Skocz do zawartości

DualSense i PSPortal

Featured Replies

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 221,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wiedza userów niczym z komentarzy z fb   WIęc tylko napisze, że ps5 uruchamia się z trybu uśpienia z domu a grać można na drugim końcu polski, byleby był router na częstotliwości 5ghz. Już p

• Wygrał XD  

• Ja tam liczę że jeszcze jest jakiś odsysacz kwaśnych potów popularnych na forum przy premierze ps4, niektórym mógłby też pazury obcinać

Opublikowano

Jak teraz reklamowałem pada to jakieś 1,5 tygodnia i przysłali.

Opublikowano

Fajna cena teraz gdzieś widziałem na promce 259zł biały , a za kolory dopłata.

Opublikowano

Kolorki u nas normalnie latały po 219, to teraz są drożej?

Opublikowano
3 minuty temu, Square napisał(a):

Kolorki u nas normalnie latały po 219, to teraz są drożej?

Na tą chwilę bida i tak jak napisał mario, biały w tej cenie najtaniej.

Edytowane przez vip77

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sa jeszcze jakies pady poza Naconem z Hall Effectem? Victrix Pro BFG ma? Bo on bymi siedzial najbardziej przez krzyzaki wymienne i 6 przyciskow po prawej.

Opublikowano
3 godziny temu, wet_willy napisał(a):

Sa jeszcze jakies pady poza Naconem z Hall Effectem? Victrix Pro BFG ma bo on bymi siedzial najbardziej przez krzyzaki wymienne i 6 przyciskow po prawej.

Cala oferta gamesir powinna mieć pady z Hallem.

https://gamesir.com/pl/collections/hall-effect-game-controller?srsltid=AfmBOooVM2CMfLVvSp-SaMpcO1o1dG3ooqr5c9m2XVK_VlkDxj1LVRYW

Tyle że potrzebna jest przelotka bluetooth, bo obsługuje xboxa jedynie.

Opublikowano

Odesłali mi pada na adres ale nie podali numeru mieszkania i wrócił do nich. Teraz mi dzwonili z serwisu o podanie poprawnego adresu, a był kurwa na etykiecie gayos

Opublikowano
W dniu 22.02.2024 o 10:01, Moldar napisał(a):

Mało gram na PS5, bo xbox jest moją główną konsolą ale jak po wczorajszym graniu drętwiały mi dłonie przy dualsense to jakaś masakra. Strasznie "dla mnie" jest niewygodny ten pad, za duży, ciągle czuję jakieś napięcia na dłoni, po 3 godzinach grania w helldivers już nie dałem rady i musiałem grę wyłączyć.

To też własnie zależy od gier, przy singlach to jakoś idzie dłużej pograć, bo co chwila się człowiek zatrzymuje czy coś, ale w Helldivers, gdzie sporo się dzieje, moje dłonie po godzinie odczuwają po prostu ból.

Osobiście mam małe dłonie i to niestety pierwszy pad jaki trzymam w dłoniach, który daje mi taki dyskomfort :/

Robię nekromancję wątku, bo jak to pisałeś, to mnie jeszcze nie było na tym forum. Niestety mam podobny problem i nie wiem jak go rozwiązać. Gram na kontrolerach od 18 lat (wcześniej się zdarzało też sporadycznie), miałem każdą konsolę Sony od PS2, włącznie z rewizjami Pro i nigdy nie miałem najmniejszych problemów aż do styczności z DualSense. Zdarza mi się, że mi drętwieje lewa ręka, ale to nie jest dla mnie nawet problemem, bo wystarczy zrobić przerwę lub inaczej ułożyć ręce. Ja mam gorszy problem, którego nie da się w ten sposób rozwiązać -- mianowicie korzystanie z DualSense prowadzi u mnie do bólu w pierwszych stawach kciuków (nie tam gdzie się palec zaczyna, tylko wcześniej, pierwszy staw od nadgarstka). AFAIK tam są ścięgna przyczepione. I to nie tak, że boli, ale do wytrzymania i przejdzie, tylko raczej w kierunku niepełnosprawności.

PS5 kupiłem w 2021 (na premierę w 2020 mi się udało, ale dostałem wadliwy egzemplarz, to inna historia) i przez jakieś dwa i pół roku nie miałem żadnych problemów aż nie zagrałem w GoW Ragnarok. :/ Miałem później ból w tym miejscu przy dotyku, przy ruszaniu kciukami (zależnie od ustawienia), miałem problem z mocnym chwytem (np odkręcanie słoika, ściskanie, ciągnięcie). Nawet do fizjoterapeuty poszedłem, chociaż mi nie pomógł (nie bardzo wiedział co z tym zrobić). Pomogło mi stopniowe (stopniowe, bo jeszcze próbowałem grać co jakiś czas, a później coraz mniej) odstawienie PlayStation na rok. W międzyczasie nadal mogłem grać - na Steam Decku, Switchu, Xboksie Series czy ROG Ally. Na żadnym z tych sprzętów nic mnie nie boli i każdy jest wygodny.

Ostatnio zacząłem ostrożnie wracać do PS5. Zagrałem w Rise of the Ronin -- gra akcji, też się kręci kamerą, wykonuje różne ataki, bloki, itd. Nic mi nie było. Zagrałem w Devil in Me, chodzona przygodówka, też spoko. No i kupiłem sobie Death Stranding 2. Pograłem dosłownie dwa dni i już mam pierwsze objawy problemu znanego z Ragnaroka. :( To jest interesujące, bo zdaje się, że nie każda gra u mnie nasila te objawy. Nie umiem póki co określić jakie ruchy dłoni są za to odpowiedzialne. Dlaczego jestem w stanie grać w Rise of the Ronin czy Spider-Mana 2, ale nie w GoW Ragnarok lub Death Stranding 2? Wszystkie wymienione gry są "takie same" (TPP w otwartym świecie, podobne schematy sterowania).

Rozglądałem się za alternatywnymi kontrolerami, takimi jak BFG Victrix czy Razer Wolverine, ale wszystkie te kontrolery są inwalidami, bo nie mają wibracji czy gyro. Bardzo brakowało by mi też haptyki i adaptacyjnych triggerów. Szukałem czy do DualSense są jakieś gripy mogące zmienić mu kształt na szerszy (taki bardziej xboksowy), ale nie znalazłem. Poza tym wtedy byłby jeszcze cięższy.

Nie jest nas wyłącznie dwóch, na Reddicie można znaleźć więcej wątków w tym samym temacie, trafiłem też na coś na YT i na jakiejś branżowej stronie (teraz nie mam linków, bo szukałem półtora roku temu).

Taka ciekawostka -- grałem trochę wykorzystując Steam Decka jako kontroler do PS5 ;) (bo ma gyro), głównie w Helldivers 2. Było to całkiem wygodne, ale jednak jest to dziwna proteza.

A Tobie się udało jakoś rozwiązać ten problem @Moldar ?

Opublikowano

Nie, może sie trochę człowiek przyzwyczaił, ale dłuższe sesje nie są dla mnie miłe. W internecie można znaleźć podobne wątki, gdzie ludziom dualsense powoduje po prostu fizyczny ból. U siebie trzymajac pada, czuję jak ścięgna są po prostu bardziej napięte. Wyłączenie wibracji w triggerach z pewnością coś pomoże, ja i tak fanem ich nie jestem, więc warto tutaj też zobaczyć co będzie jak wyłączysz.

O tyle dobrze, że ps5 grami multiplayer nie stoi.

Opublikowano

Miałem kiedyś podobną historię z dualsensami. Zwyczajnie bolały mnie oba kciuki i łatwo było to powiązać z okresami, gdzie intensywniej się grało na PS5. Tak w sumie przez kilka miesięcy/Trzeba było trochę zwolnić. Czasem dalej zdarzają się okresy, gdzie odczuwam ból i wiem, że muszę po prostu robić przerwy od grania/

Opublikowano

Zamówiłem dziś tego Victrixa, przynajmniej sprawdzę. Zdam relację na pewno.

Zastanawiam się też czy aby nie pomogły mi jakieś ćwiczenia na dłonie. Ten fizjoterapeuta, do którego trafiłem (gabinet 5 gwiazdek na Google i polecany od znajomej, ale akurat byłem u innej osoby) nie umiał się zupełnie odnaleźć w moim temacie, przydałby się taki, który sam jest graczem :)

Edytowane przez DarkStar
Filmik z YT się nie osadził