Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Sony nie jest do tego zmuszone, po prostu samo to robi bo tego chcą. Idą trochę inną, ostrożniejszą ścieżką niż xbox, starając się o wiele bardziej chronić własną konsolę, ale ostateczny cel jest ten sam.

Sony nie chcę też podcinać gałęzi na której siedzi, chcą zarówno, mieć ciastko (konsole z bazą ponad 100 milionów klientów) jak i zjeść ciastko (czyli robić ekspansje na PC i chmurę, bo opieranie swojego biznesu tylko na konsoli ma swoje ograniczenia, a oni chcą rosnąć).

• Odpowiedzi 25 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Pięknie w tym teoretyzowaniu pomijane jest Nintendo które obecnie jest największym graczem na rynku gierek a zatrudnia mniej osób niż MS zwalnia w jednej fali.

Opublikowano
1 minute ago, ASX said:

Sony nie jest do tego zmuszone, po prostu samo to robi. Idzie trochę inną, ostrożniejszą ściężką, starając się o wiele bardziej chronić własną konsolę, ale ostateczny cel jest ten sam.

Sony nie chcę podcinać gałęzi na której siedzi, chcą zarówno, mieć ciastko (konsole z bazą ponad 100 milionów klientów) jak i zjeść ciastko (czyli robić ekspansje na PC i chmurę, bo opieranie swojego biznesu tylko na konsoli ma swoje ograniczenia, a oni chcą rosnąć).

No nie robi. Palcem Ci pokazują wszyscy, że nie, ale Ty sobie coś poukładałeś w głowie i koniec. Jeszcze raz:

• Sony NIE robi ekspansji na PC. Wydaje po kilku latach swoje gry. Tanim kosztem, bez marketingu, bez dodatków żadnych, w pełnej cenie. To jest dorobienie sobie na starych grach, a nie ekspansja

• Sony NIE robi ekspansji na chmurę. Jasne, pracuje nad nią, bo takie są czasy. Ale ekspansję to robi nVidia z GeForce Now, albo Xbox z Gamepassem. Chmurę Sony ciężko nawet postawić w tym samym szeregu

• Każda firma chce rosnąć i Sony to robi. Rozszerza działalność, bo takie są czasy. Xbox malał i dlatego musiał się zmienić żeby nie zniknąć, albo się całkowicie zmarginalizować. Playstation jest bardzo dalekie od tego.

Sony reaguje na sytuację rynkową. Robi to różnie. Czasem bardzo źle (Concordy, Marathony i zmuszanie firm do robienia gaasów, gdzie kompletnie się na tym nie znają), a czasami bardzo dobrze (porty starych gier na PC). A Ty wyciągasz z tego wniosek, że Sony chce iść drogą Xboxa, gdzie sytuacji tych firm absolutnie nie da się ze sobą porównać

7 minutes ago, Ukukuki said:

Pięknie w tym teoretyzowaniu pomijane jest Nintendo które obecnie jest największym graczem na rynku gierek a zatrudnia mniej osób niż MS zwalnia w jednej fali.

Pewnie gdyby teraz Nintendo wydało Mario Run, Kart i Animal Crossing na mobilki to ASX wyciągnąłby wniosek, że nowa Zelda i platformówka z Mario będzie miała premierę równoczesną na Switchu 2 i iOS. I PC

Opublikowano
3 minuty temu, Homelander napisał(a):

Sony NIE robi ekspansji na PC. Wydaje po kilku latach swoje gry. Tanim kosztem, bez marketingu, bez dodatków żadnych, w pełnej cenie. To jest dorobienie sobie na starych grach, a nie ekspansja

Widzę, że jesteś dalej na etapie wyparcia. No, ale słowa chłopa który jest na szczycie studiów to widocznie za mało i Greg swoje wie.

Opublikowano

Tak chce iść, że nawet im ciężko kupione 3party wydać jednocześnie na ps5 i pc. Co to za problem bylo wydać ds2 na pc? Czy w tamtym roku ff7r czy sb? No właśnie.

Opublikowano

Xbox ma źle, to zobaczycie kuhwaaa, Playstation czeka to samo, zobaczycie, oni robią to samo, to jest to samo !!! xD

image.png

Opublikowano
5 minut temu, Homelander napisał(a):

Sony NIE robi ekspansji na PC. Wydaje po kilku latach swoje gry. Tanim kosztem, bez marketingu, bez dodatków żadnych, w pełnej cenie. To jest dorobienie sobie na starych grach, a nie ekspansja

oczywiście że robi, zapomniałeś chyba o istnieniu wszystkich GAASów i innych grach które już teraz w dniu premiery na PC. Gry czasowo ekskluzywne które trafiają na PC aktualnie rok lub dwa po premierze to też jest element ekspansji. Dorabianie sobie na PC na tych grach to też ekspansja

8 minut temu, Homelander napisał(a):

Sony NIE robi ekspansji na chmurę. Jasne, pracuje nad nią, bo takie są czasy. Ale ekspansję to robi nVidia z GeForce Now, albo Xbox z Gamepassem. Chmurę Sony ciężko nawet postawić w tym samym szeregu

to prawda, bo dopiero planuje ją zrobić. Ale jjak do tego dojdzie to myślisz że chmura Playstation będzie się czymś różniła od GeForce Nowa albo Xlouda? Myślisz że Sony inwestuje w chmurę by działała tylko na konsolach Sony, a nie na dowolnym urządzeniu?

10 minut temu, Szermac napisał(a):

Xbox ma źle, to zobaczycie kuhwaaa, Playstation czeka to samo, zobaczycie, oni robią to samo, to jest to samo !!! xD

image.png

To zabawne, bo ten mem doskonale pasuje od ogłoszania od ponad 10 lat śmieci xboxa, a ten od czasu jedynie rośnie. Także jeśli Xboxowi nic nie jest, to i Playstation nic nie grozi spokojnie. Świat się nie zawali jak będzie można ograć gry Playstation w chmurze na dowolnym urządzeniu, tak jak nie zawalił się gdy ich gry zaczęły wychodzić na PC.

Opublikowano

xbox: nie żyje

bociarze: teraz to zobaczycie

obama

Opublikowano
33 minutes ago, ASX said:

oczywiście że robi, zapomniałeś chyba o istnieniu wszystkich GAASów i innych grach które już teraz w dniu premiery na PC. Gry czasowo ekskluzywne które trafiają na PC aktualnie rok lub dwa po premierze to też jest element ekspansji. Dorabianie sobie na PC na tych grach to też ekspansja

to prawda, bo dopiero planuje ją zrobić. Ale jjak do tego dojdzie to myślisz że chmura Playstation będzie się czymś różniła od GeForce Nowa albo Xlouda? Myślisz że Sony inwestuje w chmurę by działała tylko na konsolach Sony, a nie na dowolnym urządzeniu?

To zabawne, bo ten mem doskonale pasuje od ogłoszania od ponad 10 lat śmieci xboxa, a ten od czasu jedynie rośnie. Także jeśli Xboxowi nic nie jest, to i Playstation nic nie grozi spokojnie. Świat się nie zawali jak będzie można ograć gry Playstation w chmurze na dowolnym urządzeniu, tak jak nie zawalił się gdy ich gry zaczęły wychodzić na PC.

Ależ Ty lubisz używać wielkich słów aby tylko poprzeć swoje teorie. KLUCZOWE. EKSPANSJA. Najlepsze jest to, że nikt, z Sony na czele, ich nie używa.

Ok, po kolei ponownie. Sony na samym początku portowaniu gier na PC powiedziało, że multiplayerówki wychodzą i na PC i na Playstation day1. Co jest zrozumiałe. Gaas albo zażera od razu, albo zdycha. A te INNE to co konkretnie? Lego Horizon? Czy są jakieś inne INNE?

Co do chmury: piszesz, że EKSPANSJA w chmurę. Potem, że jednak nie, bo to dopiero BĘDZIE. Ale jak już BĘDZIE do dokładnie tak jak sobie wymyśliłeś.

Xbox od 10 lat rośnie? To już konkretny żart. Xbox One przegrał z kretesem z Playstation 4. Xbox Series jeszcze gorzej. Żeby ratować Xboxa macierzysta korporacja wydała miliardy dolarów. Nie pieniądze wypracowane przez markę Xbox. Tylko przez Microsoft. No i faktycznie urósł. Każdy by urósł jakby w niego wpompować tyle kasy ile Microsoft wpompował w Xboxa

Opublikowano

2 minuty temu, Homelander napisał(a):

Czy są jakieś inne INNE?

tak, ta na przykład to wychodzi za miesiąc.

Zakup Lost Soul Aside w przedsp...
No image preview

Zakup Lost Soul Aside w przedsprzedaży na Steam

W grze Lost Soul Aside wybierasz się na niesamowitą wyprawę, aby uratować swoją młodszą siostrę – i całą ludzkość – przed tajemniczymi najeźdźcami z innych wymiarów przybywającymi spoza rozgwieżdż...

A ekspansja na Playstation poza konsole jest faktem, możesz to znaleźć w dokumentach, ale widzisz to też na własne oczy:

A transformation from PlayStation’s current console-centric approach to a future where large elements of our community extend beyond the console

image.png

21 minut temu, Homelander napisał(a):

Najlepsze jest to, że nikt, z Sony na czele, ich nie używa.

image.png

tego, że Xbox nie rósł nie będę komentować nawet, bo nie chce robić offtopu. Nadmiernie skupiasz się na liczbie sprzedanych konsol, gdy nawet Sony odchodzi już od tego wskaźnika jako miernika kondycji konsoli.

Opublikowano

Prosiłem o cytaty ze słowami, których używasz. Brak. Nie ma. Wzrost chyba nie jest dziwny, bo skoro nic nie wydawali, a zaczęli to od zera ciężko nie wzrosnąć.

Co do Lost Soul Aside - twierdzisz, że to dowód na jednoczesne premiery gier od studiów Playstation na PS5 i PC? Jak wygodnie pomijasz fakt, że to studio NIE należy do Sony, że Sony wsparło ich w ramach swojego programu wsparcia dla małych studiów, bo tak, to 40 osobowe małe studio niezależne. No, część ich udziałów ma Tencent. A, jest to studio z Chin. Czyli z miejsca, gdzie gra się w zasadzie wyłącznie na PC. Ah ASX, Ty mały manipulancie :) Czyli na poparcie swojej teorii masz grę robioną dla dzieci Lego, która wyszła wszędzie, oraz grę od chińskiego, małego studia. Wow. Coś jeszcze? Bo poza widzimisię,

manipulacjami i wróżeniem z fusów nie widzę absolutnie nic

Opublikowano

2 gry to już jest wyjątek od reguły, w ramach której to przypominam tylko GAASy miały być wydawane day one.

No i remake'i Sony też z jakiegoś trafiają na PC day one, kolejne wyjątki od reguły.

Skąd twoja pewność że w przyszłości nie pojawi się coraz więcej i więcej takich wyjątków, aż w kiedyś w nieokreślonej przyszłości stanie się to normą? Bo ja nie mam takiej pewności.

Mówisz że nie użyłem dosłownych cytatów słowa ekspansja co nie jest prawdą. Samo Sony w swoich dokumentach używa terminu Audience expansion w kontekście chmury i rynku PC. Walczysz w przegranej sprawie i jesteś bardziej konserwatywny niż samo Sony w swoim stanowisku, tłumacząc że nie to mieli na myśli.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Walczysz w przegranej sprawie i jesteś bardziej konserwatywny niż samo Sony w swoim stanowisku, tłumacząc że nie to mieli na myśli.

Amen, ale ja tego nie nazwę wałka tylko wyparciem. Greg nie może się pogodzić, że dzisiaj rynku nie pcha do przodu rynek gier single player AAA na wyłączność i sprzedaż nośników fizycznych.

W ogóle ta wiara, że rynek dzisiaj rządzi się tymi samymi prawami co podczas gen. szóstej to motyw przewodni wielu użytkowników na tym forum.

Opublikowano
2 minutes ago, ASX said:

2 gry to już jest wyjątek od reguły, w ramach której to przypominam tylko GAASy miały być wydawane day one.

No i remake'i Sony też z jakiegoś trafiają na PC day one, kolejne wyjątki od reguły.

Skąd twoja pewność że w przyszłości nie pojawi się coraz więcej i więcej takich wyjątków, aż w kiedyś w nieokreślonej przyszłości stanie się to normą? Bo ja nie mam takiej pewności.

Mówisz że nie użyłem dosłownych cytatów słowa ekspansja co nie jest prawdą. Samo Sony w swoich dokumentach używa terminu Audience expansion w kontekście chmury i rynku PC. Walczysz w przegranej sprawie i jesteś bardziej konserwatywny niż samo Sony w swoim stanowisku.

Jakie remaki od Sony są day1?

Sytuację Lost Soul Aside wyjaśniłem. Żadna to gra od Playstation Studios, żadna ich franczyza i żaden wyjątek. Manipulujesz i przeinaczasz, żeby Ci pasowało.

I o nic nie walczę, osobiście w gry Playstation o wiele bardziej gram obecnie na PC. Ok, walczę z manipulacją faktami, słówkami i definicjami, co z lubością uprawiasz nadając swoim teoriom pozory obiektywności i nieuchronności

Opublikowano

Jak to dobrze, że nie żyję w przyszłości, której nie jest pewien Asaxa obama

Opublikowano
4 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Amen, ale ja tego nie nazwę wałka tylko wyparciem. Greg nie może się pogodzić, że dzisiaj rynku nie pcha do przodu rynek gier single player AAA na wyłączność i sprzedaż nośników fizycznych.

W ogóle ta wiara, że rynek dzisiaj rządzi się tymi samymi prawami co podczas gen. szóstej to motyw przewodni wielu użytkowników na tym forum.

Ale bredzisz. Sam pisałem, że gry AAA od Sony kupuje max kilka % posiadaczy Playstation. Jedyną fizyczną grę, którą mam to Wiedźmin na Switcha.

Opublikowano
2 minuty temu, Homelander napisał(a):

Jakie remaki od Sony są day1?

Until Dawn czy Horizon Zero Dawn.

A czy domyslasz się z jakiego powodu, Sony potrafiło kiedyś zatrzymać ekskluzywność gier second party tylko na Playstation, jak na przykład The Order 1866 czy The Last Guardian, a teraz wydaje Lost Sould Aside równolegle na PC?

Opublikowano

Phil Spencer dzwonił do mnie i prosił bym zareklamował na forum jakieś środki czyszczące, mówię mu że chyba jest chory i nigdy tego nie zrobię.

Nie zrobię tego bo jestem twardy, twardy jak Domestos o zapachu cytrusowym w najnowszej formule zabijającej 99,99% zarazków.

Opublikowano
5 minutes ago, ASX said:

A czy domyslasz się z jakiego powodu, Sony potrafiło kiedyś zatrzymać ekskluzywność gier second party tylko na Playstation, jak na przykład The Order 1866 czy The Last Guardian, a teraz wydaje Lost Sould Aside równolegle na PC?

Horizon to był patch, a nie osobna gra. Była już na Steamie.

Nie trzeba się domyślać: wydają gry na PC. Jak uznają, że opłaca im się pchać wszystko to będą pchać wszystko. Różnica między nami jest taka, że ja dopuszczam wszelkie scenariusze. Ty masz w głowie jeden jedyny słuszny i wszelkimi sposobami go próbujesz udowodnić jako ten który niewątpliwie się wydarzy

Co do Lost Soul Aside to już powiedziałem - wychodzi day1, bo to gra od Chińczyków dla Chińczyków. A oni grają na PC

Opublikowano

Czyli widocznie, Sony nie chcę zmuszać chińczyków do zakupu Playstation co kiedyś było głównym priorytetem robienia gier first i second party i będzie zadowolone z tego jeśli kupią grę na Steamie, w końcu też na tym zarobią.

Tak jak mówiłem, strategia Sony ewoluuje tego typu przekłady sa na to dowodem, a od oficjalnej strategii tylko GAASy Day one na PC już są wyjątki.

Opublikowano
11 minut temu, ASX napisał(a):

The Last Guardian to gra first party. Powiedz nam jeszcze czemu Death Stranding 2 nie wyszedł na PC jenocześnie. Chciałbym poznać dokładny powód.

kojima

Opublikowano
1 minutę temu, Patapon napisał(a):

The Last Guardian to gra first party.

Można dyskutować, bo popraw mnie jeśli się mylę ale ojciec porjektu Fumito Ueda i jego Team ICO nie byli pracownikami Sony w momencie premiery. Ale gra powstawała przy współpracy z nieistniejącym już Japan Studio.

Co do Death Stranding 2 to raczej oczywiste, duże gry single-player Sony do tej pory wychodzą jedynie na konsole, a dopiero po czasie są portowane na PC. Nie ma tu więc zaskoczenia.

Opublikowano
4 minutes ago, ASX said:

Można dyskutować, bo popraw mnie jeśli się mylę ale ojciec porjektu Fumito Ueda i jego Team ICO nie byli pracownikami Sony w momencie premiery. Ale gra powstawała przy współpracy z nieistniejącym już Japan Studio.

Co do Death Stranding 2 to raczej oczywiste, duże gry single-player Sony do tej pory wychodzą jedynie na konsole, a dopiero po czasie są portowane na PC. Nie ma tu więc zaskoczenia.

No to kiedy te wszystkie gry Playstation day 1 na PC?

Opublikowano

Nie wiem tego, od początku powtarzam że nie wiem kiedy to nastąpi.