Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 4 hours ago, MaZZeo said:Dobra, po tygodniu użytkowania chyba czas na małe podsumowanie.Jeśli chodzi o sam hardware to mało co tu można zarzucić. Rzeczywiście dzięki tym uchwytom prosto z pada od xboxa gra się na tym bardzo wygodnie. Dodatkowo przy bezpośredniu porównaniu ze Switchem 2 i SteamDeckiem ROG jest najlżejszy, nie jest to duża różnica ale przy dłuższym graniu jednak ma znaczenie. Samo wykonanie sprzętu też jest bardzo dobre. W zasadzie jedyne co mogę mu zarzucić to ekran. Ramki są zdecydowanie za duże. W tej cenie to tu powinien być OLED z mniejszymi ramkami. Telewizory być może mnie rozpieściły, no ale nie pasuje mi widok ekranu loadingu, ktory jest bardziej grafitowy aniżeli czarny. Pod względem mocy myślę że wypada on dobrze. Być może wypada słabiej w porównaniu z laptopem za podobną cenę, ale nie o to chodzi w tym sprzęcie. Dzięki FSR i różnego rodzaju frame genom jestem w stanie grać w Space Marine 2, BF6 czy Ninja Gaiden 4 w 60-100 fps na low/czasem medium co uważam za super sprawę jak na kieszonsolkę. Natomiast co do software... No naprawdę nie przypuszczałem że będzie tak słabo. Już pomijam ten pierwszy onboarding który pyta mnie o Teams albo Outlooka, co pozostawia niesmak, ale w sumie robi się to tylko raz więc wyjebane. Natomiast to jak aplikacja Xboxa chodzi to często nieporozumienie. Poaktualizowałem wszystkie aplikacje i sterowniki i dalej ta xboxowa nakładka nie chodzi tak responsywnie jak chociażby na PC. Kiedy ma się bezpośrednie porównanie z aplikacja Steama w trybie big picture która przecież jest zainstalowana od razu na tym sprzecie to w ogóle widać jak to nędznie chodzi. Generalnie te 80-90% czasu nie ma żadnych opóźnien, ale własnie te pozostałe 10-20% aplikacja xboxa traci jakakolwiek responsywność i to mega frustruje. Trzeba ją restartować, natomiast Steam nigdy nie mial takiej sytuacji, to samo aplikacja roga. Ten wspolny launcher to no spoko że jest, ale jak to zostało zrobione to to jest bare minimum, bo nawet te ikonki ze Steama potrafią być rozciągniete i wyglądają fatalnie np. Helldivers 2. Pseudo quick resume dziala srednio. Wiele razy grajać w grę z aplikacji Xboxa po parukrotnym właczaniu/wyłączaniu po prostu wywalała się do do desktopu. Wiele razy pojawiają się jakieś głupie windowsowe komunikaty, czasem się pojawi kursor myszy, przy uruchamianiu Space Marine Master Crafted Edition za każdym razem chce mi zainstalować jakiś pakiet przez co uruchamianie gry trwa chyba minutę. Najgorsza sytuacja jaką zauważyłem to wtedy jak podładowałem Roga na maxa któregoś dnia, po czym przy odłączeniu kabla gałki nadal się świeciły. Nie chciał się Rog odpalić po parukrotnym wciśnięciu przycisku, więc przytrzymałem go dłużej po czym rog zrobił hard reset. Dostałem komunikat że windows się naprawia, po czym zrestartował się jeszcze raz i ukazał mi się ekran BitLockera xDAbsolutne fatalne doświadczenie z windowsem i xboxem, przez rok posiadania peceta nie widziałem na windowsie tylu kwiatków ile tutaj podczas tygodnia użytkowania. Czuję się jak jakiś beta albo nawet alfa tester oprogramowania, Microsoft zrobił jakąś minimalną pracę w postaci xboxowej nakładki na windowsa i właśnie ten aspekt w tym sprzęcie działa najgorzej, bo sam główny interfejs Asusa działa bez zarzutu i nigdy nie spowodował u mnie problemów. Nie oczekiwałem jakiegoś streamlined experience jak na konsoli, ale w sumie to moim zdaniem jeśli MS chce mieć jakiegokolwiek szanse ze SteamOs i skoro planuje nową generację xboxów (jakakolwiek ona będzie) to po prostu musi zrobić coś dedykowanego pod te sprzęty, a nie Windowsa ze średnio działającym layerem. Być może niektórzy lubiący tę wolność windowsa się nie zgodzą ze mną. Z mojej strony leci zwrot tego sprzętu. Gdybym 10 lat temu coś takiego dostał, kiedy dużo jeździłem po delegacjach i nocowałem w hotelach to byłbym wniebowzięty i pomimo tych wad software zatrzymał dla siebie. Ale na moje warunki, gdzie w zasadzie gram w domu i wolę to robić na dużym ekranie to nie widzę potrzeby mieć kolejny sprzęt z niedogotowanym systemem, a mobilne granie to wystarczy dla mnie mnie Ipad + nakładka z gamepadem i aplikacja Xbox Clouda, która z miesiąca na miesiąc działa coraz lepiej.Powodzenia Xbox z hybrydą PC-Konsola. To dopiero będzie festiwal błędów i problemów. Masakra. Kilkadziesiąt lat tworzyć systemy operacyjne i być tak nieudolnym w kwestii oprogramowania.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. To jest kwestia próby złapania wielu srok za ogon. Ciekawe, że niektórzy prognozowali, że MS może z czasem przejść na jądro Linuxa. Jak widać po SteamOS daje to sporo możliwości ale poszli w drugą stronę, zrobili Linux Subsystem w Windowsie. Po prostu - gaming nie jest priorytetem, w 2024 mieli z gamingu 10% przychodów (nie zysku):Dane dotyczące Microsoft Corporation za rok fiskalny zakończony 30 czerwca 2024 r.:Całkowite przychody: ok. 245,1 mld USD (wzrost +16 % względem roku poprzedniego). The Business Standard+2Microsoft+2Zysk netto: 88,1 mld USD (wzrost +22 %) Tech | Business | Economy+2agolution.com+2Przychody segmentu gier („Gaming”, czyli m.in. Xbox) to ok. 21,5 mld USD w tym okresie. Game World Observer+1Mają dużo innych rzeczy i o inne rzecz dbają, ejaje i inne goovna. W doopie gierki mają i te 70 osób w polsce które kupiły HH PC z Windowsem :-/
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 24 minuty temu, MaZZeo napisał(a):Myślę że prędzej poczekam na Steamdecka 2. Ogólnie chciałbym mocny handheld który obsłuży zarówno gry z xboxa jak i steama ale bez tej patologii windowsowej którą doświadczyłem. Czy się doczekam czegoś takiego to zobaczymy.Nie doczekasz się :)6 minut temu, NemoKOF napisał(a):Mają dużo innych rzeczy i o inne rzecz dbają, ejaje i inne goovna. W doopie gierki mają i te 70 osób w polsce które kupiły HH PC z Windowsem :-/Na allegro kupiło tego Czarnego za 3800 ponad 100 osób. Troche też na oficjalnym sklepie Asusa na allegro. Ile w marketach poszło kij wie.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. No to żart. To dalej jakaś nisza a żeby poważnie naprawić to usypianie np stawiam, że musieliby wpuścić bandę programistów na 1 rok żeby się dogrzebać do przyczyn i coś realnie zmienić. Valve żyje ze sklepu więc dla nich ten SteamOS jest dużo bardziej perpektywiczny, dla MS cały gaming mogliby wyjebać do kosza w sumie i wielka krzywda im się nie stanie.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 24 minuty temu, NemoKOF napisał(a):No to żart. To dalej jakaś nisza a żeby poważnie naprawić to usypianie np stawiam, że musieliby wpuścić bandę programistów na 1 rok żeby się dogrzebać do przyczyn i coś realnie zmienić. Valve żyje ze sklepu więc dla nich ten SteamOS jest dużo bardziej perpektywiczny, dla MS cały gaming mogliby wyjebać do kosza w sumie i wielka krzywda im się nie stanie.Dlatego tu się nic nie zmieni :) Już to pisałem nie raz. Tu potrzeba skrojonego systemu pod ten rodzaj urządzenia. A to normalny Windows gdzie odpalasz konsole i masz worda i Outlooka. Może jakiś gracz to chętnie przyjmie- nie wiem. Oni nie zrobią systemu pod to- coś jak kiedyś Windows CE chyba pod palmtopy był zrobiony. Jak zrobią swoją konsole, to kupi to garstka ludzi- widzisz ile kupiło w PL co dla mnie i tak jest wow względem recenzji i tego smętu w komentarzach.Mogą zrobić swojego HH ale na systemie jak w konsoli. Wtedy będzie to śmigać, będzie QR i bajka. Ale to nie poziom sklepu Valve i tam nie ma gier Sony np. Wypada to już gorzej. Dodatkowo jak nie będzie już windowsa, to nie będzie luźnej opcji instalacji wszyktiego jak teraz. To tzw jak nie urok to sraczka. Imo dla nich teraz, to forma testu jak to się sprzeda i przyjmie. Dlatego jak od początku nie widzę tego ich urządzenia i oni to omina szerokim łukiem. Żeby to miało sens z ich systemem tylko pod Xboxa, to cena by musiała być niska. Jak cena niska, to środek będzie średni. Jak wywalą cenę żeby to było mocne, to nikt tego nie kupi. Do tego te ich zawirowania z ich wizją która się zmienia jak pogoda za oknem. No nie ma szans na to.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ja od lat liczyłem na handhelda z systemem z Xboxa szczególnie, że mają series s więc wersję gier na config ziemniaka ale niestety się nie doczekam już raczej
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Godzinę temu, iluck85 napisał(a):Nie doczekasz się :)Tak też się domyślam, dlatego też obstawiam że kiedyś wezmę Steamdecka 2 gdzie sobie wmontuje Xbox cloud gaming odpalane z przeglądarki co wiem że da się obecnie zrobić. Mimo tego co MS mówi to nie wierzę w handheld od nich gdzie sprzetowo będą działać obydwa sklepy.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ja nie wierzę w ten sprzęt który tu wszyscy dzielnie opisują.Steam na sprzęcie Ms? Mnie dziwi fakt, że nie zrobili apki pod Steam Decka. Przeciez stagnacja, wypuszczają Halo na PS5, to kolejni potencjalni klienci dla ich sklepu i gier :) A na torcie wisienka w postaci wyższej ceny abonamentu. Mozna ten tańszy łyknąć i ogrywać starsze gry, no mi się to nie spina jakoś. Jak wielu twierdziło już dawno, oni nie kumają tego pieprzu i feelingu konsolowego.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, iluck85 napisał(a):Steam na sprzęcie Ms?Już jest taki sprzęt, nazywa się Surface.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 8 minut temu, Bzduras napisał(a):Już jest taki sprzęt, nazywa się Surface.Ale to laptop. Na Apple jest Microsoft office ;)
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. No i na Xboxie będzie Steam rzekomo. Nie wiem, w co tu można niedowierzać, skoro planują jakąś pecetohybrydę która ma mieć pod maską Windowsa to bardziej można by nie wierzyć w to, że tego dostępu nie będzie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 8 godzin temu, MaZZeo napisał(a):Dobra, po tygodniu użytkowania chyba czas na małe podsumowanie.Jeśli chodzi o sam hardware to mało co tu można zarzucić. Rzeczywiście dzięki tym uchwytom prosto z pada od xboxa gra się na tym bardzo wygodnie. Dodatkowo przy bezpośredniu porównaniu ze Switchem 2 i SteamDeckiem ROG jest najlżejszy, nie jest to duża różnica ale przy dłuższym graniu jednak ma znaczenie. Samo wykonanie sprzętu też jest bardzo dobre. W zasadzie jedyne co mogę mu zarzucić to ekran. Ramki są zdecydowanie za duże. W tej cenie to tu powinien być OLED z mniejszymi ramkami. Telewizory być może mnie rozpieściły, no ale nie pasuje mi widok ekranu loadingu, ktory jest bardziej grafitowy aniżeli czarny. Pod względem mocy myślę że wypada on dobrze. Być może wypada słabiej w porównaniu z laptopem za podobną cenę, ale nie o to chodzi w tym sprzęcie. Dzięki FSR i różnego rodzaju frame genom jestem w stanie grać w Space Marine 2, BF6 czy Ninja Gaiden 4 w 60-100 fps na low/czasem medium co uważam za super sprawę jak na kieszonsolkę. Natomiast co do software... No naprawdę nie przypuszczałem że będzie tak słabo. Już pomijam ten pierwszy onboarding który pyta mnie o Teams albo Outlooka, co pozostawia niesmak, ale w sumie robi się to tylko raz więc wyjebane. Natomiast to jak aplikacja Xboxa chodzi to często nieporozumienie. Poaktualizowałem wszystkie aplikacje i sterowniki i dalej ta xboxowa nakładka nie chodzi tak responsywnie jak chociażby na PC. Kiedy ma się bezpośrednie porównanie z aplikacja Steama w trybie big picture która przecież jest zainstalowana od razu na tym sprzecie to w ogóle widać jak to nędznie chodzi. Generalnie te 80-90% czasu nie ma żadnych opóźnien, ale własnie te pozostałe 10-20% aplikacja xboxa traci jakakolwiek responsywność i to mega frustruje. Trzeba ją restartować, natomiast Steam nigdy nie mial takiej sytuacji, to samo aplikacja roga. Ten wspolny launcher to no spoko że jest, ale jak to zostało zrobione to to jest bare minimum, bo nawet te ikonki ze Steama potrafią być rozciągniete i wyglądają fatalnie np. Helldivers 2. Pseudo quick resume dziala srednio. Wiele razy grajać w grę z aplikacji Xboxa po parukrotnym właczaniu/wyłączaniu po prostu wywalała się do do desktopu. Wiele razy pojawiają się jakieś głupie windowsowe komunikaty, czasem się pojawi kursor myszy, przy uruchamianiu Space Marine Master Crafted Edition za każdym razem chce mi zainstalować jakiś pakiet przez co uruchamianie gry trwa chyba minutę. Najgorsza sytuacja jaką zauważyłem to wtedy jak podładowałem Roga na maxa któregoś dnia, po czym przy odłączeniu kabla gałki nadal się świeciły. Nie chciał się Rog odpalić po parukrotnym wciśnięciu przycisku, więc przytrzymałem go dłużej po czym rog zrobił hard reset. Dostałem komunikat że windows się naprawia, po czym zrestartował się jeszcze raz i ukazał mi się ekran BitLockera xDAbsolutne fatalne doświadczenie z windowsem i xboxem, przez rok posiadania peceta nie widziałem na windowsie tylu kwiatków ile tutaj podczas tygodnia użytkowania. Czuję się jak jakiś beta albo nawet alfa tester oprogramowania, Microsoft zrobił jakąś minimalną pracę w postaci xboxowej nakładki na windowsa i właśnie ten aspekt w tym sprzęcie działa najgorzej, bo sam główny interfejs Asusa działa bez zarzutu i nigdy nie spowodował u mnie problemów. Nie oczekiwałem jakiegoś streamlined experience jak na konsoli, ale w sumie to moim zdaniem jeśli MS chce mieć jakiegokolwiek szanse ze SteamOs i skoro planuje nową generację xboxów (jakakolwiek ona będzie) to po prostu musi zrobić coś dedykowanego pod te sprzęty, a nie Windowsa ze średnio działającym layerem. Być może niektórzy lubiący tę wolność windowsa się nie zgodzą ze mną. Z mojej strony leci zwrot tego sprzętu. Gdybym 10 lat temu coś takiego dostał, kiedy dużo jeździłem po delegacjach i nocowałem w hotelach to byłbym wniebowzięty i pomimo tych wad software zatrzymał dla siebie. Ale na moje warunki, gdzie w zasadzie gram w domu i wolę to robić na dużym ekranie to nie widzę potrzeby mieć kolejny sprzęt z niedogotowanym systemem, a mobilne granie to wystarczy dla mnie mnie Ipad + nakładka z gamepadem i aplikacja Xbox Clouda, która z miesiąca na miesiąc działa coraz lepiej.Nie wystarczy wgrać bazzite i wszystkie Twoje problemy by zniknęły? Gdyby na steam decku działała apka xboxa to bym brał sd oled bez zastanowienia a tak jestem chyba zmuszony wziąć tego ally
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 30 minut temu, Bzduras napisał(a):No i na Xboxie będzie Steam rzekomo. Nie wiem, w co tu można niedowierzać, skoro planują jakąś pecetohybrydę która ma mieć pod maską Windowsa to bardziej można by nie wierzyć w to, że tego dostępu nie będzie.Chodzi mi o drugą stronę. SD jest od 2022 i nie ma oficjalnie apki na to od MS. Tylko jakieś kombinacje. Tu są zgrzyty i tutaj Valve jednak rozdaje karty.
Opublikowano 27 minut temu27 min 41 minutes ago, iluck85 said:SD jest od 2022 i nie ma oficjalnie apki na to od MS.Nie ma to sensu. Ani finansowego, ani technologicznego.