Opublikowano 5 godzin temu5 godz. W ogóle Squaresoft zaczął wydawać jedno FF singlowe w roku, wreszcie zauważyli, że to ma sens. I jaka różnorodność gra akcji, RPG akcji, taktyczne RPG, HD-2D RPG turowe i ciągle rozwijane MMO, seria wraca na dobre tory po latach tułaczki.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ja mam tylko nadzieję, że zespół od remake 7 dostanie np FFXVII do zrobienia. Wydaje się że rozumieją te serie bardzo dobrze, być może to kwestia tego, że mają na czym się opierać, ale mimo wszystko myślę że zasługują na szansę po tej trylogii.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Teraz, agst napisał(a):Ja mam tylko nadzieję, że zespół od remake 7 dostanie np FFXVII do zrobienia. Wydaje się że rozumieją te serie bardzo dobrze, być może to kwestia tego, że mają na czym się opierać, ale mimo wszystko myślę że zasługują na szansę po tej trylogii.Zdecydowanie zasługują, zdziwię się jak XVII będzie przypominać XVI.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 23 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):Zdecydowanie zasługują, zdziwię się jak XVII będzie przypominać XVI.Ja liczęze 17 już się dawno robi. A Ci 18 dostaną.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Ten team po kilkunastu latach napierdalania jednego projektu jest tak wypalony, że na pewno będą przemeblowania po skończeniu. Mimo sukcesu gry, kilka czołowych postaci tego projektu może długo pauzować, a nawet odejść ze Square. Ponadto Yoshida już po skończeniu 16 wyraził brak chęci do ponownego wchodzenia w taką sprawę. Biznesowo, FF14 wydaje się znacznie pewniejszą krową dla Square Enix - szacuje się, że z FF14 jest rocznie 30-40 mld jenów przychodu, czyli każdego roku więcej, niż całe FF16 przyniosło po tylu latach robienia jednorazowej gry. W skrócie mówiąc, FF14 jest zyskowne, bardzo.Będę mocno zaskoczony, jeśli usłyszymy o "siedemnastce" w najbliższym czasie. Z wypowiedzi studia wynika, że seria raczej będzie kontynuować w tym stylu, niż w stylu FF 16 - że to będzie open world RPG. Taki jest wniosek Square z robienia obu gier, ale następna duża gra z serii jest raczej na etapie dyskusji.W tym momencie, po tylko niezłej sprzedaży FF7 i słabej FF16, po problemach Dragon Questa, Square Enix musi przede wszystkim zarobić trochę kasy. A to zrobią być może takimi gierkami, jakie teraz zapowiadają - te wszystkie "2D-HD" są dużo, dużo tańsze do robienia niż wielki Fajnal, właściwie to wymagają głównie w miarę znających gatunek ludzi potrafiących robić assety i blueprinty w UE, a taka osoba w Japonii zarabia tyle co u nas babcia klozetowa, za to gry nawet nieźle się sprzedają. Myślę, że akcjonariusze wcale nie naciskają, by robić nowego dużego Fajnala jak najszybciej - to na ten moment słaby biznes dla firmy.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. No właśnie z tą siedemnastką to jest trochę zagadka. Minęły 3 lata od szesnastki i ciężko uwierzyć, że prace nad XVII w ogóle by przez ten czas nie ruszyły. Z drugiej strony nie ma za bardzo komu tej siedemnastki aktualnie robić. Squeenix ma 3 główne teamy i każdy jest czymś zajęty.CBU1 - od 10 lat pracuje nad rimejkami siódemki i dopiero w przyszłym roku będą wolni.CBU2 - team od Dragon Questów, Niera, Bravely Default czy też Octopath Traveler i reszty mniejszych projektów. Obecnie skupieni głównie na Dragon Quest XII.CBU3 - team od FFXIV, chociaż to oni zrobili też szesnastkę, więc teoretycznie mogliby dostać zlecenie na siedemnastkę. Tylko, że szef zespołu Naoki Yoshida jakiś czas temu powiedział, że nie chce robić kolejnego dużego fajnala i woli skupić się nad dalszym rozwijaniem swojego MMO.Optymalną opcją wydaje się pomysł, że w CBU1 powstała jakaś mała ekipa, która zaczęła wstępne prace nad FFXVII, a reszta zespołu dołączy do nich, kiedy skończą się prace nad ostatnią częścią rimejków siódemki.Za kawał świetnej roboty, jaką wykonali przy odświeżeniu FFVII po prostu zasługują na szansę, żeby zrobić następnego dużego fajnala. Mają na to papiery jak mało kto.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. No właśnie z ww. powodów, łatwo w to uwierzyć. Nikt ich też nie ciśnie naprawdę, bo w sumie kto ma cisnąć ludzi którzy nie chcą czegoś robić, żeby stracili dla niego pieniądze. Jest to w miarę wprost mówione przez ludzi firmy.FF7 to jest obecny duży Fajnal, wszyscy nad nim siedzą. Jak ktoś chce to może sobie dopisać jedną liczbę pomiędzy tytułem i liczbą i mieć 17.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Między kolejnymi dużymi grami niech ogarną remake 2D-HD FF IV, VI, Chrono Trigger i nowe FF Tactics.