Opublikowano 26 września 20186 l Tak wygląda game bar teraz. W końcu można ustawiać głośność dla każdej aplikacji z osobna.
Opublikowano 26 września 20186 l Największa rewolucja od czasów wprowadzenia graficznego interfejsu użytkownika
Opublikowano 27 września 20186 l Oficjalnie październikowa aktualizacja zadebiutuje prawdopodobnie 2 października, ale w tej chwili można już "prawie-oficjalnie" pobierać. Potrzebne są do tego dwa pliki, oba prosto z serwerów Microsoftu, więc jest to jak najbardziej ten sam system, który zostanie udostępniony wszystkim. Ten drugi plik (.cab) był dostępny tylko przez krótki czas i chociaż został już usunięty z serwerów MS - jak wiadomo - w internecie nic nie ginie. MediaCreationTool1803 https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209 products.cab (plik ten jest pobierany automatycznie przez MCT, jeśli system jest oficjalnie dostępny) https://www.deskmodder.de/blog/wp-content/uploads/2018/09/productcab-windows-10-1809.zip Oba pliki umieszczamy w tej samej lokalizacji, na przykład na pulpicie. Uruchamiamy wiersz poleceń (cmd, uruchamiamy jako użytkownik, nie jako administrator!) i wpisujemy: > cd desktop > MediaCreationTool1803.exe /SelfHost To wszystko. Od teraz system pobiera się tak samo, jak oficjalnie upubliczniony. Plik products.cab możecie sobie rozpakować, otworzyć plik i poczytać - jest tam data wydania i linki do systemów w plikach .esd bezpośrednio od MS. Cytat release="20181002 RS5 RTM WU"> Data premiery i oznaczenie RTM - wersja finalna. BTW @Frantik Dobrze pisałem, nowy system ma oznaczenie 1809. Edytowane 27 września 20186 l przez Gość
Opublikowano 2 października 20186 l Można już pobierać i aktualizować bez kombinacji. No to jutro cyk, formacik
Opublikowano 3 października 20186 l Po nieudanej wersji 1803, wersja 1809 wydaje się być naprawdę dopracowana. Jestem bardzo zadowolony jak na razie. W ogóle zastanawiam się, czy nie wyłączyć na stałe aktualizacji i nie pobierać wyłącznie definicji Defendera, a aktualizacje systemu robić wyłącznie przy okazji tych dużych uaktualnień. Wychodzą te wszystkie aktualizacje bardzo często i niestety zdarzają się niedopracowane i powodujące błędy w działaniu aplikacji na przykład, a człowiek zawsze się głowi czym to jest spowodowane. Ten build był regularnie dopracowywany na spokojnie, więc wszystko działa w nim jak należy. System i tak służy mi głównie jako platforma do grania, a takie szaraczki jak my raczej nie muszą się obawiać jakichś Spectre i innego badziewia.
Opublikowano 3 października 20186 l Nowy Win10 już siedzi na M.2. W skrócie: jest odczuwalnie szybciej, ale jakiegoś opadu szczęki nie ma, przynajmniej w takim januszowym, domowym użytkowaniu jak moje October Update jak na razie nie sprawia problemów. Tutaj rozpiska, co nowego ostatecznie:https://www.dobreprogramy.pl/Windows-10-przeglad-najwazniejszych-nowosci-po-pazdziernikowej-aktualizacji,News,90986.html Pierwsze wrażenia: - Fajne nawet to narzędzie do zrzutów ekranu - Ciemny motyw eksploratora jest brzydki w (pipi). Nie dość, że w większości miejsc gryzą się z nim nadal jasne ikony, to wygląda po prostu na jakiś taki niedorobiony - Synchronizacja Schowka z chmurą? Nie ufam. Gdzie się to wyłącza? - Kosmetyczne nowości w Notatniku? Spoko, ale liczyłem na większe odświeżenie Reszta chyba okej Edytowane 3 października 20186 l przez Frantik
Opublikowano 3 października 20186 l Przed instalacją aktualizacji 1809 wymagane jest zainstalowanie wcześniejszych updatów? Nie instalowałem 1803 i właśnie tą aktualizację próbuje wykonać windows update. Czy po jej zakończeniu będę miał od razu dostępną aktualną instalkę 1809? Edytowane 3 października 20186 l przez kes
Opublikowano 3 października 20186 l Nawet nie próbuj, szkoda nerwów i późniejszego rozmyślania, czy na aby na pewno wszystko poszło dobrze, od razu instaluj na czysto. Ja nie ufam w to idealne, bezproblemowe przeniesienie wszystkiego.
Opublikowano 3 października 20186 l @kes Powiedziałbym, że szanse są gdzieś tak 70:30, że pójdzie bez problemu, no ale ryzyko zawsze jest. IMHO bardziej niż sam system problemy może sprawiać jakiś sterownik, albo np. antywirus, jeśli okażą się niekompatybilne z nowym buildem Windy, więc upewnij się, że masz wszystko możliwie najnowsze przed aktualizacją. Kiedyś w robocie apdejtowałem kilka laptopów z premierowej wersji Win10 na chyba 1703 i "wszyscy pacjenci przeżyli", acz trwało to wieki - kwestia rzęchowatego sprzętu Edytowane 3 października 20186 l przez Frantik
Opublikowano 3 października 20186 l Panowie czyściłem klawiature i coś mi się ponaciskało . Teraz podczas każdego logowania muszę wbijać hasło do konta MS , opcje logowania z hasłem mam wyłączoną w panelu sterowania .
Opublikowano 3 października 20186 l Zobacz windows+R wpisujesz NETPLWIZ, enter i odhaczasz opcje, która tam jest. Nastepnym razem polecam windows+L zanim zaczniesz czyscic Edytowane 3 października 20186 l przez El Loco Chocko
Opublikowano 4 października 20186 l 11 godzin temu, El Loco Chocko napisał: Zobacz windows+R wpisujesz NETPLWIZ, enter i odhaczasz opcje, która tam jest. Nastepnym razem polecam windows+L zanim zaczniesz czyscic No właśnie mam tam odhaczone , dodatkowo jak się loguje pokazuje mi 2 konta SpacierShark123 , jedno moje z avatarem które używam i drugie którego nawet w zarządzaniu użytkownikami nie ma.
Opublikowano 4 października 20186 l Dziwne. Ja nie mam w ogole hasla, bo tylko ja uzywam PC wiec problemu nie ma. Dobrze rozumiem ze w ustawieniach masz tez to wylaczone?
Opublikowano 4 października 20186 l A nie jest przypadkiem tak, że korzystając z konta Microsoft hasło jest obligatoryjne i wymagane przy każdym uruchomieniu PC?
Opublikowano 4 października 20186 l Zdaje sie ze tak. Kiedys to zwyczajnie latwiej mi bylo ustawic pin, np 0000 i szlo to szybko. Teraz sie nie loguje na konto, bo nie mam potrzeby. Edytowane 4 października 20186 l przez El Loco Chocko
Opublikowano 4 października 20186 l Tak w ustawieniach również , do tej pory wszystko działało nie wiem jakim cudem 3 machnięciami ścierką po klawce coś takiego się stało. Zawsze konto samo się logowało a dopiero później podpinałem się do sieci( obecnie mam coś na styl hotspotu gdzie przy każdym uruchomieniu komputera po 2-3 godzinach muszę na nowo logować się przez WWW ) i nie było żadnego problemu. Nie powiem że biorąc pod uwagę moje hasło(12-14 znaków) jest to dość męcząca sprawa co chwile je wpisywać na nowo.
Opublikowano 4 października 20186 l 1 minutę temu, SpacierShark123 napisał: Tak w ustawieniach również , do tej pory wszystko działało nie wiem jakim cudem 3 machnięciami ścierką po klawce coś takiego się stało. Zawsze konto samo się logowało a dopiero później podpinałem się do sieci( obecnie mam coś na styl hotspotu gdzie przy każdym uruchomieniu komputera po 2-3 godzinach muszę na nowo logować się przez WWW ) i nie było żadnego problemu. Nie powiem że biorąc pod uwagę moje hasło(12-14 znaków) jest to dość męcząca sprawa co chwile je wpisywać na nowo. Zmien na jakis latwy pin moze?
Opublikowano 4 października 20186 l Można hasło zastąpić pinem, obrazkiem (nie wiem jak to działa), albo skanem facjaty w tej najnowszej wersji. @Bzduras@El Loco Chocko Autologowanie też da radę zrobić i nawet normalnie działa z podpiętym kontem MS - właśnie sprawdziłem u siebie Normalnie przez Netplwiz. Wydaje mi się, że swego czasu było to bardziej skomplikowane w Win10 Edytowane 4 października 20186 l przez Frantik
Opublikowano 4 października 20186 l Ok ogarnąłem już musiałem wyłączyć opcje dodaną w nowym update windows-a. Edytowane 4 października 20186 l przez SpacierShark123
Opublikowano 4 października 20186 l To mozesz od razu napisać która, jakby w przyszłości ktos szukal.
Opublikowano 4 października 20186 l Nie wiem czy to wina nowego update ale zyebał mi się Microsoft Store (tak jakby wcześniej nie był dostatecznie spyerdolony). Przy każdej próbie wejścia w zakładkę Games pojawia się następujący komunikat: Próbowałem już wielu porad wyszukanych w internecie nic nie pomaga Forumku pomocy
Opublikowano 4 października 20186 l A pisałem, żebyś instalował na czysto. xd Ustawienia -> Aplikacje i funkcje -> w wyszukiwaniu wpisz "store" -> kliknij -> Opcje zaawansowane -> Resetuj Edytowane 4 października 20186 l przez Gość
Opublikowano 4 października 20186 l @kes U mnie działa Próbowałeś tego? Wchodzisz w Ustawienia -> Aplikacje i na liście programów szukasz Microsoft Store. Po kliku nań dajesz opcje zaawansowane
Opublikowano 4 października 20186 l @Frantik nie pomaga, próbowałem też wcześniej wyczyścić cache przez cmd bez efektu @krzyhu923 żadnych błędów nie wykryto