Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Legion Go - kolejny handheld PC

Featured Replies

Opublikowano
6 hours ago, easye said:

https://www.mediamarkt.de/de/product/_lenovo-legion-go-s-8arp1-ryzen-z2-go-16gb-512gb-ssd-2974736.html

Tutaj fajne porównanie różnych wersji, wersja z Z1 Extreme jest zdecydowanie mocniejsza, niestety jak na razie mniej dostępna i zdecydowanie droższa. Natomiast rzeczywiście raczej można zostać przy 16 GB RAM przy tych rozdzielczościach.

Co do systemu operacyjnego też jest niezły dylemat. Steam zbiera pochwały za bardziej konsolowy feeling, lepsze usypianie, mniej updatów oraz ciut lepsze fpsy w grach. Z drugiej strony Windows pozwala na granie we wszystko (co odpali sensownie), gierki z passa, inne launchery, a równocześnie urządzenie jest w pełni użytecznym pecetem.

• Odpowiedzi 386
  • Wyświetleń 27,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Właśnie przyszło pudełeczko  Pierwsze wrażenie.....jakie to jest bydle  Szczerze to chyba aż za duże. Windows się aktualizuje i będę się bawić.   

• NemoKOF
    NemoKOF

No ja się udzielam a prawie nie gram xD LeGo leży nieużywane drugi miesiąc. Ja 3DS i Switch Lite w drodze do roboty, dwoje dzieci mam. A i tak pewnie kupię GPD Win Mini 2025. Czemu? Bo jestem pyerdoln

• Wakacje spędzone z Legion Go, bardzo fajna sprawa, został wybrany bo chciałem tez miec dostęp do Win żeby można było sobie edytować zdjęcia albo przeglądać spokojnie internet i słuchać spofity Akurat

Opublikowano

No i na samym Steam nie wszystkie gry odpalą na SteamOS.

Akurat chyba najciekawsze konfigi z Z1 Extreme, 16 GB RAM oraz preinstalowanym Windowsem są mało dostępne.

Opublikowano

Powiem wam, że już dawno zamówiłbym w końcu jakiś na testy, ale cały czas w głowie mam, że zaraz wychodzi Asus Rog Allay Xbox w 2 wersjach z nowym systemem, który może być znacznie lepszy niż zwykły goły HOME. Jeżeli ogarną tryb usypiania, quick resume przy możliwości odpalaniu gry z każdej możliwej aplikacji PC to dla mnie będzie to gamechanger.

(premiera już w październiku)

Opublikowano
Godzinę temu, Mustang napisał(a):

https://www.mediamarkt.de/de/product/_lenovo-legion-go-s-8arp1-ryzen-z2-go-16gb-512gb-ssd-2974736.html

Tutaj fajne porównanie różnych wersji, wersja z Z1 Extreme jest zdecydowanie mocniejsza, niestety jak na razie mniej dostępna i zdecydowanie droższa. Natomiast rzeczywiście raczej można zostać przy 16 GB RAM przy tych rozdzielczościach.

Co do systemu operacyjnego też jest niezły dylemat. Steam zbiera pochwały za bardziej konsolowy feeling, lepsze usypianie, mniej updatów oraz ciut lepsze fpsy w grach. Z drugiej strony Windows pozwala na granie we wszystko (co odpali sensownie), gierki z passa, inne launchery, a równocześnie urządzenie jest w pełni użytecznym pecetem.

Dobra cena, w Polsce najtaniej 2099.

Opublikowano
27 minutes ago, easye said:

Powiem wam, że już dawno zamówiłbym w końcu jakiś na testy, ale cały czas w głowie mam, że zaraz wychodzi Asus Rog Allay Xbox w 2 wersjach z nowym systemem, który może być znacznie lepszy niż zwykły goły HOME. Jeżeli ogarną tryb usypiania, quick resume przy możliwości odpalaniu gry z każdej możliwej aplikacji PC to dla mnie będzie to gamechanger.

No tylko z kolei ten biały xboxowy ma słabszy procesor niż nawet najtańszy Go S, a ten czarny będzie mocny, ale grając w innej lidze cenowej. Do tego całkiem możliwe, że system będzie można mieć też później na Go S.

Ale sam też się waham. Chcę coś kupić na dojazdy do pracy. Może na razie zostanę przy opcji Switcha 2, który jest lekki, cichy oraz zawsze się tam później przyda nawet do wygłupów przed TV (tak samo łatwo go można odsprzedać), a przenośny PC kupię nieco później, bo jak widać ten rynek szybko się zmienia i postęp w segmencie jest obecnie dynamiczny.

Opublikowano

Za bardzo przeżywacie ten zakup, co nie kupicie to za rok będzie lepsza i bardziej funkcjonalna wersja a na starej stracicie tysiaka albo i lepiej.

Potraktujcie to jak kupno laptopa.

45 minut temu, easye napisał(a):

Nie będzie usypiania.

Opublikowano
3 minutes ago, Ukukuki said:

Za bardzo przeżywacie ten zakup, co nie kupicie to za rok będzie lepsza i bardziej funkcjonalna wersja a na starej stracicie tysiaka albo i lepiej.

Dlatego raczej zacznę od Switcha 2, a handheld kupię kiedy najdzie mnie ochota na upgrade.

Na dzisiaj Go S w wersji z Z1 Extreme i swoimi analogami z hallem wydaje się być naprawdę fajną opcją jeśli chodzi o stosunek ceny do mocy i jakości. Ewentualnie ta tańsza jako budżetowy sprzęt też ma sens, chociaż w praktyce trudno powiedzieć czy ten biały rogal xbox nie będzie radził sobie nawet lepiej mając odchudzony system do dyspozycji.

Opublikowano

Ja Switcha 2 uwielbiam, dlatyego chodzi mi po głowie handheld do gier PC, które mam w backlogu, ale poczekam już do tego października:

Republic of Gamers|Poland | ROG Xbox Ally

Nowy system zaprojektowany ze wsparciem MS, wygląda mega ergonomicznie, może w koncu będzie One To Rull Them All!

Opublikowano
Just now, easye said:

Ja Switcha 2 uwielbiam, dlatyego chodzi mi po głowie handheld do gier PC, które mam w backlogu, ale poczekam już do tego października:

Republic of Gamers|Poland | ROG Xbox Ally

Nowy system zaprojektowany ze wsparciem MS, wygląda mega ergonomicznie, może w koncu będzie One To Rull Them All!

@ASX wklejał jakiś wywiad i jest jasno powiedziane, że nie będzie usypiania w tym rogu xboxowym.

Jak pisałem: nie ma idealnego sprzętu. Ja osobiście, gdybym miał wywalone na rtsy czy point'n'clicki to bym brał tego Legiona S ze SteamOS. Wydaje się najlepszą opcją i ma najlepszą relację cena/moc.

Opublikowano
13 minut temu, Homelander napisał(a):

@ASX wklejał jakiś wywiad i jest jasno powiedziane, że nie będzie usypiania w tym rogu xboxowym.

No to niech sobie wsadzą ten nowy system w dupe.

Legiona S ze SteamOS - boli brak Game Passa.

No wychodzi na to że jest idealny sprzęt, jeżeli chodź o komfort grania, kulturę pracy, usypianie które działa, gdzie grę można zostawić uśpioną nawet miesiąc i nic się nie dzieje - nazywa się Nintendo Switch / 2. ;)

Opublikowano
21 minut temu, easye napisał(a):

No wychodzi na to że jest idealny sprzęt, jeżeli chodź o komfort grania, kulturę pracy, usypianie które działa, gdzie grę można zostawić uśpioną nawet miesiąc i nic się nie dzieje - nazywa się Nintendo Switch / 2. ;)

Switch 1 i 2 oraz deck oled w stanie uśpienia zżerają baterię w podobnym tempie.

Opublikowano

Ok, a powiedz mi bo i tak w każdym temacie robimy offtopic - pisałeś że można zainstalować inne lunchery, czyli np. odpalę gre z Epic Stora na steamdecku, albo Ubi?

Powinniśmy naprawdę założyć HandheldWars gdzie byśmy pisali o porównaniach.

Opublikowano
27 minutes ago, easye said:

No tylko, że nie ma tych no, gier.

Na SteamOS możesz pograć w Gamepassa w chmurze, jeżeli to coś zmienia. Albo wgrać Windowsa i mieć dwa systemy. No albo zwyczajnie pogodzić się z utratą tego co ma niższy prioryter

1 minute ago, easye said:

Ok, a powiedz mi bo i tak w każdym temacie robimy offtopic - pisałeś że można zainstalować inne lunchery, czyli np. odpalę gre z Epic Stora na steamdecku, albo Ubi?

Tak. Ja odpalam na Decku gry z GOGa (Heroesy 3) i battle.neta.

Opublikowano

Już widzę: Heroic Launcher

https://youtu.be/2LU4zCsMK6Q?si=J1BZcoWkX-AsmjAH

S2 ma gier od chuja, zwlaszcza, jak ktos w tytuly AAA gra na czyms innym.

Tak czy siak dzięki Panowie za dyskusje, wychodzi na to, że tak naprawdę w moim przypadku naprawdę jedyne co się sprawdzi to leciwy SteamDeck.

Opublikowano
8 minutes ago, easye said:

Heroic Launcher. Wielokrotnie pisałem o nim w temacie Steam Deck, obsługuje już nawet osiągnięcia z GOG i Epica. Gry po instalacji są normalnie dostępne z poziomu SteamOS tak jak gry Steamowe.

36 minutes ago, easye said:

Kiedy Steam Deck jest uśpiony bateria schodzi bardzo szybko, około 10% w dobę więc raczej miesiąca nie wytrzyma :)

Opublikowano
3 minutes ago, easye said:

Tak czy siak dzięki Panowie za dyskusje, wychodzi na to, że tak naprawdę w moim przypadku naprawdę jedyne co się sprawdzi to leciwy SteamDeck.

Jak ktoś ma na bieżąco Switcha 1, do gier multiplatformowych ma inny sprzęt na którym te gry są sporo tańsze to te "od chuja" baaaardzo mocno się kurczy

Mimo wszystko zamiast Decka rozejrzyj się za Legionem ze Steam OS. Sam bym to zrobił, ale zwyczajnie żal mi moich strategii

Opublikowano
6 minutes ago, easye said:

Dlaczego SD skoro Go S na SteamOS jest znacznie mocniejszy niż SD?

Opublikowano

EDIT: racja - mocniejszy sprzęt na Twoim filmie - bo ma Z1 Extreme.

EDIT2: Ale jak już ograniczysz TDP - prawie niezauważalne. xD

Jeszcze sie zastanawiam na maksymalnie budżetowym rozwiazaniem - tym MSI Claw, które można złapać za 1200-1400 zł.

Wersja Lenovo SteamOS - 2600 zł.

Opublikowano
7 minutes ago, easye said:

EDIT: racja - mocniejszy sprzet, bo ma Z1 Extreme.

Jeszcze sie zastanawiam na maksymalnie budżetowym rozwiazaniem - tym MSI Claw, które można złapać za 1200-1400 zł.

Wersja Lenovo SteamOS - 2600 zł. Co prawda IPS, no ale rzeczywiście mocniejsza konsola.

W tego Clawa to bym się nie bawił, chyba, że na prawdę masz ograniczony budżet i bardzo chcesz kupić takiego handhelda. Za to ten Lenovo Go S ze SteamOS to miodzik. Z jakiegoś powodu w Stanach one są drogie i tez z Z1 kosztuje 830$. Tańszy 600

Opublikowano

Steam Deck OLED to dla mnie ideał, mam już prawie dwa lata i nie zamieniłbym na Legiona, którego też miałem okazję testować. Spokojnie poczekam do premiery następcy (z OLEDem). Może i brakuje mocy by odpalić najnowsze, najbardziej widowiskowe tytuły, ale nie przeszkadza mi to bo od takich dużych gier mam Xboxa, PS5, albo laptopa z RTX.

Opublikowano
12 minut temu, Homelander napisał(a):

W tego Clawa to bym się nie bawił, chyba, że na prawdę masz ograniczony budżet i bardzo chcesz kupić takiego handhelda. Za to ten Lenovo Go S ze SteamOS to miodzik. Z jakiegoś powodu w Stanach one są drogie i tez z Z1 kosztuje 830$. Tańszy 600

Tak urealniając: co Twoim zdaniem przemawia realnie na korzyść GO S względem coraz starszego Steam Decka?

Opublikowano
13 minutes ago, l33t said:

Tak urealniając: co Twoim zdaniem przemawia realnie na korzyść GO S względem coraz starszego Steam Decka?

Obiektywnie? Większy ekran, wyższa rozdzielczość, no i mocniejsze bebechy. Zwłaszcza mocniejsze bebechy.

Dla mnie osobiście? Wszystko to nie ma znaczenia wobec marnego malutkiego touchpada w Lenovo Go S

Opublikowano

Ja ostatnio szukałem i też ponownie zdecydowałem się na decka oled. Legiona na steam os mocno rozważałem ale brak sensownych gładzików oraz Oleda przesądził.

Opublikowano

dzięki Panowie za pomoc w wyborze! zdecydowałem się na Legion Go S w wersji SteamOS, właśnie przez mocniejsze bebechy i wiekszy ekran.

Skoro dodanie gier z innej biblioteki jak EPIC, czy GOG jest już tak proste, a system działa podobnie jak na switchu, to wydaje mi się, że będę zadowolony.