Skocz do zawartości

Ratujemy Michałka

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Zartuje sobie. Po Twoim poscie kwota wzrosla o 40 k.

• Odpowiedzi 115
  • Wyświetleń 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Pewnie tez dostaliscie maila. 100% rowniez dzieki wam! Duzy kamien milowy ale to nie koniec.   Mozliwe ze poszerza zbiorke przez nowy kosztorys leczenia, a na poczatku stycznia ope

Opublikowano
  • Autor

Jutro będzie 200k, i tyle powiem.

Opublikowano

I cyk ponad 220 tysięcy

Opublikowano
  • Autor

Ponoć już mają ponad 700k, widziałem już na wielu twitterach znanych osób  info o Michale. Wygląda to znacznie lepiej niż 2 tyg. temu :)

Opublikowano

Podepnę się pod temat. Jakby ktoś miał na zbyciu nowe płuca, to chetnie przygarniemy, bo siostra czeka na przeszczep od dwóch dni.

Opublikowano
  • Autor

Rano było 289k, patrzę a tu jest 333k.

Ale masakra. W życiu nie sądziłem ze będzie tak to szło.

Opublikowano
  • Autor

w 24h 140k wykręcone.

Opublikowano

Gdzies mi mignęło na fejsie, ze zbiorka dla Michała to łącznie ok 1.2mln zł :O Niesamowite, cel prawie osiagniety.

Opublikowano

Zostawiłem swoją cegiełkę i przekazałem dalej. 

Sorry za offtop, ale czy ktoś się orientuje, czy od całej tej kwoty jest jeszcze jakiś podatek do zapłacenia? Czy przyjazne państwo jednak okazuje swą promienna i uśmiechnięta twarz w takich sytuacjach i zwalnia z daniny? 

Edytowane przez second

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi  się że to nie idzie przez procedurę podatkową, co więcej  z tego co  wiem to takie wpłaty można sobie odliczyć od podatku.

Edytowane przez milan

Opublikowano
15 minut temu, second napisał:

Sorry za offtop, ale czy ktoś się orientuje, czy od całej tej kwoty jest jeszcze jakiś podatek do zapłacenia? Czy przyjazne państwo jednak okazuje swą promienna i uśmiechnięta twarz w takich sytuacjach i zwalnia z daniny? 

Tak, ja się orientuję. Nie płacisz od tego podatku. Ba, pomniejszasz w ten sposób swój podatek. Każda taka dotacja na cele dobroczynne kwalifikuje się do obniżenia o nią opodatkowanych przychodów (lub inaczej mówiąc, zarobki przeznaczone na takie dotacje są zwolnione z podatku dochodowego). Żeby tego dokonać potrzebujesz jednak zaświadczenia od rzeczonej fundacji. Jak pomagasz przez siepomaga.pl (adres darowizny@siepomaga.pl), to piszesz maila o krótkiej treści "Witam, Proszę o wystawienia zaświadczeń o darowiznach za rok 20xx, Pozdrawiam" i cyk, dostajesz dokument PDF z listą wszystkich fundacji które wsparłeś z ich pełnymi nazwami, adresami i kwotami. Teraz najmniej przyjemna część, wpisywanie tego w PIT-7. Każdą jedną fundację z pełną nazwą, adresem i kwotą trzeba wpisać w osobne pole gdzieś tam pod koniec w części z odliczeniami. Jak wypełniasz przez jakiś program to powinien sam dodać Ci odpowiednio dużo tych sekcji, ale wpisywania nikt nie zrobi za Ciebie raczej. Ja jeszcze wpisuję WOŚP, zaświadczenia nie mam, ale że wpłacam zawsze elektronicznie to w razie czego potwierdzenie przelewu bym miał. No i gotowe.

Opublikowano

Second chyba pytał, czy od zebranej kwoty płacisz podatek. Nie chodziło mu o darowiznę, tak ja zrozumiałem.

Opublikowano

Dokładnie jak krupek pisze, ale dzięki raven, komuś się pewnie przyda. 

Opublikowano

Kwota otrzymana przez rodziców nie jest formą darowizny, podlega zwolnieniu z opodatkowania

UPDOF

Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:

79) świadczenia z pomocy społecznej;

Natomiast od podatku można sobie odliczyć wpłaty na fundacje ale tylko jeżeli mają status OPP,  nie każda fundacja taki status ma. Odliczenia dokonuje się PIT-0

Opublikowano

https://www.pepper.pl/promocje/paypal-zwiekszona-o-50-wpata-na-siepomagapl-z-okazji-givingtuesday-119555#comments

Jeśli ktoś jeszcze nie wysłał darowizny, to robiąc to przez PayPala jego datek będzie powiększony o 50%. Nojs.

(tyczy się to wspierania akcji na siepomaga.pl)

Opublikowano

No i do końca stycznia powinni uzbierać, już kilka tych akcji śledziłem i za każdym razem się udawało.

Opublikowano

ładnie, aż michałek rośnie na taką wieść 

Opublikowano
  • Autor

Na siepomaga pękła bańka, widziałem nawet że u Kury  w teleexpressie było o Michale.

Opublikowano

Do świąt pyknie całość, wierzę. A jeszcze kilkanaście dni temu kwota wydawała się tak zawrotna, że nie do osiągnięcia.

Opublikowano

Wlasnie czytalem, ze wycena immunoterapii wzrosla do 480k euro, wtf nagle ponad 2 bańki :/

Opublikowano
  • Autor

Patrząc na akcje dobroczynne dla Michała które nawet wykraczają poza kraj to myślę ze kwestia zebrania pieniędzy zeszła na 2 plan, teraz niecierpliwe czekanie na dobre wieści już po zabiegach.

Opublikowano

Ale kabony ja pierdziele. Rewelacja.

Jeszcze na switcha zostanie