Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 21.12.2025 o 11:22, Bzduras napisał(a):

No właśnie PODOBNO do końca grudnia ma być paczyk co naprawia to i owo na PS/XS.

I jak - jest coś?

• Odpowiedzi 7,8 tys.
  • Wyświetleń 472,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

Z tego co widziałem na YT to jakiś pacz dla Switchy wjechał, ale psuje więcej niż naprawia kekw Nie kupiłem tej gry oczywiście, bo mam ją na PC i nie będę się kopać z zepsutymi wydaniami bo po co.

Opublikowano

Sprzedaż world (premiera 2018) ok 29 mln, Rise (2021) ok 18 łącznie. Wg ogóra Rise to porażka yao

Opublikowano

Jestem graczem, chce to co najlepsze dla gracza czyli MH od podstaw tworzonego pod switcha2 celującego w 60fps, a nie port gry która na każdym sprzęcie jest govnem optymalizacyjnym i portuja ją tylko by ratować słupki wilds bo sprzedał się poniżej ich oczekiwan

Opublikowano

Mieliście taki problem, że Nintendo Switch 2 po jakimś czasie (różniasto - raz co chwilę, a raz na kilka tygodni) przestaje wam wyświetlać obraz, dźwięku też nie ma - tylko czarny obraz na TV?
I jedyne co pomaga to twardy restart telewizorka?
Szukałem podobnych przypadków na innych forumkach, i żadne rozwiązania nie pomagają. Wymieniłem kabel HDMI, zmieniłem port HDMI, restartowałem konsolkę, restartowałem dok, zmieniałem ustawienia w telewizorku (tryb gry, ALLM, HDR, itd), w konsoli także.
Po prostu po wybudzeniu i/lub włączeniu konsoli telewizor się włącza, przełącza się na odpowiedni port/źródło, ale obraz jest czarny i niemy. Konsolka wyjęta z doka śmiga normalnie.
Mój telewizorek to jakiś Sharp QLED.

Ktoś miał podobny problem ??

Edytowane przez Damk

Opublikowano

Według ogóra jest tak jak napisał ogór, nic innego i żadne "porażki". Napisałem dokładnie jakie są opcje i relatywnie jakie są rezultaty, tyle, słowo "porażka" w ogóle nie padło. A ciągłe przypominanie, ile to Rise puścił sztuk NA WSZYSTKICH PLATFORMACH, czyli kiedy jednak wpadli na pomysł żeby nie robić gry tylko na jedną konsolę - jest dosłownie argumentem za tym, co napisałem, nie przeciwko lol. Dodali lekko wysiłku, nie całą nową grę robioną latami przez sto osób, żeby wypuścić Rise na innych platformach - i poszło drugie tyle sztuk. Coś to mówi. Przynajmniej Capcomowi.

Ale o czym ja to miałem... A tak. A PROPOS gier z dinozaurami, które jebano za słabe działanie na nowych konsolach, i nierealnych portów.

Według lead programisty gry ARK: Survival Ascended, port gry na Switcha 2 jest jak najbardziej możliwy! Jego zdaniem, skok jakości w UE 5.7 jest aż tak duży. (Ta wersja silnika wyszła w listopadzie). Ciekawy wywiad o technikaliach, poniżej kilka cytatów. Według tego developera, nowy Unreal Engine to prawdziwa rewolucja...

'Nintendo Switch 2 Port of ASA Is Only Doable with UE 5.7', Says ARK Dev; Studio Is Trying to Get Frame Generation Running

"Skąd weźmiemy lepszy peformans? W dużej części to UE 5.7, który ma trochę ulepszeń i systemów związanych z wydajnością. Było też takich trochę w 5.6, a my jesteśmy teraz na 5.5. Tak że wszystkie ulepszenia z 5.6 i 5.7 dadzą nam łącznie 30%-40% i na GPU, i na CPU. 5.6 wprowadziło wiele optymalizacji w wątkach renderowania, gdzie wiele rzeczy zaczęło lepiej iść równolegle w wątku renderowania i wątku gry, i w GPU i w CPU. W 5.7 zaś dodali nowy system rysowania dużej ilości roślinności, co pokazano np. w demku Wiedźmina 4. (...) I nam to teraz działa. Musimy tylko przygotować do wypuszczenia, poprawić błędy. Ale to jest trzeci skok wydajności dla nas, po użyciu teselacji Nanite i culingu. Bardzo, bardzo ekscytujące. W dzisiejszych czasach, to jest tak blisko magicznego tricku, jak się da. To jeden z tych rzadkich przypadków, że nic nie poświęcasz, a tylko wygrywasz. Po prostu działa lepiej niż wcześniej, i nic nie musieliśmy przycinać"

"Ten wzrost wydajności jest tak skrajny, że w sumie jeden z powodów, dla których to robimy, to chęć sportowania gry na Switcha 2. Mamy działający build, i naprawdę, to tylko jest możliwe na UE 5.7. To był naprawdę duży skok w wydajności. Więc jesteśmy podjarani."

"Wcześniej, build Switcha 2 wyrabiał połowę tego, co powinien. Pamięć była w porządku... Switch 2 ma więcej pamięci niż X Series S, a już robiliśmy skalowanie do Series S, więc w tym aspekcie mogliśmy nawet dać lepszą grafikę. Ale słabsze GPU było głównym problemem. Udało nam się użyć wszystkich głównych funkcji renderowania, Lumen, Nanite, Virtual Shadow Maps. Chcieliśmy, by ta wersja wyglądała właściwie jak wersja na Xbox Series X, bo wersja Series S była mocnym kompromisem. Chcieliśmy na Switchu gry wyglądającej tak jak na Series X, jak na PS5, tylko w niższej rozdzielczości. 1080 w handheld i 1440 w docku. Cienie jeszcze by uszło zrobić w Cascade, przy tej rozdzielczości nie byłaby to wielka rożnica dla oka. Ale Lumen i zwłaszcza Nanite, z tą ilością roślinności w otwartym świecie, to mocno waliło po sprzęcie... build wyrabiał połowę tego, co musiał. Bo chcieliśmy płynne 30 klatek"

"Testując UE 5.7, zyskaliśmy od razu 33-40% klatkażu. Tyle się zwolniło w zakresie GPU. Tak więc nadal nie osiągnęliśmy celu. Mamy jakieś 20 klatek. Więc nie wiem, ile czasu zajmie wersja na Switcha 2. Spróbujemy Frame Generation, ale Nvidia i AMD jeszcze go nie obsługują. AMD ma swój system interpolacji klatek, który może zadziałać, jest uniwersalny, ale nie mają jeszcze gotowego portu na Switcha 2. Zaczynamy sprawdzać, czy się zrobić Frame Generation przez DLSS. Nvidia nie mówi jasno, czy DLSS Frame Generation jest możliwe na Switchu 2, obecnie nie jest obsługiwane, ale musimy ich pomęczyć pytaniem, czy jest możliwe. Nie jestem fanem interpolacji. Ale jeśli będziemy mieli 20-25 klatek bez tego, i będziemy mogli użyć interpolacji by osiągnąć solidne 30, to będziemy zadowoleni, to będzie wystarczająco dobre, by to wypuścić. Myślę, że gra nie będzie wtedy wyglądać zbyt rozmazanie ani przymulaście"

"Mam nadzieję, że to wszystko się uda i że ta wersja wyjdzie w tym roku"