Skocz do zawartości

Przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Jak szukam jakiegoś przepisu, to wchodzę na Kwestia Smaku. Tam jest chyba wszystko, jeżeli chodzi o przepisy i porady, nawet ludzie piszą komentarze jak na PPE.pl :)

No i wczoraj zrobiłem salsę do nachosów. Notabene w Lidlu mają najlepsze, ale przecież taką salsę można zrobić samemu.

IMG-3729.jpg

@Tynio, czuj się zagrożony :shotgun::)
A tutaj przepis:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salsa-pomidorowa-do-nachos

 

Jak ktoś lubi jalapeno, to mu posmakuje. Zresztą ta salsa na ciepło, to myślę, że by pasowała z makaronem, jako danie obiadowe.

Odnośnik do komentarza
  • 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Co by nie było, że się opyerydalam macie Pany coś prostego i smacznego do zrobienia.

 

(pipi)ernik jest? Jest.

Zimno jest? Jest.

Zatem czas zrobić golonkę po męsku.

 

Potrzebujemy:

- 2-4 golonki (w zależności czy zjemy je sami w ukryciu przed żoną i dziećmi czy jednak się podzielimy), golonki tylnie będą miały więcej mięsa, przednie nieco mniej,

- 4-5 cebul,

- liść laurowy,

- kilka ząbków czosnku,

- masło,

- dowolne, w miarę neutralne w smaku piwo (Perełka, Kozel itp.),

- sól, pieprz,

- opcjonalnie tymianek.

 

Przepis:

- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra dół.

- Golonki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Najlepiej je odstawić na kilkanaście minut żeby skóra była jak najbardziej sucha. Jak mają szczecinę to trzeba opalić zapalniczką albo palnikiem, ale coraz częściej w sklepach robią to już za nas.

- Cebulę kroimy dowolnie i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju żeby trochę się zeszkliła, po kilku minutach dodajemy pokrojony dowolnie czosnek, liść laurowy, ewentualnie tymianek, trochę pieprzu i soli, zalewamy ok. 0.3 l piwa i doprowadzamy do wrzenia.

- Skórę golonek nacieramy masłem a następnie solimy i pieprzymy (masło spowoduje ze lepiej przylgną przyprawy).

- Do naczynia żaroodpornego (takie żeby móc ustawić w nim golonki na stojąco) wlewamy miksturę piwną a na wierzch dajemy golonki szerszym końcem do dołu, tak żeby jak najmniej były zanurzone w płynie.

- Wstawiamy do piekarnika na min. 3 godziny. Po 1.5 h można sprawdzić czy nie trzeba dolać piwa, a po 2.5 h zobaczyć czy skórka robi się wystarczająco chrupka. Jeśli nie, to można zwiększyć temperaturę do 185 stopni na ostatnią godzinę, a na sam koniec włączyć termoobieg. Ja piekę 3-3.5 h.

- Skórka powinna być dość twarda i chrupiąca, jak z pieczonego prosiaka.

- Serwować ciepłe z musztardą, chrzanem, chlebem i piwem.

 

 

PS Tak, smakuje lepiej niż wygląda ;) 

 

spacer.png

 

 

 

 

  • Plusik 2
Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc temu...

Leniwy Romesco na szybko:

200g papryki piquillo albo pieczonej czerwonej

100g migdalow, podpieczone

100g chleba, usmażonego

100g pasaty z pomidorów

2 ząbki czosnku

100ml octu winnego

100ml oliwy extra

Odrobina wedzonej papryki

2 łyżki miodu

Nac pietruszki

Wszystko zmiksowac do konsystencji pesto

Serwowac z ryba, grillowanymi warzywami (tradycja w Katalonii) albo kurczakiem

 

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza
  • 3 tygodnie później...

Świąteczna niemiecka struclaz bakaliami a.k.a. Stollen.

 

- 500 g mąki 530-550

- 170 g cukru

- 7 g drożdży suszonych 

- Szczypta soli

- Szklanka mleka 

- 115 tłuszczu (albo samo masło albo pół na pół ze smalcem) + 100 g masła do polania 

- 1 jajko i 2 żółtka 

- Rum (najlepszy ciemny) 

- 500 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa) 

- Przyprawy: można użyć przyprawy do piernika albo pomieszać co lubimy, np. mielone cynamon, kardamon, imbir, goździki. 

 

- Bakalie moczymy w rumie (100-125 ml), najlepiej nastawić na noc. 

- Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego (40°) mleka z łyżką cukru i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 

- Pozostałe składniki do dorzucamy do misy, wlewamy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ok. 10 minut aż powstanie jednorodne, ale niezbyt zbite ciasto. 

- Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1.5 h). 

- Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy tak żeby weszły mocno w ciasto. 

- Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich rozciągamy lekko jak na grubą pizzę w kształt owalny. 

- Składamy każdy kawałek na pół, wykładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i dajemy wyrosnąć jeszcze ok. 1 h. 

- Pieczemy ok 40 minut w 175°. 

- Wyjmujemy i po ok. 5 minutach nakluwamy wykałaczką w wielu miejscach.

- Smarujemy wierzch roztopionym masłem z dodatkiem rumu. 

- Całość obficie posypujemy cukrem pudrem.

- Po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową.

- Najlepsza jest tak po 2-3 dniach :banderas:

 

Ja robiłem jeszcze z wkładką z marcepanu, robi się też z makiem albo z jabłkami. 

 

20201221_185607.jpg

20201221_203139.jpg

20201222_073303.jpg

  • Plusik 3
Odnośnik do komentarza

@krupek @_Red_ Generalnie od dłuższego czasu tnę cukier w przepisach na pół albo faktycznie mieszam z zamiennikiem i wszystko wychodzi na plus. 

 

Tutaj też do stollen można dać spokojnie 100 g cukru albo pomieszać pół na pół z czymś innym i będzie git bo bakalie już są słodkie. 

 

Natomiast po wierzchu cukier puder jest po prostu tradycją - stollen niby ma przypominać zawinięte w pieluszki dzieciątko Jezus przyprószone mocno śniegiem :dafuq:

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

Kupiłem zajebiście wielkie pieczarki. I tak myślę co z nich zrobić. Pewnie zafaszerują z serem, może kobita sos zrobi. nie wiem, po co je kupiłem. @Rudiok masz jakiś pomysł?

Wczoraj jadłem cukinię z serkiem według Twojego przepisu :)

@Boomcio no kojarzyłem że był w którymś MasterChefie, a tak to go nie znam. Oglądałem pierwsze edycje MasterChefa, on był chyba później. Teraz wiem, że książkę wydał. No i ma wzruszające filmiki z babcią :( 

 

Ostatnio mu napisałem, czemu babcia stoi, to teraz widzę zadbał o krzesło :)

  • Plusik 1
Odnośnik do komentarza

Pytanie jak bardzo są zajebiste te pieczarki @grzybiarz:D

Ja bym je potraktował po prostu jak naczynie do faszerowania. Odrywasz delikatnie trzonki, siekasz je i podsmażasz razem z cebulką. Do tego krojone suszone pomidory z zalewy i wymieszać z kaszą gryczaną, wypełnić kapelusze, posypać bułką tartą (albo serem żółtym) i zapiekać w naoliwionym naczyniu. 

  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...