Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Jestem po 2h testach Bravi 55XE85 i Samsunga 65KS7000, no i była przepaść.

Bravia dosłownie zniszczyła i zdeptała pod ziemie szajsunga.

Porównywałem na dwóch grach tj. Horizon oraz Uncharted 4 w wersji PS4 Pro.

W trybie SDR (moje turbo ustawienie) na Xe85 kolory były świetne niemal oledowe a na KS7000 to jakaś kolorystyczna drama. Ani jednego chyba ten tv nie ma dobrego koloru. Co najwyżej niebieski jeszcze ujdzie w tłumie, ale to też słabiutko. 

Płynnością kiedyś samsung mógł się pochwalić, a teraz przy tym co sprawdzałem jest zdecydowanie gorzej niż w starszych modelach i to nawet na max ustawieniu nic nie pomogło. Obraz drga, zacina i smuży. Na Xe85 to jest poezja!!!!!. Obie gry co zabrałem do testów chodzą hmm? Lepiej niż w 60fps :obama:

Naprawdę nie spodziewałem się aż takiej zmiany. Sony do(pipi)ał nieźle i na chwile obecną to dla mnie najlepszy tv jeżeli chodzi o płynność, którego dłużej testowałem.

Obrazowo jakbym miał ocenić tryb sdr to:

XE85                9/10  

KS7000           4/10

Tutaj jeszcze zaznaczam, że posiadacze PS4 Pro przy grach 1080p powinni ustawić na tą rozdzielczość i obszar wyświetlania w tv na wszystkie piksele.

Kto gra na trybie 4k to będzie miał obraz kilka razy gorszy tzn. paćkę ponieważ konsola firmy Sony niestety, ale ma bardzo słaby skaler a obraz w tym trybie jest za bardzo rozciągnięty. Po tej zmianie gry w 1080p wyglądają lepiej niż na jednym z lepszych tv 1080p tj.W829. Sprawdzałem na akurat Far Cry 4 (mega ostra obraz w tej grze)

A co z trybem HDR hehe?

Na jednym jak i na drugim bez rewelacji.

Przy moim trybie oledowym sdr jest przepaść. 

A że troszeczkę słoneczko bardziej okrągłe to i tak nic z tego jak cała scena jest bez kolorów, czerni i kontrastu. 

Jakby co wszystko było odpowiednio ustawione tj. zakres rozszerzony hdmi itd. Bawiłem się z Ukanio tak jak mówię około 2h i niestety na tych modelach nie ma możliwości uzyskać chociaż tych 50% kolorystki z sdr.

Na prawdziwy hdr to trzeba poczekać do PS5 jak pojawi się pełne wsparcie RGB tj. takie jak w trybie sdr.

Edytowane przez Kyokushinman

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

@up Myślę że już nadszedł czas zażyć pawulon. Wybacz kolego ale zamiast testować telewizory powinieneś udać sie w trybie pilnym do okulisty.

Obrazowo oceniam Twoje testy jako nieprzydatne i robione chyba na standach z konsolami w marketach podczas długiej przerwy w szkole. 

Opublikowano

Nie ma to jak robić testy i pisać "recki", które są absolutnie bezwartościowe i nikomu się nie przydadzą. Tak trzymaj.

Opublikowano

To też jest dobre:

2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

moje turbo ustawienie

:rofl:

Opublikowano

HDR dopiero na PS5, mam nadzieje, ze wtedy choc troche zblizy sie do ustawien SDR czlowieka ziarno!

Opublikowano

Jak Ty podkręcasz te telewizory?

aż tak widać?

Edytowane przez Fanek

Opublikowano

Ja myślę, że PS5 podpięte pod krawędziowego LCD'ka Bravia będzie produkować czerń lepszą od oleda, ba, w takiej kombinacji nawet lepsze kąty widzenia będą na LCD. 

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Czekam na testy OLED przez człowieka ziarno i zestawienie go np z hmmmm czym tu by zestawić? a może z W829482050?!

W ogóle jaki jest sens brać do domu wielki 2 letni TV i go testować? Gdzie wiadomo, że obecnie jest wiele lepszych TV. Aby wysmażyć kolejny durny post na forum, na którym wszyscy mają z ciebie bekę  (nie licząc 2 innych oszołomi?) No why?

Opublikowano

Kiedyś się jarałem tym HDRem w KS7000 (pamiętne demko szachów). Dzisiaj jednak gram w Horizona, czy Uncharted Lost Legacy i jest ok. Po prostu jest okej. Nie wiem, czy oko się przyzwyczaiło, czy może te nity jakoś gorzej już święcą po tych prawie 2. latach?

Opublikowano
4 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Jestem po 2h testach Bravi 55XE85 i Samsunga 65KS7000

Po czym ? :D

KS7000 to jakaś kolorystyczna drama. Ani jednego chyba ten tv nie ma dobrego koloru. Co najwyżej niebieski jeszcze ujdzie w tłumie

Wnioski po "testach" KS7000...niebieski ujdzie :D

A co z trybem HDR hehe?

Na jednym jak i na drugim bez rewelacji.

Przy moim trybie oledowym sdr jest przepaść. 

"Oledowy SDR" ustawiony pilotem metodą "na oko" lepszy niż HDR... :yao:

A że troszeczkę słoneczko bardziej okrągłe to i tak nic z tego jak cała scena jest bez kolorów, czerni i kontrastu

HDR po tej "profesjonalnej kalibracji" wyszedł bez kolorów, czerni i kontrastu...ale poza tym wszystko było dobrze ustawione:rofl:

Bawiłem się z Ukanio tak jak mówię około 2h i niestety na tych modelach nie ma możliwości uzyskać chociaż tych 50% kolorystki z sdr.

Podziekuj Ukanio za zabawe i dla własnego dobra już sie z nim lepiej nie zadawaj.

Opublikowano

@grzybiarz Przyzwyczaiło. Najlepiej to widać jak w danej gierce np takim Horizonie czy U4 wyłączy się hdr. Jest jakoś tak nijako. 

Ogólnie człowiek szybko przyzwyczaja się do "dobrego/lepszego". 

Edytowane przez balon

Opublikowano
2 godziny temu, Fanek napisał:

Jak Ty podkręcasz te telewizory?

aż tak widać?

Aż tak.

Podaj tylko model tv i jakie masz ustawienia w grach.

Jeżeli oczywiście posiadasz tv 4k hdr to podam Ci dalsze szczegóły jak ustawić tv aby kilkakrotnie niszczył to co do tej pory widziałeś a w szczególności czytałeś od innych błądzących w niewiedzy osób, kierując się pseudo wiadomościami, tudzież niewiedzy tzw. wszechwiedzących yutuberów, którzy nie mają bladego (niepełnego) pojęcia na temat ustawień tv, oczywiście z małymi wyjątkami osób, które są w miarę na dobrej drodze

Dobrze zapytałeś, ponieważ to duży plus bo większość z góry wyśmiewają, utwierdzają się w błędnym przekonaniu, co jest smutne i przykre z punktu widzenia nowej technologii tv.

Nie pytając, nie analizując, nie dociekając dlaczego tak a nie inaczej, z góry zakładając, że to jest prawda, czerpiąc wiedze z niewiedzy innych. Koło błędne się zamyka. Bądźmy otwarci na własne spostrzeżenia, dyskutujmy a nie ulegajmy powszechnemu, wszechobecnemu błędnemu postrzeganiu innych, niby znawców a tak naprawdę pseudo decydentów, w których wierzy większość młodego społeczeństwa, która nie zna nawet podstawowej historii gier i sprzętów które wychodziły w okresie lat 80 - 2000r. 

Mamy tak, dla przypomnienia:

Tryb pracy SDR - kodowanie składowych na 8 bitach

- RGB - 96 bitów na 4 piksele - 24 bity na piksel - ten tryb jest najlepszy i taki zostanie ustawiony z automatu przez konsole PS4 PRO

Tryb pracy HDR - kodowanie składowych na 10 bitach

- RGB - 120 bitów na 4 piksele - 30 bitów na piksel - ten tryb jest najlepszy, ale z powodu ograniczeń przepustowości HDMI 2.0 zostanie wybrany YUV422

- YUV422 - 80 bitów na 4 piksele - 20 bitów na piksel

To co tutaj jest powyżej napisane potwierdziło się w naszych dzisiejszych testach dotyczących głównie hdr.

Powiem tak.

Samo hdr jest nowszą i lepszą technologią co widać głównie w jakości i szczegółowości źródła światła, oświetlenia itd. Natomiast jest to ograniczone portem hdmi 2.0 (czyt. zablokowane).

Na razie port hdmi jest ograniczony dla trybu hdr i na obecną chwile nie jesteśmy w stanie uzyskać prawdziwego efekty trybu hdr w grach tzn. kontrast, kolor, czerń itd. Nie testowaliśmy tego jeszcze w filmach.

To wygląda tak ja z kumplem jesteśmy już na Marsie i mamy bazę szeroko rozwiniętą, natomiast Ci w pełni niewiedzy, jakże szeroko pojętej czyt. (ograniczonej) orbitują w obrębie księżyca szukając swojego miejsca. Jakże odległa jest ta droga a zarazem wiedza między księżycem a marsem, bo niektórzy mogą powiedzieć, że to Prawie różnica. Jeżeli ktoś ogląda reklamy to wie, ze prawie robi Różnicę. Tego naprawdę nie trzeba wyjaśniać, to trzeba zobaczyć.

Na obecną chwile nasze:

SDR > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HDR

Podsumowując:

Port hdmi 2.0 w konsoli blokuje prawdziwe możliwości wykorzystania hdr w grach.

Tak więc hdr na konsolach dla nas jest niestety , ale mocno ograniczony.

Czekamy na nową generacje konsol aby uzyskać w pełni upragnioną jakość hdr.

Tyle tego tematu.

Dobrej nocy dla wszystkich.

Opublikowano
28 minut temu, Kyokushinman napisał:

To wygląda tak ja z kumplem jesteśmy już na Marsie

Pełna zgoda, odlecieliście srogo po tym co tam bierzecie

Opublikowano

@Kyokushinman

Z całym szacunkiem, ale w żaden sposób nie mogę się zgodzić z tym co napisałeś na temat XE85 i KS7000, i to tak najdelikatniej mówiąc.

Mam w domu XE93 i KS7000, oba  w 65 calach, brat ma XE90, i na wszystkich tych modelach miałem okazję przetestować mnóstwo gier, filmów czy obrazu z satelity. Pomiędzy tymi telewizorami nie ma żadnej przepaści, a co dopiero mówiąc o serii XE85, która stoi niżej niż XE93, i to pod każdym względem. Owszem, XE93 świeci jaśniej od KS7000 w trybie HDR, ale na pewno tej różnicy nie nazwałbym przepaścią.

Nie ma takich ustawień telewizora, które mogłyby wyrównać braki samego panelu w jasności, kontraście, szerokim zakresie kolorów. Po prostu tego nie da się zrobić.

Nie da się także ustawić 'trybu oledowego'(cokolwiek to znaczy) na telewizorze LED, choćbyś nie wiem jak bawił się suwakami ustawień. Czerń i kontrast osiągane przez OLEDy nie dają szansy żadnemu, nawet najbardziej zaawansowanemu telewizorowi LED. Oczywiście, inna sprawa jeżeli chodzi o jasność ekranu i efekt HDR, tutaj OLEDy nie sa w stanie zaświecić tak jasno, i to zarówno w trybie SDR jak i HDR.

Opublikowano

@Atos

Spoko, zaraz napisze, że tylko jego magiczne turbo ustawienia dają taki efekt. Szkoda, że inżynierzy z Sony nie mają zapewne pojęcie o czym on pyerdoli ;P

PS.

Czemu ziarno dla sygnału 4K/60hz ustawia 4:2:2 (HDR) skoro:

1.

sDz9lQL.jpg

2. gry i filmy w HDR są zrobione w 10bit/4:2:0 ?

Edytowane przez Ins

Opublikowano
Godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Na obecną chwile nasze:

SDR > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HDR

Nie no, ziomek, aż dałem ci plusa. Ty masz swój świat i tu nie ma co do tego wątpliwości :D 

Jakby co to chciałem też uroczyście pozdrowić tego drugiego eksperta Ukanio. Koper to przy was pikuś :D

Opublikowano
19 minut temu, Ins napisał:

Szkoda, że inżynierzy z Sony nie mają zapewne pojęcie o czym on pyerdoli ;P

To uczucie, gdy do inżynierów Sony dociera, że turbo SDR może wygladać lepiej niż HDR...:D

Opublikowano

Musicie zrozumieć, że Kyo dopiero teraz, niedawno dowiedział się o kompresji kolorów, magicznych rgbach i yuvach. Próbuje zabłysnąć, ale do końca tego nie ogarnia. Kyo nie jesteś czasem przy okazji wyznawcą płaskiej Ziemi? Tak jakoś mi to pasuje do Ciebie :E.

Opublikowano
8 godzin temu, bocieque napisał:

Musicie zrozumieć, że Kyo dopiero teraz, niedawno dowiedział się o kompresji kolorów, magicznych rgbach i yuvach. Próbuje zabłysnąć, ale do końca tego nie ogarnia. Kyo nie jesteś czasem przy okazji wyznawcą płaskiej Ziemi? Tak jakoś mi to pasuje do Ciebie :E.

Ziemia jest okrągła tak samo jak obecny hdr jest wyprany z barw.

10 godzin temu, PIOTR8642 napisał:

To uczucie, gdy do inżynierów Sony dociera, że turbo SDR może wygladać lepiej niż HDR...:D

Przecież oni też to wiedzą. Nawet znaki wam dają tzn. opisują wszystko a wy i tak po swojemu :reggie:

Opublikowano

Lepsze to niż latanie po oledy jak się dobrego tv lcd nie potrafi ustawić. 

Teraz wcale się nie dziwie, że większość zachwyca się kolorami, czernią, skoro grają na lcd w tak tragicznej jakości jaką np. prezentuje ks7000 niezależnie od trybu.

Cytat

Oczywiście prawdziwe HDR dostarczy Sony w nowej rzeczywistości stworzonej przez następny flagowec Sony. :pawel:

No raczej Sony bo niby kto inny? Szajsung?  Koreańczycy niech wpierw kolory ogarną ponieważ to co jest w ich tv, to na moim starym tv crt hd Philipsa jest bardziej poprawne. 

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano

Możliwe.

Oled przynajmniej kolorami i kontrastem to biedne dzisiejsze hdr wspomoże.

Jednak tych nitów powinno być chociaż koło 1000.