Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano
12 minut temu, Mejm napisał(a):

I po trzecie, co zrobia z zakupionymy u nas na wlasnosc chatami.

Mam w firmie kilku takich którzy kupili mieszkania bo nie chcieli płacić za wynajem. Ich podejście jest takie, że mogą to po prostu później sprzedać i tyle, albo będą wynajmować leo

• Odpowiedzi 7,2 tys.
  • Wyświetleń 653,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaZZeo napisał(a):

Ładna analiza rynku najmu. Naprawdę podziwiam ludzi którzy nadal chcą się bawić w to, podczas gdy na funduszach inwestycyjnych obligacji jest spokojnie do wyrwania 6-8% zwrotu rocznie bez żadnego wysiłku.

Subiektywnie o finansach - Maciej Samcik
No image preview

(Nie)ciekawa sytuacja na rynku najmu. Czynsze spadają, a...

(Nie)ciekawa sytuacja na rynku najmu. Czynsze zaczynają spadać, a koszty administracyjne idą mocno w górę. Wynajmujący w kleszczach?

Dlatego nigdy nie traktowałem nieruchomości jako inwestycję w wynajem, ale w przyszłym roku jak się przeniesiemy do domu to obecnej chaty sprzedawać nie chcę, tylko bym rozważał wynajem.

Chyba jedyna zaleta, że ktoś będzie pokrywał koszty mediów i zarządzania, a także te parę tysi odstępnego wpadnie do kieszeni na pokrycie bieżących kosztów zycia. Ale potem po paru latach remont, malowanie, cyklinowanie parkietu itp. to juz maleje stopa zwrotu z takiej zabawy.

Co jednak ma znaczenie to wzrost wartości nieruchomości w czasie, podczas gdy np. bańka włożona w fundusze przyniesie te 6% odsetek, ale po roku kapital początkowy nadal będzie bańką, a mieszkanie potencjalnie już może byc warte 1.1 bańki.

Opublikowano
32 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Mam w firmie kilku takich którzy kupili mieszkania bo nie chcieli płacić za wynajem. Ich podejście jest takie, że mogą to po prostu później sprzedać i tyle, albo będą wynajmować leo

Jesli wiekszosc wracajacych bedzie tych co beda ukraine odbudowywac to ciekawe komu wynajmna. Czyli pewnie sprzedadza.

Opublikowano
25 minut temu, _Red_ napisał(a):

a mieszkanie potencjalnie już może być warte 1.1 bańki.

No właśnie to potencjalnie, jest ryzyko że rynek nieruchomości za te kilka kilkanaście może dotknąć kryzys i ceny spadną, choć nie chce mi się wierzyć. Faktem jest też, że inwestując w nieruchomość zyskujemy 19% na podatku a to bardzo dużo. To chyba największa zaleta, bo cała reszta inwestowania w nieruchomości ma sporo wad (remonty, lokatorzy, mała płynność).

Jednak jak już nieruchomość masz i nie masz ciśnienia jej sprzedawać, to w ramach dywersyfikacji portfela jak najbardziej warto to trzymać.

Opublikowano

Wiadomo. Nie posiadam chaty w celu spekulacji, ale żeby mieć mur w razie czego do zamieszkania dla siebie czy dzieci za parę lat, więc zamiast sprzedawac, a za 5 lat na gwałt szukać czegoś po cenach na 2030 rok, to wolę zachować. Wzrost wartosci to tylko benefit, ale liczę się z korektą jak będzie recesja - nigdy jednak chyba nie było totalnego dołka, raczej trend wiecznie rosnący bo gruntów nie przybywa.

Opublikowano

Ceny mieszkań wywaliło gdzieś w okolicach 2008 roku w kosmos. Ceny wtedy były podobne do dzisiejszych a jakie zarobki były wtedy. Póżniej ogromna korekta i stabilizacja gdzieś tak do 2018 roku. Od tamtej pory ceny jak szalone w górę chociaż teraz trend zwolnił zdecydowanie i chyba powoli spadają?