Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano
7 minut temu, Czoperrr napisał:

Przeczytalem to oświadczenie i nic z tego nie rozumiem poza tym, że trzeba płacić. Sony z każdym dniem się pogrąża coraz bardziej. 

Tak to ma wygladac:

MM PS4 -> MM PS5 for free

$70 -> MM PS5 + SMR PS5

MM PS4 + $20 -> MM PS5 + SMR PS5

SM PS4 -> SM PS4 on PS5 with BC

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 366,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Kupujesz Moralesa na PS4, później przesiadka na PS5 i kupno Remastera.

Opublikowano

Nie ma to jak potrzeba infografiki by zrozumieć proces zagrania w starą grę z PS4 w ulepszonej wersji na PS5.

Opublikowano
2 godziny temu, C1REX napisał:

Sony oczywiście to nie jest jakiś leszcz, ale M$ to moloch z gigantyczną ilością kasy.

Cash on hand, czyli wolna gotówka, w przypadku Sony to 33B$, czyli spokojnie starczy na powtórzenie wyczynu MS. Zwłaszcza obecnie, gdzie PS to główny zarobek. No ale cóż, wolą inwestować w swoje marki. W ostatnim kwartale sprzedali 18.5M gier ekskluzywnych, na 91M wszystkich sprzedanych gier na tę platformę.

2 godziny temu, C1REX napisał:

M$ gra agresywnie i wygląda na chętnego przejęcia rynku domowych konsol i częściowo rywalizację ze Steam na PC.

Mi się podoba, nie mam nic przeciwko. Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. MS i Sony walczą na swój sposób, nawet Nintendo zaczyna budzić się z letargu.

Opublikowano
7 minutes ago, aph said:

Mi się podoba, nie mam nic przeciwko. Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta. MS i Sony walczą na swój sposób, nawet Nintendo zaczyna budzić się z letargu.

Mi też się podoba. Każdemu powinno to się podobać.
Oby tylko po walce dalej było dwóch :)

Opublikowano

Żeby zamknąć wątek finansowy, dodam, że w 2018 producenci konsol zaliczyli solidny wzrost dochodu, każdy o ponad 30%, natomiast producenci gier multiplatformowych dużo gorzej, 6% u Acti, EA Ubi 3-4%.

Interesująca dywergencja.

Edytowane przez aph

Opublikowano

Smutny się ten temat zrobił. Spencer zrzucał bomby ale i tak po Sony wszyscy poszli. Oprócz Pupcia bo On nie poszedł po nic. Teraz wspominki 360 i raport fiskalny:/

Po jakiego chvjka wojujecie jak na końcu i tak wygra pleyka. Xbox dobry shit, tez zrobi robote. po prostu będzie drugi. CW14: wyszło jak zwykle

Opublikowano
6 minut temu, ListuniO napisał:

Po jakiego chvjka wojujecie jak na końcu i tak wygra pleyka. 

Oj będę cytował, oj będę!

Opublikowano

@ListuniO

Xbox zmienił trochę zasady gry. 
Nawet jak Xbox się nie sprzeda (choć pewnie się sprzeda), to tak jakby laptopy M$ się słabo sprzedawały. Albo telefony bezpośrednio od google nie były top. 
Sony ma swój playstation store tylko na playstation. Xbox store jest na xboksie i PC.
Nvidia twierdzi, że PC to pula ponad 300mln graczy. Podobno zyski z gier na PC są większe, niż ze wszystkich konsol razem, ale mniejsze od komórek.

Opublikowano

Nie podobno, tylko są bo PC to gigantyczny rynek np. w Chinach. Ale to jest kompletnie inny biznes ze względów politycznych i przyzwyczajeń chińskich graczy itp, więc patrzenie na same cyferki dużo nie daje. 

Opublikowano
6 minut temu, C1REX napisał:

@ListuniO

Xbox zmienił trochę zasady gry. 
Nawet jak Xbox się nie sprzeda (choć pewnie się sprzeda), to tak jakby laptopy M$ się słabo sprzedawały. Albo telefony bezpośrednio od google nie były top. 
Sony ma swój playstation store tylko na playstation. Xbox store jest na xboksie i PC.
Nvidia twierdzi, że PC to pula ponad 300mln graczy. Podobno zyski z gier na PC są większe, niż ze wszystkich konsol razem, ale mniejsze od komórek.

Mi niespecjalnie się chce wchodzić w te Twoje dywagacje (chociaż się starasz) ale idąc Twoim tropem, i bazą 300 mln potencjalnym userów oraz tym że store jest wszędzie to właśnie dlatego pleyka wygra. Bo nie chce być wszędzie. Ma swoich graczy konsolowych. A Xbox jest takim rozwodnionym gównem które jest i na Xboxie i na PC a ostatnio nawet na komórkach. 

Wiesz co za dużo to i świnia nie zeżre. 

Opublikowano
10 minut temu, ListuniO napisał:

Mi niespecjalnie się chce wchodzić w te Twoje dywagacje (chociaż się starasz) ale idąc Twoim tropem, i bazą 300 mln potencjalnym userów oraz tym że store jest wszędzie to właśnie dlatego pleyka wygra. Bo nie chce być wszędzie. Ma swoich graczy konsolowych. A Xbox jest takim rozwodnionym gównem które jest i na Xboxie i na PC a ostatnio nawet na komórkach. 

Wiesz co za dużo to i świnia nie zeżre. 

Jak Sony nie chce byc wedlug Ciebie wszedzie to dlaczego chce wydawac porty swoich marek na PC i sie "rozwadniac jak guano"?

Edytowane przez bebbop

Opublikowano
5 minut temu, bebbop napisał:

Jak Sony nie chce byc wedlug Ciebie wszedzie to dlaczego chce wydawac porty swoich marek na PC i sie "rozwadniac jak guano"?

Uważam że to bardziej działanie żeby studia "jednej gry/serii" miały możliwość zarobienia (sony tylko ma udział) większej kasy. Wcześniej żyli z premier u Sony.  Czas jest inny, inflacja, potencjalna zapaść gospodarcza spowodana Covid, wreszcie chęc podnoszenia warunków życia przez dev. co oznacza większe ssanie na środki bieżące. Sony wydaje teraz pieniądze na start nowej generacji więc sobie dodatkowo dorabia w ten sposób. WIlk sty i owca cała. 

MS ma siana w brud i zamiast zrobić coś swojego szasta bez sensu (Spencer strateg).  

Opublikowano
22 minuty temu, ListuniO napisał:

Uważam że to bardziej działanie żeby studia "jednej gry/serii" miały możliwość zarobienia (sony tylko ma udział) większej kasy. Wcześniej żyli z premier u Sony.  Czas jest inny, inflacja, potencjalna zapaść gospodarcza spowodana Covid, wreszcie chęc podnoszenia warunków życia przez dev. co oznacza większe ssanie na środki bieżące. Sony wydaje teraz pieniądze na start nowej generacji więc sobie dodatkowo dorabia w ten sposób. WIlk sty i owca cała. 

MS ma siana w brud i zamiast zrobić coś swojego szasta bez sensu (Spencer strateg).  

Czyli ostatecznie tak bardzo sie firmy od siebie nie roznia, gdyz chodzi o to samo, o wiecej kasy. Kazda firma, ktora by miala technologie, siano i mozliwosci, zrobiloby to samo co MS. Pragna trzy rynki (smartfony, PC, konsole) polaczyc ze soba  w jeden ekosystem (Xbox Pass Ultimate) i z kazdego zagarnac jak najwieksza czesc konsumentow.  Ja tu nie widze zadnego rozwadniania sie. Po prostu wpierdzielaja sie niczym dzik w trzy rynki jednoczesnie nie zwazajac na konkurencje (Apple, Steam, Sony, Nintendo itp) bo moga i ich na to stac. A co z tego wyjdzie i czy im sie to uda? Czas pokaze.

Edytowane przez bebbop

Opublikowano
7 godzin temu, Pupcio napisał:

Spencer Nie przewodził marce to zdarzały się takie kwiatki. Teraz xbox to yebana POTĘGA.  :)

Spencer to tam musi być przekonujący, bo wcześniej MS to częściej sprzedawał studia niż kupował.

A teraz taki Spencer powie tylko "ja chce kolejne nowe studio, większe niż ostatnio!!"

no masz tu Bethesdę i nie marudź już

Opublikowano

Nie wiem czy się zgadzacie ale ja tam jestem za tym żeby cirexowi przyznać tytuł honorowego analityka rynku gierkowego, a (pipi) niech ma. 

Opublikowano
22 minutes ago, lpcl said:

Nie wiem czy się zgadzacie ale ja tam jestem za tym żeby cirexowi przyznać tytuł honorowego analityka rynku gierkowego, a (pipi) niech ma. 

Mogę sobie sam przyznać tytuły, odznaki i medale. Sporo miejsca na sygnaturkę mam ;)

Opublikowano
1 hour ago, ListuniO said:

MS może i szasta kasą, a może i nie. Ja widzę kolosa szykującego się na rzeź. 
x360 praktycznie wygrał i Sony przez ps3 miało problemy finansowe. 
Xbox one był tragiczny a pomimo to miał "tylko" 50% mniej tego, co ps4. Z tak słabą ofertą jestem zaskoczony, że mieli więcej niż 10% tego co sony sprzedało. 

Tym razem walka będzie dużo, dużo bardziej wyrównana. 

Opublikowano

Jak już pył popromienny opadł to tak na chłodno wolałbym, żeby zamiast Beztesty cesarz Spencer zaanektował Tecmo Koei, a zwłaszcza perłę w koronie tj Team Ninja i wyłożył szmalcerze na następnego Ninja Gaiden:banderas: Poza tym Nioszek w Game Sztosie? 

Opublikowano

@Czezare - Prawdziwy Ninja Gaiden 4 z zapleczem finansowych i ludzkim byłby super.
Dla jedynki kupiłem pierwszego Xboksa. Nioh 1 i 2 to jedne z moich ulubionych gier na ps4.

Opublikowano

Dobra, zmieniam zdanie. PS5 rozniesie x śmiecia.
Są już 23 gry z ps4, które mają potwierdzony darmowy upgrade na ps5. 
Całe 23 tytuły. I co zielone śmiecie?

https://thewebgangs.com/news/2020/09/23/ps4-to-ps5-all-games-with-confirmed-free-upgrades/

Edytowane przez C1REX

Opublikowano
3 minuty temu, C1REX napisał:

Dobra, zmieniam zdanie. PS5 rozniesie x śmiecia.
Są już 23 gry z ps4, które mają potwierdzony darmowy upgrade na ps5. 
Całe 23 tytuły. I co zielone śmiecie?

https://thewebgangs.com/news/2020/09/23/ps4-to-ps5-all-games-with-confirmed-free-upgrades/

Wychodzi na to ze developerom bardziej zależy na przyszłości Sony niż samemu Sony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.