Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hollow Knight Silksong

Featured Replies

Opublikowano

Ja aktualnie nadrabiam jedynkę na Switchu, kiedyś podchodziłem dwa razy i też się odbijałem. Tym razem pykło i lecę z tematem.

A w dwójkę się zagra na spokojnie po jedynce.

• Odpowiedzi 479
  • Wyświetleń 28,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja czytałem, że już brakuje powoli cyfrowych kopii, przejebane...

• W końcu dotarł do mnie ten piękny numer "Edge'a" z czerwoną okładką z Hornet. Materiał długi, ale podstawowe info nie szokuje - ta gra to nadal głównie "więcej Hollow Knighta", zawierając różne elemen

• Czyli podsumowując artykuł. nie było żadnego piekła developerskiego. "Dobrze sie bawiliśmy. Cała ta rzecz to jest dla nas wehikuł kreatywności. To miłe uczucie robić fajne rzeczy, tyle" "nigdy nie b

Opublikowano

Ale się dyszki posypią z recenzjach.

Jest pierwsza recenzja, ocena 100/100 https://noobfeed.com/reviews/hollow-knight-silksong-review

W Chinach tylko niezbyt ciepło przyjęli grę, bo cośtam źle im przetłumaczyli kilka wyrazów, no to skośnookie zrobiły potężny review bombing.

Jak HK to był Dark Souls, to Silksong to jest Bloodborne, czyli gra niemal doskonała :).

Opublikowano

Jestem przed ostatnim bossem, ale jak patrzę na trofki na steamie i progress jaki mam, to będzie jeszcze sporo do zrobienia po finale, niesamowite ile tu pracy zostało włożone przez trójkę pasjonatów drakeyeah

Opublikowano
Godzinę temu, Rotevil napisał(a):

Jestem przed ostatnim bossem, ale jak patrzę na trofki na steamie i progress jaki mam, to będzie jeszcze sporo do zrobienia po finale, niesamowite ile tu pracy zostało włożone przez trójkę pasjonatów drakeyeah

Ile godzin zeszło?

Opublikowano

30H, ostatni boss padł przed chwilą, powiem krótko, dla mnie drugie GOTY 2025 razem z Ekspedycją 33, raczej nic lepszego lub na tym samym poziomie w tym roku nie wyjdzie notbad

Opublikowano

No ta ekonomia paciorków też mnie na razie jakoś nie przekonuje jako pomysł. Zrobione są fajnie, każdy paciorek istnieje fizycznie, ale nagrody nie są takie, jak się spodziewa. Czasem za długi oddzielny detour z wyzwaniem na końcu dostajemy mniej, niż za jakieś typowe przejście sobie korytarzem i sieknięcie paru typów. Daje to uczucie braku nagrody za te ukryte poboczne sekcje, jak i że nie ma co się przejmować śmiercią, bo paciorki i tak się odrobi łatwiej na przeciwnikach szybciej niż kombinując nad wracaniem po swój kokon.

W sumie tak nieco bywa w Soulsach więc recenzji 11/10 pewnie nie powstrzyma, ale średnio to czaję jak na razie.

Opublikowano

Ja poczułem, że przyda się nieco eksploracji, dokoksić Hornet i sobie pomyślałem jak pięknie rozbudowano praktycznie wszystko - animacje to uczta dla oczu, questy są wplecione w sposób który nie wymaga latania po innych krainach (no i w ogóle nazwanie ich ŻYCZENIAMI, jebani geniusze estetyki fsg) i wcale tak nieoczywiste zagadki.

Wczoraj ćma pomiatała mną jak szmatą, a po dobrze przespanej nocy padła na drugie podejście, a Sister Splinter za trzecim (i to dlatego, że przy drugim byłem zbyt pewny siebie).

No nic, trzy godziny już pękły, była przerwa i pora eksplorować dalej.

Opublikowano
4 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Ja poczułem, że przyda się nieco eksploracji, dokoksić Hornet i sobie pomyślałem jak pięknie rozbudowano praktycznie wszystko - animacje to uczta dla oczu, questy są wplecione w sposób który nie wymaga latania po innych krainach (no i w ogóle nazwanie ich ŻYCZENIAMI, jebani geniusze estetyki fsg) i wcale tak nieoczywiste zagadki.

Wczoraj ćma pomiatała mną jak szmatą, a po dobrze przespanej nocy padła na drugie podejście, a Sister Splinter za trzecim (i to dlatego, że przy drugim byłem zbyt pewny siebie).

No nic, trzy godziny już pękły, była przerwa i pora eksplorować dalej.

A jak porównasz Silksonga do Dreada?

Opublikowano

Z natury jestem melancholikiem, więc jeśli chodzi o design Silksong jest dla mnie zwyczaje wybitny i Dread nie ma tu podjazdu. Sterowanie i dynamika raczej na korzyść Dread, ale Dread jest też gra sporo łatwiejsza i poniekąd prowadzi za rękę.

Dread to dobre wejście w gatunek, można sobie pograć po ciężkim dniu roboty i wciąż się dobrze bawić, a Silksong wymaga poświęcenia mu czasu i skupienia, ale wynagradza to z nawiązką.

edit: jeśli ktoś lubi scifi w metroidvanich to mamy oprócz samych kilku metroidow również fenomenalne Axiom Verge 1 i dziwny, ale intrygujący Axiom Verge 2. Grą w typie Silksonga jest tylko pierwszy Hollow Knight.

edit #2: nie wyobrażam sobie odpalać HKS ani pierwszego HK żeby się odprężyć po naprawdę ciężkim dniu, a Dreada i owszem.

Opublikowano
53 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Z natury jestem melancholikiem, więc jeśli chodzi o design Silksong jest dla mnie zwyczaje wybitny i Dread nie ma tu podjazdu. Sterowanie i dynamika raczej na korzyść Dread, ale Dread jest też gra sporo łatwiejsza i poniekąd prowadzi za rękę.

Dread to dobre wejście w gatunek, można sobie pograć po ciężkim dniu roboty i wciąż się dobrze bawić, a Silksong wymaga poświęcenia mu czasu i skupienia, ale wynagradza to z nawiązką.

edit: jeśli ktoś lubi scifi w metroidvanich to mamy oprócz samych kilku metroidow również fenomenalne Axiom Verge 1 i dziwny, ale intrygujący Axiom Verge 2. Grą w typie Silksonga jest tylko pierwszy Hollow Knight.

edit #2: nie wyobrażam sobie odpalać HKS ani pierwszego HK żeby się odprężyć po naprawdę ciężkim dniu, a Dreada i owszem.

A do Ori?

Opublikowano
Godzinę temu, ogqozo napisał(a):

No ta ekonomia paciorków też mnie na razie jakoś nie przekonuje jako pomysł. Zrobione są fajnie, każdy paciorek istnieje fizycznie, ale nagrody nie są takie, jak się spodziewa. Czasem za długi oddzielny detour z wyzwaniem na końcu dostajemy mniej, niż za jakieś typowe przejście sobie korytarzem i sieknięcie paru typów. Daje to uczucie braku nagrody za te ukryte poboczne sekcje, jak i że nie ma co się przejmować śmiercią, bo paciorki i tak się odrobi łatwiej na przeciwnikach szybciej niż kombinując nad wracaniem po swój kokon.

W sumie tak nieco bywa w Soulsach więc recenzji 11/10 pewnie nie powstrzyma, ale średnio to czaję jak na razie.

W Soulsach imo odbywa się to jednak zupełnie inaczej, bo przede wszystkim masz podstawowy factor, który daje przewagę grind pod level, w Silksong nic takiego nie ma w zasadzie, nawet pokonywanie bossów nic nie daje.

Opublikowano
9 minut temu, Homelander napisał(a):

A do Ori?

Ori to Disney naszej młodości, a HK to bracia Grimm. HK jest zdecydowanie najtrudniejsze z całej trójki, później Ori a na końcu Metroidy. Powiedziałbym, że Ori ma też najtrudniejsze sekcje platformowe, ale całościowo nie ginie się tak często jak w grach Team Cherry. Jedynkę Ori powtórzyłem sobie jakiś czas temu i zapamiętałem ją nieco lepiej, a na powtórkę dwójki przyjdzie jeszcze pora.

Opublikowano

Oddałbym trzy części HK (o ile kiedyś powstanie trójka) za kolejną część Ori.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

(...)

Grą w typie Silksonga jest tylko pierwszy Hollow Knight.

(...)

Ponoć Aeterna Noctis jest dość podobnym doświadczeniem, oczywiście gorszym, brzydszym, ale ponoć platformingowo trudniejszym niż pierwszy HK.

Opublikowano

Walka z Moorwingiem mnie trochę zaczynała wkurzać, więc próbowałem alternatywnych sposobów, bo teren jest wielki. I faktycznie

po pierwszej fazie udało mi się ją wciągnąć do szybu, gdzie się wlatuje strumieniem powietrza. A tam ćma utknęła i ją naparzałem ile wlezie.

leo

Opublikowano
Teraz, SpacierShark123 napisał(a):

Panowie do czego służy ta druga waluta? Paciorki u sklepikarzy ale nie wiem co dają te szczątki z meliniarzy.

Odradzając się lub zapisując stan gry te odłamki używane są do odnawiania zapasu broni pomocniczej.

Opublikowano
34 minuty temu, SpacierShark123 napisał(a):

Panowie do czego służy ta druga waluta? Paciorki u sklepikarzy ale nie wiem co dają te szczątki z meliniarzy.

Mozna tez używać do side questow. Na ten moment mialem dwie prosby o 200 i 300 wiec akurat mialem na co wydac.

Opublikowano

Doszedłem do skakania po kwiatkach pomiędzy kolcami i nie wiem czy to ogarnę. balon

Opublikowano

No na początku to mega wkurza, a takich skakanych sekwencji będzie później masa, więc i tak trzeba opanować.

Opublikowano

Jeden minus dla mnie gra sama zmienia Crest jak znajdziemy nowy. Akurat nie chciałem się wracać do ławki a tak eksploruj bez kompasu.

Opublikowano
14 minut temu, Atherius napisał(a):

No na początku to mega wkurza, a takich skakanych sekwencji będzie później masa, więc i tak trzeba opanować.

No ogarnąłem pierwszy raz i wskoczyłem na górę, skręciłem do jakiejś jaskini, zdobyłem fanta i od razu zginąłem, ale może teraz pójdzie z górki. Na górze skakałem jak pro po kwiatkach w poziomie, tylko z pionem mam problem. Zmieniałem parę razy crest na inny, ale koniec końców wróciłem do podstawowego i udało mi się nim wskoczyć.

Opublikowano

Tego odbijania się potem będzie więcej, do tego "kwiatki" się będą ruszać, i zadawać obrażenia, jak się nie odbijesz...

Opublikowano

Toś mnie pocieszył. Póki co idzie jako tako, wskoczyłem tam kolejny raz i trochę pozwiedzałem. Przypadkowo trafiłem na bossa i od razu zginąłem, więc tam się nie pcham na razie.

Opublikowano

Ja pierwszy raz spotkałem Widow i aż szkoda, że dziś nie mam jak grać bo czuje że chwile na niej sie zatrzymam. Tak to szybki oklep i nara xDDD