Skocz do zawartości

Grillowanko :banderas:

Featured Replies

Opublikowano
35 minut temu, grzybiarz napisał:

A co sąsiedzi na to? 

Tak można?

trzeba pytać bo nie ma sztywnej reguły.

• Odpowiedzi 319
  • Wyświetleń 58,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ostatnio mam fazę na grillowanie ryb na cedrowych deskach, drewno naprawdę dodaje duuuużo dobrego do smaku i aromatu. Są pyszne   

• U mnie majoweczka trwa nadal  szaszlyki i slaska juz sie znudzily takze ostatnio troche kombinuje. Biedronkowe rzeczy jakie polecam to karkowka w takiej czerwonej marynacie i boczek wasabi, a do tego

• Wlecialy dzisiaj przepyszne skurwysynki. Euro + bulki wlasnej roboty + grill= kon zwalony  

Opublikowano

Też trzeba grilla z garażu wygrzebać. 2 lata temu chyba kupiony z Lidla i daje radę. O ile gaz w butli jakiś został. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kurla zmieniłem jakiegoś starego noname  grila gazowego na amerykańca z topu branży. Nowa iteracja Broil King Royal 320.
Bozesz ty mój jak różnica w smaku (aromat), regulacji temp. 
Jakby ktoś się zastanawiał na wymiana jakiegoś gazowego „chinczyka” na coś lepszego to polecam. Żałuję że tak późno to zrobiłem.  

Teraz to faktycznie grillowanko banderassssss:banderas:

IMG_2070.thumb.jpeg.31ee64c8a02bf05b151699b5b386de91.jpeg

+ patriot! ;)

Spoiler

IMG_2066.thumb.jpeg.2a2a1d725d5ec993428989146205d001.jpeg

Opublikowano

Wlecialy dzisiaj przepyszne skurwysynki. Euro + bulki wlasnej roboty + grill= kon zwalony

IMG_7746.thumb.jpeg.4b947418af782bcbd5825987d78127bc.jpeg
IMG_7792.thumb.jpeg.22a171630d7df8350bd97066adda98cd.jpeg

IMG_7802.thumb.jpeg.07913e0b2e913b4c5e4491232279a4a0.jpeg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie widzę tematu o stekach więc zapytam się tu. 
Panowie macie jakieś dobre polecajki gdzie są najlepsze steki do samodzielnego zrobienia? Lidl? Biedra? Aldi?

Widzę także, że jest dużo sklepów online. Ktoś jakieś sprawdzał? 

Opublikowano
8 hours ago, balon said:

Lidl? Biedra? Aldi?

:beka: wolowina z polskich marketow jest niejadalna. Najlepiej znajdz sobie jakis porzadny sklep online bo zazwyczaj stosunek ceny do jakosci maja najlepszy. Z lokalnymi rzeznikami tez trzeba uwazac bo czesto leca w chuja z jakoscia miesa. 

Opublikowano
17 godzin temu, balon napisał(a):

Nie widzę tematu o stekach więc zapytam się tu. 
Panowie macie jakieś dobre polecajki gdzie są najlepsze steki do samodzielnego zrobienia? Lidl? Biedra? Aldi?

Widzę także, że jest dużo sklepów online. Ktoś jakieś sprawdzał? 

Próbowałem różnych i z opcji marketowych najlepsza zdecydowanie jest od Sokołowa.

Opublikowano
9 godzin temu, Il Brutto napisał(a):

wolowina z polskich marketow jest niejadalna. Najlepiej znajdz sobie jakis porzadny sklep online bo zazwyczaj stosunek ceny do jakosci maja najlepszy. Z lokalnymi rzeznikami tez trzeba uwazac bo czesto leca w chuja z jakoscia miesa. 

poleć więc porządny sklep online.

Opublikowano

Mi ostatnimi czasy reklama tego sklepu się pojawia.
https://beefonline.pl/?

Opinie ok ale mało. Ceny z Angusa chyba ok, coś jak w lidlu. 

Opublikowano
16 minut temu, balon napisał(a):

Sprawdz u siebie jakie masz w okolicy hurtownie ktore zaopatruja horece. Najltawiej dostepne w selgrosie ale masz makro, farutex, chefs culinar, bruno tassi, mille sappori. W prawie kazdej mozna wejsc na hale i kupic albo zadzwonic i zamowic. Jak masz w miescie jakas stekownie to na 99% bierze od kogos z nich bo malo ktora knajpa odwazy sie sciagac na wlasna reke palete swiezego miesa z terminem 14 dni. Czasami tez stekowanie maja lodowki albo szafy do sezonowania i tez sprzedaja

Opublikowano
35 minutes ago, balon said:

Nie ryzykuj tego, nawet nie podaja co to jest za kawalek. Na zdjeciach a to filet a to striploin, koniec koncow pewnie dostajesz sirloin bo najtanszy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie w domu teraz faza na skrzydełka i testuję różne marynaty. Jakoś nigdy nie byłem ich fanem, ale odkąd wymieniłem grilla na większą kulkę, do tego dobry węgiel i grillowanie na połowie grilla żeby złapać kolor a potem lekkie wędzenie na drugiej stronie z mniejszą temperaturą to wychodzą sztos. 

Szybkie marynaty - do każdej po 1 cebuli i kilka ząbków czosnku, wszystko zblendowane:

- oliwa, kurkuma, kmin, kolendra, mielona słodka papryka, oregano, jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz

- pomidor, zielona papryka świeża, olej, sok z cytryny, pieprz, seler suszony, szczypta cynamonu, sól, pieprz

- ketchup, sos sojowy, worcestershire, coca-cola, odrobina pasty marmite, trochę miodu, sos teriyaki.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Chłopaki odkopuje temat, bo po 39 latach na tym łez padole nareszcie jestem na swoim. Więc będę wjeżdżał w pierwszego grilla. Macie jakiś swoich ulubionych producentów? Modele? Czuje stress i presję otoczenia, więc chce się przygotować na tip - top żeby nie było lipy jak teście i mamusia wpadną xD

Opublikowano
Godzinę temu, Badus napisał(a):

Gazowy.

Serio? Myślałem, że to jest dla ludzi którzy z jakiś względów nie mogą używać klasycznego gryla

Opublikowano

Też tak myślałem, ale gazowy ma dwie przewagi - łatwo go rozpalić (oraz utrzymać temperaturę) i można robić na nim smash burgery banderasMinusem jest oczywiście brak charakterystycznego zapachu grilla, ale możesz to załatwić ścinkami drewna.

Opublikowano

Gazowy to dla mnie wygryw z powodów jak podał Rozi plus łatwiej utrzymać w czystości (czyszczenie tradycyjnego grilla mnie strasznie wkurwia).

Aromat tradycyjnego grilla to dla mnie nie aż taki deal breaker, by iść w kierunku węglowego.