Opublikowano wczoraj o 18:30 1 dzień Biorąc pod uwagę czas poświęcony na granie w domu stacjonarnie to PS5 aż nadto mi wystarczy. A Starcrafta 2 właśnie przechodzę na Decku, tym razem pierwszy raz w pełni na trackpadach, kończę właśnie pierwszą kampanię i gra się fantastycznie.Znaczy ja wiem, że PC to świetna maszyna do grania, jak oglądam filmiki z Cyberpunka to szczena na podłodze. Tylko taka jakość jest potrzebna niewielkiemu odsetkowi graczy, a jeszcze mniej może sobie na to pozwolić. Dlatego konsola wygrywa ceną i wygodą. Mimo, że jeżeli nie bierzemy pod uwagę tych dwóch czynników to PC wygrywa bez wątpliwości.
Opublikowano wczoraj o 18:35 1 dzień Jak nie celujesz w 4k na swoim 77 calowym oledzie, to spoko- 5090 nie musisz kupować. Zbudujesz taniej kompa, nie będzie szajsem za rok. I jak nie masz ciśnienia na nowe gry jak wyjdą, to też spoko. Jak Ci się nie paliło żeby ograć Ragnaroka na Ps5 i mogłeś poczekać, to nadal PC wygrywa. Jakbym nie miał bakclogu na konsolach, a miał ograne na bieżąco, to z konsol miałbym tylko Switcha aktualnie.
Opublikowano wczoraj o 19:05 1 dzień 4K/60 bez upscallerow w wysokich lub najwyższych ogarnia już RX 9070 Ti lub RTX 5070Ti, a wszystko powyżej to już rejony PS7.
Opublikowano wczoraj o 19:20 1 dzień Mocne PC mają jedną wadę, są relatywnie głośne lub bardzo głośne i wymagają czasu na każdą pierdołę. To jest jak dla mnie wartość niepoliczalna i właśnie dlatego po przeprowadzce nawet nie chce mi się patrzeć z stronę PC. Crashe są częściej, błędy częściej, jak się chwilę posiedzi ewentualnie będzie lepiej i może z 50 cm zobaczysz tą lepszą oprawę, podłączysz ulubionego pada i słuchawki, poszukasz modów itp. PS5 Pro czy cokolwiek innego konsolowego jest ciche, wygodne, można zatrzymać się kiedy się chce, nie wymaga żadnej zabawy i po prostu się na nim gra. PC dla mnie nigdy nie będzie konkurencją do kanapowego grania, chociaż próbowałem. Są gry pod PC, ale ogólnie ergonomią one nie grzeszą.
Opublikowano wczoraj o 19:40 1 dzień 20 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):wymagają czasu na każdą pierdołęCo masz konkretnie na myśli?
Opublikowano wczoraj o 19:44 1 dzień Kompa nie słyszę, a nawet jakby co to leci w głośnikach dźwięk albo słuchawki. Tego problemu nie kumam. Ale też nie kumam jak ktoś stawia obok monitora budę i tam festyn LED. U mnie tylko karta świeci i daję na regał z książkami więc wywalone jaja. Ale jakbym miał to w zasięgu wzroku, to wszystko OFF. Nie gram też na TV, mam monitor 34 cale i dla mnie do gier jest mocno ok. Do neta, pracy już nie. Za duży, ale do gierek idealnie się nadaje. No i już pisałem nie raz, ja fanem klatek itp rzeczy nie jestem, więc nie mam nosa w ekranie czy trawa jest trawą czy pikselami. Dlatego ja po chwili mogę odpalić konsole z gorszymi parametrami i mi takie rzeczy powiewają akurat. Ogólnie widzę że jest ładniej, ale czy mam 50 fps czy 80 mi zwisa. Odpalam zaraz konsole i gram w Tomb Raider w 30. Wiedźmin zyskał na PC- do takich gier preferuję klawiaturę i myszkę. podobnie jak Diablo. Cyberpunk również lepiej wygląda na PC. Podobnie jak Commnados np. na padzie nie ujadę w takie gierki. Ale np Forze Horizon jak odpaliłem, to nie wiem ile było FPS ale miałem wrażenie że ten ekran mnie dosłownie dyma- to zapierdalało. Tutaj mi się lepiej gra w fotelu na TV w ciut niższym klatkarzu. Także rozumiem że komuś PC nie zastąpi kanapowego grania.
Opublikowano wczoraj o 19:52 1 dzień Włączasz konsolę padem i wszystko od tego czasu masz w łapach. Po uruchomieniu PC zawsze wyskoczy jakieś powiadomienie, coś trzeba przestawić, ustawić fullscreen w grze, bo się nie włączył domyślnie, zalogować się do czegoś... I wystarczą nawet te dwa razy, jeśli chodzi o konieczność sięgnięcia po k+m, a już jest to irytujące.
Opublikowano wczoraj o 19:53 1 dzień 12 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):Co masz konkretnie na myśli?Krzychu wyżej opisał to dobrze.Np. Logowanie do systemów, np. Granie w gry Ubi na ich apce to tylko zadanie dla największych hardcorowców. Jest tego mnóstwo i jeszcze więcej. Konsola = kanapa, granie, miód
Opublikowano wczoraj o 19:56 1 dzień Oczywiście, a jak możesz to zrobić na konsoli? No nie możesz. Masz PS Store i tyle. Jeśli siedzisz tylko na Steamie tam masz Big Picture i działa to jak na konsoli. IMO problemy z dupy.
Opublikowano wczoraj o 19:57 1 dzień 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):Oczywiście, a jak możesz to zrobić na konsoli? No nie możesz. Masz PS Store i tyle. Jeśli siedzisz tylko na Steamie tam masz Big Picture i działa to jak na konsoli. IMO problemy z dupy.Aha włączasz i odpalasz? xD
Opublikowano wczoraj o 20:01 1 dzień A da się wpiąć PC do TV w „salonie” i używać tylko pada. Analogi będą jak kursor czy trzeba mieć klawiaturę i myszkę na ławie?
Opublikowano wczoraj o 20:04 1 dzień 2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):Aha włączasz i odpalasz? xDMasz dwie podstawowe platformy: PC i PS5na PC jest Steamna PS jest to PlayStation Store.Obydwa można ustawić automatycznie pod obsługę padem:PS5 robi to z miejscaSteam uruchamiając się może od razu wejść w tryb BigPictureNa tym etapie obsługa obu urządzeń jest pod padem i ma konsolowy UI.Tu pojawiają się opcje:na PC różne sklepy, docelowo obsługiwane przy M+K (czy też tablecie lub telefonie)na PS5 ...Prościej się nie da.
Opublikowano wczoraj o 20:07 1 dzień 46 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Mocne PC mają jedną wadę, są relatywnie głośne lub bardzo głośne? Nie miałem głośniejszego kompa od PS4 czy PS5. Może mój pierwszy ale tam to nawet w biosie pamięci nie ustawiłem tylko leciały na najniższym taktowaniu. No ale ciężko pobić 8 wentylatorów vs 1 w konsoli i to jeszcze turbina.
Opublikowano wczoraj o 20:12 1 dzień 8 minut temu, iluck85 napisał(a):A da się wpiąć PC do TV w „salonie” i używać tylko pada. Analogi będą jak kursor czy trzeba mieć klawiaturę i myszkę na ławie?Wszystko się da, błogosławieni Ci, którzy widzieli, a nie uruchomili xD.3 minuty temu, Ukukuki napisał(a):? Nie miałem głośniejszego kompa od PS4 czy PS5. Może mój pierwszy ale tam to nawet w biosie pamięci nie ustawiłem tylko leciały na najniższym taktowaniu. No ale ciężko pobić 8 wentylatorów vs 1 w konsoli i to jeszcze turbina.Czym chlodziles 7900 XTX, albo 5090? Chyba wyciągałeś je z lodówki.Nie no forum pecetowe, że konsol trzeba bronić i BIG PICTURE się uruchamia z Windowsem i działa jak konsola xDD, mocno.
Opublikowano wczoraj o 20:14 1 dzień Umieścić w jednej wypowiedzi "mocny PC" ze stwierdzeniem, że w stosunku do konsol "jak się chwilę posiedzi ewentualnie będzie lepiej i może z 50 cm zobaczysz tą lepszą oprawę"...widzę, że Krychu znowu wspina się na swoje wyżyny.
Opublikowano wczoraj o 20:15 1 dzień 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Czym chlodziles 7900 XTX, albo 5090? Chyba wyciągałeś je z lodówki.Powietrzem a czym?A kompa mam zaraz obok ucha. Zresztą 4090 to mega cicha karta.
Opublikowano wczoraj o 20:18 1 dzień 2 minuty temu, tjery napisał(a):Umieścić w jednej wypowiedzi "mocny PC" ze stwierdzeniem, że w stosunku do konsol "jak się chwilę posiedzi ewentualnie będzie lepiej i może z 50 cm zobaczysz tą lepszą oprawę"...widzę, że Krychu znowu wspina się na swoje wyżyny.O koneser gier konsolowych na PC, wrzuć dla Paola poradnik na Big Picture jako substytut kanapowego grania.Warto dodać jest kilka batków na autosuspend bezpośrednio do Biosa.Jak to się mówi: "You didn't get the point".
Opublikowano wczoraj o 20:19 1 dzień 2 godziny temu, Homelander napisał(a):Ok wierzę na słowo. Zostaje argument ceny. Chociaż zapewne zaraz usłyszę, że za 400$ mogę złożyć kompa o mocy PS5Dobry PC nie kosztuje tyle co konsola, to wiadome, ale grasz w najlepszej jakości, nie czekasz na remaki, remastery, bo odpalasz 10 letnia grę na ultra w 120 fpsach i graficznie gra zabija najnowsze produkcje.Matko ja niedawno RDR2 kończyłem na PC i cieszyłem się, że nigdy nie udało mi się skonczyc tego na PS4 czy PS5 bo to zupełnie inne doznania.No ale to zawsze wydatek, przynajmniej za 1 razem, bo później te wszystkie wymiany, upgrady to jest małe pieniądze, gdy masz już podstawę i stare części na handel.Jak zaś w portfelu masz mak 1500-2000 zł to kupujesz konsole, po to powstały. Mam nadzieję, że pomoglem!
Opublikowano wczoraj o 20:21 1 dzień W teorii fajnie z tym Big Picture Steama, ale jak już wejdziesz do gry, to czasami ustawienia graficzne są tak skonstruowane, że bez myszki i klawy nie ustawisz wszystkiego samym padem. Ja gra uruchomi się z domyślnymi ustawieniami low i niską rozdzielczością to musisz grzebać. Już nie wspomnę o takich anti-cheatach w grach EA, gdzie czasami jedynym wyjściem, żeby gra się uruchomiła, jest usunięcie tego anti-cheata i zainstalowanie go ponownie. No jest lepiej, ale jest jeszcze sporo niuansów, które nie pozwalają mi mówić, że konsola i PC to taka sama wygoda.
Opublikowano wczoraj o 20:24 1 dzień Jeśli mam od czasu do czasu użyć telefonu albo touchpada w klawiaturze która waży co dwie tabliczki czekolady aby nie zastanawiać się czy wybrać Quality czy Performance albo odpalać retro w 720p to jest to poświęcenie na które jestem w stanie pójść.Przypominam, że aby wymienić nośnik w konsoli trzeba do sprzętu faktycznie wstać. ;) No, ale to kwestia preferencji - Krzychu, jak i ja, jest blacharzem z doskoku, a nie blacharzem co z doskoku gra na konsoli, więc gdzieś rozumiem te przyzwyczajenia.Tylko jak odpaliłem FH4 w natywnym 4K/60 na High Vs to co pokazał XSX to w sumie nie pamiętam podobnego szoku w ciągu ostatniej dekady. :P
Opublikowano wczoraj o 20:24 1 dzień Teraz, krzysiek923 napisał(a):No jest lepiej, ale jest jeszcze sporo niuansów, które nie pozwalają mi mówić, że konsola i PC to taka sama wygoda.Bo nie jest. Kompletnie nie widzę medrka albo frostiego na PC. I dla takich osób zawsze będą konsole.
Opublikowano wczoraj o 20:26 1 dzień Oby PC nigdy nie był tak "wygodny" jak konsole, bo to oznacza odebranie możliwości konfigurowania wszystkiego pod siebie dokładnie tak jak się chce. A to jest 100xlepsze niż ta mityczna wygoda, czyli w skrócie masz i graj tak jak ci każemy.
Opublikowano wczoraj o 20:27 1 dzień Microsoft pewnie zrobi niedługo takie pelne couch mode do PC, zakładam, że jednak będzie ono ograniczone do ich platformy, ale kto go tam Wie, co przyniesie przyszłość. Na pewno otwartość Peceta zawsze będzie bronią obosieczną dla graczy, którzy nie lubią grzebać. Ostatnio też dużo mówić się zaczyna o zmianach na Nexusie, płatne suby. Ucinają też powoli takie rzeczy jak mody na ultrawide, którego to wsparcia dalej na rynku PC mocno brakuje i sytuacja jakoś mocno się nie poprawia, mimo, że popularność tych ekranów wzrasta. Lyall miał problemy z repozytoriami na githubie, jakoby na tym zarabiał i ingerował w kod gry. Czyli z jednej strony otwartość, z drugiej jednak ograniczenia dalej są.
Opublikowano wczoraj o 20:33 1 dzień Znów wchodzimy w opcje - 16:9 to jest 100% dzisiejszych TV i pewnie znaczna część monitorów. Jak przy ultrawide sprawdzają się konsole? Bo ja znam tylko Death Stranding.Na PC jak nie ma to masz mod, a jak na konsoli nie ma to nie ma. Nawet płatnej opcji.
Opublikowano wczoraj o 20:35 1 dzień Nowe gry na PC nie mają problemu z UW. Nie pamiętam premiery z ostatnich 3 lat która by nie miała wsparcia. Może mam po prostu szczęście i gry w które gram akurat to mają. Ja już od powrotu do PC w 2018 kupiłem UW i wtedy to była tragedia ze wsparciem.