Opublikowano 29 lipca29 lip Rozmiar ma znaczenie zdecydowanie, kostka prezentuje się fajnie i nie wadzi, wszystko wieksze by mi nie pasowało.
Opublikowano 29 lipca29 lip Godzinę temu, Chewie napisał(a):Zauważyłem, że dużo ludzi chce SM do staroci i emulatorów, nie lepiej do tego kupić jakiegoś mini pc z apu za połowę ceny?No to też jest alternatywa, tym bardziej że tam chyba też można postawić Steam OS?
Opublikowano 29 lipca29 lip Zachciało mi się Szrot Maszine aka bc-250, ale nie mam drukarki, czasu i chęci na zabawę w składanie, testowanie, dopasowywanie, konfigurację itp. więc kupiłem gotowca za ok. 1200 zł na olx.Wszystko pięknie poskładane w małej wydrukowanej obudowie, 3 wentylatorowa konstrukcja, 2 na przedni radiator, jeden na backplate, odblokowane 40 CU, podkręcony, dobija max do 72*c i i cichutko sobie szumi, na pokładzie jest bazzite. Może i bym przetestował tego cachiego, ale znów - nie chce mi się, wszystko działa, więc nie ruszam.Pewnie samodzielne złożenie by wyszło taniej (chociaż ceny bc-250 mocno podskoczyły i teraz goła płyta jest za ok 800 zł, tu miałem w zestawie dysk m2 za 400 zł, a gdzie jeszcze reszta?), ale nie mam już kompletnie ochoty na takie grzebanie, wyszło ~3x taniej niż najtańszy wariant SM, wydajność podobna, do sporadycznego grania nic więcej nie potrzeba. Nie jest tak piękny jak Gabenowa kostka, ale do poważnego grania to ja mam kąkuter z windowsem.
Opublikowano 29 lipca29 lip O właśnie, też kupiłem BC-250 i chciałem się bawić. Potem uznałem, że nie będę się jednak pierdzielił z tym wycinaniem finów pod chłodzenie, drukowaniem obudowy. Szkoda mi czasu i nerwów. Za to też widziałem na olx takie już złożone gotowce i na pewno wychodzi to dużo bardziej opłacalnie jak SM.
Opublikowano 29 lipca29 lip 3 godziny temu, ASX napisał(a):Jest ich całkiem sporo i byli jeszcze przed Steam Machine, tylko podobnie jak SM nie są zbyt popularneDokładnie, ale bardziej popularne są chyba własne buildy niż gotowce: https://www.reddit.com/r/sffpc/Sam mam takiego steam boxa złożonego "low costowo" z tego co zostało mi z gratów pod AM4 + 9070XT + cachyos (z softem z steam os i podobnie skonfigurowany).Złożony z ciekawości i dla zabawy, a finalnie gram na nim przez ostatnie pól roku dużo więcej niż na konsolach i biurkowym PC z RTX4090... Jednak ten ala konsolowy feeling i jednocześnie otwartość robią swoje, jakiś czas temu do kompletu dorzuciłem jeszcze Steam Controller.
Opublikowano 29 lipca29 lip Fajna buda, jaki model?Gugiel mi już znalazł - fractal design ridge. Edytowane 29 lipca29 lip przez Atherius