Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Dziwne że najlepszy roguelike w historii nie ma swojego tematu - więc przy sequelu można naprawić ten błąd, bo właśnie wpadł nowy trailer.

Early access za dwa tygodnie

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 480
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano
  • Autor

Niezły debiucik jak na pełnopłatny Early Access

Zrzut ekranu 2026-03-05 220652.png

Zrzut ekranu 2026-03-05 220746.png

obama

Edytowane przez Observer

Opublikowano

W żadnej innej grze nie spędziłem tyle godzin co w pierwszej części, więc na nic nie czekałem tak bardzo jak na dwójkę.

8h, które nabiłem od wczoraj, to jest nic w porównaniu z tym, ile nabiłem w jedynce i ile nabije w dwójce przez następne kilka lat, ale cholernie ciężko mi się oderwać i dla mnie w zasadzie nic innego już nie musi wychodzić. 67 złoty za takie cudo, to jest aż ciężkie do uwierzenia.

Opublikowano
21 godzin temu, Observer napisał(a):

Niezły debiucik jak na pełnopłatny Early Access

Zrzut ekranu 2026-03-05 220652.png

Zrzut ekranu 2026-03-05 220746.png

obama

image.png

łoj panie :D.

Opublikowano

Jakby Playstation zobaczyło takie cyferki to by na PC ich gry lądowały w tym samym terminie co na kąsoli ;).

Opublikowano

Aaaaalbo ludzie, którzy przestają grać w Highguard znaleźli w końcu coś dla siebie.

Opublikowano

Gra może i fajna ale nie podoba mi się ten styl graficzny. Zbyt proste, uproszczone to wszystko i kolorowe.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Kangus napisał(a):

image.png

łoj panie :D.

Więcej niż Arc Riders, Resident Requiem i Marathon razem wzięte spicy Nieźle bank chłopaki rozbili.

4 godziny temu, Ludwes napisał(a):

W żadnej innej grze nie spędziłem tyle godzin co w pierwszej części, więc na nic nie czekałem tak bardzo jak na dwójkę.

8h, które nabiłem od wczoraj, to jest nic w porównaniu z tym, ile nabiłem w jedynce i ile nabije w dwójce przez następne kilka lat, ale cholernie ciężko mi się oderwać i dla mnie w zasadzie nic innego już nie musi wychodzić. 67 złoty za takie cudo, to jest aż ciężkie do uwierzenia.

Tak samo jak u mnie, ja gram prawie codziennie od kilku lat, tu run przed snem, a tu speedrun na kibelku i pewnie mam kilka tysięcy godziny nabite. Nie mówiąc o lotach czy jeździe pociagiem - ogólnie na telefonie mam tylko jedną grę i mi wystarcza. Były chwilowe skoki w bok na Balatro, Monster Trainy i inne klony, no ale to nie to samo.

Dwójka póki co po kilku godzinach gry zapowiada się wspaniale, idealnie połączyli przeniesienie znanych rzeczy z wprowadzonymi nowościami. Na razie wygląda że pieczą sequel idealny, zwłaszcza biorąc pod uwagę że to póki co early access z niepełna zawartością.

Nowe postacie tylko liznąłem, najpierw zrobię wszystkie ascencions starą ekipą i zaczynam uczyć się nowych. Na razie najbardziej intrygujace są dla mnie zmiany jakie wprowadzili do postaci jakie znam już na wylot, a debiutantów zostawie sobie na deser.

39 minut temu, Plugawy napisał(a):

Gra może i fajna ale nie podoba mi się ten styl graficzny. Zbyt proste, uproszczone to wszystko i kolorowe.

Przyznam że mi też średnio siedziało przed premierą na materiałach, ale po ograniu samodzielnie mi siadło. Gra jest zdecydowanie bardziej animowana niż jedynka, no ale nie oszukujmy się pierwsza część była bardzo oszczędna graficznie, bo przy takich grach najbardziej się liczy żeby grafika była czytelna i nie męczyła po kilkudziesięciu godzinach. Na pewnym poziomie i tak włączasz fast mode i patrzysz głównie na karty, a grafika to szum w tle.

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Próbowałem grać w jedynkę, spędziłem kilkanaście godzin, ale nie mogłem pokonać pierwszego bossa XD Jestem takim głąbem, czy bez czytania jakichś poradników nie da rady? Miałem wrażenie, że trzeba mieć konkretne buildy, żeby cokolwiek zrobić.

Opublikowano

Gra nie należy do najłatwiejszych. Mnie też te 5 lat temu nie szło od razu najlepiej (aczkolwiek pamiętam, że akurat dosyć często dochodziłem do drugiego aktu, a nawet i trzeciego) i największe postępy zacząłem robić, gdy po prostu zacząłem na Youtubie oglądać kogoś, kto umie w to grać.

W pierwszym akcie nie wolno unikać walk, bo im więcej walczysz, tym dostajesz więcej kart, im masz większy wybór kart (aczkolwiek niekiedy najlepszym rozwiązaniem jest nie wzięcie żadnej karty; btw warto jak najszybciej starać się pozbywać podstawowych ataków, żeby nie zaśmiecały talii), tym częściej znajdujesz coś naprawdę dobrego, a wtedy możesz już zacząć polować na elitarnych przeciwników, którzy dają relikty i lepsze karty, a ty stajesz się jeszcze lepszy, a i już wtedy powinieneś mieć jakieś wyobrażenie o tym, w którą stronę idzie twoja talia. Oczywiście żeby to wszystko wiedzieć, to potrzeba spędzić trochę czasu z grą, ale jak komuś od wielu godzin nie idzie zbyt dobrze, to wiadomo, że gdzieś tam pojawi się frustracja i zniechęcenie, więc wydaje mi się, że odpalenie takiego jednego, dwóch, a może i kilku filmików byłoby dobrym rozwiązaniem, bo jak już zaczniesz ogarniać jako tako, to po prostu wpadniesz i nie będziesz mógł się oderwać. Gra jest naprawdę głęboka i w zasadzie na każdym kroku musisz podejmować jakieś decyzje (o, walczę z tym bossem na końcu aktu, więc wypadałoby wybierać takie a nie inne karty, które są na niego bardziej przydatne; mam mniej niż połowę życia, więc powinienem odpocząć przy ognisku, ale może ulepszenie tej karty sprawi, że nie stracę w ogóle życia; wybranie tej drogi zmusi mnie do czterech walk z rzędu, może warto wybrać taką, która będzie miała pytajnik/sklep/ognisko między nimi?). No mógłbym gadać godzinami.

Opublikowano

Jedynke skończyłem tylko jedną postacią co w zasadzie oznacza, że jej nie skończyłem. Nie wiem teraz czy wracać do jedynki czy zacząć 2 notsure

Opublikowano
  • Autor

W fabule się nie pogubisz ;) Jak przeszedłeś jedną postacią to masz już jako takie pojęcie

2 godziny temu, Ludwes napisał(a):

Gra nie należy do najłatwiejszych. Mnie też te 5 lat temu nie szło od razu najlepiej (aczkolwiek pamiętam, że akurat dosyć często dochodziłem do drugiego aktu, a nawet i trzeciego) i największe postępy zacząłem robić, gdy po prostu zacząłem na Youtubie oglądać kogoś, kto umie w to grać.

W pierwszym akcie nie wolno unikać walk, bo im więcej walczysz, tym dostajesz więcej kart, im masz większy wybór kart (aczkolwiek niekiedy najlepszym rozwiązaniem jest nie wzięcie żadnej karty; btw warto jak najszybciej starać się pozbywać podstawowych ataków, żeby nie zaśmiecały talii), tym częściej znajdujesz coś naprawdę dobrego, a wtedy możesz już zacząć polować na elitarnych przeciwników, którzy dają relikty i lepsze karty, a ty stajesz się jeszcze lepszy, a i już wtedy powinieneś mieć jakieś wyobrażenie o tym, w którą stronę idzie twoja talia. Oczywiście żeby to wszystko wiedzieć, to potrzeba spędzić trochę czasu z grą, ale jak komuś od wielu godzin nie idzie zbyt dobrze, to wiadomo, że gdzieś tam pojawi się frustracja i zniechęcenie, więc wydaje mi się, że odpalenie takiego jednego, dwóch, a może i kilku filmików byłoby dobrym rozwiązaniem, bo jak już zaczniesz ogarniać jako tako, to po prostu wpadniesz i nie będziesz mógł się oderwać. Gra jest naprawdę głęboka i w zasadzie na każdym kroku musisz podejmować jakieś decyzje (o, walczę z tym bossem na końcu aktu, więc wypadałoby wybierać takie a nie inne karty, które są na niego bardziej przydatne; mam mniej niż połowę życia, więc powinienem odpocząć przy ognisku, ale może ulepszenie tej karty sprawi, że nie stracę w ogóle życia; wybranie tej drogi zmusi mnie do czterech walk z rzędu, może warto wybrać taką, która będzie miała pytajnik/sklep/ognisko między nimi?). No mógłbym gadać godzinami.

Ja z kolei przeszedłem wszystkimi postaciami zanim w ogóle pomyślałem żeby filmików szukać, więc to nie jest tak że trzeba coś oglądać żeby zacząć wygrywać. Aczkowliek zgadzam się że gra jest trudna, chyba najtrudniejsza w jaką grałem. Wystarczy powiedzieć że jak w Soulsach najlepsi robią no hita na bongosach, tak tutaj największe łby ścigają się ile raz pod rząd w ogóle przejdą runa na najwyższym poziomie. Bo tak, nawet najlepsi gracze na świecie po prostu przegrywają normalne runy.

Z tym cięzkim początkiem to chyba twórcy tez to skumali, bo w StS II wydaje mi się że pierwszy odpalony run jest ustawiony pod gracza tak żeby każdy doszedł w miarę daleko - np. w pierwszym evencie dostajesz jakieś jajko które zmienia się w bardzo dobry atak na ognisku - jak czytam reddita to każdy go miał za pierwszym runem, a teraz mam już kilka godzin nabite i nigdy go drugi raz nie spotkałem, więc to musi być jakiś ultra rare event który specjalnie ustawili żeby każdy trafił zaraz po odpaleniu gry.

Z tego co widzę nawet Rysław wygrał swój pierwszy run, więc coś jest na rzeczy cool2

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Jak dla mnie jest w sam raz raczej, tak żeby bez jakiegoś wielkiego kombinowania "przejść" pierwszy raz. Zajęło mi to pewnie bardzo długo, trochę się zbierało wiedzę, trochę zależało od szczęścia, ale pasowało mi to. Nie było to tak jak w FTL czy Spelunky że nigdy nie powąchałem końca hehe. Ale jak się lubi grać to co za różnica, jakim etapem to jest nazwane w grze?

Ale już kolejne poziomy, i regularne ich zaliczanie, wydają mi się hardkorem, że nawet nie wiem, jak ludzie to robią. Spędziłem ze Slejem może pod 100 godzin i uznałbym, że bardzo casualowo sobie liznąłem na Switchusiu do pociągu.

W necie ludzie gadają o A17-A20 w taki sposób, jak ja myślę o podstawowym lol.

Opublikowano
33 minuty temu, Observer napisał(a):

Bo tak, nawet najlepsi gracze na świecie po prostu przegrywają normalne runy.

Przeszedłem raz(za 3 albo 4 podejsciem), ja mam duze doświadczenie w planszowkach i ja czułem ze RNG moze mnie stawiac w takich sytuacjach, w których po prostu od początku partii ona jest przegrana, a nawet jak nie pojedyncza partia to run moze byc skazany na porażkę nawet jak jeszcze o tym nie wiesz. Również musza sie karty które dostajesz po walkach dobrze combic, bo bez tego kicha. Mozesz też zacząć isc w jakies combo a potem sie okazuje ze jednak wyszlo kiepskie, bo potem kart pod to nie bylo. Generalnie nie spodobał mi sie system. Ofc rozumiem ze jak ktos ma duzo godzin to bedzie lepiej grać, ale miałem poczucie ze to nie zawsze moja wina. Nie lubie tak.

Najgorsze imho jest to poczucie jak przegrywasz i masz poczucie, że to było przegrane tak naprawde juz 3 walki temu.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, Kangus napisał(a):

Mozesz też zacząć isc w jakies combo a potem sie okazuje ze jednak wyszlo kiepskie, bo potem kart pod to nie bylo. Generalnie nie spodobał mi sie system. Ofc rozumiem ze jak ktos ma duzo godzin to bedzie lepiej grać, ale miałem poczucie ze to nie zawsze moja wina. Nie lubie tak.

Brzmi jednak jak skill issue. Dosłownie jest tylko jeden z 18,4 tryliona seedów który jest udowodniony jako niewygrywalny (jest na ten temat niezłe opracownie:https://oohbleh.github.io/losing-seed/) i to dopiero na A18. Jak na A0 coś przegrasz to spróbuj uruchomić ten sam seed i podjąć inne decyzje, a zobaczysz że wszystko jest do zrobienia. To jest po prostu trudna gra, na A20 brutalnie trudna i niewybaczająca błędów, ale bym nie powiedział, że jest nieuczciwa. Podejrzewam że ci najlepsi gracze co grają streaki po kilkadziesiąt na A20 jak Baalorlord czy XecnaR to na A0 mają 100% winrate, po prostu tam nie grają bo dla nich żadne wyzwanie.

Opublikowano
5 minut temu, Observer napisał(a):

Brzmi jednak jak skill issue. Dosłownie jest tylko jeden z 18,4 tryliona seedów który jest udowodniony jako niewygrywalny (jest na ten temat niezłe opracownie:https://oohbleh.github.io/losing-seed/) i to dopiero na A18. Jak na A0 coś przegrasz to spróbuj uruchomić ten sam seed i podjąć inne decyzje, a zobaczysz że wszystko jest do zrobienia. To jest po prostu trudna gra, na A20 brutalnie trudna i niewybaczająca błędów, ale bym nie powiedział, że jest nieuczciwa. Podejrzewam że ci najlepsi gracze co grają streaki po kilkadziesiąt na A20 jak Baalorlord czy XecnaR to na A0 mają 100% winrate, po prostu tam nie grają bo dla nich żadne wyzwanie.

To co napisałeś zakłada ze od poczatku znasz pelny rozkład seeda, a jako gracz go nie znasz. Jakbym mial podgląd kart do wyboru od startu czy przeciwnikow to co innego.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
  • Autor

O każdej karciance tak można powiedzieć, jakbyś w pokerze czy black jacku miał podgląd kart których nie widzisz to też by ci się łatwo grało ;) A jak zwykle chodzi o to żeby przewidywac jakie jest prawdopodobieństwo danej sytuacji i grać pod te szanse. A żeby dobrze przewidywać musisz poznać grę.

W miare jak poznajesz wrogów i karty, to lepiej odczytujesz co jest dobrym posunięciem. Ja w miarę szybko Ironcladem przeszedłem grę po raz pierwszy, ale potem zajęło mi z 30 godzin prób żeby ubić prawdziwego bossa. A teraz robię to przed snem na telefonie dla relaksu. To wszystko kwestia wprawy.

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Dlatego nie przepadam za wieloma karciankami :). Nie wiem czy jestes planszówkowy, bo pojade tym tematem. Lubie dominiona, bo masz rynek ktory znasz od startu, ale juz star realms jest gorsze, bo właśnie pojawia sie ten problem co tu. Zaczniesz brac jakis kolor kart a potem sie okaże, że to bylo bez sensu, bo reszta kart do combo wylądowała pod koniec talii rynku i nic z tym nie zrobisz, wręcz sobie zepsułeś rękę, bylo iść w inny kolor :). Akurat sa inne gry gdzie to bardziej boli niz przy star realms. Nie lubie rogalikow co do zasady tez wiec nie dziwne ze mi nie podeszło. Jak grałem hadesa mialem te same zastrzeżenia, zaczynałem wybierac skille, a potem sie okazuje ze nie rzuca niczego co sie fajnie z tamtymi co wybrałeś na starcie combi, mozesz zmienic strategie, ale to co wybrałeś na starcie cię wtedy oslabia.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Ponad pół miliona w peaku, masakra. 1.0 wyjdzie w przyszłym roku od razu na WinStore albo chociażby konsole?

Musiałem sobie przypomnieć moje statystyki z jedynki, 4 postaciami ukończyłem grę, łącznie 79h. To była jedna z tych gier, które wzięły mnie z zaskoczenia.

Edytowane przez SnoD