Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 30 minut temu, Josh napisał(a):Przez moment rozważałem zakup Blacka, ale naczytałem się, że to jeszcze bardziejPrzeszedłem kilka razy w tym roku Black 2. Jest o wiele lepszą grą niż sigma 2. Po prostu wyjebali z sigmy gówniane elementy jakieś walki z posągami i inne gówna przez to ma lepszy pacing. No i jest brutalniejsza i ilość przeciwników na raz jest bliższa oryginalnej 2.A czy warto grać mając możliwość odpalenia oryginalnej dwójki? Jak najbardziej.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 35 minut temu, Josh napisał(a):Przez moment rozważałem zakup Blacka, ale naczytałem się, że to jeszcze bardziej wykastrowana SigmaCo? To jest absolutny upgrade względem Sigmy i naprawia jej największe wady - levelowanie broniek w końcu jest normalne, wróciło gore i krew, wywalono debilne walki z DUŻYMI STATUAMI i miejscami podkręcono ilość przeciwników. Jedyne czego brakuje względem Sigmy 2 to coop online w misjach i to niektórym wystarcza, żeby olać resztę poprawek i płakać, że "muh gorsze niż sikma dwa". Nie jest to NG2 2008, ale Black 2 >>>>>>> Sigma 2.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. - najmniej kostiumów dla postaci ze wszystkich wersji NG2- wywalony tryb Ninja Race- brak leaderboardów- mniej bossów (jacy by oni nie byli, to nie wiem czy można napisać, że mniej bossów = zaleta)- kanabis pisał coś o znerfionym poziomie trudności, a w kilku miejscach czytałem że kamera działa jeszcze gorzej niż wcześniejJasne, to wszystko dalej nie przekreśla Blacka jako lepszej edycji od Sigmy i może finalnie jest lepszy. Ale czy na tyle, żeby wydawać kolejne 200zł za nomen-omen bardzo podobną grę, cały czas daleką od oryginalnego doświadczenia w waniliowym NG2? Chyba muszę się z tym przespać.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 13 minut temu, Josh napisał(a):- mniej bossów (jacy by oni nie byli, to nie wiem czy można napisać, że mniej bossów = zaleta)Nie tylko można to napisać, a wręcz trzeba - wycinając gówniany fragment gry całość staje się mniej gówniana, niezależnie od tego, czy to boss, system czy mechanika.14 minut temu, Josh napisał(a):- najmniej kostiumów dla postaci ze wszystkich wersji NG2Nadal więcej niż w NG4 14 minut temu, Josh napisał(a):- wywalony tryb Ninja RaceNo okej, jest to wycięta zawartość, masz mnie. Nie tęsknię za nią, bo to bardziej ciekawostka niż tryb, w którym spędza się długie godziny. OCZYWIŚCIE TO MOJA OPINIA, NIE PRZEDSTAWIAM TEGO JAKO FAKTU 15 minut temu, Josh napisał(a):- brak leaderboardówNie zauważałem ich istnienia w S2, jeśli poczytujesz to za ogromny downgrade to nie mam jak z tym polemizować.16 minut temu, Josh napisał(a):- kanabis pisał coś o znerfionym poziomie trudności, a w kilku miejscach czytałem że kamera działa jeszcze gorzej niż wcześniejNie wiem kiedy kanabis to pisał i jakie ma w ogóle doświadczenie z serią, ale łatwiej niż w Sigmie 2 to wręcz chyba się nie da zrobić - Dragon Sword, Y-Y-Y i gratulacje, skończyłeś grę. Nie, nie jest łatwiej, zwłaszcza po patchach w których dorzucono tu i ówdzie przeciwników.Zrobisz jak uważasz, ale pisanie, że Sigma 2 jest lepsza bo ma tabelkę z wynikami randomów z online czy jeden bonusowy tryb który został wycięty to moim zdaniem argumentacja, która ma liche fundamenty. Skończyłem obie gry wielokrotnie i Sigma 2 może się bronić jedynie na PC z modem od Fiendbusy, który przybliża ją maksymalnie jak się da do NG2 2008 pod każdym względem. Na konsolach? Zero zastanowienia, Sigma 2 do kibla, a 2 Black na półeczkę obok innych części bez wstydu.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. W dniu 12.04.2025 o 10:13, kanabis napisał(a):10 rozdzial, gram na hardzie i ani razu nie zginalem. Az taki dobry raczej nie jestem, dobrze polecieli w dol z poziomem trudnosci.Ale w sumie moze i lepiej, trafi moze do szerszego odbiorcy. Smiem twierdzic ze hard to oryginalowy normal nawet nie jest.3 minuty temu, Bzduras napisał(a):Zrobisz jak uważasz, ale pisanie, że Sigma 2 jest lepsza bo ma tabliczkę online czy jeden tryb który został zastąpiony innym to moim zdaniem argumentacja, która ma liche fundamenty. Skończyłem obie gry wielokrotnie i Sigma 2 może się bronić jedynie na PC z modem od Fiendbusy, który przybliża ją maksymalnie jak się da do NG2 2008 pod każdym względem. Na konsolach? Zero zastanowienia, Sigma 2 do kibla, a 2 Black na półeczkę obok innych części bez wstydu.Nie piszę, że jest lepsza, właśnie dlatego zadałem tu pytanie, bo cały czas próbuję się doinformować jak ma się pianie na temat Blacka do rzeczywistości. Chyba nie zaprzeczysz że grze mimo wszystko bliżej do Sigmy niż do oryginalnego Ninja Gaiden 2? Ilość wrogów dalej jest potężnie zredukowana, w miejscach gdzie w og NG2 atakowało nas 10 ninjasów tutaj mamy 2-3 (raczej nie wynika to z możliwości sprzętu), a jak na edycję kompletną i ostateczną (bo według mnie do tego odnosi się "Black" w nazwie) to contentu nie ma aż tak dużo (tu coś dodali, tam coś odjęli). Gdyby gierka chodziła taniej, a ja nie miałbym już mocno zaczętej Sigmy to pewnie bym kupił, a tak to mam dylemat, bo wprowadzone zmiany raczej średnio przekonują do wydania drugi raz tak dużych pieniędzy na tylko trochę lepszą grę.Ale tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi bo mi trochę naświetliliście temat i może po prostu na ten moment w ogóle wstrzymam się z graniem w NG2 i poczekam aż Black nieco spadnie z ceny i wtedy się kupi. Nie powiem, najbardziej boli mnie chyba utemperowanie brutalności w Sigmie, bo świeżo po skończeniu NG4 żenująco wypada krojenie wrogów kiedy wylewa się z nich zaledwie kilka kapek juchy, a dekapitacje nie wyglądają nawet w połowie tak drastycznie. To jest Ninja Gaiden czy My Little Pony do kurvy nędzy? Jeszcze mogli cycki Rachel zmniejszyć, żeby kogoś nie zgorszyć Edytowane 12 godzin temu12 godz. przez Josh
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Teraz, Josh napisał(a):Chyba nie zaprzeczysz że grze mimo wszystko bliżej do Sigmy niż do oryginalnego Ninja Gaiden 2?Jeśli chodzi o Blacka? Odpowiem Ci w ten sposób: to jest nadal Sigma 2, ale zrobiona dobrze. Nie wydziela Ci arbitralnie upgrejdów broni (i przede wszystkim nie blokuje dostępu do maksymalnego ulepszenia przed rozdziałem 10), a z Twojej perspektywy jako slasherowego wygi to powinna być fundamentalna rzecz jaką bierze się pod uwagę. Dlaczego? Bo promuje skilla i dobre granie. Weźmy dla przykładu S2: jesteś przekotem w grze, radzisz sobie doskonale i dostajesz za to całą masę esencji do wydania w sklepie. Super sprawa, prawda? Nieprawda - w S2 możesz tę esencję wydać co najwyżej na przedmioty leczące co oznacza, że będąc lepszym graczem Twoją jedyną nagrodą jest to, że masz ciągle zapas itemków w inwentarzu (a skoro jesteś kotem to na 99% w ogóle ich nie potrzebujesz), natomiast Twoje opcje w trakcie walki są sztucznie ograniczone przez to, że gra stwierdziła, że to jeszcze nie czas na level up brońki. Dostaniesz go potem, jak Ci damy, w sztywno określonych miejscach. ALE! Damy Ci ten upgrade, masz, weź sobie, ale widzimy, że jeszcze nie doszedłeś do połowy gry, prawda? No to przykro mi żołnierzu, ale akurat Twojej ulubionej broni nie wolno Ci rozwinąć na maksa, wybierz sobie coś innego żeby podnieść na level 2/3. Dlaczego? Nie wnikaj, tak ma być, zaufaj nam. Black 2 (tak będę pisać od tej pory, bo 2 Black wygląda dziwnie jak trzeźwy frosti) z kolei daje Ci więcej esencji za dobre granie, ale musisz balansować ją pomiędzy itemy i ulepszanie broni, a do tego możesz sobie wybrać swój oręż i ulepszyć go na maks kiedy chcesz. Prosta progresja - grasz lepiej, jesteś za to nagradzany większą ilością waluty, masz dostęp do większej ilości opcji w walce wcześniej. Już sama ta zmiana jest naprawdę dużym krokiem w przód względem S2, dodatkowo wpływającym bezpośrednio na rozgrywkę. I przy okazji dokładnie tak samo jak w Black 2 było w OG NG2 - lepszy ma lepiej, gorszy niech się męczy 7 minut temu, Josh napisał(a):Ilość wrogów dalej jest potężnie zredukowana, w miejscach gdzie w og NG2 atakowało nas 10 ninjasów tutaj mamy 2-3 (raczej nie wynika to z możliwości sprzętu), a jak na edycję kompletną i ostateczną (bo według mnie do tego odnosi się "Black" w nazwie) to contentu nie ma aż tak dużo (tu coś dodali, tam coś odjęli).W Black 2 właśnie w patchach trochę pogrzebali tu i tam, żeby zwiększyć ilość przeciwników i lekko obniżyć im HP. Nadal - ta gra bazuje na Sigmie i OG NG2 jest w tej materii król gierek jak szczupak jest król wód, ale twórcom chciało się przynajmniej na trochę przysiąść i spróbować odratować to, co w Sigmie 2 rzuca się w oczy najbardziej.9 minut temu, Josh napisał(a):Gdyby gierka chodziła taniej, a ja nie miałbym już mocno zaczętej Sigmy to pewnie bym kupił, a tak to mam dylemat, bo wprowadzone zmiany raczej średnio przekonują do wydania drugi raz tych samych pieniędzy na tylko trochę lepszą grę.Tutaj to trzeba polować na promkę. Albo sprawić se Xboxa i Game Passa, ale w takim wypadku to już lepiej odpalić oryginalną dwójkę. I to będę podkreślać zawsze i wszędzie, OG NG2 to jest najlepsza wersja dwójki jaka powstała i z tym chyba nikt nawet nie będzie dyskutować, ale jeśli wyłączymy ją z równania (choćby dla ludzi, którzy Xboxa nie mają) to z dostępnych opcji Black 2 > Sigma 2.11 minut temu, Josh napisał(a):Ale tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi bo mi trochę naświetliliście temat i może po prostu na ten moment w ogóle wstrzymam się z graniem w NG2 i poczekam aż Black nieco spadnie z ceny i wtedy się kupi. Nie powiem, najbardziej boli mnie chyba utemperowanie brutalności w Sigmie, bo świeżo po skończeniu NG4 żenująco wypada krojenie wrogów kiedy wylewa się z nich zaledwie kilka kapek juchy, a dekapitacje wrogów nie wyglądają nawet w połowie tak drastycznie.Jak grasz w OG NG2 to i tak już lepszego doświadczenia z dwójką nie możesz sobie zafundować, więc elo.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. I to jest dobra, przekonująca argumentacja. Faktycznie, te blokady w sklepiku Muramasy to niezły KEK. "Sorry Ryu, plecki już nie te, więc nie mogę napierdalać pół dnia upgrade'ów do twoich broni" - dosłownie tak to brzmi w grze i myślałem że tak ma być, bo w klasyczne NG2 grałem wiele lat temu i nawet nie pamiętałem, że tam system ulepszania broni wyglądał inaczej. Zastanawiające natomiast było dla mnie czemu cały czas mam tyle kasy i na co mam ją wydawać skoro plecak i tak już pęka w szwach od nadmiaru itemów Z jednej strony ok, trochę to rozumiem, tak samo zrobiło Capcom w RE4R żeby gracze zbyt szybko nie dorobili się zbyt mocnych armat na samym początku gry, bo zepsułoby to balans rozgrywki, ale z drugiej nie cierpię ograniczania mi swobody i mówienia kiedy i co mogę zrobić z zarobioną w pocie czoła walutą gierkową (zwłaszcza że nie ma alternatyw, na co innego mam wydać hajs?). Nowego Xboxa mam, mogę ograć Black w GP, ale zależy mi na platynie, bo internetowy kutas sam się nie powiększy. Albo poczekam na promocję albo będę czatował na olx na pudełko (ciężki temat, ale wiem że kilka takich kopii u nas śmigało) albo najbardziej prawdpodobne że mnie jednak pojebie i wydam te 2 stówy za cyfrę xD Tak czy inaczej thx, po naczytaniu się tyle na temat Sigmy to póki co ją odpuszczam
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 2 minuty temu, Josh napisał(a):Nowego Xboxa mam, mogę ograć Black w GP, ale zależy mi na platynieTo krótka piłka - sprawdzasz w GP, czekasz na promkę na PS5. Lepszego wykorzystania abonamentu nie potrafię sobie wyobrazić jeśli i tak rozważasz zakup kiedyś-tam na inną konsolę, masz darmowego triala trwającego dokładnie tyle ile chcesz.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Saint Chad wysłuchał moich modłów, chyba pójdzie zamówienie. Mam nadzieję, że gore nie jest ocenzurowane Edytowane 7 godzin temu7 godz. przez Josh
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 4 minuty temu, Josh napisał(a):Mam nadzieję, że gore nie jest ocenzurowane 6 godzin temu, Bzduras napisał(a):wróciło gore i krewTak właśnie czytasz
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Ale ja mam teraz na myśli wersję fizyczną, która jest sprowadzana z Azji. Trzeci Baldur miał cenzurę, więc się trochę cykam że tutaj też tak będzie.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Na necie nic nie piszą o cenzurze, więc biorę. Dzięki za wyperswadowanie Sigmy <3