Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano
Niestety nie mogę nic napisać o tym konkretnym komputerku ale powiem szczerze, że na zwykłym Asus Rog Ally Z1E system mnie nie denerwował... no ale w tym roku po licznych aktualizacjach to się zmieniło i dostaję już kompletnej (pipi)icy przez tego obesranego Windowsa. Ja tego nie mogę pojąć, że sprzęt używany tylko do gierek nagle z dnia na dzień przestaje być przyjemnym sprzęcikiem do odpalenia gry na wieczór a stał się w(pipi)iającym, mulącym się na ekranie logowania gównem, który zamiast dać mi chwilę rozrywki i odpoczynku już na samym starcie podnosi mi ciśnienie i irytuje.
Dopiero niedawno zacząłem myśleć o przesiadce na inny system co wcześniej uważałem za szukanie dziury w całym i zbędny kaprys.
Sprzęt oczywiście działa ale wcześniej korzystanie z niego było przyjemniejsze. Wczoraj wieczorem sprawdzałem sobie demka ze Steama między innymi Motor Rush Reborn, gry nie straciły na wydajności ale korzystanie z systemu i odpalenie sprzętu to dzisiaj dramat.
nofajne.jpg.671797141881f65ece6e923e10535bba.jpg

W pracy też mam W11 i odczucia mam takie same, rano jak włączam sprzęt to wszystko działa jakby ten komputer miał obstrukcję a później jest już ,,normalnie''

Mam kilka kompów na win11, wśród nich legion go i kluczem jest wyłączenie usługi aktualizacji, żeby nie odpalał sobie w najmniej potrzebnym momencie (można sobie odpalić zbiorczo raz na pół roku, jak ktoś czuje taką potrzebę) i hibernować system, zamiast wyłączać.
  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Wyświetleń 129,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nawet jakby ta nakładka działała, to byś i tak nie kupił tego Asusa :) Dziadowałeś przy dopłacie do OLEDA, a gdzie tu tysiak dolarów + nie masz tutaj tych dotykowych paneli które chwalisz. No nie m

• Dobra, po tygodniu użytkowania chyba czas na małe podsumowanie. Jeśli chodzi o sam hardware to mało co tu można zarzucić. Rzeczywiście dzięki tym uchwytom prosto z pada od xboxa gra się na tym bardzo

• A ja myślałem że w gierkach chodzi o troszczenie się o swoją ulubioną korporacje i analizowanie wszystkich jej decyzji o każdej porze dnia i nocy

Opublikowano

No na tym białym to jest wydajność steam decka i czasami brakuje mocy np RDR2 działa chyba jeszcze gorzej niż na decku ale wtedy sobie odpalam grę ze stacjonarki przez moonlight i śmiga. Głównie wziąłem to do ogrywania indyków i tak. Czarny by się marnował bo za rzadko gram na handheldzie chociaż chcę do tego wrócić.

36 minut temu, Atherius napisał(a):

1 godzinę temu, Krzysztof93 napisał(a):

Mam kilka kompów na win11, wśród nich legion go i kluczem jest wyłączenie usługi aktualizacji, żeby nie odpalał sobie w najmniej potrzebnym momencie (można sobie odpalić zbiorczo raz na pół roku, jak ktoś czuje taką potrzebę) i hibernować system, zamiast wyłączać.

W11 to jest jakiś rak, na 10 nie miałem rzadnych problemów a po aktualizacji na 11 ciągle mam flicker ekranu jak jest jakaś gra odpalona i zrobie alt tab. No i po wuj chowali najważniejsze funkcje z prawego kliknięcia, zawsze trzeba klikać "więcej" żeby się pokazało.

Opublikowano

Opcji jest kilka, no i też można je częściowo ze sobą łączyć.

#1 zostać na oryginalnym Asusowym Windowsie, tyle że zrobić debloat, np.: Chris Tutus script, lub AtlasOS, a na koniec najlepiej przejechać skryptem RemoveWindowsAI.

#2 Wywalić Asusowy build Windowsa i zrobić nowy, czysty po swojemu. Można też pójść o krok dalej i wrzucić odchudzoną wersję Windows - tu info jak to zrobić.

Póki co jedyny problem jaki napotkałem to ten Xbox Full Exp miałem problem z jego odpaleniem. Ale po wrzuceniu tego + rzeczy z #1 daje naprawdę zauważalnego kopa zarówno w responzywności Windowsa, ale jest też boost FPSowy.

#3 zainstalować Bazzite / SteamOS / CachyOS - gdzie się nie ogląda, to niby jeden lepszy od drugiego. Osobiście póki co sprawdzałem jedynie Bazzite i jest naprawdę fajny.

#4 to combo 1 lub 2 z 3 jako dual boot. Całość dość przyjemnie opisana tutaj.

Ja u siebie na X ROG X działam w trybie 2 + 3, czyli czysty i jednocześnie odchudzony Win11 + Bazzite, aczkolwiek z dobrym debloatem Windowsa naprawdę nie ma na co narzekać, ale to wiadomo - ile ludzi, tyle zdań.

Opublikowano

Ja bym w życiu się nie zdecydował na 1 system mając Roga, na którym odpalę każdą grę z dowolnie wybranego przez siebie Stora 1 przyciskiem.

Polecam głównie wyłączyć szyfrowanie dysku i system działa bez zajekniecia, największy MindFuck miałem z usypianiem konsoli, bo w każdej recenzji przeczytasz że nie działa, a działa normalnie jak na switchu, nie drenując w ogóle baterii…

Opublikowano

@easye tak, zapomniałem dodać, że w #1 wywalić kał jakim jest bitlocker.

Najgorsze jest to, że człowiek kupuje sprzęt za grube pieniądze, które dodatkowo sygnowane jest przez sam Microsoft marką Xbox z dedykowanym trybem, po czym odpalasz, a w zestawie z systemem masz pierdyliard bloatware, pakiet MS Office, One drive, Copilot i milion innych gówien które na start wszystko spowalniają.

Ps. Testował ktoś na ROGu może apkę G-Helper? Lżejsza alternatywa do Asusowkiego Armoury Crate.

Opublikowano
15 godzin temu, Atherius napisał(a):

kluczem jest wyłączenie usługi aktualizacji

11 godzin temu, easye napisał(a):

Polecam głównie wyłączyć szyfrowanie dysku

11 godzin temu, Arqon napisał(a):

#1 zostać na oryginalnym Asusowym Windowsie, tyle że zrobić debloat, np.: Chris Tutus script, lub AtlasOS, a na koniec najlepiej przejechać skryptem RemoveWindowsAI.

Dzięki Panowie, zrobiłem powyższe rzeczy (christitus utility) i choć zabrakło mi już czasu na testy bo to trochę trwało tak już odczułem, że ten system się ogarnął i uspokoił. Zwykle wystarczyło korzystać z kompa ze zdrowym rozsądkiem, cierpliwie raz na jakiś czas pozwolić mu pościągać wszystkie aktualizacje i jakoś to działało ale teraz już wiem, że każdą instalkę nowej windy 11 będę traktował tymi czynnościami.

Opublikowano

Dzięki, pobawie się windowsem i najwyżej wleci Bazzite jak będę miał te same odczucia co wy. Oczywiście dzięki za te wszystkie rady, zrobię tak jak piszecie.

17 godzin temu, devilbot napisał(a):

Aha i pozytywnie się zaskoczyłem mocą, sądziłem, że to będzie trochę mocniejsze od decka ale to jest jebany potwór.

Dlatego padło na tego pocketpc. Trochę mi już brakuje mocy na decku. Zastanawiałem się jeszcze nad legion go 2 ale wydajność ta sama ale cena to drugie tyle co Asus xD No ale prawie 9 calowy oled kusił mocno.

Opublikowano

No ja sobie cenię windowsa w swoim rogu bo tak jak pisaliście, dostęp do wszystkich sklepów plus część mojej biblioteki xboxowej dostępna przez Playanywhere no i najważniejsze mam doładowanego gamepassa z którego sobie czasami popykam w jakąś grę.

Opublikowano

Czekam aż wrócę do domu żeby zabrać się za głębsze sprawdzenie jak to teraz wszystko działa i trzymam kciuki bo zostałbym na tym co jest i nie robił wielkiego przenoszenia na inny system frog mi nie zależy nawet na klatkach i ogólnej poprawie wydajności w gierkach bo do indyków i starszych tytułów zawsze miałem tu zapas mocy. Bardzo polubiłem się z chmurą Luny ostatnio ) lubię też ,,dograć'' się jeszcze chwilę i streamować gierki z PS5. Nigdy nie żyłuję tego sprzętu do granic z odpalonym FSR, LS, 30W itd. ale to jak w tym roku zaczął działać ten komputer na pulpicie świeżo po włączeniu to dramat totalny, ja jestem daleko od Microsoftu ale ciężko ich polubić skoro wrzucają mi do kompa mnóstwo usług, o które nigdy nie prosiłem a one same w sobie przyduszają mi sprzęt kolanem. Niesamowita jest ta firma /. Nawet z androida dzisiaj się przyjemnie korzysta a windows jak zwykle w lesie.

Opublikowano
Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Dlatego padło na tego pocketpc. Trochę mi już brakuje mocy na decku. Zastanawiałem się jeszcze nad legion go 2 ale wydajność ta sama ale cena to drugie tyle co Asus xD No ale prawie 9 calowy oled kusił mocno.

No i prawie 2 tyle w wadze, ergonomicznie to musi być porażka.

ROG jest znacznie mocniejszy od Deca, wiele gier uruchomisz tutaj w 60-120 fpsach na luzie.

Opublikowano
No i prawie 2 tyle w wadze, ergonomicznie to musi być porażka.

ROG jest znacznie mocniejszy od Deca, wiele gier uruchomisz tutaj w 60-120 fpsach na luzie.
Mam LeGO1 i faktycznie ergonomia gorsza od rogala, bo większy i cięższy, ale do 7" już nie ma powrotu.
Jest kilka fajnych hh z 8" ekranem, np. MSI claw, ale kosztuje prawie tyle co LeGO2.