Opublikowano 28 stycznia 20178 l Zastanawiam się nad projektorem (epson eh-tw5300) a telewizorem w podobnej cenie. Ogólnie jestem przekonany do projektora tylko jak granie w fpsy (online) na dużym (90-100") ekranie, ma ktoś jakieś doswiadczenie, czy lepszy będzie telewizor 48", mając na uwadze że będzie to urządzenie tylko do grania i oglądania seriali z laptopa kilka razy w tygodniu.
Opublikowano 28 stycznia 20178 l Chce sobie kupic telewizor glownie do grania (ps4 slim i nintendo switch) i ogladania tv (netflix, ewentualnie jakies hbo) do 2500 zl. Na oku mam sony kdl43wd750, ale moze ma ktos lepszy pomysl?
Opublikowano 4 lutego 20178 l Witam Wybór padł na Sony 50w756c. Dziś przyjechał, ale nie miałem czasu go przetestować. Niedługo postaram się napisać moje spostrzeżenia na temat tego telewizora. Edytowane 4 lutego 20178 l przez milupl
Opublikowano 5 lutego 20178 l Ja swego czasu na innym forum posłuchałem Mattaman i wybrałem Sony XD 80
Opublikowano 6 lutego 20178 l Ten Sony jest wspaniały, ale z tego co czytam ma wysoki input lag podczas trybu 4K i HDR (ale i tak mniejszy niż jego następca- XD9, w tym IL dochodzi nawet do 90ms!). Kompletnie nie rozumiem polityki Sony, przecież jak do tej pory konsole Sony + TV Sony to było najlepsze combo pod słońcem. Zaczynam się teraz grubo zastanawiać nad Samsungiem (np. KS9000- IL tylko 22ms), który nie ustępuje parametrom w obrazie od Sony. Sam mam Sony W855C i jest to szczyt fullHD i nie zamieniłbym na żadne inne fullHD. Ale widzę, że w erze 4K HDR, pod granie to chyba narazie Samsung jest liderem. No i cena na korzyść Samsunga. Daj znać Iluck jak przetestujesz ten TV pod kątem IL. Gdyby nie to, brałbym go w ciemno! I jeszcze ciekawi mnie czy rozmiar danego TV też wpływa na input lag (w sensie np. czy Samsung 55 KS9000 jest identyczny jak 78 KS9000). Mam nadzieję, że nie :)
Opublikowano 6 lutego 20178 l Stare Info - dawno ten IL zostal aktualizacjami zmniejszony do 50 mls, podobnie jak w prypadku innych telewizorow Sony. Jakbym mial wydawac na TV ponad 7 kola, to powaznie bym rozwazyl wstrzymanie sie i dolozenie tego 1000 zl do Oleda LG. Ja przejsciowo jakis czas temu kupilem w koncu Panasonica DX750, 58 cali - warto raz na 7 lat zmienic telewizor, nawet gry SDR to inna jakosc, nie mowiac juz o HDR, bo musialbym sie z paroma osobami z forum przeprosic. xD PS. Bardzo fajne ustawienia pewnie wiekszosci Panasonicow z Seri DX: HDR Gaming SDR Gaming Wieczorami mimo 500 nitow trzeba zdecydowanie zmnijszac podswietlenie, nawet na true cinema ^^ Jak ktos ma jakikolwiek efect cloudingu warto przestawic adapcyjne sterowanie podswietlenia (automatyczna kontrola ciemnych obszarow) na chocby minimalne. PS. czy na nowych telewizorach Sony mozna w trybie gry ustawiac rozne sceny, czy nadal jest jeden tryb gry? Edytowane 6 lutego 20178 l przez easye
Opublikowano 6 lutego 20178 l Stare Info - dawno ten IL zostal aktualizacjami zmniejszony do 50 mls, podobnie jak w prypadku innych telewizorow Sony. Oby! Skąd masz info? Decydując się na drogi TV trzeba mieć 100% pewności. Poza tym jeśli to 50ms to i tak ciągle dwa razy więcej niż w Samsungu.
Opublikowano 6 lutego 20178 l XD80 ma 33ms i zawsze tak było. PS. czy na nowych telewizorach Sony mozna w trybie gry ustawiac rozne sceny, czy nadal jest jeden tryb gry?Można zmieniać kilka ustawień w trybie gry. Edytowane 6 lutego 20178 l przez mattaman
Opublikowano 6 lutego 20178 l Ogólnie, to jedna wielka beka te TV :) HDR to nowość i cały czas się rozwija. Patrząc na obecne konsole, to wątpię w 4k na nowych konsolach. Tam będzie raczej 1080 i betonowe 60. 4k nie będzie pełne, tylko jakieś przewalone jak teraz na Ps4PRO. Jak ktoś nie ma zamiaru kupować playera UHD, oglądać filmów 4k, to tak średnio to wypada w grach. Sony XD80 kosztował 4999, udało mi się sprzedać plazme Panasonica za prawie kafla więc TV mnie wyszedł 4k i zyskałem więcej cali 42<55. Jak nie ma ktoś ciśnienia albo ma się pocić to lepiej poczekać aż OLED stanieje, bo w zasadzie brak ramek i cieniutko robi robotę. Inna para kaloszy, że jak sobie puściłem zwierzątka na YT w 4k, to była petarda Jak ktoś ma roczny TV czy dwuletni, to poczekać na obniżkę oledów :) Na koniec roku się sprawa wyjaśni z 4K w nowych konsolach. Ja np bardzo w to wątpię. Ale pożyjemy zobaczymy. No i jak easye napisał, jak ktoś chce wydać tyle hajsu na odpadającą ramkę w Samsungu czy inne odklejanki, to lepiej kafla dorzucić do LG OLED.
Opublikowano 6 lutego 20178 l Ogólnie, to jedna wielka beka te TV :) HDR to nowość i cały czas się rozwija. Patrząc na obecne konsole, to wątpię w 4k na nowych konsolach. Tam będzie raczej 1080 i betonowe 60. 4k nie będzie pełne, tylko jakieś przewalone jak teraz na Ps4PRO. Jak ktoś nie ma zamiaru kupować playera UHD, oglądać filmów 4k, to tak średnio to wypada w grach. Sony XD80 kosztował 4999, udało mi się sprzedać plazme Panasonica za prawie kafla więc TV mnie wyszedł 4k i zyskałem więcej cali 42<55. Jak nie ma ktoś ciśnienia albo ma się pocić to lepiej poczekać aż OLED stanieje, bo w zasadzie brak ramek i cieniutko robi robotę. Inna para kaloszy, że jak sobie puściłem zwierzątka na YT w 4k, to była petarda Jak ktoś ma roczny TV czy dwuletni, to poczekać na obniżkę oledów :) Na koniec roku się sprawa wyjaśni z 4K w nowych konsolach. Ja np bardzo w to wątpię. Ale pożyjemy zobaczymy. No i jak easye napisał, jak ktoś chce wydać tyle hajsu na odpadającą ramkę w Samsungu czy inne odklejanki, to lepiej kafla dorzucić do LG OLED. To wyjaśnij jeszcze raz po jaką cholerę kupiłeś TV z 4k. Będziesz na nim oglądał kablówkę w 720p?
Opublikowano 6 lutego 20178 l Dobra, proste pytanie: Sony 75XD8 czy Samsung 75KS8000?Samsung. Ale na twoim miejscu poczekałbym do kwietnia jak zostaną wycenione nowe modele i jaka będzie różnica w tym co oferują np. w temacie HDR. Poza tym po ogłoszeniu dat i cen nowych modeli ceny pójdą o 20/30% w dół. Ja kupowałem w grudniu 2015 oleda LG eg910 - kosztował wtedy 9100. W maju ten sam model kosztował już 6000 (w sieciówkach). Osobiście bardzo żałuję że nie poczekałem. 2016 przyniósł ciekawe modele i tak naprawdę jestem przez pośpiech generację w plecy - ani HDR ani 4K. I na koniec: według tego co w relacjach z CES pisały różne portale w normalnych modelach (do 10k zł) należy spodziewać się skoku w temacie HDR nawet o kilkaset nitów. Edytowane 6 lutego 20178 l przez oddball66
Opublikowano 6 lutego 20178 l Jeszcze mi się nie spieszy, czekam właśnie do wiosny. A dlaczego Samsung, jakieś argumenty za/przeciw?
Opublikowano 6 lutego 20178 l To wyjaśnij jeszcze raz po jaką cholerę kupiłeś TV z 4k. Będziesz na nim oglądał kablówkę w 720p? 1. Sprzedałem starą plazmę której już dzisiaj nikt nie produkuje. 2. zyskałem więcej cali. 3. j/w- 4 tysie mnie kosztował 55 calowy nowy TV Dlatego napisałem, że jak ktoś chce wydawać 7tysi na TV, a ma rocznego czy dwuletniego, to szkoda hajsu i lepiej poczekać. Ja mam XO S i mam dodatkowo player UHD, Ps4Pro nie posiada. W Polsce ktoś nadaje fullhd? 4k to już w ogóle abstrakcja. Czyli podsumowując kupno nowego TV dla funkcji HDR która jako tako raczkuje i się rozkręca. 4k podciągnięte w kilku grach na PS4Pro. I tutaj każdy musi sam sobie odpowiedzieć czy warto właśnie dziś kupić nowy. Nie każdy ma ochotę co półtora roku wymieniać TV. Tyle. Edytowane 6 lutego 20178 l przez iluck85
Opublikowano 6 lutego 20178 l Jeszcze mi się nie spieszy, czekam właśnie do wiosny. A dlaczego Samsung, jakieś argumenty za/przeciw?Input lag, najlepszy HDR w tej cenie, sprawnie działający soft (nie mam zaufania do android tv), model który podałeś nie ma problemów z wykonaniem tak jak ks7000. To chyba wszystko. A ja bym poczekał tak z 4 lata aż bedzie 8K... 2-3 miesiące to nie 4 lata. Poza tym jest po targach CES i już wiadomo czego mniej więcej można się spodziewać w sklepach na wiosnę - dlatego warto czekać. Edytowane 6 lutego 20178 l przez oddball66
Opublikowano 6 lutego 20178 l Otóż to. Czekać. Ja bym już szedł w OLED- dla kupujących w najbliższych miesiącach.
Opublikowano 6 lutego 20178 l ja tam mam całkiem świeży model Sony W829 i na razie nie myślę meniać jedynym minusem jest długość ładowania się interfejsu. IL jak i obraz póki co mnie zadowalają . A jeśli już to zmienię konsolę na Prosiaka bądź Scorpio ale jakoś spiny nie mam
Opublikowano 7 lutego 20178 l iLuck - HDR to nowosc, ale juz ryje banie, odpal RE bez HDR, albo FFXV ktore wyglada jak robione w 16 kolorach... Tez ciagle myslalem, ze to dopiero pierwsza generacja telewizorow, ale jak zobaczylem jak swieci 500 nitow, to jasnosc nowych ekranow przestala mnie jarac, szczegolnie jak ktos gra w nocy, gdzie podswietlenie i obraz i tak musisz przyciemniac gdy HDR zaczyna wypalac oczy. Trzeba byc tez lekkim freakiem technologicznym by wymieniac telewizory co 1,5-2 lata - sam zmienilem obecny po 7 i przy takim okresie roznice czlowiek nawet w kolorystyce i grach SDR odczuwa. Co do gier to sie nie zgodze - PS4 Pro mialo byc za slabe, a popatrz jak dziala BF1, NBA 2K i FIFA w natywnym 4K (niedlugo beast mode), w niektorych grach nawet jak rozdzialka jest ciut wyzsza to tez to widac. Pare miesiecy temu nikt w ogole o 4K nie mowil, "technologia przyszlosci", PS4 Pro byo specyfikacyjna beka i jak wszystko szybko sie potoczylo ? Dlatego nie skreslalbym jeszcze mocniejszych konsol jako contentu 4K. Co do kablowki - myslalem, ze bedzie gorzej a jedyny lekki zawod to pilka nozna, gdzie kamery nijak maja np. do tych ktore transmituja NBA, tenisa czy boks. Jak brakuje Ci contentu 4K, HDR to polecam Netflixa - raz sprobujesz i juz nigdzie indziej serialu nie bedziesz chcial ogladac ;) Edytowane 7 lutego 20178 l przez easye
Opublikowano 7 lutego 20178 l No w FH3 jara oczy, a xd80 tez nie ma dużo nitów. To chyba średnia polka jak chodzi o HDR. Jak wyjdzie scorpio i zobaczę na własne oczy, to uwierzę. Tera spory dystans....
Opublikowano 7 lutego 20178 l Moim zdaniem nie ma co czekać do us.ranej śmierci, tylko w tym roku przestawić się na 4K HDR. Faktem jest, że jest to nowa generacja telewizorów. Może przeskok nie jest taki jak z CTR na HD, ale jest duży. Ci co będą czekać i tylko badać rynek będą się ślinić do gazetki PE opisujących, zajaranych Zgredów nowe gry puszczone w HDR. Jeśli TV ma ponad 500 nitów to trzeba brać TERAZ i koniec, bo tak to będziesz czekał na 700 nitów, potem za rok na 900 nitów, za 3 lata na 1500 nitów a potem umrzysz i gónwo zobaczysz :D
Opublikowano 7 lutego 20178 l Moim zdaniem nie ma co czekać do us.ranej śmierci, tylko w tym roku przestawić się na 4K HDR. Faktem jest, że jest to nowa generacja telewizorów. Może przeskok nie jest taki jak z CTR na HD, ale jest duży. Ci co będą czekać i tylko badać rynek będą się ślinić do gazetki PE opisujących, zajaranych Zgredów nowe gry puszczone w HDR. Jeśli TV ma ponad 500 nitów to trzeba brać TERAZ i koniec, bo tak to będziesz czekał na 700 nitów, potem za rok na 900 nitów, za 3 lata na 1500 nitów a potem umrzysz i gónwo zobaczysz :D Ja bym czekał na obniżkę oledów :)
Opublikowano 7 lutego 20178 l Ja już na nic nie czekam bo mam tv 1080p który idealnie sprawdza się do telewizji i filmów na blu ray a do gierek jest wręcz fantastyczny . Bloodbornik czarniusieński hehe . Model budżetowy ale jaki . Za 5-7 lat jak będę wymieniał to już pewnie 3d i hdr nie będzie tylko coś nowego . No i czy te oledy jeszcze będą klepać bo taki LG EG910V na dziś to świetna opcja dla mnie gdybym potrzebował nowy tv .