Opublikowano 21 września 20168 l obawiam się misiu kolorowy, że takich detali jest nieco więcej co ''może'' zmienić odbiór całości. Już pofikałeś?
Opublikowano 21 września 20168 l Słuchaj, idź szukaj tych detali, zrób z nich listę, wypisz tutaj i za każdym z nich dopisz xD. Im dłuższa tym bardziej proporcjonalna do poziomu twego ego. Im szybciej się uwiniesz, tym wcześniej będziesz mógł zacząć szukać nowej fali w kinie andaluzyjskim i może w końcu dasz nam wszystkim święty spokój, bo już rzygam autyzmem, który zionie z Twojej każdej wypowiedzi na forumku.
Opublikowano 21 września 20168 l obawiam się misiu kolorowy, że takich detali jest nieco więcej co ''może'' zmienić odbiór całości. Już pofikałeś? Czytałeś to w ogóle, czy po prostu tytuł ci się nie podoba?
Opublikowano 22 września 20168 l mam zamiar przeczytać. W niedalekiej przeszłości. nie czytał a strzępi ryja :facepalmz:
Opublikowano 22 września 20168 l No i generalnie jak chce się tak dokładnie porównywać, to wypada przeczytać kilka tłumaczeń i oryginał.
Opublikowano 15 listopada 20168 l Pod koniec stycznia Zysk i Spółka wydaja w twardej oprawie "W górach szaleństwa i inne opowieści". Byłoby rewelacyjnie gdyby pojawiło sie kilka "nowych" powiadan (ktore nie pojawily sie w wydaniach Vesper).
Opublikowano 11 grudnia 20168 l Trochę odkopię i napiszę nie na temat. Przy okazji udziału w dzisiejszej gali rozdania "Tuwima", wpadłem też na spotkanie z Płazą, więc od razu przypomniała mi się ta dyskusja o "tłumaczeniach" - a nie poleciłem wtedy jego książki (dobry debiut prozatorski) to chociaż teraz to nadrobię: Skoruń jest tytułem "urodzonym" z ziemi, przedstawicielem literatury inicjacyjnej, ale będący też jej przeciwieństwem; jest okopana w robocie i znoju pracy rolnej, w wiejskim życiu zawieszonym w niezmiennym niebycie. Kontestuje go i jednocześnie nostalgicznie tęskni.. Jest też przede wszystkim bardzo dobrze napisana, Płaza jako późny debiutant nie musi martwić o awangardę, czy łamanie zasad (to się młodym zostawia :v), więc fraza jest wolna i dopieszczona.Ciekawy tytuł, ma swoje wady oczywiście, ale Gdynii nie dostaje się za nic.To tyle off-topu.
Opublikowano 19 kwietnia 20187 l Niedługo powinien się pojawić nowy zbiór prozy Mistrza, dotychczas nieopublikowanych, a także utwory humorystyczne i wznowienia dostępnych publikacji: http://www.hplovecraft.pl/2018/02/18/wyzwanie-z-innego-swiata-szczegoly/ Widziałem już wydane książki, więc pewnie sprzedaż ruszy na dniach. Dodatkowo na okolice jesieni planowane jest zaś wydanie zbioru poezji Lovecrafta. Oczywiście za tłumaczeniem będzie stał Mateusz Kopacz, a ilustracje tworzy Krzysztof Wroński.
Opublikowano 5 czerwca 20186 l http://www.hplovecraft.pl/hplovecraft/ksiazki-lovecrafta/po-polsku/wyzwanie-z-innego-swiata/ https://wydawnictwoix.pl/sklep/
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i psuje odbiór całości. To prawda?
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l Nie wiem jakie inne wchodzą w skład tego wydania ale Zgroza z Dunwich to jedno z najlepszych opowiadań.
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l Głupot Ci nagadali. Akurat ostatnich chyba 5 opowiadań faktycznie dzieje się w jednym uniwersum i czuć to bo w każdym kolejnym są odwołania do poprzedniego.
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l 7 godzin temu, chris85 napisał: Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i psuje odbiór całości. To prawda? Opowiadanie W górach szaleństwa jest pełne opisów otoczenia, przez co faktycznie może się wlec i dłużyć. Sam pod koniec troszkę się już nudziłem, ale to jedno z ważniejszych i bardziej esencjonalnych utworów Lovecrafta, więc warto znać. Możesz jednak zostawić na sam koniec, nic nie stracisz. @szczudel Gros jego opowiadań toczy się w jednym uniwersum z Arkham, czy Uniwersytetem Miskatonic. Edytowane 2 sierpnia 20186 l przez Rozi
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l Tak, ale poszczególne budynki czy miejscówki słabo budują poczucie uniwersum. Ostatnie opowiadania ze „Zgrozy” opowiadają o rasach w innych opowiadaniach i wtedy to uczucie spójności jest spotęgowane. Czym innym był dla mnie opis w annałach jednej cywilizacji potworów pojawiających się w innym opowiadaniu od napominki o Necronomiconie czy Uniwerstycecie Miskatonic.
Opublikowano 2 sierpnia 20186 l W teorii wszystko gdzie wspominają o Necronomiconie dzieje się w jednym uniwersum ale wraz z poszczególnymi opowieściami pewne pomysły ewoluują i się zmieniają. Dlatego najlepiej czytać opowiadania w kolejności napisania a nie publikacji. Ogólnie jeden poważny cykl to ten z Carterem, bo koleś jest bohaterem kilku opowiadań i wspomina się o nim w kilku innych. Wychodzi z niego taki niby główny bohater. Plus możemy poczytać o bojowych kotach w krainie snów. "W górach szaleństwa" jest niezłe i dobrze wprowadza do koncepcji astronautów z kosmosu i rożnych ras, które pojawiają się w późniejszych opowiadaniach. Swoją drogą polecam - http://hppodcraft.com/ Pierwsze 120 epizodów jedzie po kolei różne opowiadania, życie Lovecrafta i pod koniec jego współpraca z innymi pisarzami.
Opublikowano 21 października 20186 l Do tej pory poezja lovcrafta nie miała szczęścia do tłumaczenia. Chyba vesper nie da dupy bo ich zbiory opowiadań w tłumaczeniu Płazy są obecnie benchmarkiem tłumaczenia do którego powinni równać inni tłumacze.
Opublikowano 21 października 20186 l Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji... Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja. Edytowane 21 października 20186 l przez szczudel
Opublikowano 21 października 20186 l 42 minuty temu, szczudel napisał: Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji... Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja. Wyczuli pieniądze, to kontynuowali. Ja tam się cieszę, bo inaczej nie poznam jego dzieł.
Opublikowano 22 października 20186 l Jest w drugim tomie kilka perełek. Jeszcze nie doczytałem do końca, ale taki np Reanimator {cośtam} West ma nieziemski klimat.