Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

Opublikowano

Przy każdej generacji jest to samo, gadanie że się nie da, bo na obecnych kompach słabo działa, próba obliczania na ślepo nie biorąc pod uwagę ani nowej architektury ani optymalizacji pod dany sprzęt. Gdyby wszystko, zawsze przekładało się 1:1 to gry z PS4 które były portowane na PC powinny działać nawet na tosterze a przykładowo Ghost of Tsushima aby odpalić grę w jakości PS4 potrzebuje 2x mocniejszego sprzętu niż siedzi w PS4. Porządni developerzy wycisną więcej niż się spodziewa ze sprzętu, a słabsi (lub z mniejszym budżetem) będą próbowali dogonić poprzednią generację, nic się w tej kwestii nie zmieniło bo jeśli np. TLOU2 działa na PS4 w 1080p/30 to taki Silent Hill f powinien śmigać bez problemu w 4k/60 na PS5.

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano
22 minuty temu, Kangus napisał(a):

Moim zdaniem zdecydowanie nie, x3 to max. Jeszcze nie miałem sytuacji gdzie x4 by dobrze wyglądało. No i trzeba miec odpowiedni bazowy framerate.

A na konsolach FG jest. Przynajmniej z tego co kojarze było w wukongu i Arc Survival evolved.

Ale w standardzie tego na konsolach nie ma póki co, z pewnością się pojawi, nie ma szans na PT w rozsądnym klatkazu bez tego na PS6 w bardziej złożonych tytułach.

Co do MFG, ja testowałem na 4x i wygląda dobrze, chyba że bazowy framerate by właśnie spadł do takich poziomów, że wszystko by pływało, w innym wypadku działa to dobrze, artefakty jeśli jakieś były to pojawiały się raczej na różnych elementach HUD -a.

Opublikowano

Bezjajeczna gra z ładną graficzką to dalej bezjajeczna gra. Po co wam te idealne śledzenie promieni, które rozpyerdala całą optymalizację a efektu wow nie ma wcale?

Ten temat to jest tylko pieprzenie o tym zamiennie z pieprzeniem o skalowaniu, które krwa konsolowego gracza wuja obchodzi.

Opublikowano
5 minut temu, Qbon napisał(a):

Co do MFG, ja testowałem na 4x i wygląda dobrze, chyba że bazowy framerate by właśnie spadł do takich poziomów, że wszystko by pływało, w innym wypadku działa to dobrze, artefakty jeśli jakieś były to pojawiały się raczej na różnych elementach HUD -a.

Dla mnie wszystko powyżej x3 jest bez sensu, bo właśnie pojawia się tona dodatkowych artefaktów/te co są wyłażą dużo bardziej z zwiększenie płynności traci na znaczeniu jak już masz 120 fps. Sprawdzałem wszystko do x6 włącznie, w różnych grach. x2 i x3 jest dla mnie akceptowalne w zależności od gry czasem nawet przy bazowym na poziomie 40(czyli z x3 będzie 120), szczególnie jak gram na padzie. x4 nie, ofc każdy może mieć inne wyczulenie tak na artefakty jak i na input laga, dla większości gierek pod myszkę muszę mieć bazowo te 50 juz po odpaleniu FG(czyli z x2 będzie 100fps).

30 minut temu, łom napisał(a):

Ghost of Tsushima aby odpalić grę w jakości PS4 potrzebuje 2x mocniejszego sprzętu niż siedzi w PS4

Kiepsko się to przelicza, plus nie wiem jaki zestaw ustawień jest na PC odpowiednikiem tego z bazowego PS4, tak czy owak tam jest target na 30 fps.

Na medium w 1080p@quality jest te 30+, pewnie by poszło w natywnej na jakimś miksie low/medium. Bazowanie na Tflopsach jest do bani, ale nie wiem jak to inaczej przeliczyć bez grzebania teraz za innymi porównaniami z tamtych czasow, PS4 vs 1050 mobilne to będzie praktycznie to samo w tym parametrze, tu jest mobilny 4rdzeniowy procek z HT, który pewnie odpowiada jakiemuś i5 z czasu zbliżonego do premiery PS4. Dobry port z PS5 powinien chodzić podobnie na 3600x+3060Ti jak na bazowej konsolce, za to z ladniejszym upscallerem.

Chodzi mi głównie o to że jak port nie jest zwalony to od dłuższego czasu nie czuję żeby konsole miały jakąś magię i ukrytę moc którą devi wydobywają.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
29 minut temu, Kangus napisał(a):

Dla mnie wszystko powyżej x3 jest bez sensu, bo właśnie pojawia się tona dodatkowych artefaktów/te co są wyłażą dużo bardziej z zwiększenie płynności traci na znaczeniu jak już masz 120 fps. Sprawdzałem wszystko do x6 włącznie, w różnych grach. x2 i x3 jest dla mnie akceptowalne w zależności od gry czasem nawet przy bazowym na poziomie 40(czyli z x3 będzie 120), szczególnie jak gram na padzie. x4 nie, ofc każdy może mieć inne wyczulenie tak na artefakty jak i na input laga, dla większości gierek pod myszkę muszę mieć bazowo te 50 juz po odpaleniu FG(czyli z x2 będzie 100fps)

No ja gram na padzie więc to też nieco inaczej się odczuwa. W każdym razie pozwala to na znacznie więcej niż bez, przynajmniej w moim przypadku. W Stalkera 2 np grałem przy mfg x4 ale właśnie na padzie, mnożnik taki z tego względu, że poszedłem tam bardzo wysoko z grafiką modem ale jest też ok 120 klatek i odczucia eleganckie. Input lag nie jest odczuwalny bardziej niż przy x2.

Godzinę temu, łom napisał(a):

Przy każdej generacji jest to samo, gadanie że się nie da, bo na obecnych kompach słabo działa, próba obliczania na ślepo nie biorąc pod uwagę ani nowej architektury ani optymalizacji pod dany sprzęt. Gdyby wszystko, zawsze przekładało się 1:1 to gry z PS4 które były portowane na PC powinny działać nawet na tosterze a przykładowo Ghost of Tsushima aby odpalić grę w jakości PS4 potrzebuje 2x mocniejszego sprzętu niż siedzi w PS4. Porządni developerzy wycisną więcej niż się spodziewa ze sprzętu, a słabsi (lub z mniejszym budżetem) będą próbowali dogonić poprzednią generację, nic się w tej kwestii nie zmieniło bo jeśli np. TLOU2 działa na PS4 w 1080p/30 to taki Silent Hill f powinien śmigać bez problemu w 4k/60 na PS5.

No właśnie, zawsze jest tak samo, zawsze obietnice, w tym przypadku 4k 120 na bazowym ps5, co tam nie będą za cuda i w ogóle. Później wychodzą fajne gry startowe i tak, Deamon's souls remake wciąż robi wrażenie ale po roku, półtora już zaczynaja się schody i kompromisy, bo konsola na start już ma sprzęt porównywalny raczej z GPU średniej półki poprzedniej generacji niż czymś lepszym. Ja już kolejny raz się nabrać na to nie dam, wolę już wydać więcej kasy co ileś tam lat ale grać bez kompromisów, zwłaszcza, że sporo czasu przy tym spędzam.

Opublikowano
38 minut temu, Kangus napisał(a):

Na medium w 1080p@quality jest te 30+, pewnie by poszło w natywnej na jakimś miksie low/medium.

Dałem przykład GoT bo jest to gra uważana za dobry port a ten filmik potwierdza dokładnie to o czym pisałem. 1050 jest na papierze mocniejszą, nowszą o 3 lata kartą a nie jest w stanie dostarczyć w miarę stabilnych 30 FPSów (frametime lata od 20 do 60 ms).

38 minut temu, Kangus napisał(a):

jest mobilny 4rdzeniowy procek z HT, który pewnie odpowiada jakiemuś i5 z czasu zbliżonego do premiery PS4

Ten procek jest 2.5x mocniejszy od Jaguara w PS4.

1 minutę temu, Qbon napisał(a):

No właśnie, zawsze jest tak samo, zawsze obietnice, w tym przypadku 4k 120 na bazowym ps5, co tam nie będą za cuda i w ogóle. Później wychodzą fajne gry startowe i tak, Deamon's souls remake wciąż robi wrażenie ale po roku, półtora już zaczynaja się schody i kompromisy, bo konsola na start już ma sprzęt porównywalny raczej z GPU średniej półki poprzedniej generacji niż czymś lepszym. Ja już kolejny raz się nabrać na to nie dam, wolę już wydać więcej kasy co ileś tam lat ale grać bez kompromisów, zwłaszcza, że sporo czasu przy tym spędzam.

W marketingową papkę to kompletnie nie ma co wierzyć tylko trzeba patrzeć na gierki i zobacz jaka jest kolosalna różnica w tym co jest do osiągnięcia między właśnie DS Remake, Horizon 2, Spider 2 czy Death Stranding 2 a grami które lecą na kompromisy (najczęściej w rodzielczości) i nadal nie osiągają tej samej jakości. To samo będzie z PS6/XHelix wewnętrzne/najbogatsze studia ogarną mega grafikę z porządną rozdzielczością i FPSami a reszta aktywuje wszystkie opcje aby pochwalić się RT/PT/Nanite (niepotrzebne skreślić) i wspomoże się frame genem z 20 FPSów i skalowaniem z 720p.

Opublikowano

21 minut temu, łom napisał(a):

1050 jest na papierze mocniejszą

No właśnie nie zgodze sie. Mobilniak to 1,9 tflopa vs 1,84 tflopa PS4. 1050 ma wydajność gtx 760, ktora z tego co widze była właśnie porownywana z ps4, 760 to jest karta z roku premiery ps4. Specjalnie dobrałem to 1050 bo mobilna wersja ma moc w teorii właśnie zbliżona, ale ma te jednak 4GB vramu, o które na pc ciezko w karcie o takiej mocy. Co do skaczącego frametime - tak czasem sie zakrztusi(inaczej rozumiemy latanie :D) na tym filmie, ale jednocześnie czasem takie akcje rozwiązywał lock z rtss, tu tego gość nie sprawdził+nie masz danych o temp na komponentach, wiec moze sie tez przegrzewac, do tego dochodzi narzut nagrywania, ten koles wiem ze akurat nagrywa bezposrednio na tym laptopie wiec pewnie z 10% przy tak słabych bebechach idzie w to.

Z cpu sie zgodze, jaguar to był szrot straszny.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
4 minuty temu, Kangus napisał(a):

1050 ma wydajność gtx 760, ktora z tego co widze była właśnie porownywana z ps4

Nie, PS4 ma lekko podkręconego Radeon 7850 któremu bliżej do 750 Ti niż 760. Jak byś się nie motał to GoT potrzebuje mocniejszego sprzętu niż odpowiednik PS4 aby działał w jakości PS4.

Opublikowano
2 minuty temu, łom napisał(a):

Nie, PS4 ma lekko podkręconego Radeon 7850 któremu bliżej do 750 Ti niż 760. Jak byś się nie motał to GoT potrzebuje mocniejszego sprzętu niż odpowiednik PS4 aby działał w jakości PS4.

750 Ti ma 1.4 tflops, radeon niepodkrecony 1,76, Ps4 1,84, 1050 mobilne 1,9. Inna metryka to "bo jakas gra chodzi jak na ps4 na 750 Ti". No moze jakas chodzi:). Chyba ze do czegoś innego dążysz/ z czegos innego wychodzisz.

Zeby nie było od zawsze bylo tak ze jakas gra premiuje nv albo radka wiec te 30% mocy to nie jest cos czym by sie można bylo mocno sugerować, bo takie rozjazdy miedzy tytułami potrafia byc na porównywalnych kartach. 1050 imho zdecydowanie nie bedzie 2x mocniejsza od ps4, nawet jesli jest szybsza to o kilkadziesiąt(w znaczeniu mniej niz 50) procent max a gra będzie chodzic na niej w tej zblizonej jakosci do ps4.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
3 minuty temu, Kangus napisał(a):

750 Ti ma 1.4 tflops, radeon niepodkrecony 1,76, Ps4 1,84, 1050 mobilne 1,9.

Przecież teraflopsy nie przekładają się na wydajność w różnych architekturach. Równie dobrze możesz napisać że RX 7600 jest mocniejszy od RX 6800 XT a ARC 750 zamiata RTX 2080 Ti. Przy premierze PS5 Pro ludzie też się nakręcili że Pro będzie 3x mocniejszy od zwyklaka bo będzie miał 3x więcej TFLOP xd Wpisz sobie w techpowerup 7850 i zobacz gdzie mniej więcej siedzi w tabelce wydajności.

Opublikowano

4 minuty temu, łom napisał(a):

Przecież teraflopsy nie przekładają się na wydajność w różnych architekturach. Równie dobrze możesz napisać że RX 7600 jest mocniejszy od RX 6800 XT a ARC 750 zamiata RTX 2080 Ti. Przy premierze PS5 Pro ludzie też się nakręcili że Pro będzie 3x mocniejszy od zwyklaka bo będzie miał 3x więcej TFLOP xd Wpisz sobie w techpowerup 7850 i zobacz gdzie mniej więcej siedzi w tabelce wydajności.

Techpowerup przy takiej grze ktora promuje radka? Te karty tutaj ze screena sa praktycznie takie same na techpowerup.

image.png

Takie same na techpoweup w tej grze a radek tu ma dobre 25% przewagi. AVG 32*1,25=40.

Screenshot_20260427-191118.png

1050 ma ok 50% mocy 1060(też wg techpowerup). Przyjmujac te proporcję to powinienem zestawić wg techpowerup właśnie Radeona HD 7850 z 1050 przy wydajności w ghoscie(w sensie nvidia potrzebuje te 25% przerostu mocy w ich tabeli, zeby dać zbliżoną wydajność konkretnie w tej grze). Skoro wg techpowerup 7850 ma 44% przewagi nad stockową 7850 (czyli pewnie z 30% nad podkręconą) no to masz te pewnie właśnie te ok. ~30% w porywach do 50% lepszą optymalizację na ps4...

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
4 minuty temu, Kangus napisał(a):

Techpowerup przy takiej grze ktora promuje radka? Te karty tutaj ze screena sa praktycznie takie same na techpowerup. 1050 ma ok 50% mocy 1060, a patrz na rozjazd.

Tak, techpowerup tabelka po lewej żebyś miał jakiekolwiek pojęcie o wydajności GPU a nie patrzysz bezrefleksyjnie na TFLOPsy które w porównaniach różnych architektur kompletnie NIC nie mówią. Bo gdyby patrzeć na TFLOPSy to GTX 780 Ti (5.3 TFLOPS) >> GTX 980 (5 TFLOPS) a jest odwrotnie. A ten screen to nie wiem co ma potwierdzić? Że RX 580 ma więcej pamięci od GTXa 1060 czy że PS4 o wydajności 1.8 radzi sobie równie dobrze jak RX 580 (6 TFLOPs), jeśli tak to spoko, tylko potwierdziłeś co napisałem.