Opublikowano 21 listopada 20186 l Autor Ponoć już mają ponad 700k, widziałem już na wielu twitterach znanych osób info o Michale. Wygląda to znacznie lepiej niż 2 tyg. temu
Opublikowano 23 listopada 20186 l Podepnę się pod temat. Jakby ktoś miał na zbyciu nowe płuca, to chetnie przygarniemy, bo siostra czeka na przeszczep od dwóch dni.
Opublikowano 25 listopada 20186 l Autor Rano było 289k, patrzę a tu jest 333k. Ale masakra. W życiu nie sądziłem ze będzie tak to szło.
Opublikowano 28 listopada 20186 l Gdzies mi mignęło na fejsie, ze zbiorka dla Michała to łącznie ok 1.2mln zł :O Niesamowite, cel prawie osiagniety.
Opublikowano 28 listopada 20186 l Zostawiłem swoją cegiełkę i przekazałem dalej. Sorry za offtop, ale czy ktoś się orientuje, czy od całej tej kwoty jest jeszcze jakiś podatek do zapłacenia? Czy przyjazne państwo jednak okazuje swą promienna i uśmiechnięta twarz w takich sytuacjach i zwalnia z daniny? Edytowane 28 listopada 20186 l przez second
Opublikowano 28 listopada 20186 l Autor Wydaje mi się że to nie idzie przez procedurę podatkową, co więcej z tego co wiem to takie wpłaty można sobie odliczyć od podatku. Edytowane 28 listopada 20186 l przez milan
Opublikowano 28 listopada 20186 l 15 minut temu, second napisał: Sorry za offtop, ale czy ktoś się orientuje, czy od całej tej kwoty jest jeszcze jakiś podatek do zapłacenia? Czy przyjazne państwo jednak okazuje swą promienna i uśmiechnięta twarz w takich sytuacjach i zwalnia z daniny? Tak, ja się orientuję. Nie płacisz od tego podatku. Ba, pomniejszasz w ten sposób swój podatek. Każda taka dotacja na cele dobroczynne kwalifikuje się do obniżenia o nią opodatkowanych przychodów (lub inaczej mówiąc, zarobki przeznaczone na takie dotacje są zwolnione z podatku dochodowego). Żeby tego dokonać potrzebujesz jednak zaświadczenia od rzeczonej fundacji. Jak pomagasz przez siepomaga.pl (adres darowizny@siepomaga.pl), to piszesz maila o krótkiej treści "Witam, Proszę o wystawienia zaświadczeń o darowiznach za rok 20xx, Pozdrawiam" i cyk, dostajesz dokument PDF z listą wszystkich fundacji które wsparłeś z ich pełnymi nazwami, adresami i kwotami. Teraz najmniej przyjemna część, wpisywanie tego w PIT-7. Każdą jedną fundację z pełną nazwą, adresem i kwotą trzeba wpisać w osobne pole gdzieś tam pod koniec w części z odliczeniami. Jak wypełniasz przez jakiś program to powinien sam dodać Ci odpowiednio dużo tych sekcji, ale wpisywania nikt nie zrobi za Ciebie raczej. Ja jeszcze wpisuję WOŚP, zaświadczenia nie mam, ale że wpłacam zawsze elektronicznie to w razie czego potwierdzenie przelewu bym miał. No i gotowe.
Opublikowano 28 listopada 20186 l Second chyba pytał, czy od zebranej kwoty płacisz podatek. Nie chodziło mu o darowiznę, tak ja zrozumiałem.
Opublikowano 28 listopada 20186 l A, czy zbierający będą musieli zapłacić podatek? No tutaj to już nie pomogę, ale może komuś powyższe info się przyda.
Opublikowano 28 listopada 20186 l Dokładnie jak krupek pisze, ale dzięki raven, komuś się pewnie przyda.
Opublikowano 28 listopada 20186 l Kwota otrzymana przez rodziców nie jest formą darowizny, podlega zwolnieniu z opodatkowania UPDOF Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są: 79) świadczenia z pomocy społecznej; Natomiast od podatku można sobie odliczyć wpłaty na fundacje ale tylko jeżeli mają status OPP, nie każda fundacja taki status ma. Odliczenia dokonuje się PIT-0
Opublikowano 29 listopada 20186 l https://www.pepper.pl/promocje/paypal-zwiekszona-o-50-wpata-na-siepomagapl-z-okazji-givingtuesday-119555#comments Jeśli ktoś jeszcze nie wysłał darowizny, to robiąc to przez PayPala jego datek będzie powiększony o 50%. Nojs. (tyczy się to wspierania akcji na siepomaga.pl)
Opublikowano 29 listopada 20186 l No i do końca stycznia powinni uzbierać, już kilka tych akcji śledziłem i za każdym razem się udawało.
Opublikowano 3 grudnia 20186 l Autor Na siepomaga pękła bańka, widziałem nawet że u Kury w teleexpressie było o Michale.
Opublikowano 3 grudnia 20186 l Do świąt pyknie całość, wierzę. A jeszcze kilkanaście dni temu kwota wydawała się tak zawrotna, że nie do osiągnięcia.
Opublikowano 10 grudnia 20186 l Wlasnie czytalem, ze wycena immunoterapii wzrosla do 480k euro, wtf nagle ponad 2 bańki
Opublikowano 11 grudnia 20186 l Autor Patrząc na akcje dobroczynne dla Michała które nawet wykraczają poza kraj to myślę ze kwestia zebrania pieniędzy zeszła na 2 plan, teraz niecierpliwe czekanie na dobre wieści już po zabiegach.