Czoperrr 4891 Posted February 13 Share Posted February 13 Za tydzień lecę na 2 noce służbowo do Brukseli (do Komisji Europejskiej :)). Co polecacie zobaczyć, gdzie zjeść i się napić? Quote Link to comment
łom 1924 Posted February 13 Share Posted February 13 Na pewno poganiaj po rynku głównym i okolicach, są tam też dookoła restauracje (nawet w znośnych cenach ale to było z 8 lat temu), czasem można trafić wieczorem na jakieś występy. Warto też wstąpić do Royal Museum of the Armed Forces and Military History. Jeśli chodzi o żarcie to jedyne co zapamiętałem to dobre frytki z masą sosów do wyboru i smaczne piwa (nawet losowe z marketu za 2-3 euro było dobre). 1 Quote Link to comment
SebaSan1981 3505 Posted February 13 Share Posted February 13 Poza Brukselą, polecam tez odwiedzić Antwerpię. Bardzo ładne zadbane miasto z bogatą historią. Jedno z moich ulubionych europejskich miast. Poniżej kilka fotek: Jest tanio i bezpiecznie, polecam uważać jedynie na parkingi i koniecznie czekać aż bilet się wydrukuje z bramki wjazdowej. Co nie jest takie oczywiste no czasem automatyczne bramki łapią zwiechy umożliwiając wjazd bez wydrukowania bileciku. A bez niego wyjazd nie jest taki prosty. Dlaczego? W przypadku braku biletu, opłata za wyjazd z niektórych parkingów w centrum może odchudzić portfel o 40€ Quote Link to comment
Il Brutto 1608 Posted February 13 Share Posted February 13 To prawda, lepiej do Antwerpii podjechac bo to jedno z lepszych miast w tamtym regionie. Bruksela to smrod niesamowity dzisiaj. Quote Link to comment
Czoperrr 4891 Posted February 14 Author Share Posted February 14 Będę tam w niedzielę o 17 a wracam we wtorek o 9 rano więc raczej poza Brukselę się nie wybiorę Quote Link to comment
standby 1721 Posted February 14 Share Posted February 14 Bruksela jest brudna, syfna, pelna imigrantów i bezdomnych, zresztą mam wrażenie że cała Belgia jest taka. Jeżeli chcesz coś zwiedzić sensownego to Bruggia i Antwerpia. Jestem ogromnie rozczarowany tym krajem. Pracowalem tam około 10 lat temu. Nigdzie nie spotkalem sie z takim rasizmem. Quote Link to comment
Jukka Sarasti 310 Posted February 14 Share Posted February 14 Jak to ładnie pisał Charles Baudelaire w "Biednej Belgii" - najzimniejsza zakonnica we Francji jest ciągle cieplejszą osobą, niż najcieplejsza nierządnica w Belgii Quote Link to comment
Hubert249 4260 Posted February 14 Share Posted February 14 5 godzin temu, standby napisał: Bruksela jest brudna, syfna, pelna imigrantów i bezdomnych, zresztą mam wrażenie że cała Belgia jest taka. Jeżeli chcesz coś zwiedzić sensownego to Bruggia i Antwerpia. Jestem ogromnie rozczarowany tym krajem. Pracowalem tam około 10 lat temu. Nigdzie nie spotkalem sie z takim rasizmem. Ze strony Belgów? Ciekawe, zawsze myślałem, że to miły naród. Quote Link to comment
Tokar 8237 Posted February 14 Share Posted February 14 Będę w Brukseli niecałe 4 dni w czerwcu. Wygląda na to, że w samym mieście za wiele do zwiedzania nie ma. Rynek i jego okolice, atomium, przejść się dzielnicą mocodawców Tuska i szlakiem komiksowych murali no i to chyba tyle. Do tego jakieś pół dnia na Waterloo i spokojnie powinien zostać mi dzień na wypad do Antwerpii. Quote Link to comment
standby 1721 Posted February 15 Share Posted February 15 bardziej polecam Bruggie niż Antwerpie Quote Link to comment
Rozi 475 Posted February 15 Share Posted February 15 Polecam Molenbeek, znakomicie oddaje ducha nowoczesnej Europy. Quote Link to comment
KrYcHu_89 2116 Posted February 15 Share Posted February 15 Jest jedna ciekawa do odwiedzenia dzielnica w Brukseli, z tymi żywymi ludźmi za witrynkami, pełno polityków można spotkać tam wieczorami. A tak poza tym bród, smród i ubóstwo, na szczęście od 2018 tam nie zawitałem i mam nadzieje, że tak zostanie :D. Quote Link to comment
Recommended Posts