Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie słuchawki ?

Featured Replies

Opublikowano
10 minut temu, Patricko napisał(a):

Ja moje Maxwelle mam już około roku, może trochę ponad. Wcześniej miałem Astro A50, a jeszcze przed nimi Pulse Elite. Jakiś Logitechów czy innych no name'ów nie wspominam nawet. Zdecydowanie Audeze to najlepsze słuchawki jakie miałem w moim życiu na głowie. Dodatkowo wymieniłem sobie pady na te od Wicked Cushions i jest cudeńko. Można grać cały dzień w nich i zero zmęczenia.

To, że Maxwelle mają najlepszy dźwięk to żadna tajemnica, niestety trochę odstają na innych polach. Przede wszystkim trzeba na nie bardzo uważać, bo nawet głupie dociskanie słuchawki na uchu może uszkodzić membrane. U mnie jest też klasyczny problem "cracklingu", czyli coś jakby strzelanie wody gazowanej albo ogniska, gdy robi się za duża wilgoć wewnątrz słuchawki i małe kropelki siadają na membranach. Wystarczy zdjąć na chwilę i schłodzić, ale to tylko tymczasowy ratunek. Mimo wszystko nie zamieniłbym ich na żadne inne.

Jestem bardzo ciekaw co wymyślą w dwójce. Bo na chwilę obecną ilość zmian i cena zupełnie nie porywają. Wiadomo, że póki co plotki, ale jak kluczowe problemy nie zostaną poprawione to trochę lipa.

A powiedziałbyś czy folia trzeszczy od początku czy stało się to z biegiem czasu? Waga słuchawek Ci nie przeszkadza?

• Odpowiedzi 560
  • Wyświetleń 292,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jeśli chodzi o dokanałowe, to zaproponuję Ci coś z innej beczki. IMO warto się zainteresować słuchawkami NuForce. Sam stałem przed podobnym dylematem jakiś czas temu i zdecydowałem się postawić na NuF

• Creative Aurvana Live. Mam, używam są wyśmienite. Z 3 stówek zostanie ci jeszcze na spory zapas np FRUGO.

• Po co wydawać 600zł na słuchawki do gównianego źródła jak zagra to tak samo(albo i gorzej) jak nauszniki za 100zł

Opublikowano

Nic mi nie trzeszczy, nawet gdy lecę na wysokim poziomie głośności. Krystalicznie czysto. Waga również mi nie przeszkadza, siedzę wygodnie w fotelu z opartą głową i można cisnąć bez końca. Zresztą ogólnie lubię duże słuchawki.

No i zapomniałem o baterii, cudeńko. Prawie cały tydzień ostrego łupania bez ładowania, gdy Astro na świeżej baterii to max 1 dzień wytrzymały.

Opublikowano
55 minut temu, Patricko napisał(a):

Nic mi nie trzeszczy, nawet gdy lecę na wysokim poziomie głośności. Krystalicznie czysto. Waga również mi nie przeszkadza, siedzę wygodnie w fotelu z opartą głową i można cisnąć bez końca. Zresztą ogólnie lubię duże słuchawki.

No i zapomniałem o baterii, cudeńko. Prawie cały tydzień ostrego łupania bez ładowania, gdy Astro na świeżej baterii to max 1 dzień wytrzymały.

Miałem na myśli crackling, kiedy się pojawił?

Opublikowano

Przeważnie jak rozgrzeją się uszy i to jest od nowości. Musiałbyś zrobić jakieś nauszniki z wentylacją, ale wtedy mocno dźwięk na tym ucierpi. Nawet w oficjalnej instrukcji jest info, że mały crackling to normalna rzecz przy planarnych sterownikach. Ogólnie wilgotność + ciepło i słychać to, gdy nie ma dźwięku. Jak coś gra to się tym nie przejmujesz, bo tego nie słyszysz.

Opublikowano
20 minut temu, Patricko napisał(a):

Przeważnie jak rozgrzeją się uszy i to jest od nowości. Musiałbyś zrobić jakieś nauszniki z wentylacją, ale wtedy mocno dźwięk na tym ucierpi. Nawet w oficjalnej instrukcji jest info, że mały crackling to normalna rzecz przy planarnych sterownikach. Ogólnie wilgotność + ciepło i słychać to, gdy nie ma dźwięku. Jak coś gra to się tym nie przejmujesz, bo tego nie słyszysz.

dzięki za wyjaśnienie, a mikrofon faktycznie jest taki słaby?

Opublikowano

Na PS5 wszyscy mówią, że super mnie słychać. Słyszałem, że na PC coś się krzaczy jak się włączy jakieś "ulepszaczy".

Opublikowano

https://mightygadget.co.uk/audeze-maxwell-2-gaming-headset-launches/?utm_content=buffere76c6&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Trochę mało tych ulepszeń jak na moje oko. Oczywiście jak ktoś wchodzi na świeżo to się nie ma co zastanawiać (no chyba, że ma opcje na tanie jedynki), ale ja poczekam na info od ludzi odnośnie cracklingu oraz samej wytrzymałości. Jak rzeczywiście membrana została stara to już w ogóle cienko. Wszystko będzie zależeć od ceny, ale stawiam, że 1400 zł to u nas minimum.

Opublikowano

Ceny chyba są już podane 329$ i 349$, u nas pewnie 1700zł i 1900zł. Właśnie też czytałem o tych zmianach i nie wiem czy nie kupić jedynek w cenie 1400zł xbox, które mają od razu licencję dolby atmos. Liczyłem też na Asusa x HiFiMan (też planary), ale one chyba na rynek wejdą za kilka tygodni/miesięcy. Na razie jeszcze Maxwelli 2 nie mogę nigdzie znaleźć, może wieczorem zostaną dodane.

Opublikowano

Zmiany z oficjalnej strony Audeze:

• Magnetyczne mocowanie padów i paneli na muszlach

• Szerszy i wentylowany pasek

• Wyższa! waga o 70g

• Lepiej wyprofilowane pady (w jedynkach ludzie narzekali, że dotykali uszami do ścianki)

• SLAM, czyli lepsze zarządzanie ciśnieniem co przekłada się na lepszy bas

• Niższa głośność maksymalna o 5dB

• Lepszy mikrofon (inna przepustowość i jakiś nowy system)

• Wsparcie BT Auracast

• Szybkie ładowanie, 20 minut ładowania = 24h pracy, bateria dalej 80h

• Kompatybilność ze Switchem 2

Zmiany...no jakieś są, ale chyba liczyłem na coś większego. Mimo wszystko raczej nie będę kupował jedynek (najniższa cena obecnie 1399 w wersji dolby atmos w proshop), zamówię te dwójki jak pojawią się w sprzedaży w polskich sklepach (chyba że dadzą cenę 2k to wtedy podziękuję). Na razie na zagranicznych stronach ceny 329$ i 349$.

Update

No cena taka sobie, sklep Top HI&FI

image.png

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

to ja się zastanawiam teraz mocno czy nie lepiej wziąć 1 za 1390. Przecież też po BT będą działać ze Switchem 2.

Opublikowano
8 minut temu, easye napisał(a):

to ja się zastanawiam teraz mocno czy nie lepiej wziąć 1 za 1390. Przecież też po BT będą działać ze Switchem 2.

Też kurde myślę, liczyłem na to, że wersja ps będzie za 1699, niby tylko dwie stówki różnicy, ale zmian szczerze to tu jest cały chuj. Jeszcze trzeba dokupić licencję dolby atmos do tych z ps, czyli w sumie i tak 2k wyjdzie, a te jedynki za 1400. Ewentualnie pady za stówkę to i tak 1500 wyjdzie, a dwójki za 2k. To człowiek ma dylemat.

Opublikowano

Dobra zamówiłem jedynki za 1500zł z top hifi, a nie proshopu. Sklep mam niedaleko domu, polska firma, wysyłka i ewentualny zwrot/reklamacja za darmo. Kusiły mnie te dwójki ale kurwa dopłacać 5 stów za magnetyczne pady, większy pasek i SLAM? Nie jestem żadnym audiofilem i tak pewnie chuja bym zobaczył różnicę w basie między pierwszą wersją, a drugą. A tak 5 stówek jeszcze na steam controller zostanie jak wyjdzie w końcu.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

Ja cały czas się zastanawiam, 1399 w ProShopie to zajebista cena i pewnie też się skuszę, daj znać jak dotrą i napisz krótką reckę!

Opublikowano
10 minut temu, easye napisał(a):

Ja cały czas się zastanawiam, 1399 w ProShopie to zajebista cena i pewnie też się skuszę, daj znać jak dotrą i napisz krótką reckę!

Jeszcze jest strona gear4music, tam jest cena 1265, ale nie wiem jak z legitnością, musiałbyś sprawdzić.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

rozumiem, że wersja Xbox/Playstation praktycznie niczym się nie różni poza kompatybilnością z konsola, bo ja kupuje głównie do grania na PC.

Wiec chyba lepiej byłoby wziac wersje z atmosem (Xbox)? (a od lat używam DTSu xD)

Opublikowano

Do PC to jednak wolałbym porządne słuchawki stereo, trzeba kombinować z mikrofonem, ale jednak. Żadne gamingowe słuchawki nie zagrają jak porządne stereo.

Opublikowano
54 minuty temu, easye napisał(a):

rozumiem, że wersja Xbox/Playstation praktycznie niczym się nie różni poza kompatybilnością z konsola, bo ja kupuje głównie do grania na PC.

Wiec chyba lepiej byłoby wziac wersje z atmosem (Xbox)? (a od lat używam DTSu xD)

W przypadku grania na pc to jedyną różnicą jest licencja dolby atmos.

Opublikowano
Godzinę temu, Wooyek napisał(a):

Do PC to jednak wolałbym porządne słuchawki stereo, trzeba kombinować z mikrofonem, ale jednak. Żadne gamingowe słuchawki nie zagrają jak porządne stereo.

To znaczy? Masz na myśli, że w gamingowych są wsadzone badziewiaste przetworniki, a w studyjnych kasa idzie w dźwięk, a nie w rgb i wygląd? Bo stereo, dwa głośniki to mają chyba każde słuchawki.

Opublikowano
59 minut temu, rafanus2 napisał(a):

To znaczy? Masz na myśli, że w gamingowych są wsadzone badziewiaste przetworniki, a w studyjnych kasa idzie w dźwięk, a nie w rgb i wygląd? Bo stereo, dwa głośniki to mają chyba każde słuchawki.

A myślisz, że w gamingowych to ile masz głośników? Przecież to jest wirtualne 7.1, 5.1 czy ile tam reklamują. Pewnie 99% słuchawek gamingowych to są słuchawki stereo. Nie mówię, że grają badziewnie, bo też lata grałem na takich i było okej, dopóki człowiek nie spróbuje porządnych słuchawek stereo. Oferuje on czystszy, mniej przetworzony dźwięk, scena dźwiękowa jest też szersza niż w zamkniętych słuchawkach gamingowych, co daje zdecydowanie lepsze pozycjonowanie i orientacje w grach kompetetywnych.

Ale to też bardziej odnosi się do PC, bo na konsolach to nie wiem czy dałoby się jakoś słuchawki stereo podłączyć, pewnie tak, ale to też więcej rzeźbienia będzie niż z mikrofonem do słuchawek stereo.

Opublikowano
10 minut temu, Wooyek napisał(a):

A myślisz, że w gamingowych to ile masz głośników? Przecież to jest wirtualne 7.1, 5.1 czy ile tam reklamują. Pewnie 99% słuchawek gamingowych to są słuchawki stereo. Nie mówię, że grają badziewnie, bo też lata grałem na takich i było okej, dopóki człowiek nie spróbuje porządnych słuchawek stereo. Oferuje on czystszy, mniej przetworzony dźwięk, scena dźwiękowa jest też szersza niż w zamkniętych słuchawkach gamingowych, co daje zdecydowanie lepsze pozycjonowanie i orientacje w grach kompetetywnych.

Ale to też bardziej odnosi się do PC, bo na konsolach to nie wiem czy dałoby się jakoś słuchawki stereo podłączyć, pewnie tak, ale to też więcej rzeźbienia będzie niż z mikrofonem do słuchawek stereo.

To że w słuchawkach są dwa głośniki, a nie 7 to jest raczej jasne - nie o to mi chodziło. Generalnie chciałem Ci wskazać, że w maxwellach zamontowali przetworniki planarne wzięte ze słuchawek studyjnych, więc nie są to typowe gamingowe głośniczki. Rozumiem, że 7.1 czy dolby atmos zniekształca sygnał, a słuchawki studyjne oferują mniej przetworzony dźwięk, ale z opinii w internecie wynika, że audeze naprawdę wysoko zawiesiło poprzeczkę - przynajmniej jeżeli chodzi o jakość dźwięku. To że słuchawki otwarte tworzą szerszą scenę to pewnie, ale osoby, które są z nami w pokoju słyszą co się dzieje w słuchawkach, a dla mnie jest to spory minus (i dla tych osób też). A dokładniej o maxwellach się wypowiem jak je dostanę.

Opublikowano

Audeze potowrdzilo, że w drugim półroczu będzie wersja Maxwell 2 z ANC + headtracking. Także tym bardziej nie ma sensu brać tych teraz. Niestety cena o 100$ wyższa też będzie.

Opublikowano

a co to jest headtracking, bo przy tak ogromnych słuchawkach akurat ANC mi nie jest w ogole potrzebne.

Opublikowano

To samo co przy kamerkach, obracasz łeb, ale słyszysz dźwięk cały czas z tej samej strony. W sensie śledzenie położenia. W przypadku jedynek też to było, ale tylko przy Dolby Atmos czy jakoś tak. Teraz w 2 to usunęli, a potem znowu przywrócą... Ciekawe czy tu będzie normalnie dostępne już wszędzie.

Opublikowano

czyli jak kupie 1dynki z Dolby Atmos to mam to samo...

no dla mnie póki co na papierze zmian nie jest tyle by dopłacać 500 zł, no ale może jakoś dźwięku będzie jeszcze lepsza, w co wątpię.

Chyba sam dzisiaj jedynki zamówię na próbę, niestety słuchawki dla mnie to bardzo subiektywna opinia, na reddicie zdarzają się ludzie, którzy piszą, że Hyper X Cloud 2ki dla nich grają tak samo jak Audese i nie czują wiekszych różnic i ja jestem w stanie w to uwierzyć, że dla nich dźwięk w słuchawkach za 300 zł może być przyjemniejszy niż ten ze słuchawek za 1400, bo sam testowałem bardzo dużo SteelSeriesów, od cen 500 do 1200 zł i wszystkie dla mnie grały jakbym założył 2 wiadra na głowę.

Ostatnie fajne słuchawki jakie miałem to Sony Xh1000xm4, dzwięk w nich dla mnie był super, ale kompletnie się grać nie dało przez lag na PC.