Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Controller

Featured Replies

• Odpowiedzi 26
  • Wyświetleń 613
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Działa od strzała na Linuxie (nie SteamOS, ale z całym steamowym softem), na start jest update Pucka i samego kontrolera. Praktycznie kanapowa wersja Steam Decka, ekstra że działają wszystkie Deckowe

• Miałem nie brać bo jednak GP opłacam i mimo że rzadko korzystam to jednak raz na jakiś czas coś odpalę ale wiadomo godzina 19 hype się odpalił i kupiłem. W najgorszym wypadku odsprzedam pewnie jeszcze

• Jeszcze żeby się dało jakoś odpalić kompa tym padem to już w ogóle nirvana.

Opublikowano

Już leci, ma być w poniedziałek. Aż chyba sobie postawie na testowej stacjonarce steam os (bazzite), bo miałem tylko na rogalu.

Opublikowano
  • Autor

Ja niestety druga tura dopiero, nawet nie spakowany jeszcze. Gdyby nie serwery valve to bym kupił o 19:00.

Opublikowano

Kurde szkoda, że nie ma xinput. Niby oprócz steama używam tylko gamepassa i to kilka razy w roku, ale dobrze byłoby mieć jeden kontroler do wszystkiego.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

Niestety to celowy zabieg Valve. Tłumaczyli że domyślny xinput ograniczyłby funkcję Steam Controllera, ale nic nie stało na przeszkodzie by zaimplementować xinput jako dodatkowy tryb. Inne, nawet tańsze pady, mogą to robić, więc dlaczego nie Valve?

Opublikowano

Ciul w te abonamenty ale skoro to nie ma xinputu to może być problem z emulatorami na windows? Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba nie każde emu ma obsługę tego tam steam inputu.

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

Ciul w te abonamenty ale skoro to nie ma xinputu to może być problem z emulatorami na windows? Nie wiem czy dobrze myślę ale chyba nie każde emu ma obsługę tego tam steam inputu.

chyba nie powinno być problemu. W końcu emulatory elegancko działają na Steam Decku, a Steam Controller to brat bliźniak.

Opublikowano

Miałem nie brać bo jednak GP opłacam i mimo że rzadko korzystam to jednak raz na jakiś czas coś odpalę ale wiadomo godzina 19 hype się odpalił i kupiłem. W najgorszym wypadku odsprzedam pewnie jeszcze z zyskiem jak nie siądzie mi ale i tak 99% czasu na PC to steam a widziałem że wystarczy dodać grę katalogu steam i ponoć już działa. U mnie paczka spakowana i miała być między 6-10 maja jak dobrze pamiętam, największy plus kontrolera to że można spokojnie obsługiwać nim każdy tytuł w katalogu steam. Parę dni temu rozwaliłem się na kanapie i chciałem ograć Chrono Trigger w wersji steam to musiałem po paru sekundach wstawać do PC bo potrzebna była myszka i klawiatura by przejść dalej. Do tego polecam zobaczyć jak wiele ten kontroler potrafi:

Nawet w grach bez wsparcia kontrolera można sobie je samemu utworzyć, w sumie mam nadzieje że uda się im ten steam frame i steam machine bo mam zamiar też je kupić i stworzą fajny ekosystem bo wszystko co obecnie wyszło z ręki Valve jest solidne. Chciałem też kupić steam deck-a bo często mam 1-2 dniowe wizyty w Polsce gdzie nudzę się w hotelu ale oczywiście obecnie wszystko OUT OF STOCK więc czekam na wersję v2.

Opublikowano
2 godziny temu, Atherius napisał(a):

Już leci, ma być w poniedziałek.

Tak miał być planowo, jednak jest już do odbioru w punkcie. banana

Opublikowano

A czy mamy w takim wypadku dostęp do szablonów sterowania? Wykrywa, że to konkretna gra, tylko dodana spoza steam?

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

IMG_5976.jpegIMG_5977.jpeg

Działa od strzała na Linuxie (nie SteamOS, ale z całym steamowym softem), na start jest update Pucka i samego kontrolera.
Praktycznie kanapowa wersja Steam Decka, ekstra że działają wszystkie Deckowe presety sterowania w Steam Input (miałem ich trochę zcustomizowanych na Decku). Leży w łapie wygodniej niż się spodziewałem, ale potrzeba chwili do przyzwyczajenia się do ułożenia analogów - są dosyć blisko siebie i wysoko.

Teraz wreszcie Steam Box kompletny (z 9070XT i 5800X3D na pokładzie w Fractal Design Ridge):
IMG_5980.jpeg

Opublikowano

Jeszcze żeby się dało jakoś odpalić kompa tym padem to już w ogóle nirvana.

Opublikowano
33 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Tak dodanie gry do steam rozwiązuje problem. Nie wiem jaka magia się za tym kryje xd

A nie jest tak, że ścieżka do gier z GP jest jakby "zablokowana"? Nigdy w sumie nie dodawałem gry z GP do Steam, więc nie chcę gadać głupot. Ale jeżeli jest to możliwe to faktycznie żaden problem.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano
11 minut temu, Atherius napisał(a):

Pewnie da radę pokombinować tak, żeby wybudzać nim uśpionego kompa (miałem tak zrobione z padem 8bitdo).

Jako mniej wygodna zapasowa opcja zawsze zostaje uniwersalne wake on lan i włączanie komputera za pomocą telefonu/smartwatcha.

Opublikowano
5 minut temu, jar3czek napisał(a):

Pewnie da radę pokombinować tak, żeby wybudzać nim uśpionego kompa (miałem tak zrobione z padem 8bitdo).

Jako mniej wygodna zapasowa opcja zawsze zostaje uniwersalne wake on lan i włączanie komputera za pomocą telefonu/smartwatcha.

Zawsze mnie to zastanawiało, w konsolach uwielbiam właśnie tryb uśpienia gdzie w ciągu momentu wracam do tego samego etapu gry gdzie skończyłem i to mnie najbardziej do nich przekonuje. Nie jestem pececiarzem ale zawsze mi powtarzano że nie można zostawiać komputera w trybie uśpionym bo coś tam się psuje i gorzej chodzi więc i tak trzeba go później resetować.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, rafanus2 napisał(a):

A nie jest tak, że ścieżka do gier z GP jest jakby "zablokowana"? Nigdy w sumie nie dodawałem gry z GP do Steam, więc nie chcę gadać głupot. Ale jeżeli jest to możliwe to faktycznie żaden problem.

Nie mam pojęcia, nie używam aplikacji xbox. Tylko gog i steam.

17 minut temu, Atherius napisał(a):

Da się jeśli masz w biosie opcję power on by usb ale usb wake up.

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Da się jeśli masz w biosie opcję power on by usb ale usb wake up.

To nie jest takie proste, bo dla USB lecą różnego typu akcje/eventy i jak na złość w wielu kontrolerach nie ma obsługi dla power/wakeup (np 8bitdo, w którym trzeba robić nie do końca wygodne protezy i zapinać się na wszystko co dzieje się w porcie USB).
Wymaga to odpowiedniej implementacji w samym padzie i odbiorniku, bo z punktu widzenia PC wiele modeli padów jest po prostu cały czas włączone, mimo tego, że faktycznie działa tylko sam dongle USB.

12 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Zawsze mnie to zastanawiało, w konsolach uwielbiam właśnie tryb uśpienia gdzie w ciągu momentu wracam do tego samego etapu gry gdzie skończyłem i to mnie najbardziej do nich przekonuje. Nie jestem pececiarzem ale zawsze mi powtarzano że nie można zostawiać komputera w trybie uśpionym bo coś tam się psuje i gorzej chodzi więc i tak trzeba go później resetować.

Na tym linuxowmy steamboxie używam trybu uśpienia identycznie jak w Steam Decku, zero problemów poza przypadkami gdzie sama gra ma z tym problemy. PC w takim trybie (sleep, nie hibernate) ciągnie minimalną ilość prądu podobnie jak konsole.
Z punktu widzenia sprzętu nie widzę co złego by miało się tam zadziać, to bardziej kwestia samego softu i Windows ma z tym większe problemy (co widać po np windowsowych pc handhledach).

Opublikowano

mając ten kontroler od steam i grając gry z platformy steam to będzie to lepiej działało niż kontroler od xbox , jeśli chodzi o sterowanie w grze ?

Edytowane przez tomkill

Opublikowano

Odpaliłem Minecraft Legends z Microsoft Store, to jest chyba wciąż na UWP, więc najgorszy możliwy przypadek.

Steam nie jest uruchomiony: pad działa jako klawiatura + myszka i tak wykrywa go gra.
Steam jest uruchomiony/gra jest dodana do Steam: pad częściowo działa jak pad a trochę jak nie pad. Gra wciąż widzi go jako kl + m.

Zainstalowałem https://github.com/Alia5/SISR

Po restarcie gra wykrywa pada jako Xboxowego jeśli działa Steam, jako DS4 bez. Całość działa jako dodatkowa nakładka, ZTCP nakładająca przezroczyste okno na ekran gry.

Więc z kombinowaniem i kilkoma kopniakami da się.

6 minutes ago, tomkill said:

mając ten kontroler od steam i grając gry z platformy steam to będzie to lepiej działało niż kontroler od xbox , jeśli chodzi o sterowanie w grze ?

W typowej grze, z typowym sterowaniem, czyli takim by działało na pc/xbox/ps/switch: nie.

Edit:
Jak dla mnie typowe zastosowania SC to:
- dodatkowy pad do Steam Decka lub podstawowy pad do Linuxa z Bazzitem
- pad do gry w fotelu w World of Warcraft czy podobne rzeczy wymagające kl + m.
- dla tego 1% które woli celować żyroskopem w strzelankach

Edytowane przez opTa

Opublikowano
9 minut temu, opTa napisał(a):

Więc z kombinowaniem i kilkoma kopniakami da się.

Jak masz chęć się pobawić dla dobra i wiedzy ogółu to wyczytałem, że jest taki program UWPHook, który pozwala dodawać gry z GP do Steama. Chyba wtedy steam controller powinienem działać.

Opublikowano
Godzinę temu, jar3czek napisał(a):

W sumie jakby pokombinowali z donglem, albo bardziej społeczność, to by można wyprowadzić jakiś kabelek sygnałowy z dongla i wpiąć do pinów na płycie, odpowiadających za rozruch.

Mam już padziocha w rękach, wykonanie bardzo dobre, a o to się najbardziej obawiałem, bo SC1 to był plastic fantastic. Bardzo wygodny w każdej pozycji, czy to trzymając palce na analogach, czy na gładzikach.

No i podobnie w pierwszej wersji, da się bardzo wygodnie nawigować po pulpicie, przeglądarce itp.

Opublikowano

@rafanus2 Nie mam GP. UWP na szczęście zdechło.

Opublikowano
3 godziny temu, jar3czek napisał(a):

Ostatnio jak wyłączę kompa to potem mogę go włączyć kliknięciem myszy jakby był uśpiony nie wiem o co kaman. Może jakaś aktualizacja weszła i zmieniło się jakieś ustawienie?

Opublikowano

Ja nie byłem do końca przekonany czy tego potrzebuję ale dzisiaj o 19 zarezerwowałem jak wznowili zapisy

6yujytj.jpg