Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Miał być to chleb. Ale zasnąłem przed uformowaniem i ciasto sobie fermentowało całą noc w temp. pokojowej. No to stwierdziłem, że teraz to już tylko foka z tego wyjdzie. Trochę oliwek, trochę rozmarynu i jest niedzielne pieczywko.

 

271935802_1926549270839901_2341742808165

 

 

edit: o kurwa jakie dobre

 

 

 

 

 

271402154_3134195576868491_3802996218599273227_n.jpg

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 353
  • Wyświetleń 70,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano

Jeju ale mi przypomniałeś jak miałem z 8 lat góra i z kuzynem wyżeraliśmy babuni faworki. Fajne te Twoje skręcane pączule! :wub:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też dzisiaj wrzuciłem do pieca focaccię.

 

20220219_170341.jpg

Nie wyrosła za mocno, ale w tym przypadku to atut. 

Oliwki, rozmaryn, czarnuszka.

Edytowane przez Boomcio

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

zakwasowe donutki. Zaskakująco dobre, chyba warto przypierdolić w przepisie więcej cynamonu i kardamonu 

 

277597377_705316720820396_61422528902030

 

277611528_1012332849365257_4656241918237

  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

305184885_446191754203416_88052152238398

 

Wraz z niższymi temperaturami sezon na pizzę nieubłagalnie dobiega końca, pora więc wrócić do, lubiących jesienne temperatury, zakwasowych chlebków. Nie ma to jak wrócić z pracki i zacząć nagrzewać piekarnik.

Opublikowano

I tak się oba gapiliście w tę bułkę? Liczyłem na kilka słów endingu.

Opublikowano
  • Autor

Chlebeczek na zakwasie pszennym, 78 procent hydracji.  Myślę nad jakimś eksperymentem, dodać do chlebka kawałki orzechów włoskich, czy cuś.

Opublikowano
  • Autor

Tym razem dodałem uprażone orzechy pekan do ciasta (podczas laminacji) i chlebek słabo urus :(

 

305712579_393003969665049_53903736291049

Opublikowano

@Figaro Otwieraj piekarnie połączona z pizzerią. "Pizzeria piekarnia u Figaro". :wub:Już widzę te kolejki starych babuszek o 6:10 stoją w ogonku do piekarni, mróz jak cholera i starsza pani mówi do drugiej "szósta dziesięć a ten chujec figlaro dalej nie otwiera".

 

Masz ręke do wypieków chłopaku. Propsy! :cool:

Opublikowano
  • Autor

aww dzięki wujciu

 

Póki mam wenę to rozpocząłem dwa eksperymenty, tu pierwszy: chlebek z kurkumą. 

 

306384150_1283639242396502_7807206675788

 

306220522_408150034584480_88932738626438

 

i tradycyjnie z kotełem:

 

306104501_430726615823173_43372075272177

 

 

Opublikowano
  • Autor

A tu drugi - chleb zakwasowy z cheddarem, papryczką i natką cebuli. Dodanie seru było goty pomysłem.

 

 

306480970_798372664806894_257874932707727120_n (2).jpg

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

druga próba z cheddarem. Za krótki czas fermentacji.

 

po wyciągnięciu pokrywki. Nieziemski zapach.

 

311391930_632834944883256_52878819006976

 

310991107_1144686912810159_4608645156593

 

kot z miną "ale to gówno cuchnie"

 

310965140_908933986739459_35382360468804

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

chleb zakwasowy w dyniowym kształcie. Strategicznie schowałem dłonią miejsce gdzie chleb "wybuchł" :(

 

 

312483459_377885277807295_46729575821747

Opublikowano

Super ci to wychodzi. Masz zajawkę, rękę do wypieków i wyciągasz wnioski - kariera piekarza stoi otworem. :lapka:

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pao de agua, portugalski chleb, przepis z Thermomixa, ja pierdole, bóg chlebów:

 

IMG_20230311_223234.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 11.03.2023 o 22:46, Rozi napisał:

Pao de agua, portugalski chleb, przepis z Thermomixa, ja pierdole, bóg chlebów:

 

IMG_20230311_223234.jpg

 

Jasne pieczywo z Twoją nadwagą? Omg:bella:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Figaro da się zrobić coś fajnego w normalnym piekarniku czy nie mam co podchodzić do wyrabiania rzemieślniczego chlebka bez kamienia do pieczenia z góry golgota i drewna z 200 letniego sycylijskiego dębu?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.