Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrawy regionalne

Featured Replies

• Odpowiedzi 46
  • Wyświetleń 2,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jako mieszkaniec Wrocławia od wielu lat, chciałbym polecić ciastka rodem z Jarosławia. Są to produkowane przez tamtejszą firmę SAN Wiatraczki Złotokłose.

Kto ma dobry gust, ten po jednej paczce przyznaje rację, że to najlepsze ciastka, jakie stworzono. Odpowiedni balans słodkiego i słonego, fantastycznie wymierzona twardość, przyjemny chrup, idealny kształt a także świetny wpływ na zdrowie to tylko niektóre z powodów, dla których jarosławski specjał bije całą krajową konkurencję na głowę.

Wiatraczki Złotokłose SAN dostępne są w sklepach w całej Polsce w trzech odmianach: żótej (owsianej), niebieskiej (kokosowej) i czerwonej (czekoladowej).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jadłem je, jadłem i ......... masz rację :) Szczególnie te czekoladowe, za(pipi)iste.

Opublikowano
Jako mieszkaniec Wrocławia od wielu lat, chciałbym polecić ciastka rodem z Jarosławia. Są to produkowane przez tamtejszą firmę SAN Wiatraczki Złotokłose.

Kto ma dobry gust, ten po jednej paczce przyznaje rację, że to najlepsze ciastka, jakie stworzono. Odpowiedni balans słodkiego i słonego, fantastycznie wymierzona twardość, przyjemny chrup, idealny kształt a także świetny wpływ na zdrowie to tylko niektóre z powodów, dla których jarosławski specjał bije całą krajową konkurencję na głowę.

Wiatraczki Złotokłose SAN dostępne są w sklepach w całej Polsce w trzech odmianach: żótej (owsianej), niebieskiej (kokosowej) i czerwonej (czekoladowej).

Ja tam wolę wiatraczki holenderskie, są IMO smaczniejsze. No ale faktycznie to są chyba jedne z lepszych ciastek ever.

Opublikowano

a9cdb49add52a3cde9094733d46a3de2__special_mocny.gif

Specjal - marka piwa należąca do Grupy Żywiec, klasyczne piwo typu pils, produkowane przez Browar w Elblągu. Specjal jest największą marką regionalną w Polsce i jednocześnie zajmuje piąte miejsce na rynku piwnym w skali ogólnopolskiej. Smak oraz jakość Specjala były nagradzane na różnych festiwalach i konkursach piwa w całym kraju.

W skład marki Specjal wchodzą dwie odmiany:

* Specjal Jasny Pełny - najbardziej popularny wśród konsumentów. Zwartość ekstraktu: 12,5% wag., zawartość alkoholu: 6% obj.

* Specjal Mocny - podwyższona zawartość ekstraktu. Zawartość ekstraktu: 14,5% wag., zawartość alkoholu: 6,7% obj.

Piwo to jest dostępne w butelce 0,5 l oraz 0,66 l i w puszce 0,5 l. [wikipedia]

dobre piwko ;)

tez potrawa regionalna :P

Edytowane przez Plugawy

Opublikowano
Znane i lubiane piwo w całej Lubelszczyźnie ;)

Niezłe, niezłe, choć nie jestem jakimś wielkim koneserem piwa. Z okolicznych marek polecam jeszcze Zwierzyniec

3288.jpg

http://www.zwierzyniec.pl/zwierzyniec.html

Jeśli chodzi o Lubelszczyznę to nie można też nie wspomnieć o różnych potrawach z kaszą gryczaną z pierogiem biłgorajskim na czele :thumbsup: .

Edytowane przez Humulus XP

Opublikowano

Nooo polecam zarówno Perłę jak i Zwierzyniec - zdecydowanie bardziej je preferuję od większości koncernowych piw.

Opublikowano

A Leżajsk jest u Was czy to tez regionalne piwo ;P?

lezajsk.jpg

Opublikowano

Leżajsk można kupić, ale raczej rzadko, a perła jest w każdym sklepie

Ja nie słyszałem o biłgorajskich pierogach ale o lubelskich, chyba je jadłem, o ile dobrze pamiętam są z kaszą gryczaną i z serem.

btw to kasza gryczana z jakimś dobrym sosem miażdży XD

Edytowane przez Hide999

Opublikowano
Leżajsk można kupić, ale raczej rzadko, a perła jest w każdym sklepie

Ja nie słyszałem o biłgorajskich pierogach ale o lubelskich, chyba je jadłem, o ile dobrze pamiętam są z kaszą gryczaną i z serem.

btw to kasza gryczana z jakimś dobrym sosem miażdży XD

Ups - literówka mi się wkradła - miałem na myśli piróg biłgorajski - czyli ciasto z farszem składającym się z kaszy gryczanej, sera białego i świeżej mięty. Takie świeże chrupiące prosto z pieca to jest to ^_^ .

28.jpg

A kasza gryczana w kazdej postaci miażdży :).

Opublikowano

Jest też gruszka i winogrono, smak i jakość to różnie z tym bywa, ale tradycja z całą pewnością :D

99.jpg

Edytowane przez Hide999

Opublikowano

Jeśli chodzi o Lubelszczyznę, to nie można zapomnieć o cebularzach, za którymi osobiście nie przepadam :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

A wpierdzielaliście kiedyś "Przysmak Świętokrzyski" ?

0FHady2El8xqd2j0pX.jpg

Opublikowano
A wpierdzielaliście kiedyś "Przysmak Świętokrzyski" ?

0FHady2El8xqd2j0pX.jpg

Posypane delikatnie solą- mniam. Gdzie to teraz można dostać?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zamkowe%20puszka%20nowe.jpg

Zamkowe, najlepsze piwo jakie piłem w życiu i pije, bardzo tanie a smak przebija wszystkie piwa jakie do tej pory piłem (a było tego mnóstwo). Piwo to od browaru namysłowskiego jest, więc jak ktoś jest w województwie opolskim to koniecznie spróbować.

A przysmak świetokrzyski widziałem sprzedawany nawet na targach na dalekiej Ukrainie (wcale się nei dziwie)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

<!--quoteo(post=1870634:date=16 06 2009, 01:32:name=Cris)--><div class='quotetop'>CYTAT(Cris @ 16 06 2009, 01:32) 1870634[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->A wpierdzielaliście kiedyś "Przysmak Świętokrzyski" ?

0FHady2El8xqd2j0pX.jpg

Posypane delikatnie solą- mniam. Gdzie to teraz można dostać?

To są glisty?

Co do tematu: pyry z gzikiem. Nie żebym lubił, ale śmieszy mnie ta nazwa.

Edytowane przez Grzegosz

Opublikowano
  • Autor

Przed usmażeniem te glisty wyglądają tak:

snack3.jpg