Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Godzinę temu, Perez napisał(a):Czasami rozkminiam, czy powrót do 19,99 zł coś by dał, ale tu też obawa, że dla tych, dla których zmiana z 19,99 na 24,99 była powodem odejścia, to powrót starej ceny nie sprawi, że oni wrócą do czytania.Chyba powróżyć z fusów jedynie można. A jesli poszłaby za tym strata na jakości papieru to pewnie narzekan byloby sporo i moze nawet by przyćmily chwalenie samej obniżki o tego piątaka. Tak jak PiotrekP napisał, jesli obecna formuła dziala jako tako, to chyba lepiej nie kombinować. Edytowane 17 godzin temu17 godz. przez LeifErikson
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Jeśli obniżać cenę to bez zmian na jakości, a z nadzieją, że więcej osób kupi i się to zrównoważy, a docelowo wzrośnie. No tylko pytanie, czy dzisiaj faktycznie komuś robi różnicę, że wyda 5 zł więcej za czasopismo...
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. O ile dobrze licze, to obniżka o 5 zł (20%) musialaby skutkować wzrostem sprzedaży o 25%, żeby wyrównać przychody do poziomu przed obniżką. Nie biorę tu pod uwagę kosztow co prawda, ale tak czy owak wzrost sprzedaży o 1/4 i więcej wydaje sie w tych czasach malo realny.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. W dniu 20.01.2026 o 07:47, Ukukuki napisał(a):Dla multiplatformowca wtedy był tylko maniak przez chwilę, neo oraz Play. Kupowałem Play później jak maniak padł. Na tamten moment to było jedyne czasopismo które pisało o game boy, Dreamcast i PC. Super podejście mieli do tego bez żadnych uprzedzeń czy wojenek między platformami.Play był zarąbisty. Czytałem od pierwszego numeru do czasu aż przeszli całkowicie na PC (ostatni numer recenzja i świetny opis przejścia do FF X). Całkowicie przypadkowo na niego trafiłem, mama szła do kiosku i poprosiłem ją, aby kupiła gazetę o PlayStation, czyli PE, a akurat był pierwszy numer Playa, więc sprzedawca opchnął go mojej mamie, ale bardzo dobrze wspominam i nadal mam wszystkie konsolowe numery.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 13 minut temu, Perez napisał(a):Jeśli obniżać cenę to bez zmian na jakości, a z nadzieją, że więcej osób kupi i się to zrównoważy, a docelowo wzrośnie. No tylko pytanie, czy dzisiaj faktycznie komuś robi różnicę, że wyda 5 zł więcej za czasopismo...Może lepiej wrzucić testowo i rozreklamować porządną promkę na prenumeratę 3 miesiące? Jak ktoś chociaż będzie trochę zainteresowany to nie będzie raczej płakał że wydał powiedzmy 60zł czy mniej za PDFy a jak będzie zadowolony to później może wykupić prenumeratę na rok i jeszcze mniej zapłaci.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Godzinę temu, LeifErikson napisał(a):A jesli poszłaby za tym strata na jakości papieru to pewnie narzekan byloby sporoZawsze też można mieć gorszy papier w tej samej (dla czytelnika) cenie
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 5 zł w dół różnicy nie robi, w górę to już różnie. PSX kosztuje tyle co paczka fajek raz na miesiąc. Inni wydają tyle na dzień. Ale takie porównania to już nie raz tutaj były.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Godzinę temu, łom napisał(a):Może lepiej wrzucić testowo i rozreklamować porządną promkę na prenumeratę 3 miesiące? Jak ktoś chociaż będzie trochę zainteresowany to nie będzie raczej płakał że wydał powiedzmy 60zł czy mniej za PDFy a jak będzie zadowolony to później może wykupić prenumeratę na rok i jeszcze mniej zapłaci.Pytanie, co by taka opcja miała dać? Wiesz, w skali miesiąca widoczność numeru idzie w dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy osób: sociale, newslettery, PPE, reklamy, przeróżne strony/fanpage, gdzie pojawia się info. Pojawiają się materiały na YT. Tak że pytanie bardziej, co może skłonić do zakupu albo z drugiej strony - co jest powodem, że dana osoba nie kupuje. W przyszłym tygodniu wleci ankieta - z perspektywy blisko dwóch lat jest trochę różnych obserwacji, więc warto je zweryfikować w narodzie :)
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 6 minut temu, Perez napisał(a):Tak że pytanie bardziej, co może skłonić do zakupu albo z drugiej strony - co jest powodem, że dana osoba nie kupuje.Proste 120zł to większy jednorazowy wydatek niż 60. Te 60zł ktoś może wydać "na próbę" żeby sprawdzić czy w ogóle interesuje go to co jest w piśmie lub czy warto powrócić do czytania po dłuższej przerwie. Jeśli ktoś nigdy nie czytał albo zraził się wcześniej (czy to przebojami z prenumeratą za czasów Łapusza czy z jakiegokolwiek innego powodu) to nie wyda nawet 100zł za 6 numerów ale już mniejsza kwota może go przekonać.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 3 godziny temu, Perez napisał(a):Ja bym w to chętnie poszedł, ale mam obawę, że lepsza jakość wydania nie pójdzie w parze w większym zainteresowaniem. Czasami rozkminiam, czy powrót do 19,99 zł coś by dał, ale tu też obawa, że dla tych, dla których zmiana z 19,99 na 24,99 była powodem odejścia, to powrót starej ceny nie sprawi, że oni wrócą do czytania.Nie wierze, że to 5zł sprawi, że nagle znajdą się tysiące nowych czytelników. Osobiście chętnie bym dopłacił za lakierowaną okładkę i grubszy papier w miesięczniku, niby konkurencja kosztuje 35zł i jest wydawana na papierze toaletowym, ale to kwartalnik.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. Obniżki ceny złe mi się kojarzą. Tak kombinowało cda (a zaraz potem bauer im podziękował) tak kombinowali w playu (robili jakieś łączone pakiety), tak kombinowali tez i w ps2 magazyn.Wszystkich tych pism już nie ma, a cda stało się kwartalnikiem.13 minut temu, Shen napisał(a):Nie wierze, że to 5zł sprawi, że nagle znajdą się tysiące nowych czytelników. Osobiście chętnie bym dopłacił za lakierowaną okładkę i grubszy papier w miesięcznikuJa tak samo, ale zaraz będą narzekać ze droooogooo. Pamietam jak wyglądały pierwsze numery pixela. Grube okładki, kartki, pachniało zajebiście, wyglądało super, a czytało się średnio Nikt tego po latach nie chciał ode mnie kupić. I chyba jakiś forumowicz tez chciał mi dać za browara i nie chciałem - nikt z tym pismem nie ma sentymentu :)
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 50 minut temu, łom napisał(a):Proste 120zł to większy jednorazowy wydatek niż 60. Te 60zł ktoś może wydać "na próbę" żeby sprawdzić czy w ogóle interesuje go to co jest w piśmie lub czy warto powrócić do czytania po dłuższej przerwie. Jeśli ktoś nigdy nie czytał albo zraził się wcześniej (czy to przebojami z prenumeratą za czasów Łapusza czy z jakiegokolwiek innego powodu) to nie wyda nawet 100zł za 6 numerów ale już mniejsza kwota może go przekonać.To rozumiem, ale czemu sugerujesz odpalanie 3-miesięcznej prenumeraty? Ja bardziej myślę o jakiś darmowy PDF-ie do pobrania, żeby sobie ludzie zobaczyli co to jest. Prenumerata, jaka by nie była, to jakieś zobowiązanie i trochę zakup w ciemno, jeśli nigdy nie czytałeś/nie czytałeś od lat.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Jakaś jednorazowa współpraca z ha tfu łowcami gier połączona z promką na prenumeratę? Stronka od dawna to płatny słup ogłoszeniowy. Pan Czezky płaci, to i Perez może.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 3 minuty temu, Shen napisał(a):Jakaś jednorazowa współpraca z ha tfu łowcami gier połączona z promką na prenumeratę? Stronka od dawna to płatny słup ogłoszeniowy. Pan Czezky płaci, to i Perez może.Shen, no gdzie ja a byznesmen Czezky... A tak poważnie - jest mnóstwo pomysłów na ten rok, będziemy się pojawiać tu i ówdzie, są pomysły na nowe wydawnictwa (nie, nie trzeba wszystkie kupować :)), przed nami kolejne targi, kolejne Extreme Party, na które mamy już więcej czasu niż ostatnio. Jeszcze mnie przeklniecie, że ten PSX Extreme wyłazi z lodówki ;)
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 2 minuty temu, Perez napisał(a): - jest mnóstwo pomysłów na ten rokCzyżby w końcu "odświeżacz" powietrza o zapachu farby drukarskiej? ;)
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Jakby się Extreme Party rozrosło do poziomu Pixel Heaven za czasów świetności, to też by była dobra reklama i zastrzyk gotówki.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 27 minut temu, LeifErikson napisał(a):Czyżby w końcu "odświeżacz" powietrza o zapachu farby drukarskiej? ;)Połączony z wycieczką do drukarni! ;)25 minut temu, Shen napisał(a):Jakby się Extreme Party rozrosło do poziomu Pixel Heaven za czasów świetności, to też by była dobra reklama i zastrzyk gotówki.Na dzisiaj nie mam takich ambicji (w sensie skali), ale jak najbardziej chcę z Extreme Party zrobić taką fajną, kameralną, ale jednocześnie dochodową imprezę. Natomiast są też kolejne pomysły na eventy... Mówiłem - z lodówki wyjdziemy ;)
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 1 godzinę temu, Perez napisał(a):To rozumiem, ale czemu sugerujesz odpalanie 3-miesięcznej prenumeraty? Ja bardziej myślę o jakiś darmowy PDF-ie do pobrania, żeby sobie ludzie zobaczyli co to jest. Prenumerata, jaka by nie była, to jakieś zobowiązanie i trochę zakup w ciemno, jeśli nigdy nie czytałeś/nie czytałeś od lat.Bo kwota ~60zł za 3 numery jest już ok do zakupu w ciemno, nadal trafiasz do osób które są zainteresowane tematem które po trzech miesiącach wyrobią sobie zdanie na temat magazynu. Z darmowym PDFem też można spróbować ale pewnie masa osób tylko pobierze i nawet nie odpali. Trochę może to zadziałać jak z gierkami, jak zapłaci się jakąś kwotę, nawet 10zł na promce to większa szansa że zagra się w grę niż jakby tą samą grę rozdawali za darmo na Epicu.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 4 minuty temu, łom napisał(a):Bo kwota ~60zł za 3 numery jest już ok do zakupu w ciemno, nadal trafiasz do osób które są zainteresowane tematem które po trzech miesiącach wyrobią sobie zdanie na temat magazynu. Z darmowym PDFem też można spróbować ale pewnie masa osób tylko pobierze i nawet nie odpali. Trochę może to zadziałać jak z gierkami, jak zapłaci się jakąś kwotę, nawet 10zł na promce to większa szansa że zagra się w grę niż jakby tą samą grę rozdawali za darmo na Epicu.Nie kumam... Czemu wydanie 60 zł za 3 numery ma być lepsze niż zakup numeru w Empiku? Albo pobranie za free PDF-a?
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 4 minuty temu, Perez napisał(a):Nie kumam... Czemu wydanie 60 zł za 3 numery ma być lepsze niż zakup numeru w Empiku? Albo pobranie za free PDF-a?Ehhh... bo kierujesz promkę do już zainteresowanych tematem ludzi a nie randomów proponując dużą ilość treści za przystępną cenę. Jak będą zadowoleni z prenumeraty to większa szansa na to że ją przedłużą. Zakup w empiku/kolporterze? Ja na co dzień nie mijam nawet jednego miejsca gdzie można kupić PE więc dla czego ktoś kto nie czyta regularnie PE miał by specjalnie gonić do Empiku po numer? Darmowy PDF już bardziej ma sens tylko moim zdaniem nie spowoduje to wzrostu sprzedaży... chyba że ten PDF to nie będzie 1:1 numer PE tylko demo/teaser gdzie znajdzie się ileś stron z regularnego PE, speciala i książki.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 17 minut temu, łom napisał(a):Ehhh... bo kierujesz promkę do już zainteresowanych tematem ludzi a nie randomów proponując dużą ilość treści za przystępną cenę. Jak będą zadowoleni z prenumeraty to większa szansa na to że ją przedłużą. Zakup w empiku/kolporterze? Ja na co dzień nie mijam nawet jednego miejsca gdzie można kupić PE więc dla czego ktoś kto nie czyta regularnie PE miał by specjalnie gonić do Empiku po numer? Darmowy PDF już bardziej ma sens tylko moim zdaniem nie spowoduje to wzrostu sprzedaży... chyba że ten PDF to nie będzie 1:1 numer PE tylko demo/teaser gdzie znajdzie się ileś stron z regularnego PE, speciala i książki.Zainteresowani ludzie info o prenumeracie mają do bólu - sociale, newsletter, forum. Zupełnie nie rozumiem, o czym piszesz... Prenumerata na 6 miechów jest grzana co 2 miesiące - newsletter, sociale itd. Czemu uważasz, że nagle prenumerata, która jest 50 subskrypcją w dobie Netfliksów, ma być atrakcją dla ludzi, którzy pisma nie znają? Co mamy kierować promo do randomów, którzy nie mają pojęcia, co to PSX Extreme?
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Jeśli chodzi o randomów to pepper i łowcy gier. Darmowy numer połączony z promką na 6 miesięczną prenumeratę w promocyjnej cenie plus promka na książki i specjale? Ciekawe też ile by kosztowało prpmowanie specjala na łowcach. No ale z atari bym tego nie robił, na to dobrym miejscem będą przychodnie, senatoria czy gdzie tam starzy ludzie się spotykają.