Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resident Evil 9 Requiem

Featured Replies

Opublikowano

Zbliżam się powoli do końca. Muszę przyznać że to chyba mój ulubiony Resident jak na razie. Nie jestem żadnym fanem marki ale skończyłem wszystkie części od 2 do 8 + dwie części Revelations, po prostu lubię tę serię i uniwersum jak nie jest to jakieś turbo drewno.

Zgadzam się, że Grace jako wiarygodna bohaterka wypada wspaniale. Faktycznie widać, że się boi, widać że to wszystko dla niej obce, że jest bardzo empatyczna, że to wszystko przeżywa. Naprawdę dawno nie widziałem tak dobrze wykreowanej postaci. Natomiast nie zmieniam zdania że przez to w trakcie rozgrywki czasami przeszkadza ta jej nieporadność - a to się tutaj gdzieś potknie, a tutaj zbyt wolno biegnie. Niemniej, jest to do przeżycia.

Nigdy nie ukrywałem, że nie lubię grać w horrory bo zwyczajnie mam pełne gacie, zwłaszcza jak się nie mogę bronić tylko się muszę skradać i uciekać. Niemniej, są wyjątki jak chociażby RE7, który nie dość że był znacznie mroczniejszy i przerażający to i z pierwszej osoby. Przy pierwszej sekwencji Grace w dużej lokacji musiałem się naprawdę oswoić ze wszystkim i rzeczy zajmowały mi dłużej niż normalnie ale muszę przyznać że zwiedzanie tej lokacji, czyszczenie jej z wrogów powoli, przenikanie między nimi, odblokowywanie sekretów czy przejść - no wynagradza to niesamowicie. Uwielbiałem to w RE2 Remake a tutaj wspomnienia powróciły.

Na duży plus strzelanie - czuję że pociski mają większą moc niż w RE2 czy RE3 (tam troszkę kapiszony były) co tylko wzmacnia satysfakcję z walk. A jak do akcji wjeżdża Leon to banderas Siekierka zajebista, ciosy kończące bardzo widowiskowe chociaż szkoda że nie ma zbyt wielu wariantów i szybko zaczynają się powtarzać.

Ogólnie zwiedzam wszystko co jestem w stanie, czasem się zawieszam i kombinuję, ale zarówno obie lokacje Grace jak i Leona (na ten moment) wyczyściłem z dodatkowych rzeczy, pokojów i sekretów (mam nadzieję przynajmniej patrząc na mapę).

Aha, grafika w tej grze jest naprawdę świetna. Jestem pod wielkim wrażeniem jaki Capcom ma klejnot w rękach w postaci RE Engine.

Spoilery fabularne

Emily naprawdę bardzo dobra postać i sprytne połączenie tego w sensowny fabularny wątek z Grace. Ciekawe co było pierwsze, Emily czy android z Pragmaty bo design bardzo podobny. Niemniej, bardzo mi się podoba historia w tej odsłonie (mimo kilku głupotek jak to w tej serii). Pierwszy wjazd do Raccoon City obama

A potem wszedłem jeszcze do RPD i sobie myślę, ale by było zajebiście jakby pojawił sie Tyrant. I za 15 minut pyk i jest xD Było to strasznie naiwne ale zajebiste zarazem. Gideon też dla mnie rewelacyjna postać, Capcom to ma niesamowity talent do projektowania charyzmatycznych złoli. Od razu się przypomina Heisenberg z 8.

Ten pościg na autostradzie strasznie komiczny, dosłownie Michael Bay prezentuje, a jak Leon rusza stawiając motocykl niemal pionowo do góry i wjeżdża na wieżowiec to z jednej strony byłem lekko zażenowany a z drugiej chciałem klaskać z radości bo jak ktoś miałby coś takiego zrobić to tylko on.

Aktualnie idę w stronę sierocińca i jestem po walce z Tyranem więc pewnie jeszcze kilka godzin mi zejdzie bo tak jak sekcje Grace na początku były długie tak teraz Leona są. No ale czuję że wszystko powoli zbliża się do końca.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 99,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Oj tak, też trafiłem na realny czas gry, ale to akurat dobra nowina, a nie spojler Nie wchodzę na fejsa, YT odpalam tylko konkretne kanały bez przeglądania polecanych i zasubskrybowanych. No i trzeba

• Trzymaj ziomeczku, coś bardziej w Twoich klimatach. Kto wie, może nas Capcom zaskoczy i Grace zostanie tatą?

• Bzduras
    Bzduras

Opublikowano

Początek jest trudny, bo nie wiesz co Cie czeka a gra czasem wymaga by zombii ominąć, bo naboi Ci nie wystarczy na nich + nożyk też bankowo się stepi przy dwoch zombiakach.

Więc ja tam pełne gacie caly czas miałem dopóki nie zdobyłem tego zbieracza krwi.

Opublikowano

Cała akcja z motorkiem mi sie podobała bo ja naprawdę nic nie mam przeciwko częściom które są wypakowane absurdem i akcją, dlatego ten fragment że zwyczajnie nauczyli sie robić takie rzeczy i już nigdy nie wyjdzie śmieć typu re6 ) z taką sprzedażą pewnie czeka nas kilka części z podziałem na horror/akcja więc JARANKO

Opublikowano

Motor super, ale tylko za pierwszym razem, kiedy jeszcze masz jakieś złudzenie że możesz na tej sekwencji zginąć (i że prowadzisz pojazd, a nie że Leon automatycznie omija wszystkie przeszkody kekw ). Wagonik z RE4R milion razy lepszy.

Opublikowano

Nie zastanawiało was tak jak i mnie co robi

Piła spalinowa

w szpitalu psychiatrycznym? Xd

Znaczy ja wiem ze to ma być mruganie okiem, ale krwa. To jest jak jebniecie bejsbolem w łeb bez kontekstu ze światem przedstawionym xd

Opublikowano
7 minut temu, Josh napisał(a):

Motor super, ale tylko za pierwszym razem, kiedy jeszcze masz jakieś złudzenie że możesz na tej sekwencji zginąć (i że prowadzisz pojazd, a nie że Leon automatycznie omija wszystkie przeszkody kekw ). Wagonik z RE4R milion razy lepszy.

Można, nawet jest kozag scena śmierci boomer

Opublikowano

To sobie sprawdzę na YT :)

4 minuty temu, oFi napisał(a):

Nie zastanawiało was tak jak i mnie co robi

Piła spalinowa

w szpitalu psychiatrycznym? Xd

Znaczy ja wiem ze to ma być mruganie okiem, ale krwa. To jest jak jebniecie bejsbolem w łeb bez kontekstu ze światem przedstawionym xd

Pewnie robi dokładnie to samo co maszynka do mielenia skitrana w piwnicy. Przecież ta cała klinika to tylko przykrywka do chorych eksperymentów genetycznych, a wiedząc jakim świrem jest Gideon, to ta piła często i gęsto szła w ruch.

Opublikowano

Mieszanka do mielenia to pewnie do karmienia tych ludzi innymi nieudanymi eksperymentami.

Opublikowano

Ciekawi mnie czy wszyscy pracownicy kliniki byli świadomi tego co się tam naprawdę dzieje. To by trochę tłumaczyło brak reakcji Leona na śmierć asystentki Gideona (kolo dosłownie pozwolił, żeby zginęła) oraz jego komentarz po wejściu do biura z masą walających się trupów ("what a fucking shame"). Taki wyjątkowo mało empatyczny jest Leon w tej odsłonie, też to zauważyliście?

Opublikowano

Myślę, że jest bardziej wqrwiony tym, że znowu się ten koszmar powtarza.

SMK0zm.gif

Nawet po ruchach jego widać, że ma dość i nawet już nic go nie rusza.

Taki trochę old snake z mgs4, brakuje tylko loadingu z fajką i kaszlania w przerywnikach.