Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Perez napisał(a):Czasami rozkminiam, czy powrót do 19,99 zł coś by dał, ale tu też obawa, że dla tych, dla których zmiana z 19,99 na 24,99 była powodem odejścia, to powrót starej ceny nie sprawi, że oni wrócą do czytania.Chyba powróżyć z fusów jedynie można. A jesli poszłaby za tym strata na jakości papieru to pewnie narzekan byloby sporo i moze nawet by przyćmily chwalenie samej obniżki o tego piątaka. Tak jak PiotrekP napisał, jesli obecna formuła dziala jako tako, to chyba lepiej nie kombinować. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez LeifErikson
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Jeśli obniżać cenę to bez zmian na jakości, a z nadzieją, że więcej osób kupi i się to zrównoważy, a docelowo wzrośnie. No tylko pytanie, czy dzisiaj faktycznie komuś robi różnicę, że wyda 5 zł więcej za czasopismo...
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. O ile dobrze licze, to obniżka o 5 zł (20%) musialaby skutkować wzrostem sprzedaży o 25%, żeby wyrównać przychody do poziomu przed obniżką. Nie biorę tu pod uwagę kosztow co prawda, ale tak czy owak wzrost sprzedaży o 1/4 i więcej wydaje sie w tych czasach malo realny.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. W dniu 20.01.2026 o 07:47, Ukukuki napisał(a):Dla multiplatformowca wtedy był tylko maniak przez chwilę, neo oraz Play. Kupowałem Play później jak maniak padł. Na tamten moment to było jedyne czasopismo które pisało o game boy, Dreamcast i PC. Super podejście mieli do tego bez żadnych uprzedzeń czy wojenek między platformami.Play był zarąbisty. Czytałem od pierwszego numeru do czasu aż przeszli całkowicie na PC (ostatni numer recenzja i świetny opis przejścia do FF X). Całkowicie przypadkowo na niego trafiłem, mama szła do kiosku i poprosiłem ją, aby kupiła gazetę o PlayStation, czyli PE, a akurat był pierwszy numer Playa, więc sprzedawca opchnął go mojej mamie, ale bardzo dobrze wspominam i nadal mam wszystkie konsolowe numery.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 13 minut temu, Perez napisał(a):Jeśli obniżać cenę to bez zmian na jakości, a z nadzieją, że więcej osób kupi i się to zrównoważy, a docelowo wzrośnie. No tylko pytanie, czy dzisiaj faktycznie komuś robi różnicę, że wyda 5 zł więcej za czasopismo...Może lepiej wrzucić testowo i rozreklamować porządną promkę na prenumeratę 3 miesiące? Jak ktoś chociaż będzie trochę zainteresowany to nie będzie raczej płakał że wydał powiedzmy 60zł czy mniej za PDFy a jak będzie zadowolony to później może wykupić prenumeratę na rok i jeszcze mniej zapłaci.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Godzinę temu, LeifErikson napisał(a):A jesli poszłaby za tym strata na jakości papieru to pewnie narzekan byloby sporoZawsze też można mieć gorszy papier w tej samej (dla czytelnika) cenie
Opublikowano 34 minuty temu34 min 5 zł w dół różnicy nie robi, w górę to już różnie. PSX kosztuje tyle co paczka fajek raz na miesiąc. Inni wydają tyle na dzień. Ale takie porównania to już nie raz tutaj były.
Opublikowano 31 minut temu31 min Godzinę temu, łom napisał(a):Może lepiej wrzucić testowo i rozreklamować porządną promkę na prenumeratę 3 miesiące? Jak ktoś chociaż będzie trochę zainteresowany to nie będzie raczej płakał że wydał powiedzmy 60zł czy mniej za PDFy a jak będzie zadowolony to później może wykupić prenumeratę na rok i jeszcze mniej zapłaci.Pytanie, co by taka opcja miała dać? Wiesz, w skali miesiąca widoczność numeru idzie w dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy osób: sociale, newslettery, PPE, reklamy, przeróżne strony/fanpage, gdzie pojawia się info. Pojawiają się materiały na YT. Tak że pytanie bardziej, co może skłonić do zakupu albo z drugiej strony - co jest powodem, że dana osoba nie kupuje. W przyszłym tygodniu wleci ankieta - z perspektywy blisko dwóch lat jest trochę różnych obserwacji, więc warto je zweryfikować w narodzie :)
Opublikowano 10 minut temu10 min 6 minut temu, Perez napisał(a):Tak że pytanie bardziej, co może skłonić do zakupu albo z drugiej strony - co jest powodem, że dana osoba nie kupuje.Proste 120zł to większy jednorazowy wydatek niż 60. Te 60zł ktoś może wydać "na próbę" żeby sprawdzić czy w ogóle interesuje go to co jest w piśmie lub czy warto powrócić do czytania po dłuższej przerwie. Jeśli ktoś nigdy nie czytał albo zraził się wcześniej (czy to przebojami z prenumeratą za czasów Łapusza czy z jakiegokolwiek innego powodu) to nie wyda nawet 100zł za 6 numerów ale już mniejsza kwota może go przekonać.
Opublikowano 8 minut temu8 min 3 godziny temu, Perez napisał(a):Ja bym w to chętnie poszedł, ale mam obawę, że lepsza jakość wydania nie pójdzie w parze w większym zainteresowaniem. Czasami rozkminiam, czy powrót do 19,99 zł coś by dał, ale tu też obawa, że dla tych, dla których zmiana z 19,99 na 24,99 była powodem odejścia, to powrót starej ceny nie sprawi, że oni wrócą do czytania.Nie wierze, że to 5zł sprawi, że nagle znajdą się tysiące nowych czytelników. Osobiście chętnie bym dopłacił za lakierowaną okładkę i grubszy papier w miesięczniku, niby konkurencja kosztuje 35zł i jest wydawana na papierze toaletowym, ale to kwartalnik.