Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 804,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano

Zawsze może być, pytanie kto czego oczekuje, ale to twoje jest na AM4, martwa platforma, lepiej szukać(bo zakładam, że chcesz kupić gotowy zestaw) czegoś na AM5.

Edytowane przez Wooyek

Opublikowano

To już będzie gites, dołożył bym tylko te kilka funtów do 32GB ram.

Opublikowano
W dniu 4.05.2025 o 09:11, PiPoLiNiO napisał(a):

No właśnie o te 200 pkt mi chodziło :) Ale pewnie masz bios silent bo jest domyślny, a on ma power limit :)

Nie no, gaming bios był ustawiony. Aż takim debilem nie jestem. Kłócimy sie o 2 klatki na stock 5090, tyle oznacza te Twoje 200 pkt.

Jakbym z nowym GPU robił reinstal Windowsa to pewnie byłoby 800+, 3d Mark niekiedy te wyniki robi jak mu się widzi, zawsze najlepsze miełem z najczystsztym białym Windowsem.

Teraz takiego nie mam. Steel Nomad miał być niezależny od proca, ale wyszło, że i tak jest, bo 14900K sapie lepiej niż 9800X3D. Jak to wytłumaczysz?

Ale to normalne, że 5090 nie kupili nigdy zwykłe informatyczki, tylko profesorzy gamingu. Dlatego też średnia wyników jest mocno zawyżona, bo każdy z tym sprzętem robi undervolt + OC.

A mi się nie chce, lubię mieć najmocniejszą kurwę na rynku i 3 klatki mniej od entuzjastów. Stąd ten tyci tyci tyci mniejszy wynik w Steel Nomad. Ma to sens?

Opublikowano

Ma to sens. Ja na 4090 mam undervolta bez OC żeby to gówno mniej prądu brało. Z 5090 zrobiłbym tak samo.

Opublikowano

Ja na 4090 nic nie ruszałem, te parę klatek w jedną czy w drugą stronę to bez różnicy, byle było więcej niż 60. Jak nie będzie to się zmieni kartę.

Opublikowano
5 godzin temu, MarekCol napisał(a):

Nie no, gaming bios był ustawiony. Aż takim debilem nie jestem. Kłócimy sie o 2 klatki na stock 5090, tyle oznacza te Twoje 200 pkt.

Strasznie agresywny jesteś :)

Na na venguard i suprim to właśnie bios silent jest jedynym sensownym, bo jest dużo ciszej, a dalej chłodno. Także domyślam się, że na Gaming Trio jest identycznie.

To raz, a dwa, po UV w nomad mam 6 fps więcej, a nie 2 i 100W mniej :)

5 godzin temu, MarekCol napisał(a):

Teraz takiego nie mam. Steel Nomad miał być niezależny od proca, ale wyszło, że i tak jest, bo 14900K sapie lepiej niż 9800X3D. Jak to wytłumaczysz?

Nie masz racji. Procek nie ma absolutnie żadnego wpływu na ten test :) Sprawdzałem to przy 4090 na 13900K, 13900KS, 14900K, 14900KS, 7950X3D, 9800X3D :)

Opublikowano

Imo 9070xt za droga. Ja tam czekam na 6070ti albo 6080. Ktoś wie kiedy mają wyjść procki am6? Rok czy dwa?

Opublikowano

Co najmniej dwa. AM5 póki co ma ogłoszone wsparcie do końca 2027

Opublikowano
15 godzin temu, Starh napisał(a):

9070xt z undervoltingiem i oc czy 5070ti? ;d

Co to jest to 9070xt? Jakiś kurwa robot kuchenny?

Jak jesteś graczem i stawiasz na jakość to bierzesz Nvidia.

Opublikowano
13 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Wiadomo, że powie NVIDIA. On nie uznaje kart AMD.

Nie prawda. Sam używałem Radeona. Jeszcze w barwach ATI. 9800 PRO. Najlepsza karta wtedy na rynku. Jak zaczną znowu robić podobne karty, to pierwszy będę je polecać :)

A póki co to ich nowa gen, jest kastratem poprzedniej gen w kwestii VRAM i nadal daleko od Nvidia w kwestii wydajności RT :)

Opublikowano
52 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie prawda. Sam używałem Radeona. Jeszcze w barwach ATI. 9800 PRO. Najlepsza karta wtedy na rynku. Jak zaczną znowu robić podobne karty, to pierwszy będę je polecać :)

A póki co to ich nowa gen, jest kastratem poprzedniej gen w kwestii VRAM i nadal daleko od Nvidia w kwestii wydajności RT :)

Wiadomo, że z punktu widzenia kogoś kto kupuje tylko topowe karty z rzędu 4090 i 5090 amd nie ma sensu. Serio ktoś wolał kupić 4070 z 12gb zamiast 7800xt, które dawało więcej mocy i pamięci za mniej kasy? Low end i mid u nvidii to był jakiś żart. 4060 i 4060ti nawet nie ma co wymieniać. 5060 nadal z 8gb.

Trochę śmieszne, że jeszcze krytykujesz vram kiedy to zieloni lecą w chuja z pamięcią od kilku ostatnich generacji. 5080 z 16 gb to największy kastrat tej generacji.

Gdybym teraz składał kompa to sam bym wziął 5070ti zamiast 9070xt pod warunkiem, że nvidia się ogarnie ze sterownikami.

Opublikowano
20 minut temu, Chewie napisał(a):

Trochę śmieszne, że jeszcze krytykujesz vram kiedy to zieloni lecą w chuja z pamięcią od kilku ostatnich generacji. 5080 z 16 gb to największy kastrat tej generacji.

No ale masz inne 50XX z 16GB :) 5080 to karta do zapomnienia, ale niedługo pewnie wleci 5080S gdzie vram będzie więcej.

Karty poniżej 16GB vram są do zaorania, tak samo karty bez wydajnego RT. W tym roku już lawinowo ida gry które maja RT i nie da się go wyłączyć. Także kupowanie AMD to proszenie się o problemy za rok. Ale co kto lubi :)

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale masz inne 50XX z 16GB :) 5080 to karta do zapomnienia, ale niedługo pewnie wleci 5080S gdzie vram będzie więcej.

Karty poniżej 16GB vram są do zaorania, tak samo karty bez wydajnego RT. W tym roku już lawinowo ida gry które maja RT i nie da się go wyłączyć. Także kupowanie AMD to proszenie się o problemy za rok. Ale co kto lubi :)

Jedyna sensowna 16gb to 5070ti. 5060ti 16gb się nie opłaca tak samo jak 4060ti bo możesz mieć za tą samą kwotę kartę z o wiele większą wydajnością. Też tak myślę ale jak dadzą taki sam skok wydajności co 4080s to będzie padaka.

Nie zgadzam się co do RT bo wiele ludzi z tego nie korzysta i woli mieć więcej klatek.

Amd teraz chce wcisnąć rx 9060xt z 8gb za 450 dolców, za 500 wersja 16 xD. Mogli ukraść zielonym sporą część rynku w segmencie low i mid ale jak zwykle zjebali sprawę. Jakiś debil musi tym zarządzać. Obecna sytuacja na rynku gpu to tragedia.

Opublikowano
5 minut temu, Chewie napisał(a):

Nie zgadzam się co do RT bo wiele ludzi z tego nie korzysta i woli mieć więcej klatek.

No ale jest coraz więcej gier gdzie RT jest. Po prostu. Nie da się go wyłączyć.

Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak jesteś graczem i stawiasz na jakość to bierzesz Nvidia.

masz nieaktualną bazę danych, jak jesteś beta testerem to kupujesz nową kartę nvidia i od premiery do dzisiaj, od miesięcy, czekasz na poprawnie działające sterowniki teehee

Opublikowano

Od kiedy mam 5090 to akurat ze sterownikami nie miałem ani razu problemu w kwestii wywalania gier czy coś. Większy problem mają na nowych strach użytkownicy 40xx.

Opublikowano

A grałeś w Monster Hunter Wilds?

Ekspedycję 33? Tak na szybko 2 nowe gry z ostatnich 2 miesięcy które nie działają na nowych sterownikach albo crashuja non stop.

Z tym że na 40XX też są podobne problemy.

Opublikowano

dziesiątki, setki odpowiedzi na oficjalnych forach nvidia pod każdym jednym wydaniem sterowników, oficjalnie adresowane przez nvidia problemy, ale jest dobrze, fajnie robią, u mnie działa

Opublikowano
9 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Tlou2

3/4 gry za mną. Zero crash na nowych sterach.

24 minuty temu, easye napisał(a):

A grałeś w Monster Hunter Wilds?

Ekspedycję 33?

Nie. Ekspedycja po Tlou2 wleci :)

7 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

jest dobrze, fajnie robią, u mnie działa

Dokładnie tak. Mam napisać, że jest gówno chociaż wszystko mi działa, żeby Ci było lepiej czy co?

Edytowane przez PiPoLiNiO

Opublikowano

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dokładnie tak. Mam napisać, że jest gówno chociaż wszystko mi działa, żeby Ci było lepiej czy co?

Nie, wystarczy przestać pisać, że ze sterownikami do RTX 5000 nie ma problemów (że są tylko z 4000), bo ty ich nie widzisz, bo w scenariuszach twojego użytkowania sprzętu nie występują. Jakby ich nie było, to Nvidia nie wymieniałaby ich na liście problemów - tych naprawionych i tych rzekomo rozwiązanych, co nie?