Opublikowano 13 maja 201113 l Kilka dni temu postanowiłem zrobic pizze od podstaw i ponizej zdjecie co wyszlo: Info: ciasto robione samemu, sos pomidorowy na spod robiony samemu i musze powiedziec, ze zaskoczylem sam siebie a jestem wybredny - wyszlo naprawde zaje biscie. Teraz kilka uwag: najslabszym ogniwem w sumie jest/byl samemu zrobiony sos. Zrobiony na pomidorach z puszki i nie wiem czy od nich zalezy jego wyczuwalny smak i kwaskowosc czy od innych przypraw bo musialem troche go dosalac podczas przyrzadzania gdyz nie bylo tego mocno wyczuwalnego smaku jak czasami trafia sie w dobrych sosach nakladanych na ciasto w pizzeriach. Pomidory byly z jakiejs zwyklej puszki ze sklepu typu biedronka. Reszta rzeczy lezala w lodowce i w sumie ze zrobionego ciasta wyszly 3 takie pizze jak na zdjeciu, natomiast pieczarek i mozzarelli bylo za malo stad nie byla to pizza na full wypasie ale przynajmniej wiem juz, ze musze kupic wszystkiego duzo. Samo ciasto roslo z 1,5h - teraz stwierdzam, ze spokojnie styknie max 1h.Pieczarki najpierw pokroic i zasmazyc z cebula aby puscily wode, bron boze dawac surowe na pizze bo wyjdzie kisiel. Takie zasmazone przelezaly 1,5 na papierze sniadaniowym i pozniej posypalem tym pizze, po upieczeniu wyszlo wzorowo.Mozzarella starta na tarce, byly dwa opakowania czyli po 2 'kulki' - takie 2 kulki to absolutne minimum na jedna pizze, ja musialem to rozlozyc na 3 takie placki, na zdjeciu tego nie widac ale sera powinno byc wiecej.Dokladnie wyrobic i pougniatac ciasto przed i po wyrosnieciu. Przy pieczeniu pierwszego placka posmarowalem brzegi pizzy jajkiem co mialo niby uchronic przed jego wysuszeniem - bron boze tak robic, rant sie zrobil zbyt twardy, prawie jak deska. nastepne dwie byly juz niesmarowane i nic sie nie przypalilo ani nie wysuszylo.Pizza trzymana okolo 12min w piekarniku - niektorzy twierdza, ze zbyt dlugo i sie przyjarala. Spokojnie wystarczy 10min na mocno rozgrzanym piecu. Pizza robiona oczywiscie na cienkim ciescie. Troche duzo czasu zeszlo, bo 2h w sumie ale efekt byl dobry i warto sobie samemu od czasu do czasu cos takiego wykonac. Im bardziej sie narobimy tym lepiej i bez sensu robic polsrodki jak sos bolognese na placka albo nie daj boze wysmarowac go ketchupem - szkoda w ogole robic ciasto bo to kicha bedzie. Robiac samemu mamy lepsza kontrole nad ostatecznym smakiem. Edytowane 13 maja 201113 l przez Yacek
Opublikowano 27 maja 201113 l nawet dobre^^ tylko że tej panierki styka akurat na 300gr kuraka a nei 400 bo wtedy za malo jest w sumie jedno opakowanie to dla jednej osoby jest Edytowane 27 maja 201113 l przez Plugawy
Opublikowano 22 sierpnia 201113 l Właśnie wcinam żurek. Jest to jedyna zupa którą lubię. reszta jak np: rosół to jakaś kpina.
Opublikowano 22 sierpnia 201113 l Nom. Żurek to jedyna dobra zupa. Właśnie kupiłem sobie pare porcji na wynos, będzie na kilka razy .
Opublikowano 22 października 201113 l Lipton Mild Ceylon Black Tea. Może być, ale chyba wolę zwykłą...
Opublikowano 22 października 201113 l za(pipi)istosc Zgadzam się, najlepszy z takich tatarów pakowanych, a całkiem sporo różnych próbowałem.
Opublikowano 13 listopada 201113 l Ryż z warzywami. Wystarczy wrzucić torebkę do gotującej się wody na 20 minut i gotowe.
Opublikowano 14 grudnia 201113 l swoje hamburgery z mielonego wolowego miesa. z ogorkiem kiszonym i majonezem smak bardzo podobny to tych z maka tyle, ze lepsze. do tego frytki dlugie avico i mamy naprawde pyszna kolacje
Opublikowano 17 grudnia 201113 l Ale ze co jak ty zjesz mielone na talerzu, zamiast ziemnaikow (pipi)niesz bulke bo nie chce ci sie obierać ziemniaków a do tego ogóreczek kiszony to już nie będziesz mógł wyglądać na tego pana? Chyba jest różnica fastfood a domowe żarcie
Opublikowano 11 stycznia 201213 l pizze rigge z szynko. wolalbym z kurczakiem ale w tesko akurat byla promocja na 2 z szynko za 7zl i kwestie finansowe wygraly z upodobaniami kulinarnymi
Opublikowano 22 stycznia 201213 l Sunbites paprykowe - jak narazie moje największe odkrycie spożywcze 2012 roku. Pyszności!
Opublikowano 26 stycznia 201213 l Sunbites paprykowe - jak narazie moje największe odkrycie spożywcze 2012 roku. Pyszności! Wpis jak (pipi). Wiosenne warzywa też wjeżdżają. Najgorsze jakie jadłem na razie to Owoce Leśne.
Opublikowano 27 stycznia 201213 l Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki.
Opublikowano 27 stycznia 201213 l Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki. One są ogolnie dostępne? Nigdzie ich nie widziałem
Opublikowano 28 stycznia 201213 l Też dzisiaj skosztowałem paprykowych Sunbites. Całkiem niezłe w smaku. Szkoda, że nie było w sklepie tych warzywnych tylko jakieś owocowe
Opublikowano 28 stycznia 201213 l Również polecam Sunbites, jadłem paprykowe, a zaraz otwieram wiosenne warzywa, miła odskocznia od chipsów do perełki. One są ogolnie dostępne? Nigdzie ich nie widziałem Nie rozglądałem się za nimi, poprostu wczoraj jak kupowałem piwo w stokrotce to zauważyłem je przy kasie i kupiłem.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.