Skocz do zawartości

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 421,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

Loukum zwane też rachatłukum. Najlepsze te z różą i pistacją :banderas:

 

W Krk jest świetny sklep z ciapatymi produktami, koło Kleparza, dużo można tam tego dostać. 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w tamtym tygodniu wybrałem się z żoną do Lwowa z racji 10 rocznicy ślubu. Z racji dobrych cen postanowiliśmy trochę popróbować i nie trzymać się za portfel. Spróbowałem ostrygi niestety mogłem zostać w błogiej nieświadomości jak to może smakować. Co niektóre stoliki zamawiali nawet po 20 sztuk ja na szczęście zamówiłem jedną. Potem juz było lepiej bo krewetki czy inne owoce morza uwielbiam.
Kolejnym przystankiem była restauracja ze stekami do wyboru wiele rodzajów jak i jagnięciny itp. Kelner przynoszący do stolika mięsiwo proponuję jego pokrojenie, nasz miał pół kilo :-). Tam na zdjęciu za szybą są kawały mięsa na duże imprezy gdzie sobie wybieramy i kucharz przygotuje.
Następny byl tak zwany Arsenał gdzie podaje się żeberka. Cóż to była za uczta choć pierwsze byliśmy w szoku bo byliśmy tam po 20 ludzi przed wejściem może 50 i dziewczyna zapisuje flamastrem nazwisko i z megafonu wyczytuje . Żeberka są smażone na okrągłych obrotowych wielkich grilach opalanych drzewem do tego pyszne kraftowe piwo. Aha kto przyjdzie w krawacie to się go pozbywa 7e05d18157db83f26072aa1a8cc669ff.jpgc884d0ba02f2738848559c37f26d2ca0.jpgc805e28473de55b0c653f8fee45fcf72.jpg1cfba64ae63b2ad99e0899aa17dc498d.jpgc3eecbd86470fb9e7473aab8c4f98d9d.jpg1ff133807c50c3bf2ffbdaba474caf11.jpg9d559a201e4ac8fba11b8e62042d623c.jpg0214e3405137fa0ac274dc68d54c52b0.jpgecb6842cc1ddaf60753205f102b5a8d6.jpg8901e7014aaef310f16c3d4c42fdb6cc.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Buleczke Bao z kimczi, bekonem, orzeszkami i zielenina. Nie wygladala jak ci.pka :) ale byla smaczna. Umami nie potrafie rozpoznawac wiec nie wiem czy bylo, ale chyba tak bo od tego wziela nazwe knajpa.

Opublikowano

Dziś zrobiłem sobie prosty obiad - duszoną łopatkę wieprzową w sosie grzybowym, z lanymi kluskami i surówką z kapusty pekińskiej.

Edytowane przez Solderowy123

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sw marcin > niepodleglosc. Jak co roku moj ojciec zamienia sie w cukiernika i robi rogale. Jak chcecie wiedziec jak smakuja jeszcze cieple rogale swietomarcinskie wlasnej roboty to przypomnijcie sobie najlepsza slodycz jaka jedliscie w zyciu i wyobrazcie sobie ze to jest 10x lepsze

 

07NUGtd.jpg

Opublikowano

A dasz rade od ojca wydebic przepis?

Opublikowano

Też jestem ciekaw z jakiego ciasta robi. 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

babeczkarnie mi otworzyli pod domem pare miesięcy temu, wez tu diete trzymaj

 

46985250_2782001528492628_21179960646980

Opublikowano

Kuchnia Shena.

Opublikowano

I to z takim słoikiem Ci dają i masz go odnieść, czy wliczone w cenę? Bo reszta widzę na wynos, a to?

@schabek jesteś z Poznania? Co z tym przepisem?

Opublikowano

Będę wdzięczny za podanie nazwy lokalu, w którym podają takie smakowite babeczki. Może tak będzie bardziej zrozumiale xd

Opublikowano
2 godziny temu, grzybiarz napisał:

I to z takim słoikiem Ci dają i masz go odnieść, czy wliczone w cenę? Bo reszta widzę na wynos, a to?

@schabek jesteś z Poznania? Co z tym przepisem?

 

No ogolnie jest sprawa tego typu ze pytalem sie ojca o przepis i mowi ze wzial go z glosu wielkopolskiego i to bylo ladnych pare lat temu. No i teraz od paru lat robi te rogale juz z glowy wiec musialby mi dyktowac przepis a ja musialbym wklepywac i szczerze mowiac to mi sie nie chce xD jakby mial gdzies to spisane to bym zrobil fotke i wstawil 

Opublikowano

Zrobiłem wczoraj swoje pierwsze poważniejsze ciasto. Chciałem coś, co mi się nie zzakalcuje i nie wywali nad blachę. Padło na tofurnik waniliowo-bananowy, na spodzie z płatków owsianych i kakao, na górę polewa z gorzkiej czekolady, całość słodzona miodem. Wyszło zaje.biście, choć można jeszcze dopracować, np spód zrobić z płatków owsianych i masła orzechowego, a wnętrze zrobić bardziej waniliowe, bo przez banany wyszło trochę kwaśne. Możliwe też, że to przez sok z cytryny, ale pod wpływem temp powinien stracić kwasowość. Nie mniej jednak, pyszny i pożywny deser.

Opublikowano
16 godzin temu, schabek napisał:

 

No ogolnie jest sprawa tego typu ze pytalem sie ojca o przepis i mowi ze wzial go z glosu wielkopolskiego i to bylo ladnych pare lat temu. No i teraz od paru lat robi te rogale juz z glowy wiec musialby mi dyktowac przepis a ja musialbym wklepywac i szczerze mowiac to mi sie nie chce xD jakby mial gdzies to spisane to bym zrobil fotke i wstawil 

 

dej ten przepis, chętnie bym zrobił 

Opublikowano

Schabek za rok nagraj starego w kuchni jak robi ciasto i opowiada o skladnikach jak maklowicz. Plusik odlozony.

Opublikowano

Wrzuce ten przepis ale to gdzies za 2tyg jak bede u rodzicow :lapka:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.