Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation Extreme #1 (1994-1996)

Featured Replies

Opublikowano

Żeby pomieścić wszystkie dobre tytuły to by trzeba było zrobić nie 3 części wydania, tylko z 10.

• Odpowiedzi 423
  • Wyświetleń 30,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powiem ci szczerze, że w pierwszej chwili byłem sceptyczny w kwestii prowadzenia tego specjala, bo dopiero co skończyliśmy Kompendium PSX i czułem zmęczenie materiału. Dałem sobie kilka dni na zbadani

• MichAelis
    MichAelis

A wiecie że Sony miało robić czytnik CD do Snesa?? już się nie mogę doczekać aż poznam tę historię

• Ja w sumie przygotowałem nawet taki pseudo plakat na wzór filmowego, może Piechota wrzucą na sociale, tam w sumie będą wszyscy autorzy wymienieni w ksywkach.

Opublikowano

Wiem, że magazyn nie jest z gumy, ale brakuje mi Tekkena z 1995.

Poza tym świetna robota.

Opublikowano
4 godziny temu, Tokugawa1982 napisał(a):

Wiem, że magazyn nie jest z gumy, ale brakuje mi Tekkena z 1995.

Poza tym świetna robota.

Jest (mini) recenzja ;)

Opublikowano

Pięknie wrócić do czasów młodości i tych czasów kiedy wszystko było nowe i ekscytujące IMG_9492.jpeg

Opublikowano

Wtedy co najwyżej jechałeś do babci na wieś żeby trochę mieć przerwy od PlayStation

Opublikowano
W dniu 17.06.2026 o 08:49, Perez napisał(a):

A miałem właśnie pisać - ostatnia paczka spakowana, dzisiaj ostatnie odbiory (InPost i Allegro One) i finał. Odbiory po południu to pewnie wtedy jak zeskanują paczki to wpadną powiadomienia.

Wszystko dojechało 🤗

Edytowane przez Pan_Kaktus

Opublikowano

A już totalny szczegół, a mimo to warto by był-data premiery gry

Opublikowano
W dniu 16.06.2026 o 20:55, Konsolite napisał(a):

Wartość a możliwość sprzedania / potencjalność zakupu z tą cenę jest mocno umowna. Mam kilka „perełek” które chodzą za tysiące ojro ale nie widziałem sprzedanych sztuk tylko aukcji, a rodzimi zbawcy chętnie odkupią za nie powiem jaką kwotę…

Więc wszystko rozbija się o to czy będzie na to klient, z biegiem czasu coraz bardziej jest to wątpliwe - pewne rzeczy mają wartość tylko dla równego pokolenia

Tak tak, wiem o czym prawisz, tyle że akurat w przypadku HG to jak najbardziej idzie je opchnąć w PL nawet za 8 stówek (stąd napisałem, że warte pod tysiaka) tak to przynajmniej wyglądało gdy parę lat temu sprawdzałem, tzn. ogłoszenia wystawiane za 700 czy 800 rzeczywiście schodziły, ale jak ktoś wołał zań kilka tysi jakby to był iBej czy Amazonka (widziałem i takich asów) to oczywiście chętnych nie było i sprzedawcy sami to po jakimś czasie zdejmowali. Tzn. można podobno faktycznie sprzedać HG nawet i za kilka patoli, ale po pierwsze zafoliowaną fabrycznie nówkę a nie używkę, po drugie wersję NTSC a nie PAL (moja to niestety ta druga) no i po trzecie właśnie na iBeju lub Amazonce, a nie na żadnym z polskich portali ogłoszeniowych.

A tak w ogóle Zg[Red]uchy, ta jutrzejsza premiera "kioskowa" Playstation Extreme to już ostateczny i klepnięty termin? Bo nie wiem, czy mam zamawiać transport lektyką do Empiku (i z powrotem) już jutro, czy wstrzymać się do poniedziałku?

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano
  • Autor

W Empiku numer będzie od wtorku.

Opublikowano
W dniu 18.06.2026 o 11:03, grzybiarz napisał(a):

Wtedy co najwyżej jechałeś do babci na wieś żeby trochę mieć przerwy od PlayStation

Bez przesady. Byli tacy co babcie w mieście mieli a na wakacje do Włoch jeździli.

Opublikowano

Na początek chce podziękować za ten numer specjalny. Jest dokładnie to czego oczekiwałem i czyta się świetnie. Na pochwałę zasługuje zapach farby drukarskiej który jeszcze bardziej motywuje do czytania ) Numer zacząłem czytać od mojej ulubionej gry z dzieciństwa jakim była Mortal Kombat Trylogy. Drogi Konsolite zgadzam się z Tobą w 100% że jeśli chodzi o balans gry to praktycznie nie ma go w tej grze. A co do bugów to jest jeden o którym moim zdaniem nie wspomniałeś a jest to poziom trudności tej gry. Otóż nie ważne czy wybierzesz poziom very easy czy very hard bo tak od 3-4 przeciwnika gra staje się arcy trudna. Przeciwnicy są w stanie dosłownie przechwycić każdy cios i gra staje się niemal niegrywalna. Aby przejść wieżę musiałem wybierać takie postacie jak Sub-Zero, Noob Saibot albo Kintaro aby ujrzeć finał ) Poziom trudności w tej grze to jeden wielki bug ) A poza tym gra ma swój urok i gra się fajnie jeśli mamy dużą tolerancję na "ból" ) Mam też pytanie z zupełnie innej beczki. Chciałbym spełnić swoje dziwne i nietypowe marzenie. Planuje kupić numer specjalny PS3 Extreme i PONOWNIE podłączyć moje wysłużone ale sprawne PS3 do telewizora bo chciałbym ograć grę która mnie ominęła a została "uwięziona" na PS3. Otóż mam na myśli grę Metal Gear Solid 4 : Guns of the Patriot. Słyszałem wiele dobrego o tej grze i planuje ją zakupić. Wiesz może Konsolite ile ta gra OBECNIE kosztuje w sklepie PS STORE na PS3 ? Bo jeśli poniżej stówki to bym nawet kupił ) Przeszukałem internet aby dowiedzieć się ile kosztuje obecnie MGS4 na PS3 na PS STORE ale nigdzie nie dało się dowiedzieć. Jeśli będziesz wiedzieć to z góry dziękuję Ci za pomoc. JEŻELI KTOKOLWIEK Z WAS WIE ILE KOSZTUJE MGS CZWARTY NA PS3 W PS STORE NA PS3 TO DAJCIE KONIECZNIE ZNAĆ BO TO POMOŻE SPEŁNIĆ MOJE NIETYPOWE MARZENIE ) Jeszcze raz dziękuje za ten numer specjalny i czekam na kolejny za rok i coś czuje że będzie o niebo lepszy od tego co jest obecnie bo będą tam omawiane mocarne gry )

Opublikowano

Okładka - Cold Storage's - a nie Storage

Roger Żachowski - to jest zły brat bliźniak Rogera, z tego samego kraju, z którego pochodzą Wario i Waluigi

Hyde Park - Kali megaciężki - przedrostek mega tylko z rzeczownikami

Zax - Oficjalnego Magazynu PS-> Oficjalnego PS Magazynu

RRR - salonami arcade->salonami gier

Rayman - pisze Konsolite - i proszę państwa jest balans w minusach!

BAT 3 - Kali podaje 20 postaci w dwójce, a było piętnaście

Tekken 2 - Konsolite - megaspoko - ech, no nie

Tekken 1 10/10? Tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ktos nie widział Virtua Fighter 2, Samurai Shodown 2 czy SSF2T

Parappa the Rapper i 10 za dźwięk - hell yeah! Kto nie zna tej gry i jej ścieżki dźwiękowej powinien to natychmiast nadrobić.

Suikoden w minusach "trochę anachroniczna grafika" - no na pewno nie. Archaiczna owszem. Zax używa terminów, ktorych nie rozumie.

Rapid Reload - Konsolite i jest balans w minusach!

Loaded - powieści graficznej->komiksu

Wrestlemania - w blokowych parties - Ściera używa języka gimnazjalistów?

Arc the Lad II - wydana też w kraju barbarzyńców, więc czemu wersja jap.?

Arena 51 - chyba Area

Hackers UI-> interfejs Sex Pistolsów-> Sex Pistols, niemalże, jakby tripowali-> tu bez przecinka

To jest najlepszy tekst w numerze. Film u nas chyba ciągle pomijany a kulturowo stoi obok Go, Zyć szybko, umierać młodo i Mean Girls. Więcej takich tekstów, Sobek dał do pieca. Właśnie sobie uświadomiłem, że brak mi jego dłuższych tekstów w regularnych wydaniach.

Multimedialny odlot - mamy Star Warsy w domu -> Star Wars Po co, mając poprawną formę, dodawać dodatkowe litery, żeby utworzyć złą?

Tak a propos tematu, który przewijał się przez cały numer. Wiadomo, ze Wipeout, Londyn, ale co z Berlinem, co z KMFDM, co z berlińską sceną techno - Love Parade, Union Move, Reincarnation?

I powtórzę: Ciągle jest garść tytułów z początków PSXa, które nigdy nie były recenzowane w polskiej prasie - Blast Chamber, Pro Pinball: The Web, Black Dawn, Thunderhawk 2: Firestorm itd. Nie chodzi tutaj o to, żeby pomieścić wszystkie dobre tytuły, ale początki PlayStation są nadal słabo udokumentowane w polskiej prasie i wiele z gier zrecenzowalibyście po raz pierwszy w Polsce. Raczej mała szansa na wydanie aneksu czy jakieś wydania PSX Extreme 1b, ale skoro od dłuższego czasu co miesiąc publikujecie na łamach czasopisma recenzję retro i często jest to najlepszy tekst w numerze, to może by ten dział poszerzyć i dokumentować te tytuły, których nikt do tej pory nie udokumentował?
Jeden z lepszych specjali do tej pory.

Opublikowano
59 minut temu, Jutrzen napisał(a):

Wrestlemania - w blokowych parties - Ściera używa języka gimnazjalistów?

Chyba bardziej używa tego terminu w nawiązaniu do demo party/ copy party;-)

Opublikowano
11 godzin temu, Piotrek87 napisał(a):

podłączyć moje wysłużone ale sprawne PS3 do telewizora bo chciałbym ograć grę która mnie ominęła a została "uwięziona" na PS3. Otóż mam na myśli grę Metal Gear Solid 4 : Guns of the Patriot. Słyszałem wiele dobrego o tej grze i planuje ją zakupić. Wiesz może Konsolite ile ta gra OBECNIE kosztuje w sklepie PS STORE na PS3 ?

coś ten Konsolit się rozleniwił D A do rzeczy, to chyba lepiej poczekać do sierpnia na port na aktualną generację, niż odpalać na ps3.

Opublikowano

Na początek chce podziękować za ten numer specjalny. Jest dokładnie to czego oczekiwałem i czyta się świetnie. Na pochwałę zasługuje zapach farby drukarskiej który jeszcze bardziej motywuje do czytania ) Numer zacząłem czytać od mojej ulubionej gry z dzieciństwa jakim była Mortal Kombat Trylogy. Drogi Konsolite zgadzam się z Tobą w 100% że jeśli chodzi o balans gry to praktycznie nie ma go w tej grze. A co do bugów to jest jeden o którym moim zdaniem nie wspomniałeś a jest to poziom trudności tej gry. Otóż nie ważne czy wybierzesz poziom very easy czy very hard bo tak od 3-4 przeciwnika gra staje się arcy trudna. Przeciwnicy są w stanie dosłownie przechwycić każdy cios i gra staje się niemal niegrywalna. Aby przejść wieżę musiałem wybierać takie postacie jak Sub-Zero, Noob Saibot albo Kintaro aby ujrzeć finał ) Poziom trudności w tej grze to jeden wielki bug ) A poza tym gra ma swój urok i gra się fajnie jeśli mamy dużą tolerancję na "ból" )

Poziom trudności w mortalu, to od zawsze oszukany był i jest kwestia rodowodu automatowego i takie tam ;)

Mam też pytanie z zupełnie innej beczki. Chciałbym spełnić swoje dziwne i nietypowe marzenie. Planuje kupić numer specjalny PS3 Extreme i PONOWNIE podłączyć moje wysłużone ale sprawne PS3 do telewizora bo chciałbym ograć grę która mnie ominęła a została "uwięziona" na PS3. Otóż mam na myśli grę Metal Gear Solid 4 : Guns of the Patriot. Słyszałem wiele dobrego o tej grze i planuje ją zakupić. Wiesz może Konsolite ile ta gra OBECNIE kosztuje w sklepie PS STORE na PS3 ? Bo jeśli poniżej stówki to bym nawet kupił ) Przeszukałem internet aby dowiedzieć się ile kosztuje obecnie MGS4 na PS3 na PS STORE ale nigdzie nie dało się dowiedzieć. Jeśli będziesz wiedzieć to z góry dziękuję Ci za pomoc. JEŻELI KTOKOLWIEK Z WAS WIE ILE KOSZTUJE MGS CZWARTY NA PS3 W PS STORE NA PS3 TO DAJCIE KONIECZNIE ZNAĆ BO TO POMOŻE SPEŁNIĆ MOJE NIETYPOWE MARZENIE ) Jeszcze raz dziękuje za ten numer specjalny i czekam na kolejny za rok i coś czuje że będzie o niebo lepszy od tego co jest obecnie bo będą tam omawiane mocarne gry )

Nie mam pojęcia czy da się kupić oraz czy była taka opcja, zresztą płyta lepsza ;)
Zawsze możesz tą składankę MGSów (Metal Gear Solid Master Collection Vol.2) zakupić co ma MGS4 w zestawie, do 27 sierpnia wiele nie zostało ;)

11 godzin temu, Jutrzen napisał(a):

Rayman - pisze Konsolite - i proszę państwa jest balans w minusach!

Problem?

Tekken 2 - Konsolite - megaspoko - ech, no nie

..a historii tego żartu i tak nie zrozumiesz ;)

Rapid Reload - Konsolite i jest balans w minusach!

Konsekwentnie przynajmniej ;)

Jeden z lepszych specjali do tej pory.

Dziękuje(my) :)

Opublikowano
52 minuty temu, tannerpl napisał(a):

coś ten Konsolit się rozleniwił D

Że co?

52 minuty temu, tannerpl napisał(a):

A do rzeczy, to chyba lepiej poczekać do sierpnia na port na aktualną generację, niż odpalać na ps3.

Dokładnie, choć mam promkę MGS4 na sprzedanie ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Konsolite napisał(a):

Że co?

No nie sprawdziłeś koledze ile kosztuje na psstore na ps3 [

Opublikowano
14 godzin temu, Piotrek87 napisał(a):

Przeszukałem internet aby dowiedzieć się ile kosztuje obecnie MGS4 na PS3 na PS STORE ale nigdzie nie dało się dowiedzieć

Bo jej tam nie ma. A raczej takie mam info z kiedyś - po prostu ona zajmuje więcej niż 20GB a były ps3 z takim małym dyskiem i Sony chyba nie chciało wrzucać do pss coś, czego jedni odpala a inni nie. To moja teoria z czasów ps3. Ale skoro nie znalazłeś gierki to pewnie nadal jej nie ma - niestety pss na ps3 leży i kwiczy. Tam dalej fife 17 możesz kupić za 259 zł.

Opublikowano
8 godzin temu, grzybiarz napisał(a):

Bo jej tam nie ma. A raczej takie mam info z kiedyś - po prostu ona zajmuje więcej niż 20GB a były ps3 z takim małym dyskiem i Sony chyba nie chciało wrzucać do pss coś, czego jedni odpala a inni nie. To moja teoria z czasów ps3. Ale skoro nie znalazłeś gierki to pewnie nadal jej nie ma - niestety pss na ps3 leży i kwiczy. Tam dalej fife 17 możesz kupić za 259 zł.

W ogóle to była:

https://www.ppe.pl/news/400186/konami-z-bardzo-dziwnym-zachowaniem-usunelo-z-ps-store-mase-gier-z-uwielbianej-serii-mgs.html

Opublikowano

Moja teoria jest taka, że Konsolce w życiu brakuje balansu i dlatego szuka go we wszystkich grach. To jest temat na głębszą rozkminę

Opublikowano
Godzinę temu, Pix napisał(a):

Moja teoria jest taka, że Konsolce w życiu brakuje balansu i dlatego szuka go we wszystkich grach. To jest temat na głębszą rozkminę

Chcesz o tym porozmawiać ? ;)

Opublikowano

Czytając wasze recki człowiek od razu dostaje otrzeźwienia jak bardzo nie chce wracać do niektórych staroci, a w niektórych przypadkach powrót do pereł z PS1 jest wręcz obowiązkowy.

Najlepszy speciał bez dwóch zdań lapka

Opublikowano
7 godzin temu, tannerpl napisał(a):

No nie wiem czy tylko wersja USA nie była cyfrowo. Eu na pewno nie było bo robiłem kiedyś research co warto mieć w pudełkach i wyszło ze mgs4 był tani, a nie ma go pudełkowo. Musiałbym odpalić swoje ps3 z cfw i obczaić tamtejszy store piracki, który ma w sobie linki do pss

Opublikowano
2 godziny temu, grzybiarz napisał(a):

No nie wiem czy tylko wersja USA nie była cyfrowo. Eu na pewno nie było bo robiłem kiedyś research co warto mieć w pudełkach i wyszło ze mgs4 był tani, a nie ma go pudełkowo. Musiałbym odpalić swoje ps3 z cfw i obczaić tamtejszy store piracki, który ma w sobie linki do pss

Była normalnie w Europie cyfrowo, w listopadzie kupowałem, wyleciała teraz po zapowiedzi Vol 2

image.png