Skocz do zawartości

Nowa generacja, przyszłość gamingu

Featured Replies

Opublikowano

Jestem pewny, że Sony wyda kolejną konsole z napędem i bez. Tak jak PS5 i PS5 digital. Żadnego HH nie będzie, bo rynek się już zapełnił praktycznie. ASX wspomina, że Playstation obecnie to Gaasy CoD, Fify, Frontine, więc jeśli uznać to za 100% prawdy, to ta masa nie przerzuci się na HH grając w te gry. Więc pozostaje minimalna ilość potencjalnych klientów. Nieopłacalne dla Sony. Kierunek pozostanie ten sam. Ex i rok później albo mniej na PC.

Nintendo ze Switch 2 nie dobije do 100 mln. Pójdą w 3party > exy. I ta przewaga będzie coraz większa niestety. Exy napędzają te konsole czy to się komuś podoba czy nie. Nintendo moim zdanie o tym zapomni.

Xboxowi ciężko coś przewidzieć. Oni mogą nawet dziś wyskoczyć z totalnie innym pomysłem. Jednak osobiście nie widzę kolejnego Xboxa w klasycznym stylu. Nawet ciężko mi sobie wyobrazić tego xbox pc. Moim zdanie są skończeni na rynku konsol i tylko GP.

• Odpowiedzi 65
  • Wyświetleń 3,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Sprawa jest prosta: wszyscy muszą iść drogą Microsoftu, największego przegrywa rynku gier od czasów Atari i Segi, bo w przeciwnym razie czeka ich zguba. W samym rynku gier zaś gry liczą się najmniej,

• Paolo de Vesir
    Paolo de Vesir

O ile nie kręci mnie w ogóle przyszłość stacjonarek to mega zapatruje się na przyszłość w której granko przenośne oferować będzie każdy z wielkiej trójki. Oferta na tym rynku jest szeroka jak nigdy co

• Będzie opcjonalny, bo to kolejny krok do tylko cyfry, a i taniej w produkcji jeżeli będzie kilka modeli konsol.

Opublikowano

Ja ogólnie kiedyś przewidywałem ,że nikt już nie będzie rozwijał nośników fizycznych a w nowej generacji a Nintendo Switch 2 ładnie zaskoczył i wprowadził pod strzechy kartridże w nowym standardzie o szybkości wystarczającej do grania w gry z nośnika bez instalacji. Dla kolekcjonera bajka. Szkoda tylko ,że jest to pamięć typu flash więc trzeba tego pilnować, zresztą sam soft ma kod do regeneracji uszkodzonych bitów więc przy regularnym odpalaniu danych gier jest szansa ,że będą działać dłużej niż te 15-20 lat.

Zaraz pewnie jakiś ulung wyskoczy z game card ale to samo macie już od PS4 i one i nikt was o tym nawet nie informuje w przeciwieństwie do Nintendo które dało wybór i zmusza wydawców do odpowiedniego oznaczenia swoich gier.

Opublikowano

Ja co do przyszłości nie spodziewam się większych zmian, Wszyscy będą kontynuować to co robili do tej pory:

Nintendo będzie kontynuować sukces Switcha 1. Bezpieczne ruchy i robimy to samo co przyniosło nam sukces przy Switchu.

Sony będzie dalej robiło to co robiło, czyli stawiało na pierwszym miejscu swoje konsole z jednoczesnym poszukiwaniem nowych klientów za pomocą multiplatformowych GAASów, wydawania starszych gier na inne platformy czy ekspansji swojej platformy w chmurę.

Xbox z kolei coraz bardziej będzie się uniezależniał od własnego hardware'u, zarabiając przede wszystkim na własnych grach i GP. A ich następna konsola to będzie pomost, którym będą chcieli przerzucić swoich klientów z konsoli na Windowsa i ostatecznie scalić dwie różne do tej pory platformy w jedną,.

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Czyli co najlepsze ? ;))

najlepsze jest to co tobie najbardziej odpowiada :)

Ja osobiście rozumiem wszystkie 3 strategie. Podoba mi się że Nintendo idzie własną ścieżką i jest niewrażliwe na zawirowania. Uważam że Xbox też zyska na tej integracji jeśli zrobi to dobrze. A Sony podejmuje bardzo racjonalne i zrozumiałe kroki w istniejących realiach, inwestując w GAASy czy multiplafromowość.

Opublikowano

mówi się że w 2027-2028.

Ale spokojnie PS5 będzie jeszcze przez wiele wiele lat wspierane. A jeśli potwierdzą się plotki o przenośnym PS6 to będzie ona słabsza niż PS5. Także pogoń za terafankami może wyhamować.

Opublikowano

Jeśli będzie przenośne Sony to będzie to rozwinięcie idei Portala, duże gry chmura/strumieniowanie lokalne + indyki odpalane przez hardware.

Opublikowano
17 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Jeśli będzie przenośne Sony to będzie to rozwinięcie idei Portala, duże gry chmura/strumieniowanie lokalne + indyki odpalane przez hardware.

Zależy kiedy premiera, jak razem z PS6 lub po premierze PS6 to może nawet odpalać natywnie wszystkie gierki bo do ekranu 1080p 60 Hz przy korzystaniu z FSR4 (czy 5) nie będzie potrzeba mega mocnego sprzętu. Co innego jeśli premiera przenośnej konsoli wypadnie wcześniej, wtedy odpalanie gier z PS5 (i PS4) + chmura dla najnowszych gier jest do zrobienia patrząc że już teraz AMD Radeon 8060S śmiga całkiem żwawo.

Opublikowano
3 godziny temu, ASX napisał(a):

[...] aż mi się przypomniało jak ludzie pisali 5 lat temu [...]

Screenshot 2025-07-31 at 01-19-35 Xbox Series - komentarze i inne rozmowy.png

;)

Akurat nadrabiam sobie stare posty użytkowników, tak z ciekawości. I żeby nie było, że tylko śmieszki z ASX-a, to będąc uczciwym, od lat konsekwentnie trzyma się jakiejś określonej wizji, ma spójne przekonania, analizy i wnioski odnośnie przyszłości, które po tych 5 latach mają dużo wspólnego ze stanem obecnym.

Opublikowano

Dzięki, chociaż jak każdy często się mylę i nie jestem żadnym ekspertem, a tylko bazuje na tym co piszą ludzie znacznie mądrzejsi ode mnie

to wydaje mi się właśnie, że mam dosyć spójne wnioski i jakoś tam potrafię uargumentować swoje stanowisko, czasami tez okazuje się że to co pisze nawet się sprawdza

Opublikowano

Obstawiam nowe gran Turismo w cenie 399 zł za podstawkę i 499 zł z dodatkowymi trzema autami premium i cyfrowym soundtrackiem i artbookiem

Opublikowano
1 hour ago, grzybiarz said:

Obstawiam nowe gran Turismo w cenie 399 zł za podstawkę i 499 zł z dodatkowymi trzema autami premium i cyfrowym soundtrackiem i artbookiem

Jest to możliwe bo nowe GT wyjdzie pewnie za 10 lat, a wartość pieniądza do tego czasu jeszcze bardziej się zdewaluuje.