007 i zawsze wracalo sie do demek, ktore albo sie nie uruchamialy na starym sprzecie, albo dzialaly i wygladaly strasznie (Quake 2 na P60 w 320x200 albo Jedi Knight 2 reggie)

Opublikowano

Jako plejowiec zazdrościłem pececiarzom cdaction: my mieliśmy za 22 zł kilka dem i jakieś gowna Indie yaroze jako niby pelniaki. A oni mieli za 15-17 zł 3 płyty w tym pelniaki i prawie 200 stron. Ależ to były czasy.

Opublikowano

200 stron to byl czas jak polaczyli sie z jakims brytyjskim molochem i czesc tekstow bylo tlumaczeniami, czy tam przedrukami, z jakichs pism tamtego wydawcy (albo podobny temat). Nie pamietam dobrze ale wydaje mi sie ze to byly takie poradniki jak z pisama easy pc, ktore sie wpinalo do segregatora (jak swiat wiedzy), czyli raczej taki porady dla normikow.

Opublikowano

403 zabroniony dostep.

Opublikowano
Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

A pierwszy kupiony przez rodziców to ten z pełniakiem v-rally i kobitką w koronce i sutami na okładce xd

To był mój pierwszy numer kupiony na trzydniowej wycieczce szkolnej w podstawówce. Oj, jak ja się naczekałem na powrót do domu by w końcu odpalić te płytki. Od tego numeru kupuje ich regularnie. Nie opuściłem żadnego - to już 25 lat. Dozbierałem przez te lata wszystkie poprzednie i mam komplet. Teraz to już bardziej z sentymentu ale nadal felietony mają na wysokim poziomie. Recenzji gier już nie czytam.

Wracając do tego numeru z V-Rally. Do dziś pamiętam okoliczności, sklep i sytuację w jakiej go kupowałem. Niesamowite jakie rzeczy człowiek w głowie gromadzi.

Opublikowano

Tez mam komplet i powoli zaczynam sie zstanawiac co z tym pozniej zrobic xD Do muzeum oddac czy co?

Opublikowano
50 minut temu, Mejm napisał(a):

Przeszedlem kilka upgradow kompa od 95 do 2007 i zawsze wracalo sie do demek, ktore albo sie nie uruchamialy na starym sprzecie, albo dzialaly i wygladaly strasznie (Quake 2 na P60 w 320x200 albo Jedi Knight 2 reggie)

Ja już nie wracałem bo to był za duży przeskok. Jednak mame mi normalnie działało, a na P200 to emulowałem tylko GB, GBC i NESa.

Pierwsza gra na nowym kompie i płaskim kineskopie 17 cali to Vice City w 1024×768. Kompa dostałem na święta a zaraz mi się jeszcze ferie zaczynały. Matko jedyna z domu nie wychodziłem przez jakieś 4 tygodnie. Później wleciał Max Payne, Red Faction, Arcanum, Baldur 2, Heroes 4, Far Cry. A dalej to już nie pamiętam.

Opublikowano

Fakt, nie jestem fanem, kupowałem prawie wszystko w tamtych czasach, ale jakoś klimat mi nie podszedł :) Może trudno Wam w to uwierzyć, ale te płyty to ja najwcześniej oddawałem kuzynowi albo łamałem i wywalałem do do śmietnika. Może jeszcze tak do 1999 roku coś tam odpalałem, jak miałem chcicę na Red Alerta i inne gry z tej dekady, a jeszcze nie było premiery w Polsce i chciałem obadać demo potter Generalnie większość moich gier pecetowych z tamtych lat to oryginalne big boxy IPSu lub importy oryginalne, kupowane w takim sklepie Wirtualny Świat (wysyłkowo) lub w Gdyni na Portowej, w obecnym Hotelu Jakubowym.

Miałem z rodzicami i tyle dobrze, że jak poprosiłem, to zawsze zamówili lub kupili. Do piratów nie było dostępu u mnie w miasteczku, więc musiałem się zaopatrywać w gry w taki sposób.

A obecnie CDA kupuję, Retro też. Lubię czytać o grach i nie tylko i uznaję praktycznie tylko papier. Nie lubię czytać na szybkach. Niech ciągną ten kram jak najdłużej, ostatnio kupiłem i nich ten numer specjalny o Wiedźminie i Nintendo Switch, ale nawet jeszcze nie zdążyłem przekartkować.

Opublikowano
6 minut temu, Postal napisał(a):

To był mój pierwszy numer kupiony na trzydniowej wycieczce szkolnej w podstawówce. Oj, jak ja się naczekałem na powrót do domu by w końcu odpalić te płytki. Od tego numeru kupuje ich regularnie. Nie opuściłem żadnego - to już 25 lat. Dozbierałem przez te lata wszystkie poprzednie i mam komplet. Teraz to już bardziej z sentymentu ale nadal felietony mają na wysokim poziomie. Recenzji gier już nie czytam.

Wracając do tego numeru z V-Rally. Do dziś pamiętam okoliczności, sklep i sytuację w jakiej go kupowałem. Niesamowite jakie rzeczy człowiek w głowie gromadzi.

Ja z tego samego roku pamiętam zakup 13 numeru z Kingpinem. Byłem z tatą na rynku, padał śnieg. Nie mogłem się doczekać powrotu do domy z tą gazetką xd

Teraz, [InSaNe] napisał(a):

Nintendo Switch, ale nawet jeszcze nie zdążyłem przekartkować.

Dla mnie najsłabszy special od nich.

Opublikowano

Pewnie znowu Mario, Zelda, Metroid i tak do porzygu :) Ale chętnie poczytam, jak już mówiłem uznaję tylko papier. Ja nawet gazety papierowe czytam, jak siedzę gdzieś w kawiarni (właśnie jem śniadanie z Rzeczpospolitą na stole), to ludzie się dziwnie patrzą potter Oczywiście wszyscy dookoła gały wlepione w telefon.

Opublikowano
5 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Ja z tego samego roku pamiętam zakup 13 numeru z Kingpinem.

13 numer to rok 1997, Kingpin wyszedl w 1999. W tamtym czasie tez nie bylo jeszcze wydawania 13 numerow na rok.

Opublikowano

A, to teraz ma sens.

Opublikowano

Pierwszy zakupiony CDA to urodzinowy 2005. Ponad rok przerwy i kolejny to bodaj jesień 2006. Najwięcej kupowane w latach 2008-2013, potem coraz bardziej sporadycznie bo wleciał PSX.

Kupowało się dla pełniaków, które były głównymi grami ogrywanymi na PC. Wróciłem w 2020 (numer z nowym logo i Cyberpunkiem), przestałem kupować jak przeszli na kwartalnik- tego kupiłem 2 numery i tak się przygoda z CDA skończyła. Z ich konfiguratora złożyłem sobie PC i kupiłem jedną z myszek którą polecali. Pamiętam cyrki z płytkami i tuszem który zostawał na palcach, oraz ciemnymi, rozmazanymi screenami. Było chyba też coś z sklejeniem pisma, które gubiło kartki.