Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 4 minuty temu, devilbot napisał(a):helix to nic nie znaczący elektro-śmieć będzieoczywiście że tak9 minut temu, Soban napisał(a):Zostaje sonka jako default konsola stacjonarna i switch jako maszyna do nintendo.oczywiście że tak
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Dwie strony zapełnione już przez ludzi którzy nie grają na Xie. A to tylko logo wrzucone na Twittera było
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 34 minutes ago, devilbot said:Tam będzie Xbox w postaci chipa w tym pc.Jako że Xbox Series to jest pc, zdanie należy czytać jako "tam będzie pc w postaci chipa w tym pc".
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Do zmarłego dziadka, co dawał pieniążki i dobre slowo powiedział to też na wszystkich świętych przychodzi rodzina by powspominać.Myślę, że tutaj sytuacja w tym temacie jest podobna.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Będą jaja jak Sony poblokuje wydane już gry na PC żeby ich czasem ktoś na tym Xboxie nowym nie odpalił.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Dobra, przynajmniej nie będą udawać już osobnego sprzętu,to PCtowe frukta wpadną w różnych postaciach.Czym mógłby się Helix wyróżnić? Może Kinect i powrót do wizji Mattricka?
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Godzinę temu, devilbot napisał(a):Tam będzie Xbox w postaci chipa w tym pc.I to się opłaci, żeby tam wciskać i normalny układ i jeszcze ten? Gdzieś to stoi o tej integracji? Żeby się nie okazało że ta kompatybilnośc to w postaci chmury ;).
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 26 minut temu, aph napisał(a):Może KinectTak, a na Sony wróci Eye ToyOby jak najmniej takich gimmicków w kolejnej generacji, wszystkim tego życzę
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Za niedługo Valve wejdzie ze swoim Steam Machine i to będzie faktyczna konkurencja dla tego sprzętu. M$ słusznie zauważył, że kasę robi się na abonamencie, więc co to za różnica czy grasz na XBOXie czy na PC, czy na czym tam oni myślą, że grasz - masz płacić abonament. Jeśli faktycznie udostępnią inne sklepy typu Epic (być może) lub Steam (w co wątpię), to bankowo będą to tylko wybrane produkcje, które będą miały znaczek "Dostępne na Helix®". Podejrzewam też, że będą to tylko starsze produkcje, nikt nie będzie za wcześnie dostawał znaczka "kup pan taniej na kluczykowni". Zobaczymy, robi się ciekawie. Nie mam pojęcia ile sprzęt musiałby dzisiaj kosztować, żeby być lepszym od średniego peceta w podobnej specyfikacji (na którym przecież działa Game Pass). Czas pokaże, M$ robi pierwszy ruch.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 1 godzinę temu, Qbon napisał(a):Będą jaja jak Sony poblokuje wydane już gry na PC żeby ich czasem ktoś na tym Xboxie nowym nie odpalił.Jeśli technicznie rzecz biorąc nowy Xbox będzie customowym PC, to raczej mogliby mieć z tym problemy natury prawnej.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 3 godziny temu, Kangus napisał(a):Jedyny plus takiego sprzętu to prekompilowane shadery pod jedną konfiguracje. Stutter na PC to srogi problem.Stutter związany z kompilacją shaderów to już przeszłość.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Konsola która odpali gry z PC? To tak jak te małe chińskie konsolki z Androidem okazały się hitem bo odpalają wszystko od atari 2600 po ps2, tak tutaj konsola którą podłączę pod tv i odpali mi wszystko w co dotychczas zagrałem… no day one dla mnie
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 25 minut temu, tjery napisał(a):Stutter związany z kompilacją shaderów to już przeszłość.Co? :D Chyba sobie żartujesz. Zagraj sobie w Keepera na PC, powodzenia, albo teraz jest demko Darwins Paradox :D. Jak masz 7800x3d/9800x3d i grasz w 60 fps, to może tego aż tak nie odczuwasz, bo masz procek, który często to policzy zanim przychaczy, a jak się przykrztusi to krócej, ale nic sie nie zmieniło :). Ew jak masz steamdecka, bo ten ściąga prekompilowane shadery właśnie :). Część gier robi prekompilacje na początku, ale to często i tak nie załatwia sprawy w 100%. I tak wiem, że jest jeszcze traversal stutter i to nie to samo, ten drugi jest też na konsolach :). Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez Kangus
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 34 minuty temu, SnoD napisał(a):Jeśli technicznie rzecz biorąc nowy Xbox będzie customowym PC, to raczej mogliby mieć z tym problemy natury prawnej.Tak tylko patrząc na irracjonalne decyzje Sony w ostatnich latach i mocno antykonsumenckie podejście to nic mnie już nie zdziwi. Inna sprawa, że wtedy to już byłby szczyt w ich wykonaniu, bo jeśli coś takiego by zrobili to nikt by nie miał pewności czy mu korpo nie zabierze produktu. Nie wiem, wydaje się to kompletnie irracjonalne ale j.w.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Valve się spieszy widać bo po prezentacji Helixa nikt już im tego nie kupi:
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Tyle, że Helix to z tego co mówiło AMD najszybciej przyszły rok. Tak czy owak na pewno Valve się nie uśmiecha że Xbox teraz ruszył z jakimś marketingiem, nawet jak niewiele mówiącym.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 16 minut temu, Kangus napisał(a):Co? :D Chyba sobie żartujesz. Zagraj sobie w Keepera na PC, powodzenia, albo teraz jest demko Darwins Paradox :D. Jak masz 7800x3d/9800x3d i grasz w 60 fps, to może tego aż tak nie odczuwasz, bo masz procek który często to policzy zanim przychaczy, ale nic sie nie zmieniło :). Ew jak masz steamdecka, bo ten ściąga prekompilowane shadery właśnie :). Część gier robi prekompilacje na początku, ale to często i tak nie załatwia sprawy w 100%. I tak wiem, że jest jeszcze traversal stutter i to nie to samo, ten drugi jest też na konsolach :).No ok, wszystkich gier nie mam ogranych, więc w jakichś mniejszych pojedynczych może jeszcze się zdarza, ale to raczej wyjątki. A zmieniło się pod tym względem, że żadna "duża"/znana gra nie ma obecnie z tym problemów.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Oczywiście to tylko ANALIZATu cały artykuł Wccftech'This is Going To Be Pretty Powerful': Next-Gen Xbox Proj...The next-gen Xbox Project Helix is set to be a powerful system, delivering at least 5x faster performance in raster when it launches in 2027
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Teraz, tjery napisał(a):No ok, wszystkich gier nie mam ogranych, więc w jakichś mniejszych pojedynczych może jeszcze się zdarza, ale to raczej wyjątki. A zmieniło się pod tym względem, że żadna "duża"/znana gra nie ma obecnie z tym problemów.Jest odwrotnie- większość dużych gier, szczególnie na UE 5.0 ma problemy. I to pomimo prekompilacji na starcie. Jaki masz CPU i w jakim framerate grasz? Na PC przy najmocniejszych prockach jak ktoś albo nie jest czuły albo gra na niskim framerate to może tego tak nie czuć, ale jak gra będzie napisana pod konsole pod wydajność tamtego procesora, a potem dostaniesz port i nie masz tak dużego przerostu, to będzie problem. Mój procek wyciska 90+ fps w prawie wszystkich nowych grach, ale jak się pojawi kompilacja to niestety, ale stutter się pojawia.Przykład:Na 9800x3d nadal jest stutter, tyle że spadek będzie do ok 16,7 ms, więc można tego nie poczuć, to nie znaczy że go nie ma. Ale na 3600, który jako tako daje radę w 50-60 fps z tą grą przez ten sam stutter potrafi być przycinka do 0. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Kangus
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 14 minut temu, Kangus napisał(a):Jest odwrotnie- większość dużych gier, szczególnie na UE 5.0 ma problemy. I to pomimo prekompilacji na starcie. Jaki masz CPU i w jakim framerate grasz? Na PC przy najmocniejszych prockach jak ktoś albo nie jest czuły albo gra na niskim framerate to może tego tak nie czuć, ale jak gra będzie napisana pod konsole pod wydajność tamtego procesora, a potem dostaniesz port i nie masz tak dużego przerostu, to będzie problem.Nie jest. Daj mi przykłady, DF testuje każdą większą grę i obecnie nie ma już problemów ze stutterem stricte z kompilacji shaderów. Teraz poza eksami Sony (i grami o R* :) )nie ma portów na PC, wszystko wychodzi równocześnie, a w sumie to o wiele więcej wychodzi najpierw na PC, potem na konsole.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, tjery napisał(a):Nie jest. Daj mi przykłady, DF testuje każdą większą grę i obecnie nie ma już problemów ze stutterem stricte z kompilacji shaderów. Teraz poza eksami Sony (i grami o R* :) )nie ma portów na PC, wszystko wychodzi równocześnie, a w sumie to o wiele więcej wychodzi najpierw na PC, potem na konsole.Edytowałem posta i wrzuciłem. Przecież Alex nadal co chwile jęczy :).
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, Kangus napisał(a):Edytowałem posta i wrzuciłem. Przecież Alex nadal co chwile jęczy :).Tu mnie masz, OW2 nie widziałem, ale to jest takie techniczne gówno w każdym calu, że nie ma co tego liczyć ;) Alex jęczał jakiś czas temu, teraz każda duża premiera jest git.A żeby coś w temacie bardziej, to ciekawi mnie ta opcja konsolo-PC, co z tego wyjdzie, na moje przyjmie się spokojnie, widzę, że sporo osób nie ma PC m.in. dlatego, że gra w salonie i ciężko, a jest tyle zajebistych gier i gatunków dostępnych/o wiele bardziej popularnych tylko na PC, że może to wypalić, jak sobie do tvka w salonie to podepniesz. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez tjery
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Chyba oglądamy inne materiały, ale cieszę się że u Ciebie jest git, ja ogrywam sporo gierek(nadal mam aktywny GP i nawet jak nie przejdę to sprawdzam) i u mnie git nie jest, ale ja mam 5700x3d, który jak pisałem praktycznie pozwala mi wszystko ogrywać w 90 fps+(bez FG) i to jest zwykle mój target, na to ustawiam cap choć zwykle gierki mi chodzą 100fps+. Ale jednocześnie na kompilację nie jest przerośnięty i ją czuć :). Wspominanego Keepera poszedłem o grywać na XSX przez to(mimo 30 fps na konsoli), bo tam był mega dramat, kumpel z 7800x3d mówił że u niego w miarę spoko ten Keeper dawał radę.. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Kangus