Opublikowano środa o 08:332 dni Passat?https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-passat-ID6H9Lbq.html
Opublikowano środa o 09:262 dni Fajny ale to 6 letni Passat z DSG która ma nabite 100kkm a kolejne 100kkm dobije ja, więc ryzyko, że będę musiał w nią władować 10000 jest na tyle wysokie, że po prostu wolę kupić coś co nie jest obarczone takim ryzykiem. Już ostatnio zapłaciłem 10k za naprawę dwusprzegłowej skrzyni i był to pierwszy i oststni raz.
Opublikowano środa o 09:262 dni 1 hour ago, gtfan said:ze słabszymi Formentorami (i ogólnie z Cuprami bo to samo dotyczy np Ateci) jest ten problem że trzeba sprawdzać konkretny egzemplarz bo potrafili tam wsadzać zarówno mokre i suche skrzynie.To jest jakiś mit. Formentor ma mokrą skrzynię.
Opublikowano środa o 09:412 dni 1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):To jest jakiś mit. Formentor ma mokrą skrzynię.niby tak, ale ludzie różnie piszą, i sami sprzedawcy też sprzeczne informacje podawali że 1.5 ma DQ200. ale teoretycznie powinna być mokra.
Opublikowano środa o 10:492 dni 1 hour ago, WisnieR said:Fajny ale to 6 letni Passat z DSG która ma nabite 100kkm a kolejne 100kkm dobije ja, więc ryzyko, że będę musiał w nią władować 10000 jest na tyle wysokie, że po prostu wolę kupić coś co nie jest obarczone takim ryzykiem. Już ostatnio zapłaciłem 10k za naprawę dwusprzegłowej skrzyni i był to pierwszy i oststni raz.Ja bym nie przesadzał z awaryjnością tych skrzyń. Ta Octavia co wrzuciłem od motobiedy przejechała 500k bez problemów ze skrzynią. Jeszcze to suche DSG w teorii jest bardziej ryzykowne, ale w ostatnich latach było cicho, moje w Golfie działało normalnie po 100k kiedy oddawałem auto po leasingu.Formentor imo na stówę ma mokre w 1.5, po prostu oficjalnie VAG nic oficjalnie nie podaje, a większość osób z założenia łączy 1.5 z suchym, sam tak myślałem.@WisnieR a nowy za tyle?https://www.autohaus-tabor.de/de/tabor-mobile/fahrzeuge/seat-leon-127334255.html
Opublikowano środa o 11:202 dni Ale po co mam się ładować w DSG czy DCT, w którym nawet głupia wymiana sprzęgła, a to jest element eksploatacyjny, kosztuje ogromne pieniądze, skoro w tym samym budżecie mam do wyboru samochody, w których tego robić nie muszę? Nie rozumiem. To samochód, RZECZ, traktuję to jak zakup nowej wiertarki. Ma być w kombi, ma zmieścić szafę z Ikei, jeśli raz do roku będę chciał ją przewieźć, aktywny tempomat i android auto, i ma mnie kosztować jak najmniej w eksploatacji.Jeszcze się muszę zorientować odnośnie Mazdy 6 bo też dobry kandydat.
Opublikowano środa o 11:372 dni to lepiej już skup się na eCVT bo hydrokinetyki też nie są bezobsługowe ;)
Opublikowano środa o 11:522 dni 28 minutes ago, WisnieR said:Ale po co mam się ładować w DSG czy DCT, w którym nawet głupia wymiana sprzęgła, a to jest element eksploatacyjny, kosztuje ogromne pieniądze, skoro w tym samym budżecie mam do wyboru samochody, w których tego robić nie muszę? Nie rozumiem. To samochód, RZECZ, traktuję to jak zakup nowej wiertarki. Ma być w kombi, ma zmieścić szafę z Ikei, jeśli raz do roku będę chciał ją przewieźć, aktywny tempomat i android auto, i ma mnie kosztować jak najmniej w eksploatacji.Jeszcze się muszę zorientować odnośnie Mazdy 6 bo też dobry kandydat.W przypadku Toyoty poczytaj o bateriach 12V i jak uniknąć problemów z ich rozładowaniem.A nowa Dacia?Kuga 2.5 hybrid też spoko, CVTotomoto.plUżywany Ford Kuga 2021 - 115 900 PLN, 32 000 km - Otomoto.plInteresuje Cię Ford Kuga? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Opublikowano środa o 12:172 dni 18 minut temu, Mustang napisał(a):W przypadku Toyoty poczytaj o bateriach 12V i jak uniknąć problemów z ich rozładowaniem.A nowa Dacia?Kuga 2.5 hybrid też spoko.Tak o bateriach czytałem. Tak jak pisałem, to jak jakieś wybieranie mniejszego zła xDDacia odpada - to ma być kombi i nie nikt mi nie wmówi, że SUV to zamiennik kombi. Te wszystkie SUVy to najgorszy trend motoryzacyjny jaki jest.Wymiana Mondeo na nowszy model to była moja pierwsza myśl, ale ich 8 biegowe automaty to gówno i już sam mechanik mi mówił, że znów mu zostawie 10k jak kupię MK5, za to w hybrydzie wzięli skrzynie Toyoty i wprowadzili swoje zmiany robiąc, ze skrzyni bezawaryjnej, skrzynie mega awaryjną. Tak więc Ford skreślony.Nie chce wydać więcej niż 100 tyś., więc nowe auto odpada raczej, celuje w coś do max 4 lat. Gdyby tylko jakiś chińczyk miał ofercie kombi to bym się nie zastanawiał ale tam to już w ogóle tylko praktyczne SUVy.
Opublikowano środa o 12:352 dni 15 minut temu, WisnieR napisał(a):Gdyby tylko jakiś chińczyk miał ofercie kombi to bym się nie zastanawiał ale tam to już w ogóle tylko praktyczne SUVy.tylko u Chińczyka to masz praktycznie tylko dwusprzęgłówki (z cenami na ten moment typu 7k za same sprzęgła bez dwumasu do Jaecoo) lub przekombinowane hybrydy których konstrukcji nikt nie rozumie, także dobry kierunek żeby uniknąć wydania 4tys pln raz na 120tys km w celu wymiany sprzęgła z dwumasą w suchym dsg ;) Edytowane środa o 12:392 dni przez gtfan
Opublikowano środa o 12:382 dni tylko u Chińczyka to masz praktycznie tylko dwusprzęgłówki (z cenami na ten moment typu 7k za same sprzęgła do Jaecoo, nawet bez dwumasu) lub przekombinowane hybrydy których konstrukcji nikt nie rozumie, także dobry kierunek żeby uniknąć wydania 4tys pln raz na 120tys km w celu wymiany sprzęgła z dwumasą w suchym dsg Nowy samochód to by nawet mógł być z PowerShiftem, bo po 4 latach to nie byłby mój problem tylko kolejnego właściciela. Tylko, że finansowo to ja teraz jestem w pozycji "tego drugiego" niestety. Jakiś chińczyk do 100k z salonu w kombi by był idealny ale niestety same SUVy.
Opublikowano środa o 12:402 dni Teraz, WisnieR napisał(a):Nowy samochód to by nawet mógł być z PowerShiftem, bo po 4 latach to nie byłby mój problem tylko kolejnego właściciela. Tylko, że finansowo to ja teraz jestem w pozycji "tego drugiego" niestety. Jakiś chińczyk do 100k z salonu w kombi by był idealny ale niestety same SUVy.to czemu nie rozważysz Astry kombi? poniżej 100k kupisz kombi z Asinem 8AT z przegenialny silnikiem 1.2 PureTech ;) jest szansa że przez 4 lata rozrząd nie rozpadnie się ;) Edytowane środa o 12:422 dni przez gtfan
Opublikowano środa o 12:412 dni No zobaczymy jak będzie z odsprzedażą później tych chińskich aut. Pamiętaj, że finansujesz utratę wartości, a nie cenę zakupu. Just now, gtfan said:to czemu nie rozważysz Astry kombi? poniżej 100k kupisz kombi z Asinem 8AT z przegenialny silnikiem 1.2 PureTech ;) jest szansa że przez 4 lata rozrząd wytrzyma ;)Hmm albo Astra k 1.4 z końca produkcji (19-21) z CVT. Nie ma pure techa, jest CVT.
Opublikowano środa o 12:442 dni 3 minuty temu, Mustang napisał(a):Hmm albo Astra k 1.4 z końca produkcji (19-21) z CVT. Nie ma pure techa, jest CVT.to ja już bym poszukał 1.6 200KM z asinem 6AT
Opublikowano środa o 12:452 dni 4 minuty temu, WisnieR napisał(a):Jakiś chińczyk do 100k z salonu w kombi by był idealny ale niestety same SUVy.Poczekaj do jesieni, może się chińczyki w Twój budżet wpasują To jest nowe BYD kombi. Cała Europa jesienią o nim zatrąbi
Opublikowano środa o 12:472 dni 1 minute ago, gtfan said:to ja już bym poszukał 1.6 200KM z asinem 6ATJa wiem, spalanie znacznie wyższe, a @WisnieR jest fanem CVTotomoto.plUżywany Opel Astra 2021 - 58 800 PLN, 72 067 km - Otomoto.plInteresuje Cię Opel Astra? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Auto mam półtorej roku a już krzyczy, że trzeba wymienić baterię w kluczyku. Nie za szybko?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Dość szybko, w Golfie 8 bez otwierania zamków keyless wymieniałem po około trzech latach.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 2 godziny temu, Czoperrr napisał(a):Auto mam półtorej roku a już krzyczy, że trzeba wymienić baterię w kluczyku. Nie za szybko?Mnie od roku prawie krzyczy i mam wyje.bane. aAle to dlatego, że w czerwcu zeszłego roku wymieniłem baterię, a we wrześniu znowu zaczął się cyrk. Uznałem, że to dlatego, że kluczyk mi upadł kilka razy. Póki co działa, otwiera i zamyka nawet z kilkunastu metrów, więc się nie przejmuję. Swoją drogą dzisiaj mnie pociągnęło po kieszeni, bo wymienialem tarcze i klocki z przodu, razem z robocizną ponad 1600. :(
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 2 minutes ago, Blaise said:Mnie od roku prawie krzyczy i mam wyje.bane. aAle to dlatego, że w czerwcu zeszłego roku wymieniłem baterię, a we wrześniu znowu zaczął się cyrk. Uznałem, że to dlatego, że kluczyk mi upadł kilka razy. Póki co działa, otwiera i zamyka nawet z kilkunastu metrów, więc się nie przejmuję.A nie wolisz drugiego kluczyka używać?
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 5 minut temu, Mustang napisał(a):A nie wolisz drugiego kluczyka używać?Oglądałem filmik jak się paruje w VAGach ten drugi kluczyk i auto tak wyło, a ja wtedy mieszkałem na blokowisku i nie chciałem narażać ludzi na to, a z drugiej strony specjalnie mi się nie chciało nigdy jechać na odludzie. Miałem to zrobić przy okazji i tak mi rok wlasnie minął. Nie myślę o tym, ale pewnie aż do chwili, gdy rzeczywiście kluczyk padnie xd Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Blaise
Opublikowano 59 minut temu59 min 19 minutes ago, Blaise said:Oglądałem filmik jak się paruje w VAGach ten drugi kluczyk i auto tak wyło, a ja wtedy mieszkałem na blokowisku i nie chciałem narażać ludzi na to, a z drugiej strony specjalnie mi się nie chciało nigdy jechać na odludzie. Miałem to zrobić przy okazji i tak mi rok wlasnie minął. Nie myślę o tym, ale pewnie aż do chwili, gdy rzeczywiście kluczyk padnie xdU mnie dwa kluczyki były od razu sparowane.
Opublikowano 38 minut temu38 min U mnie tak samo, dwa identyczne kluczyki. W BMW jest bardziej skomplikowane, profil jest przypisany tylko do jednego fizycznego kluczka na raz. Ale można łączyć profil na fizycznym kluczyku oraz na wirtualnym w telefonie.
Opublikowano 26 minut temu26 min Wymieniłem baterię na Varta może wytrzyma trochę dłużej. Cała operacja trwała minutę i wszystko działa.