Opublikowano 4 sierpnia4 sie Jestem pewny, że Sony wyda kolejną konsole z napędem i bez. Tak jak PS5 i PS5 digital. Żadnego HH nie będzie, bo rynek się już zapełnił praktycznie. ASX wspomina, że Playstation obecnie to Gaasy CoD, Fify, Frontine, więc jeśli uznać to za 100% prawdy, to ta masa nie przerzuci się na HH grając w te gry. Więc pozostaje minimalna ilość potencjalnych klientów. Nieopłacalne dla Sony. Kierunek pozostanie ten sam. Ex i rok później albo mniej na PC.Nintendo ze Switch 2 nie dobije do 100 mln. Pójdą w 3party > exy. I ta przewaga będzie coraz większa niestety. Exy napędzają te konsole czy to się komuś podoba czy nie. Nintendo moim zdanie o tym zapomni.Xboxowi ciężko coś przewidzieć. Oni mogą nawet dziś wyskoczyć z totalnie innym pomysłem. Jednak osobiście nie widzę kolejnego Xboxa w klasycznym stylu. Nawet ciężko mi sobie wyobrazić tego xbox pc. Moim zdanie są skończeni na rynku konsol i tylko GP.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Ja ogólnie kiedyś przewidywałem ,że nikt już nie będzie rozwijał nośników fizycznych a w nowej generacji a Nintendo Switch 2 ładnie zaskoczył i wprowadził pod strzechy kartridże w nowym standardzie o szybkości wystarczającej do grania w gry z nośnika bez instalacji. Dla kolekcjonera bajka. Szkoda tylko ,że jest to pamięć typu flash więc trzeba tego pilnować, zresztą sam soft ma kod do regeneracji uszkodzonych bitów więc przy regularnym odpalaniu danych gier jest szansa ,że będą działać dłużej niż te 15-20 lat.Zaraz pewnie jakiś ulung wyskoczy z game card ale to samo macie już od PS4 i one i nikt was o tym nawet nie informuje w przeciwieństwie do Nintendo które dało wybór i zmusza wydawców do odpowiedniego oznaczenia swoich gier.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Ja co do przyszłości nie spodziewam się większych zmian, Wszyscy będą kontynuować to co robili do tej pory:Nintendo będzie kontynuować sukces Switcha 1. Bezpieczne ruchy i robimy to samo co przyniosło nam sukces przy Switchu.Sony będzie dalej robiło to co robiło, czyli stawiało na pierwszym miejscu swoje konsole z jednoczesnym poszukiwaniem nowych klientów za pomocą multiplatformowych GAASów, wydawania starszych gier na inne platformy czy ekspansji swojej platformy w chmurę.Xbox z kolei coraz bardziej będzie się uniezależniał od własnego hardware'u, zarabiając przede wszystkim na własnych grach i GP. A ich następna konsola to będzie pomost, którym będą chcieli przerzucić swoich klientów z konsoli na Windowsa i ostatecznie scalić dwie różne do tej pory platformy w jedną,.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):Czyli co najlepsze ? ;))najlepsze jest to co tobie najbardziej odpowiada :)Ja osobiście rozumiem wszystkie 3 strategie. Podoba mi się że Nintendo idzie własną ścieżką i jest niewrażliwe na zawirowania. Uważam że Xbox też zyska na tej integracji jeśli zrobi to dobrze. A Sony podejmuje bardzo racjonalne i zrozumiałe kroki w istniejących realiach, inwestując w GAASy czy multiplafromowość.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Już coś wiadomo kiedy miały by wyjść te konsole bo miałem w przyszył roku brać PS5
Opublikowano 4 sierpnia4 sie mówi się że w 2027-2028. Ale spokojnie PS5 będzie jeszcze przez wiele wiele lat wspierane. A jeśli potwierdzą się plotki o przenośnym PS6 to będzie ona słabsza niż PS5. Także pogoń za terafankami może wyhamować.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Jeśli będzie przenośne Sony to będzie to rozwinięcie idei Portala, duże gry chmura/strumieniowanie lokalne + indyki odpalane przez hardware.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Żeby jeszcze tylko było w co grać, a nie kolejne remastery i rimejki albo gry-usługi.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie 17 minut temu, Ukukuki napisał(a):Jeśli będzie przenośne Sony to będzie to rozwinięcie idei Portala, duże gry chmura/strumieniowanie lokalne + indyki odpalane przez hardware.Zależy kiedy premiera, jak razem z PS6 lub po premierze PS6 to może nawet odpalać natywnie wszystkie gierki bo do ekranu 1080p 60 Hz przy korzystaniu z FSR4 (czy 5) nie będzie potrzeba mega mocnego sprzętu. Co innego jeśli premiera przenośnej konsoli wypadnie wcześniej, wtedy odpalanie gier z PS5 (i PS4) + chmura dla najnowszych gier jest do zrobienia patrząc że już teraz AMD Radeon 8060S śmiga całkiem żwawo.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie 3 godziny temu, ASX napisał(a):[...] aż mi się przypomniało jak ludzie pisali 5 lat temu [...];)Akurat nadrabiam sobie stare posty użytkowników, tak z ciekawości. I żeby nie było, że tylko śmieszki z ASX-a, to będąc uczciwym, od lat konsekwentnie trzyma się jakiejś określonej wizji, ma spójne przekonania, analizy i wnioski odnośnie przyszłości, które po tych 5 latach mają dużo wspólnego ze stanem obecnym.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Dzięki, chociaż jak każdy często się mylę i nie jestem żadnym ekspertem, a tylko bazuje na tym co piszą ludzie znacznie mądrzejsi ode mnie to wydaje mi się właśnie, że mam dosyć spójne wnioski i jakoś tam potrafię uargumentować swoje stanowisko, czasami tez okazuje się że to co pisze nawet się sprawdza
Opublikowano 4 sierpnia4 sie Obstawiam nowe gran Turismo w cenie 399 zł za podstawkę i 499 zł z dodatkowymi trzema autami premium i cyfrowym soundtrackiem i artbookiem
Opublikowano 4 sierpnia4 sie 1 hour ago, grzybiarz said:Obstawiam nowe gran Turismo w cenie 399 zł za podstawkę i 499 zł z dodatkowymi trzema autami premium i cyfrowym soundtrackiem i artbookiemJest to możliwe bo nowe GT wyjdzie pewnie za 10 lat, a wartość pieniądza do tego czasu jeszcze bardziej się zdewaluuje.
Opublikowano 4 sierpnia4 sie 9 godzin temu, Nemesis napisał(a):Trzeba jeszcze strzelić bukmacherkę o ilość edycji GTA VI.W wersji na obecne konsole to 2 lub 3. Ciekawe czy kolekcjonerka z grą, czy zrobią boxa jak z rdr2.
Opublikowano 6 sierpnia6 sie TechPowerUpXbox "Magnus" APU to Power Multiple Systems, Not Only the...Microsoft's next-generation Xbox will be a new design approach with the introduction of the "Magnus" APU, a chip built to power an entire family of devices rather than a single flagship console. LeaksGdy Sony wciąż pracuje nad tradycyjnymi konsolami, z zamkniętymi systemami. To plan MS na Xboxa na następną generacje jest inny i planują cały ekosystem różnych produktów, zarówno własnych i od producentów zewnętrznych, a ich "konsole" (o ile wciąż będzie można tak to nazwać) będą bardziej konkurowały z gotowymi PC do grania niż ze sprzętami Playstation czy Nintendo. Tak przynajmniej przewiduje Digital Foundry, na postawie wycieku z AMD, który ma przedstawiać APU nowego Xboxa.
Opublikowano 6 sierpnia6 sie Przeczytałem art. Jeśli firma rzeczywiście planuje taką strategię to wizja zaproponowana dawno, dawno temu przez Tripa Hawkinsa spełni się. W czasach, gdy wierzył on w sukces 3DO, konsoli, której podzespoły wychodziły od różnych producentów również miała unifikować je jedna marka, 3DO. Gdyby Nadella faktycznie zgodził się na taki model produkcji, to Xbox staje się duchowym następcą 3DO, tylko tym razem sukcesywnym. To tylko moja mrzonka, ale who knows?
Opublikowano 6 sierpnia6 sie 20 minutes ago, Nemesis said:Gdyby Nadella faktycznie zgodził się na taki model produkcji, to Xbox staje się duchowym następcą 3DO, tylko tym razem sukcesywnym. To tylko moja mrzonka, ale who knows?poprawiłem
Opublikowano 6 sierpnia6 sie No to nie jest nowy koncept.Ale są zasadnicze różnice, Microsoft z Windowsem jest o wiele lepszej pozycji by zrobić to czego nie udało się 3DO. Bo Windows to już teraz jest chyba największą platformą do grania a to właśnie na tym systemie mają się opierać te nowe Xboxy. Microsoft więc w przeciwieństwie do 3DO nie walczy o nowy rynek tylko o scementowanie istniejącego.Ale choć pozycję wyjściową mają o wiele lepszą, nie znaczy że im się uda.
Opublikowano 6 sierpnia6 sie Ty chyba nie wiesz po co ludzie kupują gotowce PC. Podpowiedź. Nie do grania.
Opublikowano 6 sierpnia6 sie Widocznie nie wiem. Myślałem że ludzie kupują pcty zarówno te stacjonarne jak i typu ROG Ally czy Legion GO również, a może przede wszystkim, po to aby na nich grać. Możesz mnie wyprowadzić z błędu
Opublikowano 6 sierpnia6 sie Mi się to wszystko podoba, każda z trzech firm obrała inny kierunek. Po Micro Sony i tak poszybuje w podobnym stylu, oni zawsze podążali Microsoftem ale po swojemu (płatny online, potem suby, gry na PC).
Opublikowano 7 sierpnia7 sie W dniu 6.08.2025 o 06:41, ASX napisał(a):TechPowerUpXbox "Magnus" APU to Power Multiple Systems, Not Only the...Microsoft's next-generation Xbox will be a new design approach with the introduction of the "Magnus" APU, a chip built to power an entire family of devices rather than a single flagship console. LeaksGdy Sony wciąż pracuje nad tradycyjnymi konsolami, z zamkniętymi systemami. To plan MS na Xboxa na następną generacje jest inny i planują cały ekosystem różnych produktów, zarówno własnych i od producentów zewnętrznych, a ich "konsole" (o ile wciąż będzie można tak to nazwać) będą bardziej konkurowały z gotowymi PC do grania niż ze sprzętami Playstation czy Nintendo. Tak przynajmniej przewiduje Digital Foundry, na postawie wycieku z AMD, który ma przedstawiać APU nowego Xboxa.i kolejne potwierdzenie z samego AMD"custom chips that will power the next generation Xbox devices including Consoles, PCs and handhelds"