Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

W RDR2 też były dziwne kombinacje przycisków, jak chciałeś komuś pogrozić z wyciągniętą bronią, albo oddać strzał ostrzegawczy w powietrze.
Jasne, tu jest tego nieporównywalnie więcej, ale to nie tak, że dopiero Crimson Desert wymyśla takie akcje - pad ma ograniczoną liczbę przycisków niestety i trzeba sobie jakoś radzić.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 78 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

No i boss z filmików przedpremierowych ten diabeł w masce mimo że mam ulepszony ekwipunek bronię itp to dojście na tą polane i walka z mobami i nim to katorga ;(

Opublikowano
5 minut temu, easye napisał(a):

No tylko Zelda jest tak przemyślana gra z intuicyjnym sterowaniem, że wracasz nawet po 2 latach i wiesz po 5 minutach co się czym robiło.

Tu raczej mam wrażenie że odłożę na 2 tyg i będę musiał czytać te wszystkie tutoriale od nowa.

Kompletnie nie rozumiem zarzutu, odstawiam RDR2 i po roku wracając nie pamiętając sterowania i mechanik ale z czasem pamięć wraca. Dalej będę bronił tej gry bo uważam że większość ludzi kompletnie nie rozumiała czym ta gra ma być, ja od początku wiedziałem czego się spodziewać a nawet pozytywnie się zaskoczyłem bo bałem się że sterowanie będzie bardziej w stylu szybkiego arcade jak w Black Desert. Mam wrażenie że ludzie oczekiwali gry w stylu wiedźmina 3 z moralnymi wyborami i mocną historią gdzie jesteśmy pchani do przodu mimo że każda wypowiedź twórców i materiały temu przeczyły.

@Banan91PL też się z nim męczyłem, podbij sobie życia, pozbieraj materiały by ulepszyć ekwipunek o te 2-3 poziomy i zabij 2-3 grupy zwierząt aby mieć z 10-15 kawałków smażonego mięcha. Gość padnie za pierwszym razem, dodatkowo staraj się przy jego ataku klikać blok aby trafić w jego atak i go ogłuszyć. Wpierw miałem 10 podejść i nie mogłem go ogarnąć, po tym jak ogarnąłem postać padł za 1 razem bez używania fasolek mocy.

Opublikowano

A tutaj coś dla ustawień hdr ps5/pro/xsx:

Opublikowano
44 minuty temu, Wredny napisał(a):

W RDR2 też były dziwne kombinacje przycisków, jak chciałeś komuś pogrozić z wyciągniętą bronią, albo oddać strzał ostrzegawczy w powietrze.
Jasne, tu jest tego nieporównywalnie więcej, ale to nie tak, że dopiero Crimson Desert wymyśla takie akcje - pad ma ograniczoną liczbę przycisków niestety i trzeba sobie jakoś radzić.

Ale chyba jednak padem gra się wygodniej niż klawiaturą? Bo nie przepadam za machaniem myszką w grach tego typu.

Generalnie mimo, że AI było używane podczas tworzenia to po obejrzeniu strima z około 15h zaczęły pojawiać się takie smaczki, że już ciężko mi nie myśleć o kupnie CD.

Zresztą od dłuższego czasu planowałem wciągnąć się w jednej tytuł na dłuższy czas. Szczególnie do premiery "Gotika" bo demka mi się podobały.

Opublikowano

Z gar

1 godzinę temu, Wredny napisał(a):

Można też rozwalać drzewa z piąchy, używając force pusha - podobnie zresztą z wydobywaniem minerałów - też nie trzeba machać kilofem.

No i potem to drzewo, w całości, można podnieść (Y+B na padzie od Xa) i wypłacić nim szlaga (LB), najlepiej całej grupie przeciwników. Chyba z sześciu powaliłem na raz rekordowo.

Opublikowano

Double jump jest OP.

Godzinę temu, Faka napisał(a):

A tutaj coś dla ustawień hdr ps5/pro/xsx:

Lol czyli HDR w tej grze moze byc jeszcze lepszy na moim G4.

Miałem źle ustawione suwaki, a i tak czerń w tej grze najlepsza w branży.

17741096297591741859563771905464.png

Trzeba to będzie sprawdzić,

Opublikowano

Ten gościu z tech gaming daje najlepsze ustawienia HDR do gier i zawsze posiłkowałem się jego radami.

Opublikowano

Bardzo mi się podoba takie powolne tempo na wzór RDR2. Dawno też nie odczuwałem w grze tak zyjacego świata jak tutaj.

Opublikowano
51 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Double jump jest OP.

Lol czyli HDR w tej grze moze byc jeszcze lepszy na moim G4.

Miałem źle ustawione suwaki, a i tak czerń w tej grze najlepsza w branży.

17741096297591741859563771905464.png

Trzeba to będzie sprawdzić,

Byłem w tym miejscu z 0:15 ale za chuja nie wiedziałem jak to otworzyć

Opublikowano
25 minut temu, Banan91PL napisał(a):

Mam misje w 3 akcie rozbudowy bazy ale nie wiem ja to zacząć ?

Wejdz w opcje zadan i tam masz oboz i misje frakcyjne, musisz tam wyslac swoich kompanow na misje budowy obozu zajmuje to 17h czasu gry.

Opublikowano

Jeszcze w moim odczuciu gra jest trochę jak Stalker 2, oczywiście w całkowicie innym klimacie ale tam też fabuła jest bardziej dodatkiem do eksploracji świata, życia w tym świecie i wykonywaniu różnych czynności. Stalkera 2 uwielbiam właśnie za eksplor więc tutaj siła rzeczy też mi się podoba, tym bardziej, że lubię klimat w jednej i drugiej grze.

Opublikowano

Ale większość wiedziała czym ta gra ma być. Tylko tak kilku (dwóch?) usiłowało przekonać, że to GOTY a reszta się nie zna. Pierdyliard mechanik i mmo przerobione na singla. I dokładnie to otrzymaliśmy. Jeśli chodzi o sterowanie to wystarczy zagrać Where Winds Meet w którym są równie piękne kombinacje przycisków.

Edytowane przez addhoc

Opublikowano

Gram na bazowej ps5 i moje odczucia są takie, że balanced i jakość pod względem fps za chuja żadnej różnicy nie jestem w stanie wyczuć. Pierdolenie niby, że 40 fps na balanced, a chodzi jakby w 30 klatkach, czyli tak samo w opcji graficznej jakości. Coś im pojebały się te technikalia. Jak ktoś tam chce grać, to bierze albo wydajność, gdzie jest zjebane i rozmazane jak pizda, albo wybiera jakość, bo i tak jest tak samo z balanced jeśli chodzi o fps, a będzie miał lepsze wizualia i grafikę.

Opublikowano

Prawie 10 godzin, tak myślę. Gierka nabiera rozpędu, każdy kto daje tej grze poniżej 5/10 powinien przestać grać w gry. Tutaj się w tym świecie tyle dzieje obama Sterowanie powoli mi przestaje przeszkadzać, kwestia chyba przyzwyczajenia i nie wydaje mi się aby twórcy to zmienili. Zmieniłem też te ustawienia na PS5 i grafika wygląda o niebo lepiej. Myślę, że na tym etapie mam całkiem niezłe wyposażenie. Na razie solidne 8/10 nie ma szans dać mniej jak dla mnie. Nie ma uczucia znużenia, a wręcz mam wrażenie że kolejne 10 godzin będzie mnie zaskakiwać czymś nowym. Moją misją nie jest przekonywać nikogo do zakupu gry, ale też Panowie nie hejtujcie kogoś, że gra mu się podoba. Kolacyjka, prysznic i wracam dalej bo ciągle mi mało banderas

Opublikowano

Ja tak samo uważam po 12h. Z każdą godziną jest coraz lepiej. Po nudnym, i przeładowanym informacjami, początku, gra zaczyna się otwierać gdy zaczynamy przygodę właściwą, opuszczając to pierwsze miasteczko.

Wspaniały świat, tajemnica na każdym kroku, eksploracja na własnych warunkach. Wspomniane leniwe tempo gry jest i dla mnie jedną z najlepszych składowych.

Można i trzeba wytykać wady ale gdy się należy to wypada też chwalić. Gra jest sztosem🙂

Edytowane przez Gregorius

Opublikowano

Ja nieco ponad 12h i jestem w momencie gdy zakładam na wzgórzach obóz. Później będę dalej działał, pewnie posiedzę znowu gdzieś do 2 w nocy. Póki co mam tak, ze nie mogę się doczekać kiedy usiądę do tej gry ponownie, nie wiem jak będzie za xx godzin ale na ten moment tak właśnie jest. Myślę w ogóle, że trzeba mieć do tej produkcji odpowiednie podejście, wielu przed premierą niepotrzebnie pompowało balonik do takich rozmiarów jakby to miało być GTA w świecie fantasy, albo drugi Wiedźmin 3. Drugiego Wiedźmina 3 nie będzie, nie ma i nie będzie drugiej takiej gry, może W4, zobaczymy. W każdym razie CD w swoim gatunku jest świetne, tutaj chodzi o eksplorację, życie w świecie, wykonywanie różnych czynności, powolne przemierzanie świata i chłonięcie go, zbieranie w celu ulepszenia postaci ale nie takie na wzór gier RPG, tak jak wyżej wspomniałem, coś jak Stalker 2 ale w zupełnie innych realiach. Gra ma w sobie też nieco tajemniczości co bardzo lubię. Btw kupiłem dwuręczny miecz i świetnie się tym ciacha.

Opublikowano

Widoki w tej grze Jezuzie kurwa Krystusowy banderas.

Zdobyłem złotą tarczę dzisiaj, ale epicki wygląd ma.

Opublikowano

Nie pozostawiacie mi wyboru, portfel schudnie o te parę stów...

A miałem być twardy, miałem dać radę, miałem poczekać na parę patchy i lekki drop ceny >_>

Opublikowano

8 minut temu, Arqon napisał(a):

Nie pozostawiacie mi wyboru, portfel schudnie o te parę stów...

A miałem być twamiałem poczekać na parę patchy i lekki drop ceny >_>

Na czym masz zamiar grać? Jak na PS5 to od razu zmień sobie ustawienia konsoli jak radzili wcześniej.

37 minut temu, Qbon napisał(a):

Ja nieco ponad 12h i jestem w momencie gdy zakładam na wzgórzach obóz. Później będę dalej działał, pewnie posiedzę znowu gdzieś do 2 w nocy. Póki co mam tak, ze nie mogę się doczekać kiedy usiądę do tej gry ponownie, nie wiem jak będzie za xx godzin ale na ten moment tak właśnie jest. Myślę w ogóle, że trzeba mieć do tej produkcji odpowiednie podejście, wielu przed premierą niepotrzebnie pompowało balonik do takich rozmiarów jakby to miało być GTA w świecie fantasy, albo drugi Wiedźmin 3. Drugiego Wiedźmina 3 nie będzie, nie ma i nie będzie drugiej takiej gry, może W4, zobaczymy. W każdym razie CD w swoim gatunku jest świetne, tutaj chodzi o eksplorację, życie w świecie, wykonywanie różnych czynności, powolne przemierzanie świata i chłonięcie go, zbieranie w celu ulepszenia postaci ale nie takie na wzór gier RPG, tak jak wyżej wspomniałem, coś jak Stalker 2 ale w zupełnie innych realiach. Gra ma w sobie też nieco tajemniczości co bardzo lubię. Btw kupiłem dwuręczny miecz i świetnie się tym ciac

W ogóle jest coś w tym początkowym etapie co można pominąć, a daje spoko boost?

Opublikowano
3 minuty temu, TuPaz napisał(a):

Na czym masz zamiar grać? Jak na PS5 to od razu zmień sobie ustawienia konsoli jak radzili wcześniej.

PC. Widziałem że jest wsparcie 32:9. Jutro wieczorem będę robić podejście - do tego czasu jedynie mi zostaje czytanie, ewentualnie oglądanie streamów kekw

Opublikowano

Wiecie jak podnieść przyłbicę w hełmach?

Nigdy bym sam na to nie wpadł. Trzeba w oknie tym kołowym do ekwipunku przeciągnąć prawym stickiem i wtedy sobie podnosimy/obniżamy.

Fajna jest organiczność tego ekwipunku, wszystko tutaj jest takie śmiesznie skomplikowane, ale po dłuższym obcowaniu ma sens.

Opublikowano
2 minuty temu, Arqon napisał(a):

PC. Widziałem że jest wsparcie 32:9. Jutro wieczorem będę robić podejście - do tego czasu jedynie mi zostaje czytanie, ewentualnie oglądanie streamów kekw

Jak na PC to lux. Twórcy już zapowiedzieli łatkę poprawiającą sterowanie, a myślałem że nie będą w stanie tego zmienić.