Skocz do zawartości

Clair Obscur: Expedition 33

Featured Replies

Opublikowano

Wie ktoś z was gdzie nasz

Esquie nauczy się

nurkowania ?

• Odpowiedzi 682
  • Wyświetleń 26,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A tu całość ekipy - sami zwyczajni ludzie, żadnych ulańców i kolorowłosych they/themów - tamto zostało w Ubisofcie.

• Patrzcie co znalazłem :)

• Mniej więcej dwie godzinki za mną i o ile z początku podchodziłem do tych "9/10" i Waszych spustów z lekką rezerwą, tak teraz nie mam już żadnych wątpliwości co do tej gry: to naprawdę będzie konkretn

Opublikowano

Gadaj z nim przy ognisku i kiedyś się otworzy. Ale późno w grze to jest.

Opublikowano
8 minut temu, Pix napisał(a):

Coraz więcej deweloperów bierze kasę od MS za wrzucenie gry w gejmpasie. Bo w sumie jak gra i tak ma się sprzedać w kilku sztukach na xboksie, to lepiej wziąć kasę z góry.

To bardziej kwestia tego, że ludzie kupują coraz mniej gier na wszystkich platformach, również na PS5. Więc w obliczu niepewności, czy gra się sprzeda i zarobi na siebie, wielu developerów decyduję się na dodatkowe źródło dochodu jak GP właśnie.

To jest zresztą efekt synergii, Xbox w zamian za GP deal, dał twórcom marketing na który sami nie mogli sobie pozwolić, zapowiedział ich debiutancką grę na swoim Showcase który oglądało ponad 4 miliony ludzi, poświęcił Clair Obscure directa obok swoich gier first party. Teraz gra okazała się hitem, Xbox zyskał kolejny dobry tytuł do GP, miliony graczy z GP z Xboxa, PC i chmury dostało dostęp do gry a i sprzedaż na innych platformach na pewno wzrosła.

Wątpię by twórcy żałowali tej współpracy z Xboxem.

Opublikowano
Godzinę temu, Rotevil napisał(a):

Tak jak myślałem, w tej grze jest NG plus, to chyba do milionowych obrażeń później dochodzi obama

Większe obrażenia można już robić przed końcem kampanii. Jest jedno pakito które odblokowuje taka opcję. Mi wchodziły kryty po 30 tys

Jest NG+...można eksplorować po zabiciu głównego bossa.

W lokacjach których jest niebiespieczenstwo mobki biją bardzo mocno. Jeden Boss wydaje się turbo dokokszony.

Edytowane przez Szymek

Opublikowano

Ja gram sobie w GP na PC i jestem wyjątkowo oczarowany grą. Majstersztyk. Ale na tą chwilę nie widzę powodu, żeby kupować grę za którą "już zapłaciłem". Jak wyjdzie jakaś edycja GOTY z DLC lub dodatkową zawartością na PS5, to kupię z pocałowaniem w rączkę. Nie wiem czy to "cebulactwo" czy inne żydzenie, ale nie jestem nikomu nic winien.

Opublikowano

Nie popadajmy w skrajność. Kto chce to sobie kupi kto chce to ogra w GP. Nie narzucajmy poczucia obowiązku kupna, bo arcygoty, ratunek branzy. Kasę za gp też dostali i dostaną jeszcze.

Opublikowano

No to zostawmy grę tylko w gejmpasie i zobaczmy, czy doczekamy się jeszcze jakiegoś tytułu od Sandfall leo

Nie no żart, Microsoft dał kasę, dzięki czemu francuziki miały dodatkowe fundusze na zrobienie gry wybitnej i chwała im za to.

Niech każdy ogrywa tak jak chce, ale też nie udawajmy, że w tym momencie sprzedaż nie jest większym wsparciem dla dewów.

Opublikowano

a ktoś udaje że nie jest? To chyba jakaś projekcja, bo ja nie widziałem takich komentarzy. Dyskusja dotyczyła tego że niby ogrywanie w GP to cytuje: "obraza dla twórców"

Opublikowano

Dyskusja się zaczęła od tego, że niektórzy mają problem z tym, że inni namawiają do kupna gry, a nie tylko do ogrania w gejmpasie. Ogólnie prosta sprawa - nie masz funduszy, nie ma problemu, ograj w gejmpasie i w ten sposób wesprzyj dewów. Masz trochę więcej groszy w portfelu? Gra jest naprawdę tania w stosunku do swojej jakości, więc warto ich dodatkowo wesprzeć, żeby dalej mogli nam dostarczać takie tytuły jak Clair Obscur. I przy okazji dać znać całej zjebanej branży, czego oczekują gracze.

Opublikowano

Z reguły to jest dokładnie na odwrót - jest straszne stękanie, że ktoś chce coś ograć w GamePassie który na forum jest nacechowany skrajnie negatywnie wśród niebieskich (a Ci stanowią główną bazę użytkowników). Nie przypominam sobie aby były u nas jakieś dramy o kupowanie gier, a o granie w je w GamePassie? Oh boy, tak się nie godzi. To nie po katolicku.

Opublikowano
8 minut temu, Pix napisał(a):

Dyskusja się zaczęła od tego, że niektórzy mają problem z tym, że inni namawiają do kupna gry, a nie tylko do ogrania w gejmpasie. Ogólnie prosta sprawa - nie masz funduszy, nie ma problemu, ograj w gejmpasie i w ten sposób wesprzyj dewów. Masz trochę więcej groszy w portfelu? Gra jest naprawdę tania w stosunku do swojej jakości, więc warto ich dodatkowo wesprzeć, żeby dalej mogli nam dostarczać takie tytuły jak Clair Obscur. I przy okazji dać znać całej zjebanej branży, czego oczekują gracze.

w sensie gdzie dokładnie i kto miał z tym problem? Bo nie przypominam sobie by ktokolwiek miał pretensje o kupowanie gry, za to o ogrywanie w Game Passie jak najbardziej (wystarczy cofnąć się stronę wcześniej, by przeczytać o obrażaniu twórców).

Opublikowano
10 minut temu, Pix napisał(a):

Biedni gracze xboksa nękani na forum o grach dla dzieci

Raczej wyjaśnianie lapsów, jak nie potrafisz bronić swojego zdania to możesz zawsze zamknąć mordę zamiast szukać zaczepki i taniego poklasku. :)

Opublikowano

Ktokolwiek kto ma problem o to, że ktoś inny ogrywa grę w Gamepassie, chyba ma nie po kolei w głowie. Co jeszcze? Problem o to, że ktoś kupi cyfrę zamiast pudełka? Bo i takie widziałem hasełka, że to niszczy branżę. A może problem o gforce now? O ludzie...

Opublikowano

Ja w robocie w piątek i dzisiaj, soundtrack trafia do mojej topki

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano

Tyle na forum stękają o głosowaniu portfelem i kondycji branży, a jak przychodzi raz na rok pokazać jaja i wydać 200 zł na sztosa żeby wesprzeć małe studio to kombinują z abonamentem. Bo taniej, bo można, bo beka

Opublikowano
2 minuty temu, jimmy napisał(a):

Tyle na forum stękają o głosowaniu portfelem i kondycji branży, a jak przychodzi raz na rok pokazać jaja i wydać 200 zł na sztosa żeby wesprzeć małe studio to kombinują z abonamentem. Bo taniej, bo można, bo beka

Bardzo krótkowzroczne - Xbox dał grze rozgłos, zapłacił za wydanie w XGP które dołożyło do ogólnego sukcesu gry (chociażby finansowego przez ogólne dopracowanie), a jakieś pierdolenie pixa o kilku sprzedanych sztukach to już w ogóle martwica mózgu. Jakby twórcy nie chcieli być w XGP to by tam nie byli - nie ma takiego przymusu, ale niektórym puszczają zwieracze, bo ogrywając przez GamePass zabieramy jedzenie z talerzy dzieciom developerów. :( Tylko sprzedaż, koniecznie w pudełeczku i jeszcze napiwek dla pana sprzedawcy w sklepie, że dzięki niemu wciąż takiego sztosa można kupić.

Opublikowano

Ja zagłosowałem potfelem i wsparłem twóców swoim Game Passem, aby więcej takich gier trafiało do abonamentu. a twórcy tworzyli następne gry. GP to oficjalna metoda dystrybucji gry, taka sama jak kupno pudełka czy wersji cyfrowej, nie jest to żadna kombinacja. Nie wydaje mi się żebym robił coś złego, skoro sami twórcy się na to zgodzili i dostali i będą dostawać za to pieniądze.

Oczywiście jak ktoś woli płacić więcej i wesprzeć twórców większą ilością pieniędzy kupując, cyfrę, edycję deluxe czy mikrotranskacje to jego sprawa. Ja staram się innym do portfela nie zaglądać.

Opublikowano
36 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

możesz zawsze zamknąć mordę

Biedni gracze xboksa, tacy nękani przez innych. Oni tacy spokojni.

Opublikowano

Czy gdybym posiadał GP to zagrałbym w ten sposób w Expedition 33? Pewnie tak.

Czy brzydziłbym się sam siebie, że nie zapłaciłem za goty 2025 pełnej (chociaż i tak niskiej) ceny faktycznie wspierając dewelopera i tym samym dokładając cegiełkę do powstania większej ilości takich hitów w przyszłości? Też tak.

Opublikowano
Teraz, Josh napisał(a):

faktycznie wspierając dewelopera

Cholera, szkoda że ten rozgłos który zyskała gra i to wsparcie finansowe Microsoftu które pozwoliło dostarczyć tak dopieszczony produkt to takie wsparcie na niby i bez niego byłoby pewnie tak samo. :/ Mam nadzieję, że najwięksi orędownicy wsparcia nie sprzedadzą kupionych kopii aby wszyscy zainteresowani musieli kupić własną i w ten sposób jeszcze bardziej wesprzeć twórców. Z promocji też proszę nie korzystać żeby autorzy sztosingera dostali każdą złotóweczkę!

Opublikowano

Wiadomo, Microsoft znowu ratuje świat. Słyszałem w radiu, że gamepass nawet uratował raz planetę przed asteroidą, a niedługo zakończy wojnę na Ukrainie.