Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano
22 godziny temu, ginn napisał(a):

Potrzebuję się poradzić, a najlepiej kogoś kto był w podobnej sytuacji. Przeczytałem internet wzdłuż i wszerz, obdzwoniłem Krajową Informację Skarbową ze 4 razy i finalnie każdy mówił co innego.

Po krótce, o co chodzi:

Sprzedałem nieruchomość za kwotę 605 000 zł, którą zakupiłem za kwotę 284 000 zł (finansowane hipoteką). Po sprzedaży mieszkania spłaciłem pozostały kredyt, tj. 234 000 zł oraz zakupiłem kolejną nieruchomość za 550 000 zł, którą sfinansowałem kredytem hipotecznym, tj. 550 000 zł (w tym 110 000 zł wkładu własnego). Logika mi podpowiada, że dochód ze sprzedaży = 605 000 - 284 000 - 110 000 co daje kwotę 211 000 zł i ta właśnie kwota podlega opodatkowaniu, chyba że przeznaczę ją na dalsze cele mieszkaniowe. Problem w tym, że większość usług wykończeniowych było robionych po znajomościach, na co nie mam żadnych potwierdzeń - myślę, że uzbieram około 100 000 zł z faktur na różne wyposażenie, notariuszy itd., czyli finalnie może mi zostać jakieś 100 000 zł, których nie mam przeznaczonych na wydatki mieszkaniowe choć doskonale wiem, że je wydałem. No i tutaj pojawia się spór, bo niektórzy mówią, że nie ma znaczenia jak finansowałem zakup nowej nieruchomości - liczy się kwota na akcie. Inni z kolei, że to ma znaczenie i pomimo kredytu nadal pozostaje dochód, który podlega opodatkowaniu (chyba że przeznaczę go na nadpłatę nowego kredytu, czego nie chcę robić). Jeszcze inni z kolei mówią, że np. wszystkie raty wynikające ze spłaty kredytu na nową nieruchomość z najbliższych trzech lat mogę podpiąć pod wydatki i doprowadzić finalnie do zerowego podatku.

jesli sie to czasowo spina to przez 3 lata od daty sprzedazy nieruchomosci, mozesz jeszcze do tej kwoty doliczyc wszystkie raty kredytu hipotecznego na nowa nieruchomosc jakie beda zapłacone

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 578,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

Opublikowano

Jeśli to miała być dzisiaj próba shortu na akcjach CDP, to dafuq

Screenshot_20250424_160712.jpg