Jump to content

Najlepsza gra/seria platformowa ever

Recommended Posts

Posted

CRASH BANDICOOT (seria Naughtydog) - Dla tej gry kupiłem moje Playstation, był to rok 95/96 ta gra zadecydowała że zamiast N64 wybrałem właśnie PSXa. Nie ma wystarczająco epitetów we wszystkich słownikach świata aby opisać geniusz i niesamowitość tego bohatera. On jest najlepszy we wszechświecie i poza nim, Jak i Ratchet oczywiście też są wspaniali, Gex i Spyro także, Mario również (ale już mniej) no i Sonic (tak samo jak Mario) ale to właśnie CRASH BANDICOOT jest po prostu the best. W erze PSXa nie widziałem gry z ładniejszą grafiką, może to brzmi jak przesada, ale na prawdę wszystko z czym się spotkałem wymiękało przy Crashu. Muzyka - takiej nigdzie nie ma, Mutato Muzika grają muzę oryginalną, wyjątkową, ale co ważne - zapadającą w uchu. Przyjemność i radość z gameplayu płynące są zabójczą dawką serotoniny dla mojego mózgu. Dla mnie nie ma nie tylko lepszego platformera od Crasha, ale w ogóle nie ma lepszej gry od Crasha. W mojej liście best games ever to on ma 1 miejsce :( BTW podkreślam, że to moje (zapewne subiektywne) zdanie ^_^

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Guest Orson
Posted

Obiektywnie to Crash (któż o Nim nie słyszał?), prywatnie MediEvil- za NIESAMOWITY, przecudowny i urzekający klimat.

• 3 weeks later...
Posted

Crash jest boski , podwodnych leveli nigdy nie zapomne

Ale zaglosowalem na skullmonkeys bo nikt inny nie glosowal na nia , a musze przyznac ze gra byla prze, muzyka i klimat niepowtarzalny

Posted

Jak najbardziej Crash, choć wahałem się jeszcze pomiędzy Spyro, Marianem i Conkerem.

Sic, ciężko wybrać najlepszą platformówkę, wszystkie są niezłe =P

• 3 weeks later...
Posted

Nie wiem z jakiego powodu zapomniano o świetnych platformerach z raymanem w roli głównej. Jak dla mnie najlepszą platformówką jest był pewnie też będzię Rayman 2 : The Great Escape na PSX-a

Posted
Ludzie, ludzie...

A graliście w przepięknego Superfroga na stareńkiej Amisi? To jest dopiero w mojej opinii mistrz platformerów.

Większość współczesnych gier raczej próbuje jej dorównać, niż wnosi coś ciekawego.

Ale to moje osobiste zdanko:).

Pozdrawiam!

no. ;f ale i tak nie przebija Mario xD

• 4 weeks later...
Posted

Szkoda ze Naughty Dog juz nie robi Crasha :( Na PSX'ie zarywalem nocki zeby przejsc Crasha bo gralem bez memorki :) Podobal mi sie Pitfall: The Lost Expedition na XBOX'a ale nie jestem pewien czy to platformer

• 5 months later...
Posted (edited)

Crash,ileż frajdy miałem grając w tą serie :slinotok: ,Team Racing,Bash oraz Bandicoot 2 jak dla mnie najlepsze :thumbsup:

Edited by MYSZa7
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Posted
Jeśli obie częsci Maximo to platformówki to nie ma lepszych na PS2

popieram ,wciagły mnie do reszty az je wymasterowałem na 100% , pokochałem ten rycerski klimat

Posted

Z całym szacunkiem dla karłowatego hydraulika, król może być tylko jeden i jest nim Crash. Osobiście równie dobrze co w liska zagrywałem się w J&D, szkoda, że kolejne części poszły w bardziej mainstreamową stronę, mimo to Naughty Dog poprzez te dwie serie udowodnił, że w tworzeniu gier platformowych nie ma sobie równych. Ktoś tu wcześniej napomknął o MediEvil, gierka jak najbardziej miodna, ale jaka tam z tego platformówka?

• 5 months later...
Posted (edited)

Heh, bardzo bliski mi gatunek, który jest w stanie agonalnym... niestety. Najnowsze produkcje, w których strzela się więcej niż w Gears'ach nie przypadły mi do gustu. W każdym bądź razie: Crash Bandicoot 3 (PSX), Super Mario Bros. (NES), Donkey Kong Country (SNES), Oddworld: Abe's Oddysee (PSX) , Jak & Daxter (PS2), DuckTales 2 (NES), Heart of Darkness (PSX).

Edited by bypa
  • 2 weeks later...
Posted

Najlepsze platformowki to seria Donkey Kong Country (SNES) oraz Mario (rozne konsole). :)

Poza tym Crash Bandicoot 1-3.

Gry z serii Crash poza CTR na PS1 i dwoma z GBA to po prostu jakas kpina - nie maja prawa tak samo sie nazywac. :)

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Zastanawiałem się tylko chwilę nad Crash'em z PSX'a oraz Mario z NES. Crash góruje jednak na całej liniii z prostego względu - nawet dzisiaj wciąga bardziej niż najnowsze pozycje.

Guest bigdaddy
Posted

oczywiście crash 1,2,3 i Mario z każdej konsoli Nintendo.

Z aktualnej generacji to tylko 3 gry - Mario Galaxy z wii, Banjo-Kazooie z 360 oraz LBP z ps3, reszta ssie a Ratchet to bardziej strzelanka :sweat: może jeszcze Kameo jeżeli można uznać za platformera.

aha jeszcze donkey kong ze snes-a był super i seria lego też jest niezła

Posted

Ciężko stwierdzić, ale chyba jednak Ratchet. Więcej śmiechu i funu jak dla mnie. Choć z drugiej strony Jak & Daxter dają radę jak zawsze...ciężki wybór...

• 2 weeks later...
Posted

Dla mnie mimo, że też wychowałem się na starej szkole, wygrywa Crash (1,2,3) i wiem, że nie będę oryginalny ale dał bym bardzo wiele aby Naughty dog / Sony odkupiło licencję i uderzyło po raz czwarty w jakości HD.

Tak a propo przy zachowaniu tej korytarzowej formy rozgrywki (bez bardzo rozległego świata), gra na pewno wyglądała by nie ziemsko.