Opublikowano 6 lutego 20241 r 1 minutę temu, Daffy napisał: Branża przy tych budżetach to teraz wóz albo przewóz. Nie wiesz co by było z Nintendo jakby switch był takim niewypałem jak WiiU. Sony uśmierciło Vite by ratować PS4. Microsoft po x360 notuje druga po One generację gdzie jest w dupie. Sega prawie umarła. EA kiedyś było taką potęgą i w takim gazie, że nawet w necie się gadało że jakby wydali swoją konsolę to by zarządzili itd Prawie jak Nokia w komórkach, potentat i nagle wtopa, potem walczyli z softem na BTSy, teraz podobno nawet to już przegrywają z Chińczykami, tylko ochrona w EU i US ich jeszcze chroni. Microsoft to jednak większa korporacja i po prostu jak im nie zagra, to sobie zamkną ten dział growy i gitarka :). Edytowane 6 lutego 20241 r przez KrYcHu_89
Opublikowano 6 lutego 20241 r Ciekawe czy grubas steamowy się pokusi o jakaś stacjonarka w obecnej sytuacji.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 1 minutę temu, messer88 napisał: Ciekawe czy grubas steamowy się pokusi o jakaś stacjonarka w obecnej sytuacji.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 1 minutę temu, messer88 napisał: Ciekawe czy grubas steamowy się pokusi o jakaś stacjonarka w obecnej sytuacji. Już próbowali z steam machine. Ale to były inne czasy, a steam deck im otworzył drzwi do wielu wiecznych konsolomaniaków więc kto wie czy znowu nie spróbują
Opublikowano 6 lutego 20241 r 8 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Tu ci odpisze na poziomie na jaki zasługują te twoje miałkie posty jak mamałyga - zamknij te (pipi)ana mordę emet zobaczyłeś, że ktoś wytyka na spokojnie problemy GTS i się zesrales jak na fanboja przystało Gratuluję Pawciu, kolejny raz tylko potwierdziłeś swój poziom.. a raczej jego brak
Opublikowano 6 lutego 20241 r Ja myślę, że to jest logiczny kolejny krok jeśli uznają SD za sukces. Nie ma wcale pewności, że im to wyjdzie. Ich pierwotny pomysł ze Steam Machines był tak chybiony, że szok. Przy Steam Controllerze tak byli skupieni na tym, że by się dało na TV grać w ich fpsy, że zapomnieli zrobić żeby był działającym kontrolerem. Także ten. Edytowane 6 lutego 20241 r przez dominalien
Opublikowano 6 lutego 20241 r 5 minut temu, Emet napisał: Gratuluję Pawciu, kolejny raz tylko potwierdziłeś swój poziom.. a raczej jego brak Dziwne po tym jak zostałeś wielokrotnie zaorany wciąż udzielasz się na forum. Wstydu nie masz, ani godności 7 minut temu, Daffy napisał: Już próbowali z steam machine. Ale to były inne czasy, a steam deck im otworzył drzwi do wielu wiecznych konsolomaniaków więc kto wie czy znowu nie spróbują Generacja 10 to będzie ciut za wcześnie skoro PS6 i Nintendo będzie dalej miało nośniki fizyczne, ale w 11. i dobie pełnej cyfry Steam ze stacjonarką może wjechać cały na biało - z gotową, budowaną latami biblioteką, bazą graczy i wsparciem SD.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 10 minut temu, messer88 napisał: Ciekawe czy grubas steamowy się pokusi o jakaś stacjonarka w obecnej sytuacji. Po co mają się pchać w konsoletę? Gdyby wydali stacjonarkę to byłby to po prostu pecet, może na SteamOS. Nie warto bez jakiegoś większego wyróżnika wjeżdżać na konsolowy rynek ze sprzętem, który jest PC i ma służyć do odpalania gier z PC. Steam Deck jest przenośniakiem i ma masę fajnych ficzerów, które nawet zatwardziały beton pecetowo-konsolowy potrafi zainteresować, a jakieś Steam Machine v2 nie ma za bardzo sensu. Chyba, że inżyniery z Valve wymyślą w tej sferze coś przełomowego, ale wątpię.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 5 minut temu, Paolo de Vesir napisał: Generacja 10 to będzie ciut za wcześnie skoro PS6 i Nintendo będzie dalej miało nośniki fizyczne, a ja nie sądzę że taki stacjonarkodeck to opcja dla betonu co musi mieć płytkę ani tez nie byłaby to konkurencja przecież dla plejki czy x Bzduras jak to po co, po $
Opublikowano 6 lutego 20241 r @Paolo de Vesir Pawciu pokaż JEDEN przykład, gdzie "zostałem zaorany" Serio... szkoda czasu na takie zachowanie jak w gimbazie. Nie ma z Tobą żadnej dyskusji co już pokazałeś w wielu tematach. Jakims dziwnym trafem da się rozmawiać na poziomie z KAŻDYM poza Tobą i Daddym. Pomyśl i powiedz sam sobie szczerze... o czym to świadczy? Z mojej strony koniec strzępienia języka na Ciebie bo jak widać nie ma żadnego sensu.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 4 minuty temu, messer88 napisał: Bzduras jak to po co, po $ Ale $ musi się zgadzać i musi być jakieś ssanie na taki sprzęt. Teraz, gdy ceny na rynku pecetowym w miarę się znormalizowały i nie ma powtórki z pandemii, można sobie złożyć zestaw mid-range do grania w 1440/60 za niewiele więcej niż zwykła konsola i taki pecet od Valve musiałby albo mieć coś WOW w sobie albo być robionym po totalnych kosztach. Konsolowiec nie przejdzie na PC, pecetowiec złoży sobie sprzęt sam. Steam Deck ma to WOW, że jest przenośniakiem do gier z PC, których nawet na konsolach obecnie nie ma (wspominane ciepło przez wszystkich Arkham Origins pierwsze mi do głowy przychodzi).
Opublikowano 6 lutego 20241 r 7 minut temu, messer88 napisał: a ja nie sądzę że taki stacjonarkodeck to opcja dla betonu co musi mieć płytkę ani tez nie byłaby to konkurencja przecież dla plejki czy x Bzduras jak to po co, po $ Generacja 11 to bym strzelał tak mniej więcej 10 lat od teraz. Przy cyfrze która stanowi już większość modelu dystrybucji wejście SteamMachine które odpala twoją bibliotekę i działa out of the box mogłoby być dobrym pomysłem. Zwłaszcza, że patrząc jaki PR ma Xbox, czy brak doświadczenia Google czy Amazonu to w gierkach zostaje jedynie Apple albo Steam.
Opublikowano 6 lutego 20241 r Teraz, Paolo de Vesir napisał: Przy cyfrze która stanowi już większość modelu dystrybucji wejście SteamMachine które odpala twoją bibliotekę i działa out of the box mogłoby być dobrym pomysłem. Nie stworzysz peceta, który odpala WSZYSTKO out of the box. Nie ma takiej siły i zawsze jakiś mały procent zepsutych portów będzie się (pipi)ić, tym bardziej, że SteamOS nadal jest po prostu custom Linuxem, a gry nadal tworzone są w miażdżącej ilości pod Windowsa.
Opublikowano 6 lutego 20241 r Taaa, ciężko mi mówić o jakiejś wstecznej pokroju 2000-, ale ostatnie 10-15 lat to już chyba całkiem sprawny PC gaming.
Opublikowano 6 lutego 20241 r Do ostatnich 10-15 lat to wystarczy pecet poniżej ceny konosli. Nie widzę tam niszy dla Valve, Steam Machine miało być w założeniu czymś takim i jak to (pipi)ło to huk był większy niż na twitterze yetiego (on ma jakiś klaperski, osobny od reszty)
Opublikowano 6 lutego 20241 r Nowe gry to nowe, ale stare to inny temat. Gry sprzed 20 lat na Linuxa często już się nie odpalają. Te same gry przez Proton chodzą świetnie. Z tego co wiem, na Windzie jest podobny problem, dlatego np GOG starsze gry dopasowuje do nowej Windy. Ciekawe, czy będą za 10 lat te gry ponownie dopasowywać do Win 13 czy co tam będzie. Valve to zostawia wydawcom gier i z tego co wiem są rzeczy dostępne na Steam, które nie działają (a przez Proton z kolei mogą zadziałać). Taka warstwa pośrednia między nowym systemem a grą sprzed lat to jest świetny pomysł. Wydajność już nie ma takiego znaczenia, a ta sama wersja Protona (bo nowszy może już gier z danego czasu nie odpalać) może być stosunkowo łatwo kompilowana pod nowe biblioteki i natychmiast uruchamiać dziesiątki gier, niezależnie od tego, jaki to jest system operacyjny.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 17 minut temu, Bzduras napisał: Do ostatnich 10-15 lat to wystarczy pecet poniżej ceny konosli. Nie widzę tam niszy dla Valve, Steam Machine miało być w założeniu czymś takim i jak to (pipi)ło to huk był większy niż na twitterze yetiego (on ma jakiś klaperski, osobny od reszty) Steam Machines to było debilne założenie od początku, bo pokazywał wszystkie gry na Steamie i prawie wszystkie z dopiskiem „nie możesz w to zagrać”. Teraz jest odwrotnie. Valve powiedziało, że Steam Deck ma być targetem wydajnościowym dla gier na PC przez kilka lat, na kształt konsol. Na razie nie widzę specjalnie, żeby firmy robiące gry się masowo do niego dopasowywały, choć ruch w kierunku statusu Verified jest. Teraz SD jest trochę kłopotliwy jako sprzęt stacjonarny (walą się kontrolery, złe proporcje ekranu), ale jeśli na SD2 poprawią kulturę podłączania do TV i zmiany gry z przenośnej na stacjonarną i odwrotnie, to nie będzie potrzeby stacjonarki. Będzie o wiele mocniejszy sprzęt, nowy target wydajnościowy dla gier na PC na kilka lat i może wtedy producenci bardziej się SD będą przejmowali.
Opublikowano 6 lutego 20241 r Tylko no właśnie, Deck nie jest stacjonarnym sprzętem. Ma taką opcję, ale domyślnie masz się zabunkrować pod kołderką i tasować do dużych pecetowych gierek w łóżeczku. I w tym sprawdza się wybornie, nawet nie zliczę ile par majtek oszczałem z wrażenia grając na tym sprzęcie.
Opublikowano 6 lutego 20241 r Proste Deck wygrał, Machines przegrało, więc następny będzie Deck 2, ale rozwój Protona jest na tyle imponujący, że może coś pokombinują jeszcze na tym polu kiedyś.
Opublikowano 6 lutego 20241 r O widzę że Boty już szukają ucieczki z tonącego statku i poszukują nowego miejsca do grania a prawda jest taka że skończycie z padem od PS hahha
Opublikowano 6 lutego 20241 r 2 godziny temu, Bzduras napisał: Steam Deck jest przenośniakiem i ma masę fajnych ficzerów, które nawet zatwardziały beton pecetowo-konsolowy potrafi zainteresować, a jakieś Steam Machine v2 nie ma za bardzo sensu. SteamDeck to tez jest inny rzad cyfr jesli chodzi o sprzedaz, bo 3-4 mln w 2 lata szalu nie robi, a duzym rynkiem jest... Rosja.
Opublikowano 6 lutego 20241 r 9 minut temu, Shen napisał: Gra od bubelteam? ktoś na to czeka? 2 osoby Ja i @Szermac