Opublikowano 2 czerwca2 cze Teraz, Michał102 napisał(a):Dobra, mam.No tu masz stockowe EXPO. Czyli wszystko git. Sterowniki AMD od chipset instalowałeś? Bez nich na X3D w przypadku 16 rdzeniowych jest na 100% stutter. Nie wiem jak w przypadku 8 rdzeniowych, bo tu nie ma przełączania CCD.
Opublikowano 2 czerwca2 cze @Michał102 Ciekawe... Dysk SSD NVME rozumiem? :) No cały sprzęt spoko, więc w teorii wszystko powinno być git. Wiadomo, są gry gdzie stutter po prostu jest i nic z tym nie zrobisz. Ale Forza tego problemu akurat nie ma. W stalker jak chwilę grałem to też było okej. A sprawdzałeś inne stery od grafiki? Bo od lutego Nvidia ma z nimi problemy. Inna rzecz, że one raczej nie powodowały nigdy stutteru...A nie masz czasem włączonego czegoś w tle co go powoduje? Czasami to może być jakaś pierdoła.
Opublikowano 2 czerwca2 cze 11 minut temu, Michał102 napisał(a):Tak, wszystkie sterowniki są zainstalowane.Podaj więcej przykładów gier. Doom chodzi idealnie płynnie więc się zgadza. Stalker 2 ma traversal stutter niezależny od sprzętu (na konsolach też jest, tylko przez mniejszą ilość klatek nie rzuca się to tak w oczy).Forza 5 ma taki silnik, że nie może chodzić w latającym klatkarzu, bo się jebie framepacing i sprawia wrażenie przycinania pomimo wysokiej ilości klatek. Więc musisz dać tyle ile masz Hz w monitorze/TV i tyle karta musi wyciągać cały czas, czyli jak masz np. 120Hz to dajesz w grze 120 fps i karta musi tyle wyciągać. Ogólnie to inaczej, w grach zawsze dawaj klatki na "nieograniczone", a w Nvidia Control Panel ustaw w ustawieniach globalnych Vsync na ON.Podaj jakieś inne gry jak chodzą, bo z tych co piszesz to wszystko wygląda tak jak powinno, nie masz żadnych problemów hardware/software.
Opublikowano 2 czerwca2 cze 3 minuty temu, tjery napisał(a):Forza 5 ma taki silnik, że nie może chodzić w latającym klatkarzu, bo się jebie framepacing i sprawia wrażenie przycinania pomimo wysokiej ilości klatek. Więc musisz dać tyle ile masz Hz w monitorze/TV i tyle karta musi wyciągać cały czas, czyli jak masz np. 120Hz to dajesz w grze 120 fps i karta musi tyle wyciągać.No nie do końca. Pierwsza połowa spoko. Ale co do drugiej to już niekoniecznie. Ja mam 240Hz, po patchu z dodaniem RT, wszystko oprócz LOCK 60 FPS w grze, powoduje, że gra zdaje się działać jak kupa, mimo iż daje więcej FPS :) Edytowane 2 czerwca2 cze przez PiPoLiNiO
Opublikowano 2 czerwca2 cze Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):No nie do końca. Pierwsza połowa spoko. Ale co do drugiej to już niekoniecznie. Ja mam 240Hz, po dodaniu RT, wszystko oprócz LOCK 60 FPS w grze, powoduje, że gra zdaje się działać jak kupa, mimo iż daje więcej FPS :)To pewnie masz to samo co ten dziennikarz co się ze mną Gears Up kłócił. Ja gram z RT w 100-120 fps i chodzi normalnie jak każda inna strzelanka w 120 fps, o niebo lepiej niż w 60 fps. Zapewne jakieś problemy z framepacingiem.editdobra, o Forzę Ci chodziło, nie o DOOMa :D U mnie z RT działało normalnie w 120 fps, tylko gra cały czas musiała tyle wyciągać. Wystarczył mały spadek poniżej i od razu zamulanie. Więc zapewne musisz się pobawić ustawieniami odświeżania i lockiem klatek. Może problemem jest to, że nie dasz rady wyciągnąc 240 Hz i dlatego tylko w 60 Ci śmiga. Ja miałem tak samo, albo 60 albo 120Hz, tylko u mnie 120 HZ to górna granica i wszystko w tej górnej granicy płynniutko chodziło. Edytowane 2 czerwca2 cze przez tjery
Opublikowano 2 czerwca2 cze Godzinę temu, tjery napisał(a):Więc zapewne musisz się pobawić ustawieniami odświeżania i lockiem klatek. Może problemem jest to, że nie dasz rady wyciągnąc 240 Hz i dlatego tylko w 60 Ci śmiga. Ja miałem tak samo, albo 60 albo 120Hz, tylko u mnie 120 HZ to górna granica i wszystko w tej górnej granicy płynniutko chodziło.Masz rację. Jak ostatnio sprawdzałem to miałem 4090 i tam max stabilne to 60. Tu dałem 90 i jest dupa, ale na 75 jest git :) Zawsze coś. Ah ta bydlęca moc 5090
Opublikowano 2 czerwca2 cze Dziwne to co piszecie ani na 4080 ani na 5080 nic mi nie muli w Forzy, średnio mam 120-130 klatek na monitorze 175hz i gra działa ultra płynnie.
Opublikowano wtorek o 05:205 dni To samo ja. Gram w 4k wszystko full na 4080s I fh5 śmiga jak ta sala. Bez zająknięcia.
Opublikowano wtorek o 05:445 dni 24 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):fh5 śmiga jak ta salaAle my o Motorsport piszemy :)
Opublikowano wtorek o 05:455 dni Forza Horizon jest dobrze zoptymalizowana, nawet na moim laptopie z 3060 działa w ponad 100 fps.
Opublikowano wtorek o 05:465 dni Ustawiłem w windowsie częstotliwość ekranu na 60hz, w ustawieniach nvidii klatkarz na odblokowany, V-sync włączony. W grach klatkarz odblokowany, V-sync wyłączony i teraz jest całkiem ok pomijając fakt, że ciężki jest powrót do grania w 60 fps jeśli zasmakowało się więcej.Jedynie Forza dalej chodzi źle i płynność jest wyraźnie gorsza jak na XSX. Jeszcze co do dysku, to mam samsunga 990 evo plus 2T.
Opublikowano wtorek o 05:495 dni 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):Ale my o Motorsport piszemy :)Hah sorki. A to fakt akurat FM mnie wpienia jeśli chodzi o pc, dlatego wolę w nią grać na xsx.
Opublikowano wtorek o 06:325 dni 45 minutes ago, Michał102 said:Ustawiłem w windowsie częstotliwość ekranu na 60hz, w ustawieniach nvidii klatkarz na odblokowany, V-sync włączony. W grach klatkarz odblokowany, V-sync wyłączony i teraz jest całkiem ok pomijając fakt, że ciężki jest powrót do grania w 60 fps jeśli zasmakowało się więcej.Jedynie Forza dalej chodzi źle i płynność jest wyraźnie gorsza jak na XSX.Jeszcze co do dysku, to mam samsunga 990 evo plus 2T.Ewidentnie coś jest nie tak bo taki setup powinien spokojnie pozwolić grać w o wiele lepszym klatkarzu bez zająknięcia.
Opublikowano wtorek o 06:345 dni 31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):Ale my o Motorsport piszemy :)Tośmy się dogadali hehe, ja cały czas pisałem o FH5 :D ale z tego co pamiętam FM nowy mi dobrze chodził, ale nie pamiętam czy jak grałem to był już RTGI czy nie31 minut temu, Michał102 napisał(a):Ustawiłem w windowsie częstotliwość ekranu na 60hz, w ustawieniach nvidii klatkarz na odblokowany, V-sync włączony. W grach klatkarz odblokowany, V-sync wyłączony i teraz jest całkiem ok pomijając fakt, że ciężki jest powrót do grania w 60 fps jeśli zasmakowało się więcej.Jedynie Forza dalej chodzi źle i płynność jest wyraźnie gorsza jak na XSX.Jeszcze co do dysku, to mam samsunga 990 evo plus 2T.Do wszystkich gier nie ustawiaj 60 HZ, tylko normalnie tyle ile masz maksa. Na czym grasz, w sensie TV/monitor? Masz Gsynca? W ustawieniach windowsa normalnie daj HZ na maks, resztę tak jak masz, klatki niech sobie latają od 60 w górę do maksa, z Gsynciem jest to nie do zauważenia praktycznie, a płynność o wiele lepsza niż 60 stałe. Niektóre gry (tak na szybko z pamięci to tylko FH4 i FH5 i WRC Generations mi przychodzą do głowy - chociaż z tego co piszą inni nie każdy ma takie problemy) muszą mieć stały klatkarz, bo inaczej jebie się frame pacing i jak w nich nie dasz rady wyciągnąć górnej granicy HZ ekranu to wtedy możesz dać na 60 HZ. Ale to też nie zmieniaj częstotliwości ekranu w Windowsie na 60 Hz tylko normalnie miej cały czas na maksa, a klatki do np. 60 fps ogranicz w Nvidia Control Panel.Co do FM to masz ściągniętego Afterburnera? W Afterburnerze ustaw sobie, żeby Ci pokazywało frametimew czasie gry i wtedy będzie wiadomo o co chodzi, że wydaje Ci się, że nie jest płynnie. Bo sam teraz nie mam zainstalowanej, ale patrzę w necie, że gra normalnie płynnie śmiga.Tu bez RTGITu z RTGIMa normalnie 60+ fps i na moje oko wszystko jest ok, więc to nie wina gry, coś musisz mieć nie tak z ustawieniami. Zobacz ten wykres frametime, czy klatki idą równo, czy masz jakieś skoki na kilkanaście ms. To jest ten wykres co on ma w górnym rogu ekranu po lewej. Edytowane wtorek o 06:345 dni przez tjery
Opublikowano wtorek o 06:445 dni Tu koleś na 5070Ti gra na maks ustawieniach z RTGI 4K DLSS performance, ma koło 100 fps i też wszystko śmiga płynnie.I w sumie jeszcze z tego co pamiętam na XSX Forzy mają w trybie performance kosmiczny motion blur, który sprawia wrażenie większej "płynności", szczególnie pobocza drogi, więc może na PC masz wyłączony i przez to się wydaje, że pobocze mniej płynnie się przesuwa. Chociaż jak sobie ustawisz tak jak ten koleś, żeby mieć koło 100+ fps to bez żadnego motion blura i tak powinno być idealnie płynnie. Edytowane wtorek o 06:495 dni przez tjery
Opublikowano wtorek o 07:015 dni Ogólnie mam jeszcze problem z wyświetleniem tych statystyk.Ściągnąłem MSI Afterburner i RTSS, ale w grach z gamepasa nie wyświetla mi się zupełnie nic. W RTSS nie mogę dodać profilu gry, bo nie mam uprawnień do dostępu do pliku .exe.W grach ze steama już taki profil dodać mogę, ale poza temp CPU, GPU, procentowym obciążeniem rdzeni i wentylatorów nic innego wyświetlić nie chce. W afterburnerze oczywiście mam zaznaczone stosowne opcje i dodane do OSD
Opublikowano wtorek o 07:045 dni 29 minut temu, tjery napisał(a):Tośmy się dogadali hehe, ja cały czas pisałem o FH5 :D ale z tego co pamiętam FM nowy mi dobrze chodził, ale nie pamiętam czy jak grałem to był już RTGI czy nieNie no, w Horizon to klatki w kosmosie latają. W motorsport po dodaniu RTGI zrobiła się sieczka :)
Opublikowano wtorek o 07:095 dni 3 minuty temu, Michał102 napisał(a):Ogólnie mam jeszcze problem z wyświetleniem tych statystyk.Ściągnąłem MSI Afterburner i RTSS, ale w grach z gamepasa nie wyświetla mi się zupełnie nic. W RTSS nie mogę dodać profilu gry, bo nie mam uprawnień do dostępu do pliku .exe.W grach ze steama już taki profil dodać mogę, ale poza temp CPU, GPU, procentowym obciążeniem rdzeni i wentylatorów nic innego wyświetlić nie chce. W afterburnerze oczywiście mam zaznaczone stosowne opcje i dodane do OSDTo dziwne, mi normalnie pokazuje, a nigdy nie dodawałem żadnego profilu gry do RTSS. Były może z jedna-dwie gry co nie "wpuszczały" w ogóle statystyk afterburnera na ekran, ale to jakieś pojedyncze przypadki. A spróbuj normalnie bez żadnych profili gier, tylko zainstaluj AF i RTSS i ustaw co ma pokazywać.Normalnie w oknie AF pod zakładką Monitoring przy frametime masz po lewej ptaszka i po prawej "w OSD (text, graph)"? Edytowane wtorek o 07:115 dni przez tjery
Opublikowano wtorek o 07:245 dni Tak, w AF mam opcje z zaznaczonymi ptaszkami i dodaniem do OSD.Bez profilu w RTSS, czyli z ustawieniem global też nic nie pokazuje
Opublikowano wtorek o 22:035 dni To jakaś okazja ten founder 5080 za 4850? https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-nvidia-geforce-rtx-5080-1056830Gdyby tylko to nie był kastrat
Opublikowano środa o 22:574 dni @PiPoLiNiO kupiłeś już?Robimy zwroty 5090 i idziemy total high-end czy będziemy tak tkwili w tej beznadziei mid-range GPU?15% więcej FPS za 100 tysięcy, dlaczego nie. Pobór mocy mniejszy vs FPS, więc raczej się opłaca.Ciekawe ile takich pełnych Blackwelli wyprodukowali. 96GB Vram xD Japierdole XD
Opublikowano czwartek o 05:333 dni 6 godzin temu, MarekCol napisał(a):@PiPoLiNiO kupiłeś już?Robimy zwroty 5090 i idziemy total high-end czy będziemy tak tkwili w tej beznadziei mid-range GPU?Zostaje w bieda mid-range