Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Legend of Heroes: Trails in the Sky 1st Chapter

Featured Replies

Opublikowano

Trails in the Sky 1st Chapter to gra jrpg z serii The Legend of Heroes. Jej premiera była.. wczoraj P

trails-in-the-sky-1st-chapter-cover.cover_large.jpg

Jako fan anime i japońskich erpegów zanówiłem oczywiście swój egzemplarz skuszony gameplayami i krótkimi "recenzjami".

Trails-in-the-Sky-1st-Chapter_2024_12-19-24_007.jpg

Styl graficzny i mechaniki zapowiadają się bardzo dobrze. A czy będą jakieś innowacje, niestandardowe rozwiązania - to się okaże wkrótce podczas grania.

Ciekaw jestem czy jeszcze ktoś na forumku interesuje się kolejnym jrpg wydanym w tym roku.

Mam też nadzieję że gra zasłuży w pełni na swój topik.

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 601
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• SebaSan1981
    SebaSan1981

Im dalej tym lepiej i przyjemniej się gra. Fabuła rozwija się dość wolno, postacie są wyraziste, mają swoje historie i rozterki. Jednym z głównych bohaterów jest @Josh zwany tutaj Joshuą. Jest to

• SebaSan1981
    SebaSan1981

Już kilka godzin gameplayu za mną. I gra mi się zajebiście. Mechanika walki jest dużo lepsza od tej z Dragon Quest Heroes. Pozwala na walkę w real time albo przełączenie na tryb turowy. Pomniejsze det

Opublikowano

Wziąłem edycje ze steelbookiem, bo juz prawie nigdzie nie ma. Z graniem to chyba lepiej poczekać na drugą i trzecią część?

Opublikowano

Pewnie wyrobią się z trylogią przed tym jak Square Enix poda datę premiery ostatniej części Finala VII.

Opublikowano

Falcomowi samo portowanie czy tłumaczenie zajmuje lata, zero wiary że te remake'i będą wylatywać szybko. Ten akurat był ogłoszony ponad rok temu i wyglądał już wtedy dość zaawansowanie. Jasne, sporo rzeczy się przekopiuje, ale powiedzmy, że jak następny powstanie w rok to będzie ogurszok.

Opublikowano
  • Autor

19991d8783828-screenshotUrl.jpg

Już kilka godzin gameplayu za mną. I gra mi się zajebiście. Mechanika walki jest dużo lepsza od tej z Dragon Quest Heroes. Pozwala na walkę w real time albo przełączenie na tryb turowy. Pomniejsze detale, smaczki dotyczące mechaniki są dopracowane np wybór przed bossem czy chce sie walczyć czy może przełożyć to na później. Bardzo czytelna mapa, grafika i udźwiękowienie też bardzo spoko.

19991d84b9d91-screenshotUrl.jpg

Sporo jest scenek dialogowych, są bogate w voice acting a nie tylko "memłanie" jak wielu grach gdzie tylko najważniejsze kwestie są wypowiadane przez aktorów.

Sam początek do prologu to samouczek aby ogarnąć podstawy mechaniki. Ale nie zamula, pozwala poznać początek historii. Krindżu i dziecinady na szczęście brak.

Wciągnąłem się bardziej niż w DQ, która nadal należy do moich ulubionych serii ale teraz ma nowego konkurenta. Rozumiem już też dlaczego The Legend of Heroes jest tak popularne w Japonii. Gra ma specyficzny, bardzo przyjemny vibe i klimat po prostu.

Edytowane przez SebaSan1981
Pie#dolone literówki, tak to jest jak ma się palcy nie dostosowane do nowoczesnych maleńkich klawiatur smartfonów ;)

Opublikowano

Dragon Quest Heroes? Ten spinoff mousou? Czy niż zwykły Dragon Quest?

Seria jest w miarę popularna, choć to ciekawa sprawa, bo nie jest popularna w tym sensie co większość. Ostatecznie poinformowano niedawno o sprzedaży 9 mln sztuk gier z całej serii, ale mam wrażenie, że większość z tego to kupowanie gier wydanych dawno temu. Reputacja kultowego faworyta i bardzo długiej sagi sprawiają, że ludzie często długo po premierze "nadrabiają" te gry, i mają one spore nogi, bo wielu fanów powoli kupuje kolejne części. Na premierę żadna z nich właściwie nie była hitem - przykładowo, Trails of Cold Steel było tylko na 84. miejscu najlepiej sprzedających się gier w KKW w roku 2013. Pierwsza część chyba w ogóle nie była notowana, bo wydano ją tylko na PC, niszowej wtedy platformie, a dopiero po kilku latach zaczęła wychodzić na konsole, przy niewielkim rozgłosie. Jest też kwestia omijania przez jeszcze długi czas potem Nintendo, co mocno ograniczało zawsze zasięg w Japonii, zwłaszcza po upadku Vity.

Ogólnie powoli seria przebiła się z racji na to, że kto już zagrał, to dość często pokochał.

A to że tak powoli ją tłumaczyli na angielski, to dodatkowy powód.

Opublikowano
  • Autor

91wbL0Uf1tL.jpg

Do tych DQ Heroesów porównywałem. Mechanika w Trailsach wydaje się mieć więcej synergii i wspólpracy między postaciami. Ponadto swoje robi też tryb taktyczny, którego nie ma w Heroes. No ale Heroes to walka często z dziesiątkami przeciwników naraz, co ją nieco odróżnia od typowych jrpg-ów. Graficznie obie gry są do siebie dość podobne choć Trailsy prezentują więcej detali.

Opublikowano

Ok, pytałem dla pewności bo dawno nie słyszałem o tej grze hehe.

Opublikowano
  • Autor

Im dalej tym lepiej i przyjemniej się gra. Fabuła rozwija się dość wolno, postacie są wyraziste, mają swoje historie i rozterki.

1999e41393894-screenshotUrl.jpg

Jednym z głównych bohaterów jest @Josh zwany tutaj Joshuą. Jest to powściągliwy 16-tolatek z tajemniczą przeszłością, która wyjaśni się wraz z rozwojem fabuły. Estelle to jego przyrodnia siostra, charakterna zadziora ale zapominalska i naiwna. Jest też Sherazard, 23-letnia piersiasta Bracerka (profesja w stylu ochroniarza najemnika), która lubi popijać w lokalnej knajpie. W jednej ze scenek próbuje uwodzić nastoletniego Josha, oczywiście jest to pokazane w żartobliwym stylu - ale jest! Ciekawe co panna zmaluje potem?

1999e40be8d8-screenshotUrl.jpg

Inni bohaterowie pojawią się napewno później.

Odnośnie znajomych ksywek to okazuje się że forumowiczów w grze jest więcej. Podczas eksploracji napotykamy również.. @Figaro który ma swoją epizodyczną rolę w sadzie owocowym.

1999e4079b449-screenshotUrl.jpg

1999e4199ca58-a170E12A1EB2201B808.6552C76CF74F29AD_message_450374144678021_1759274002648.jpg

Ogólnie świat gry to korytarze z odnogami oraz specyficzne lokacje typu miasta, wioski, farny, kopalnie itd. Najfajniejsze że da się wchodzić do większości budynków, nie są one pustymi w środku makietami, wnętrza są ładnie wyposażone choć znajdziek w nich jest niewiele. Questy są różnorodne, trafiła się nawet pomoc na farmie, zbieranie jajek, zrywanie truskawek i dojenie krów!

1999e4108c868-screenshotUrl.jpg

Bossfighty są wymagające. Na poziomie Nightmare (jest za to trofik!) chwila nieuwagi i następuje szybki zgon. Tu bardzo ważny jest wybór elementów/skilli oraz biżuterii chroniącej przed konkretnymi typami klątw i debuffów zależnie od przeciwników. Nie ma na szczęście random fights, do każdego przeciwnika można podejść samodzielnie oraz uciec jeśli chce nas zaatakować.

1999e4153fc73-screenshotUrl.jpg

Ogólnie gierka jest mega miodzio, z każdą godziną bawię się coraz lepiej!

Opublikowano

Dojenia krów chyba nie było w oryginale. Jak rozumiem zostały wprowadzone tego typu zmiany i dodatki. Ładnie to wygląda. Co zrobiłeś z włosami Schery, że jest blondi? :P

Opublikowano

Graficznie bardzo przyjemnie dla oka to wygląda.

Opublikowano

Spoko styl graficzny, wygląda to o wiele bardziej kolorowo i animkowo niż poprzednie części.

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, DarkStar napisał(a):

Co zrobiłeś z włosami Schery, że jest blondi? :P

Kupiłem gdzies w sklepiku z akcesoriami w grze. Były tam też okulary, zielone i czerwone kolory włosów dla rodzeństwa.

Są też inne kosmetyczne bajery, jak te plecaczko króliczki i inne ozdóbki dostępne za realny hajs. Ot takie pierdółki za funt i pisiont pi. Nie zdzierają na szczęście.