Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Najprościej to zrobić parując atak od innego przeciwnika i żeby ten spadł w przepaść. Dość łatwe do zrobienia w ostatnim biomie.

• Odpowiedzi 768
  • Wyświetleń 41,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ufff, to była szalona noc Zgodnie z założeniami, całościowo jest to kapitalny tytuł, CHOĆ w moim odczuciu Returnal robił lepsze tzw. pierwsze wrażenie. Nie do końca podoba mi się częstotliwość z ja

• Kupione recki dla gier sequeli Playstation Studios mają same wysokie noty na meta - DS 2 (89), Ragnarok (94), Forbidden West (88). To jest ten moment kiedy ta konsola bardzo potrzebuje boosta sprzedaż

• CD-Action Saros to w gruncie rzeczy Returnal 2 – z większością zale... Choć w teorii Saros jest zupełnie świeżą marką, w praktyce ma wiele wspólnego z poprzednią grą Housemarque. Tysiące kolorowych po

Opublikowano

Nie wiem czy Ci którzy pokonali 2 raz króla od razu nie stracili kilkunastu linii dialogowych od Kiliya w Przejściu, ja te 10-12 razy jak wracałem pomiędzy jednym zabiciem a drugim za każdym razem słuchałem dosyć fajnych dialogów. Nie wiem cz są również po 2 zakończeniu, oby tak. U mnie już cisza, a szkoda, mam nadzieję że jakieś smaczki fabularne gdzieś jeszcze się znajdą w biomach.

Odnośnie DLC, to chyba wszyscy wiemy gdzie będzie zlokalizowane ;]

19e0e9db65f11-screenshotUrl.jpg

Tu wg mnie jedna z najpiękniejszych komnat:

19e0e9e4c8072-screenshotUrl.jpg

No i gratis

19e0e9e292651-screenshotUrl.jpg

Opublikowano

No i koniec kolejnej pięknej przygody.

Housemarque, czekam na dlc i kolejny projekt wub

19e1260152252-screenshotUrl.jpg

19e125e02ad48-screenshotUrl.jpg

Opublikowano

Architekta pokonała mnie za 1 razem. Więc za drugim żeby być pewnym, że ja pykne zrobiłem run od 1 biomu.

Chyba coś źle zrobiłem bo po 4 biomie, gra pokierowała mnie ponownie do bazy, myślałem, że trzeba przez nią przejść - ale okazało się, że to zakończyło mój cykl.

Albo czegoś nie ogarnąłem albo trzeba po 4 bossie iść tą nicią co jest pod L1 od razu 5 biomu i olać to co pokazuje gra bo ewidentnie pokierowała mnie do bazy.

Opublikowano

Na tamie trzeba iść tym mostem który uruchomiłeś z Liną. Tam jest opcjonalne pójście do portu albo powrót do bazy.

Opublikowano

Do B5 idziesz bezpośrednio z B3, przez most. Jak pójdziesz do B4 to tam się kończy cykl jeżeli jej jeszcze nie pokonałeś.

Opublikowano
20 minut temu, Square napisał(a):

Do B5 idziesz bezpośrednio z B3, przez most. Jak pójdziesz do B4 to tam się kończy cykl jeżeli jej jeszcze nie pokonałeś.

Aaa, oszukali mnie! A już byłem taki dopakowany z dobrymi perkami...

Opublikowano

Tak po ~40h to wydaje mi się że jednak Returnal był lepszy. Większa losowość biomów, tutaj wydaje mi się że widziałem już wszystkie możliwe kombinacje.

Opublikowano

No całościowo Returnal > Saros. Gameplayowo jest super, ale właśnie zawartościowo pomimo większej ilości biomów Saros wydaje się ograniczony.

Postępy w bazie też są dziwne. Do ukończenia wpisu bossa potrzeba pięciu ubić (1+4), ale dla biomu już dziewięć ukończeń(?).

Wszystkie ulepszenia drzewka też wymagają od groma Błogości, co sprowadza się do powtarzania ostatniego biomu.

Opublikowano

Beka że HM jest świadkiem że ludzie po Saros realnie odkrywają Returnala, i nawet żadnej skórki nie dali Selene. Ja nie wiem, czy ktoś zgubił klucze do gry, nie da się pieprzonego skafandra dodać na 5-lecie?

Opublikowano

No fajnie jakby dali skafander z Sarosa, ale najwidoczniej wydawca zablokował (jeżeli była inicjatywa).

Stroje z preordera na PS też nie są dostępne, gdzie na PC wystarczy się zalogować na konto PSN.

Opublikowano

I w Sarosie jest mniejsza losowość pomieszczeń, już na pamięć znam biomy 1-4 i co może w nich być. Wydaje mi się, że to jest bardzo ograniczone i najczęściej są 2-3 warianty przejść. Mało zaskoczenia.

Architektka skopała mi dupę po raz drugi [, dużo DMG zadaje, ale też ja nic nie odbijam a ona dużo czerwonych kulek puszcza, zapewne mój błąd.

Opublikowano

Licznika komnat nie ma, więc może z tego powodu. W saros jest wiele ogromnych przestrzeni stałych, returnal to były jednak często podobne do siebie komnaty z brakiem jakiś szczególnych elementów. Porównajcie sobie komnaty w Katedrze, każda to małe dzieło sztuki. W returnalu było parę modeli posągów i tyle, tu mamy kilkaset skamieniałych i zastygłych figur.

Opublikowano

Nie zauważyłem większej różnicy, w Returnalu niektóre komnaty też były dość duże. A skał czy tam zdeformowanych mord kosmitów nie mam w zwyczaju analizować wnikliwie. Bardziej chodzi mi o różnorodność. W Returnalu znacznie dłużej przychodziło mi zapamiętanie różnych komnat, w Sarosie po 16h już mam wrażenie, że w biomach 1-4 widziałem 95%.

Opublikowano

A w zaćmienie się gapiliście? Fajny easter egg.

Opublikowano

19e17e4c44963-screenshotUrl.jpg

THERE.IS.NO.MOON

Kurde, ale zajebistość. I to jest sequel, a nie jakieś Yoteie czy On the Bicze 2. Na początku bywało różnie, ale jednak mi się bardziej podoba od Returnala. Głównie jak zaczęły dochodzić nawiązania do Króla w Żółci i pokrewnych, cosmic horror jak ta lala. No i jakby bardziej napakowany, fajniejsze ścieżki progressu, mega boss fighty i ładniej z piękną muzą. Gameplay zrywa skalp, to jak to czuć z padem w łapie, totalny taniec śmierci, coś wspaniałego.
Czekam na jakiś "niekończący" się tryb jak w jedynce i co-opa D

Opublikowano

Sobie pykam z rozpędu akt 3 w Nadturnalu po kilkuletniej przerwie.

Właśnie zrobiłem nareszcie ten 6sty fragment w 6stym biomie i ostatnią scenkę, trofeum wpadło, niestety dalej nie wpadło za akt 2 normalne zakończenie i finałowego bossa z 2021 roku, liczę, że wpadnie mi razem z aktem 3, o czym dowiem się zapewne jutro).

Returnal w coopie jest super, no dwie najlepsze gry Sony generacji z Sarosem, nie ma chooja.

Coop w Sarosie by się przydał, ale najlepiej jakby był w trybie full rogalikowym (wieża?), bo mogą być problemy z balansem. Nie wiem, czemu nie dali tego w wieży w Returnalu, bo aż się prosi, fajna zabawa.

A jako, że sobie sporo pograłem ponownie w Returnala, to muszę powiedzieć, że Saros jest zaiste trochę bardziej przystępny i dużo bardziej dopracowany, w Returnalu są dalej pierdoły, które potrafią wkurzyć, jak przenikanie przez ściany, ze 3x straciłem run w coopie przez biały ekran po zmianie biomu i rng jest bardziej niewybaczalne, jak źle trafisz to jesteś w dupie, no i więcej backtrackingu.

Saros jest chyba naprawdę minimalnie lepszy, a po DLC w przyszłości powinien być dziełem bardziej kompletnym.

Opublikowano

Walka z Pasterzem cudowna banderas

Opublikowano

Dla mnie returnal i saros to nie tyle dywagacja która gra jest lepsza, bardziej to genialny pomysł i założenia obrobione na dwa różne sposoby. Coś jak sytuacja w której masz najlepszy kawałek Waygu, i masz przed sobą dwóch najlepszych kucharzy świata. Dajesz im zadanie zrobienia z tego najlepszego dania. I jeden zrobił Returnala, drugi Sarosa. Jedno jest bardziej ostre i krwiste, drugie delikatniejsze ale z bogatym sosem.

Returnal zawsze będzie w moim sercu za bycie pierwszym, za muzykę, za fabułę, i za setki godzin w wieży syzyfa. Za ten moment w którym Selene opuszcza obszar statku.

Saros chce zrobić wszystko lepiej i w zasadzie to robi - nie wiem czy kiedykolwiek jakaś gra w taki sposób wprost wchłaniała gracza każdym możliwym sposobem w rozgrywkę.

Człowiek przy typowej grze normalnie siedzi na kanapie i gra, tylko że w Saros wszystkie strumienie są przekręcone na maxa. Sterowanie całkowicie Cię scala z padem, wydarzenia na ekranie zmuszają do całkowitego skupienia i wymachiwania każdym palcem, muzyka jest tak połączona z rozgrywką i tak reaguje na wszystko co się dzieje, że w pewnym momencie człowiek się czuje jakby cały biom wokół drgał od niej. Do tego wszystkiego są jeszcze te drgania DS dzięki którym wiesz jaką masz broń w ręce, kiedy strzelasz, czy kogoś trafiłeś, czy ktoś jest obok, twój stan zdrowia, i czy nawet idziesz po piasku czy po betonie.

To wszystko tworzy taką całość która po prostu wchłania, i jeżeli magia istnieje to w saros się właśnie dzieje.

HM dokonało cudu po raz kolejny, i mam nadzieję że są świadomi że w najgorszym razie powinni rozdzielić ekipę na dwie i jedna niech robi nowy projekt z nową mechaniką, ale ktoś musi tworzyć kontynuację R i S. Ta mechanika nie może umrzeć i zniknąć. Zresztą nie wyobrażam sobie by HM wzięło się teraz znowu za robienie gry o stateczku lecącym z lewa do prawa, albo sideshootera.