Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Figurki kolekcjonerskie

Featured Replies

Opublikowano

Na oku mam jakiegoś ,,mobilka" (nie wiem czemu tak nazywa się ,,mechy", cyberbiotyczne roboty w Mobile Suit Gundam, z tej klasycznej wersji z 1979-80), z tym że nie wiem do końca co chciałbym konkretnie. Albo Statua lub Ruchoma figurka. Intryguje mnie coś w stylu:

No image preview

Model figurki GUNDAM HG 1/144 Rx-78-02 Gundam (The Origin)

Niesamowity model figurki GUNDAM od cenionego japońskiego producenta Bandai. Ten model GUNPLA HG 1/144 Rx-78-02 Gundam (The Origin) to doskonała pozycja dla fana i kolekcjonera.

... jednkaże może to być model nie do składania, ale jako ,,gotowa" figurka, nawet większa, np. do 30 cm wysokości. Najlepiej by było, gdyby to był taki najbardziej klasyczny ,,mech". Polecacie coś oprócz tego powyżej?

W dniu 19.09.2025 o 17:05, SebaSan1981 napisał(a):

SebCollectionPreview01.jpg

Pierwsza część moich figurkowych zbiorów. Na początek mały wycinek kolekcji DragonBall. Zatem mamy tu mniejsze figurki, charakterystyczne kultowe mini scenki znane z anime i komiksów DB a także chatkę Kame Sennina.

SebCollectionDB02.jpg

Mam także duży kapsułkowy motocykl z Bulmą i piracką łódź podwodną (z jednego z odcninków DB) ale foty łodzi wrzucę później, nadal czekam na dziadka pustelnika i coś jeszcze aby dostawić na półkę z łodzią.

Na półce poniżej troszkę gamingowych figurek np Hornet z Silksonga, ChunLi, Mai Shiranui, Jesse z Pokemon.

Podliczyłem też ile mam gołych bab w kolekcji i okazuje się że zaledwie cztery. Wszystkie inne są w ten czy inny sposób pozakrywane i nie szczują sterczącymi sutami na kilometr.

Wkrótce więcej fotek wszystkiego co nachomikowałem przez ostatnie lata D

Na wszystkie fanaberie Mistrza Roshiego! Na Smocze Kule! Ha! I want it the same!!!! Ależ to jest piękne... Chyba bym u siebie (gdybym miał taką kolekcję) pucował te figurki co 2 dni. :) Nie napatrzyłbym się nawet do końca życia... Czasu na takie perełki by na ,,paczałking" nie starczyło. Hoho!

• Odpowiedzi 168
  • Wyświetleń 31,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Żólwie się kilku osobom podobały, dziś dotarł ostatni to wrzucam.

• SebaSan1981
    SebaSan1981

Pierwsza część moich figurkowych zbiorów. Na początek mały wycinek kolekcji DragonBall. Zatem mamy tu mniejsze figurki, charakterystyczne kultowe mini scenki znane z anime i komiksów DB a także chatkę

• Where is Francis!? (No dobra, to z jedynki)  DP2 w skali 1:12 od S.H. Figuarts. 1:6  może się uda zdobyć w wersji z trzeciego filmu. 

Opublikowano

Haha dzięks! Nom było trochę szukania, nadal rozglądam się za kilkoma specyficznymi figurkami, zwłaszcza z pierwszej sagi. Moje Smocze Kule a raczej ich kolekcja bazuje na DB i DBZ bo do nich mam największy sentyment.

Seb DB submarine 02.jpg

Seb DB submarine 03.jpg

Fotki wspominanej wcześniej łodzi podwodnej wraz z "instrukcją obsługi". Ta łódź to kawał ciężkiego żelastwa z dodatkowymi ficzerami. Szklana kopuła jest otwierana, środek może być opcjonalnie podświetlany specjalną dedykowaną lampeczką z magnesikami. Trzy fotele są mocowane magnetycznie i można na nich usadzić figurki (w skali od 1:8 lub mniejsze) w postaci siedzącej.

Opublikowano

IMG-7879.jpg

IMG-7880.jpg

To mała część. Większość poupychana w pudłach w szafie. 70% nigdy nie otwierana. Za pół roku jak wojny nie będzie wezmę urlop kupię 3 IkEA balinden i wszystko to sobie jakoś uporządkuję. To co mi się znudzi sprzedaję. Tych dużych Storm Collectibles nie sprzedawałem jeszcze bo są w cenach jak kiedyś Hot Toys a przedstawiają moje ulubione postaci z gier Capcom czy SNK.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wrzucę dwie durnostojki, które kupiłem jakiś czas temu. Jest tego u mnie więcej (niestety), szczególnie modeli, ale to innym razem.

Poniższą figurkę kupiłem praktycznie bez zastanowienia, jak zobaczyłem ją w ofercie sklepu. Nie miałem nawet wtedy pojęcia, z jakiego to anime, ani nie znałem kontekstu scenki. Anime dalej nie widziałem, choć opinie ma dobre, z tego co sprawdziłem. Ale po prostu rozbawił mnie sam pomysł. Do tego Mimic i figurka to osobne elementy. Na upartego można w środku schować coś niewielkiego. Niewiele ponad 100zł, a ciągle mnie bawi.

m1.jpg

m2.jpg

m3.jpg

Są forumowicze, którzy cisną bekę, że lubię Hatsune Miku. No cóż... Dla mnie to bardziej lekka nostalgia, bo stale powtarzam, że gierki Project Diva okazały się świetnym... może nie lekarstwem, ale pomocą na depresję około 10 lat temu. To i kilka figurek mam. Poniższa to składak (ale nie model) wydany przez Blokees. Jak na figurkę ruchomą, to moim zdaniem wygląda fajnie, szczególnie, jak na swoją cenę (również ok. stówka).

h1.jpg

h2.jpg

Ogólnie Blokees całkiem fajne modele wydaje. Mam też złożonych kilka Transformersów od nich, które prezentują się całkiem fajnie i mają np. podświetlane elementy. W kolejce czeka jeszcze Action Edition Optimus Prime, który jest w nieco większej skali, oraz złożyłem już pre-order na Soundwave'a z tej serii (cztery Casetticony w zestawie). Myślę, że o wiele fajniejszy zakup, niż te pokraczne Transformersy z Lego, albo figurki za kilkaset złotych...

Ale foty modeli i Gunpli wrzucę innym razem, jak jeszcze kilka poskładam na spokojnie.

Opublikowano

Już chciałem dać plusa za figurkę z najlepszego anime w dziejach, ale potem przeczytałem postagayos

Opublikowano
4 minuty temu, Shen napisał(a):

Już chciałem dać plusa za figurkę z najlepszego anime w dziejach, ale potem przeczytałem postagayos

No mam na liście do obejrzenia na Netflixie, ale na animce to ja muszę mieć nastrój i warunki, plus muszę skupić uwagę na ekranie (bo przecież nie będę oglądał z dubbingiem). A tu aż 28 odcinków. Mówisz takie dobre?

Opublikowano

Mi też coś wpadło ostatnio z anime/growych klimatów

20250821_162706.jpg

20251003_182535.jpg

3 minuty temu, Suavek napisał(a):

Mówisz takie dobre?

tylko nie oczekuj jakieś napierdalanki, bardzo powolne anime, slice of life nawet bym powiedział, chociaż walki też są

Capture.PNG

Opublikowano
23 minuty temu, Shen napisał(a):

tylko nie oczekuj jakieś napierdalanki, bardzo powolne anime, slice of life nawet bym powiedział, chociaż walki też są

Bardziej, na pierwszy rzut oka, obawiałem się jakiegoś ecchi, czy innego haremu. Ale ja w anime nie siedzę od lat, tym bardziej w nowościach, więc to już moja ignorancja.

Wrzucę wyżej w priorytet w takim razie. Może wtedy jeszcze bardziej z figurki będę zadowolony. ;) Na razie dopiero nadrabiam Arcane...

Opublikowano
2 minuty temu, Suavek napisał(a):

Bardziej, na pierwszy rzut oka, obawiałem się jakiegoś ecchi, czy innego haremu. Ale ja w anime nie siedzę od lat, tym bardziej w nowościach, więc to już moja ignorancja.

Anime zaczyna się w momencie powrotu bohaterów po zabiciu głównego złego i uratowaniu świata. Główną bohaterką jest praktycznie nieśmiertelna elfica, a jej kompanami są ludzie, fajnie ukazany upływ czasu, dla niej krótka wyprawa, to całe życie jej kompanów. Warto, bo w styczniu startuje drugi sezon.

Opublikowano

Za Frieren bożą oczywiście plusik, aż sam chciałem kupić jej lalke, ale nie lubie zbieraczy kurzu więc porzuciłem ten durny pomysł

Opublikowano

Jak masz szklanego detolfa lub gablotę to się nie zbiera, przynajmniej nie tak mocno i szybko jak na figsach wolnostojących. Są też takie fajne szczotko-zmiotki do czyszczenia figurek z kurzu, więc to raczej mały problem. No chyba że na chacie nie masz miejsca na szklany domek dla "lalek" to wtedy co innego.

Opublikowano

https://www.sideshow.com/collectibles/evangelion-robo-dou-evangelion-13-threezero-913641

Piękna ,,Eva"... Te z ,,Ali", które za jakieś 90-200 zł są zapewne podróbkami, nawet do tego rodzaju figurki się nie umywają. Ktoś z Was kupował w ogóle z Sideshow? Dostarczają do Polski? Czy trzeba jakiegoś ,,pośrednika" załatwiać?

Ten ,,cosik" też piękności. XD

https://www.sideshow.com/collectibles/cowboy-bebop-ed-and-ein-first-4-figures-913193

Sideshow mimo swoich cen... kusi, żeby wybrać ten właśnie sklep/markę, ale chodzi o transport... Tylko o to. dog

Opublikowano

Zwariowałem do reszty i zamówiłem tego Terminatora od Hot Toys. Dwójeczka ulubiona z całej filmowej serii, więc tym bardziej. Będzie albo przedwczesny, albo spóźniony prezent mikołajkowy/świąteczny. 😉

Chyba że nie zrealizują, ale bądźmy dobrej myśli.

Opublikowano

Od Sideshow kupowałem jedynie Black Widow w skali 1:4. Wykonanie rewelacja ale dotarła z pogruchotaną ręką i połamanymi włosami i musiałem to samemu naprawić. Tylko że to było z 10lat temu, obecnie nie śledzę nowości, skupiam się raczej na poszukiwaniu rzeczy pod kątem specyficznej tematyki np uniwersum Fallouta, Dragon Balla, Metal Slug itp.

Opublikowano
12 godzin temu, SebaSan1981 napisał(a):

Są też takie fajne szczotko-zmiotki do czyszczenia figurek z kurzu

Wrzuć jakiś przykład. Ja czym nie ruszę, to albo tylko rozmazuję kurz, albo - w przypadku modeli ruchomych - psuję tylko pozę.

Opublikowano

Kup Swiffera i przetestuj; jeśli nie sprawdzi się do figurek, to zawsze zostaniesz z najlepszą zmiotką do kurzu do sprzątania )

Opublikowano

Nie no, takie cuda to mam, ale do figurek/modeli ruchomych miałem nadzieję na coś "delikatniejszego". ;) Czasem biorę po prostu niewielki pędzelek malarski, żeby te delikatniejsze rzeczy przynajmniej z grubsza odkurzyć.

Opublikowano
11 godzin temu, Suavek napisał(a):

Wrzuć jakiś przykład. Ja czym nie ruszę, to albo tylko rozmazuję kurz, albo - w przypadku modeli ruchomych - psuję tylko pozę.

Screenshot_20251010_192636_eBay.jpg

Screenshot_20251010_193237_eBay.jpg

A chociażby coś takiego. Używam takiego miziadełka jak to pierwsze i ładnie ściąga kurz, raz na tydzien lub dwa przelecieć delikatnie po figurkach i jest spokój.

Plusem mojej chaty jest to że nie mam firanek i carpetów (jedynie w korytarzu) więc generatorów kurzu mam mniej niż na poprzednim flacie gdy syfiło się strasznie.