Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano

Sony powinno wysłać Mendrka na jakiś przyśpieszony kurs wiedzy o SSD żeby przestał kompromitować swojego pracodawce

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 361,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Niuanse. Dobra, tak już totalnie bez trollingu - chodzi o to, że SSD w PS5 to xbox killer. Z pokazu Cerny'ego jasno wynika, że dzięki efektowniejszemu strumieniowaniu danych, będzie można generować bardziej rozbudowaną przestrzeń np. w open worldach, co zmieni podejście do level designu. Sony wymusza aby ich gry 1st party wykorzystywały metody kompresji (m. in. wykorzystujące alrorytm Kraken) pod ich szybki SSD, MS będzie musiał zmagać z zapowiedzianą cross-genowością (2 lata!).

Nie wiem jak wy, ale mnie przekonuje podejście Sony. Skupiają się na jednym systemie, wykorzystują maksymalnie jego potencjał. Mają wystarczająco dużo zasobów, by nawet samym ex'ami wygrać bój o konsumenta. Ich nowe marki mają kosmiczne szczęście w tej generacji. Horizon, Spiderman, Bloodorne, Death Stranding, Dreams, powroty i przebudowy w postaci Ratcheta, God of Wara, nawet kilka udanych pereł dla VR - Blood&Truth na przykład, dołóżmy do tego japońskie studia, które priorytetowo robią pod PS.

Wszystko to składa się na logiczną całość, na coś czemu można zaufać od początku, co nie ma prawa się wykoleić. W obliczu tych okoliczności, nie widzę ani jednego powodu do kupna Xboxa, który w tej generacji pokazał, że nie rozumie rynku i dlatego sprzedał się najgorzej ze wszystkich obecnych konsol. Wiecie, jakby mi przyszedł typ i powiedział, że zamiast telewizora Sony czy Samsung, mam kupić Manta, bo "no teraz Manta zawojuje świat", to powiedziałbym mu to samo co gościowi od Xboxa - zm ;)

Opublikowano

Ten filmik od pinga, lol. Niby narzeka na indyki, a pokazuje same gówna taneczne, shmupy i japońskie pociągi xD "szczym" do ludzi.

Edytowane przez 20inchDT

Opublikowano

Mendrek, co tak ujadasz. Każdy wie, że PS5 wygra następna generację, samą ilością sprzedanych konsol i te magiczne zdolności SSD będą wykorzystywane głównie, albo tylko i wyłącznie przez developerów 1st party. 

A i nie wiem czy wiesz, ale Ciebie wszystko co Sony robi przekonuje.

Opublikowano

Filmik rzeczywiście przehajpowany biorąc pod uwagę gry, które wymienił, ale może się zagotował i wyszło niefortunnie. Niemniej konsola miała premierę w 2000 roku, a już w 2001 były takie sztosy jak Silent Hill 2, Jak and Daxter, MGS2, GTA 3, Final Fantasy X, Gran Turismo 3, ICO, Onimusha. Tutaj wymieniam głównie exy, a z multiplatformami, to juz w ogóle był roz(pipi). Lepszej konsoli już nie będzie, a taka biblioteka gier jest nie do powtórzenia.

Opublikowano
1 minutę temu, MYSZa7 napisał:

Mendrek, co tak ujadasz. Każdy wie, że PS5 wygra następna generację

Wiesz, ktoś by mógł przeczytać głupoty vesira czy innego daddy'ego i pomyśleć, że będzie inaczej. Ale w sumie masz rację - za dużo piszę oczywistej prawdy, ktoś może poczuć się intelektualnie urażony.

7 minut temu, MYSZa7 napisał:

zdolności SSD będą wykorzystywane głównie, albo tylko i wyłącznie przez developerów 1st party. 

Wróżenie z fusów. Devi lubią wykorzystywać dodatkowe możliwości sprzętów, bo czemu nie? Jeśli konsola świetnie się sprzedaje, to można się bardziej postarać ;)

Opublikowano
6 minut temu, Mendrek napisał:

Wiesz, ktoś by mógł przeczytać głupoty vesira czy innego daddy'ego i pomyśleć, że będzie inaczej. Ale w sumie masz rację - za dużo piszę oczywistej prawdy, ktoś może poczuć się intelektualnie urażony.

Ależ jesteś niesamowicie zarozumiałym bucem, a najlepsze jest to, że mylisz się na tak wielu płaszczyznach. Począwszy od tego, że Dreams, Death Stranding czy Bloodborne to jakieś wielku sukcesy (na pewno nie sprzedażowe) czy tego, że tylko Sony ma rozwiązania HW które pozwalają na wprowadzenie nowej generacji.

To co piszesz to nie jest oczywista prawda tylko (pipi)enie fanboja i tzw. cherry picking. Nic nie jest pewne w tej branży, a przykład PSXa i PS3 pięknie pokazł, że nawet król (wpierw NIntendo, a potem Sony) może upaść i sobie ten ryj rozwalić. PSV po niesamowitym sukcesie PSP okazała się sromotną porażką (zwalanie tego na telefony to mit - patrz przenośne Nintendo), a 5 mlnów PSVR na 105 mln konsol to wynik niemalże śmieszny.

Także uważaj mendruś, bo szybko można wyjechać poza bandę. Zwłaszcza jak pracujesz w IT i mylisz bity z bajtami.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano

@SlimShady Devil May Fucking Cry wyszło też w 2001 :shotgun: Pamiętam jak dostałem konsolkę z FFX i DMC, ale nie miałem memorki i tysiąc razy przeszedłem zamek :frog:

Opublikowano

Nie jestem mega fanem, ale rzeczywiście nie wymienić DMC to niezłe faux pas, bo jednak dał podwaliny pod gatunek.

Opublikowano
14 minut temu, Mendrek napisał:

Wróżenie z fusów. Devi lubią wykorzystywać dodatkowe możliwości sprzętów, bo czemu nie? Jeśli konsola świetnie się sprzedaje, to można się bardziej postarać ;)

Nikt nie będzie robił specjalnego portu multiplatformy w przypadku PS5 z innym „level designem”, gdy tytuł wychodzi na Series X czy PC.

Opublikowano
17 minut temu, 20inchDT napisał:

@SlimShady Devil May Fucking Cry wyszło też w 2001 :shotgun: Pamiętam jak dostałem konsolkę z FFX i DMC, ale nie miałem memorki i tysiąc razy przeszedłem zamek :frog:

To samo ale z Mgs2 i DMC

Bez memorki trzeba było grę przechodzić na raz. Bez zapisanego stanu z gry. Emocje które pamiętam do dziś.

Opublikowano

Mysza, piszesz do typa, dla którego kapelusz w RDR był ważniejszy od normalnej rozdzielczości i płynności. :) 

Opublikowano
Teraz, Jakim napisał:

To samo ale z Mgs2 i DMC

Bez memorki trzeba było grę przechodzić na raz. Bez zapisanego stanu z gry. Emocje które pamiętam do dziś.

A przepraszam, to było inaczej. Na początku miałem TTT, FFX i MGS2. Pamiętam, że w wakacje dostałem DMC, a memorka dopiero potem ;( Gó.wniak głupi to wybierał nowe gry zamiast karty.

Opublikowano

No i widzisz @MYSZa7 ? Są tu tacy ignoranci  jak Vesir, którzy myślą że Xbox dziś to jakaś czołowa marka, która wbrew wszystkim faktom, wskazującym, że

27 minut temu, MYSZa7 napisał:

PS5 wygra następna generację

podniesie się z kolan i w cuglach wygra z konkurencją. Przyrównywanie tu sytuacji z PSX-em i Nintendo, to jakiś akt desperacji, nie mający nic wspólnego z dzisiejszym stanem gry. PS3? Tak, Sony popełniło przy nim błędy, ale ogarnęli się i wyprzedzili Xboxa, pomimo rok późniejszej premiery. To na PS3 wyszły przecież The Last of Us, Uncharted, From Software stworzyło swojego pierwszego soulsa, Media Molecule stawiło pierwsze kroki przy tworzeniu game makerów itd. Trzeba być idiotą, by uważać PS3 za porażkę. To raczej ewolucja, która skutkuje do dziś.

I skupianie się na różnicy TF, która jest marketingową papką. To jest dopiero fanbojstwo.

4 minuty temu, MYSZa7 napisał:

Nikt nie będzie robił specjalnego portu multiplatformy w przypadku PS5 z innym „level designem”, gdy tytuł wychodzi na Series X czy PC.

Zakładasz, że Xbox będzie ciągnął w dół, ja tak nie uważam. W historii bywały różnicy w portach, na korzyść jakiejś konsoli, która sobie z czymś lepiej radziła ;)

Opublikowano
11 minut temu, Mendrek napisał:

jak Vesir, którzy myślą że Xbox dziś to jakaś czołowa marka

Cytat kmiocie albo

Godzinę temu, Mendrek napisał:

zm

a pisanie o jakiś standardach wyznaczanych przez uncharted czy media molecule to jakiś wyższy poziom desperacji i idealny przykład nieznajomości branży. O okłamywaniu graczy (2160p/120, 2 x HDMI), zaporowej cenie (overkill w postaci BluRay), gorszej jakości multiplatform czy bezczelnym wycinaniem funkcji konsoli (usunięcie wstecznej by sprzedawać remastery, obsługa Linuxa) czy awarii PSN już nie wspominasz. Te kilka plusów to krople w morzu porażek samego Sony za czasów PS3. Wiodącą konsolą poprzedniej generacji był wyznaczający standardy growe, usługowe i sprzętowe Xbox 360.

Reasumując: nawet jakby PlayStation 3 było jedyną konsolą siódmej generacji to wciąż byłby porażką. :) 

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano

wiodące konsola poprzedniej generacji?

lata 2006 - 2010 Xbox 360

lata 2010 - 2013 Playstation 3.

bezapelacyjnie

Playstation 3 na pewno nie było porażką, nie da się nazwać konsoli która sprzedałą się w 80mln egzemplarzy porażką.

Edytowane przez ASX

Opublikowano

Microsoft po prostu sam sobie podstawił nogę, żeby konkurencja nie zdechła. Ta sama sytuacja jak zainwestowanie grubych milionów w Apple i ratowanie im dupy :sir:

Opublikowano
8 minut temu, ASX napisał:

laystation 3 na pewno nie było porażką, nie da się nazwać konsoli która sprzedałą się w 80mln egzemplarzy porażką.

Jeśli sprzedaż jest dla Ciebie główną determinantą sukcesu to tak jak mówisz.

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał:

Jeśli sprzedaż jest dla Ciebie główną determinantą sukcesu to tak jak mówisz.

nie tylko sprzedaż. Gry również dostarczyły

Na playstaton wyszlo przecież sporo bardzo dobrych gier, zwłaszcza w drugiej połowie żywota: Uncharted, Restistane, Killzone, Motorstorm, LittleBigPlanet, God of War 3, The Last of Us, Puppeteer. W końcówce żywota wreszcie też multiplatformy przestały odstawać od wersji na xboxa. A ponadto to właśnie w czasach PS3 zadebiutował Plus, potem skopiowany przez Microsoft.

działania Sony w latach 2009-2013, inwestycja w usługi sieciowe, agresywny marketing, rozpędzone studia firs party dał podwaliny pod sukces Playstation 4. Nie ma co tego negować

Opublikowano
47 minut temu, Mendrek napisał:

Devi lubią wykorzystywać dodatkowe możliwości sprzętów, bo czemu nie?

Ahh głaskadełko, żyroskopy w padzie w ilu to świetnych multiplatformach było wykorzystane, a nie przepraszam w GTA V lampka mrugała na niebiesko czerwono przy pościgu i przez głośniczek komunikaty policajów było słychać.

46 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

5 mlnów PSVR na 105 mln konsol to wynik niemalże śmieszny.

Drogie akcesorium, na premierę w cenie konsoli, a sprzedał się i tak do tej pory lepiej niż reszta VR na rynku i Sony raczej nie uważa tego za porażkę, po sukcesie HL:A raczej będzie rosła sprzedaż VRów jak i ilość większych budżetowo produkcji na VR

Ten twój ból du py o Uncharted jest nawet uroczy na swój sposób

Opublikowano
36 minut temu, Mendrek napisał:

Zakładasz, że Xbox będzie ciągnął w dół, ja tak nie uważam. W historii bywały różnicy w portach, na korzyść jakiejś konsoli, która sobie z czymś lepiej radziła ;)

PC, bo nie każdy ma dysk SSD o takiej przepustowości jak nowe konsole i PS5, który nie ma takiej mocy jak Series X czy mocne PC ;)

Opublikowano

Przez pierwsze dwa lata to będą ciągnąć w dół stare konsole bo wszystkie multiplatformy będą dalej wydawane na XO i PS4. 

A osoby, które w gamingowym PC w 2020 nie mają SSD sa debilami. 

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Dysk SSD, dyskiem SSD, ale mówię o ich przepustowości. Nie każdy ma tak szybki jak te które będą w nowych konsolach.

No ale dajmy Mendrkowi żyć w świadomości, że to PS5 będzie kluczową platformą w następnej generacji.

Opublikowano

Ja mam np. zwykły dysk SSD bo M2 są obecnie za drogie. No ale mogę wpiąć taki na M2 tylko, że on kosztuje ok. tysiaka za 1TB i ma średni odczyt 3500MB/s i zapis 3200MB/s. Co nie zmienia faktu, że w multiplatformach powinny być różnice na korzyść konwersji na nowe konsole i PC bo SSD nawet zwykły jest dużym skokiem w szybkości w stosunku do HDD. 

@Jakim

Brałem dane ze sklepu internetowego tylko zapomniałem, że to idzie w tysiące. xD

Edytowane przez suteq

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.